Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » 'T Geloof Gevelsteen

Persoonlijke gegevens 'T Geloof Gevelsteen 

  • Fysieke beschrijvingen:
    • in het jaar 1961 Geplaatst in de blinde muur.
    • in het jaar 2008 Alle 8 gevelstenen gerestaureerd.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2016.

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van 'T Geloof Gevelsteen


Notities over 'T Geloof Gevelsteen

"T Geloof.
Deze steen werd door een nieuwe bewoner aangetroffen in een pand op de Herengracht 66.
Vermoedelijk had de vorige bewoner het plan om hem in de gevel te plaatsen, maar is het er nooit van gekomen.
De nieuwe bewoner schonk de steen aan het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en deze stelde hem in 1961 ter beschikking. Oorspronkelijk was de steen aangebracht in de gevel van een rond 1680 gebouwd pand in de Nieuwe Spiegelstraat 42. Dit pand is in 1935 afgebroken, ondanks dat het toen op de lijst van voorlopige monumenten stond.
Het pand op nummer 40 droeg een gevelsteen "De Liefde" en daarnaast op nummer 38 stond tot omstreeks 1870 "De Hoop" in de gevel.
Deze trits Geloof, Hoop en Liefde kwam nogal veelvuldig in de stad voor en niet alleen als gevelsteen, maar ook bovenop kerkorgels in diverse Amsterdamse kerken staan beelden met hetzelfde onderwerp, waarbij altijd De Liefde centraal staat, geflankeerd door De Hoop voor de aanschouwer rechts en Geloof links.
De steen in onze muur laat ons een vrouwspersoon zien met in haar rechterhand een vlammende toorts, terwijl haar linkerarm rust op de rechtopstaande opengeslagen Bijbel op een kolom en haar rechtervoet rust op een hoeksteen.
De foto's tonen ons een beeld van voor, tijdens en van na de restauratie door de bekende Gevelsteen restaurateur Wil Abels in 2008, waarbij het opvallend is dat de schilder aan de borstpartij een geheel eigen intepretatie heeft gegeven.
Op de foto waar de verf is verwijderd is duidelijk te zien dat de jurk van de dame hoger sloot en er geen blote buste te zien was.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot 'T Geloof Gevelsteen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) \'T Geloof Gevelsteen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Gevelsteen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I962.php : benaderd 14 mei 2024), "'T Geloof Gevelsteen".