West-Europese adel » Berend Heer van Hackfort (1475-1557)

Persönliche Daten Berend Heer van Hackfort 


Familie von Berend Heer van Hackfort

Er ist verheiratet mit Margaretha van Egmond Vrouwe van Baak.

Sie haben geheiratet im Jahr 1504, er war 29 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Berend Heer van Hackfort

Berend (Bernt) mag dan het minder belangrijk geachte Hackfort van zijn vader erven, dat belet hem echter niet om de belangrijkste en meest invloedrijke telg van zijn geslacht te worden. Naast Hackfort erft hij de helft van 't Medler en een derde deel van De Wiersse.

Berend wordt rond 1475 geboren, want in 1502/3 is hij oud genoeg om als soldaat in dienst te treden van hertog Karel van Gelre. Hertog Karel voert een strijd om het bezit van Gelre met Karel V. Berend wisselt na zijn indiensttreding nog even van kamp, maar in 1511 kiest hij definitief voor Karel van Gelre.
In 1504 trouwt Berend met Margareta van Egmond (+1556). Een bastaarddochter uit de hertogelijke familie. Als huwelijksgift krijgt zij het goed Baak mee. Na de dood van zijn broer Hendrik in 1513 verenigt Berend Vorden met Hackfort. In 1526 blijkt Berend inmiddels over het volledige bezit van 't Medler te kunnen beschikken, zodat hij omschreven kan worden als een vermogend man.
Berend en Margaretha krijgen twee dochters: Jacoba en Agnes. Jacoba zal in 1525 met Goossen van Raesfeld trouwen en Agnes rond 1534 met Evert II van Heekeren van Ruurlo. Zonen komen er niet, zodat Berend de laatste man van zijn geslacht is.
Berends ster is snel rijzende binnen Gelre en zijn daden kunnen een eigen website vullen. Hij vervult vele publieke functies: belastinggaarder in Zutphen, diverse richterambten, schout van Zutphen, rentmeester van Bredevoort, drost van Diepenheim, landdrost van Kwartier Zutphen en landdrost in Bergh. Al deze functies combineert hij met een militaire carrière. Hij wordt bevelhebber van Enschede en generaal stadhouder (plaatsvervanger van de hertog), het hoogst haalbare ambt voor een edelman.

Door veel geld aan hertog Karel te lenen krijgt hij enkele goederen in onderpand: kasteel Schuilenburg, kasteel Wedde en de heerlijkheid Westerwolde.
Met de ondergang van hertog Karel komt ook een einde aan Berends militaire loopbaan. Na de overgave van Appingedam wordt hij gevangen genomen.
Nadat Berend vrijgekomen is, weet hij zijn rol in het Gelderse bestuur voort te zetten. Ondanks zijn gevorderde leeftijd wordt hij in 1536 landdrost van Bergh en is hij medevoogd van de minderjarige graaf Willem IV van Bergh. Na de definitieve overgave van Karel in 1537 verdwijnt Berend nog niet van het publieke toneel. In 1543 is hij medeondertekenaar van het Tractaat van Venlo.
Uiteindelijk komt ook voor Berend de oude dag. Karel V kent hem een pensioen toe van 300 Carolusguldens per jaar. Op 22 maart 1557 overlijdt Berend op een leeftijd van circa tachtig jaar. Hij wordt begraven in de kerk te Vorden, waar zijn grafsteen nog altijd te bewonderen is. Berend is de laatste mannelijke telg van de stamboom. Het huis Hackfort zal vererven aan Berends oudste dochter Jacoba.

Berend van Hackfort is ook verantwoordelijk voor de uitbouw in oostelijke richting van Huis Hackfort. Hackfort krijgt door deze nieuwe vleugel een L-vorm, zoals kasteel Vorden die nog steeds heeft. De karakteristieke traptoren in de binnenhoek is in 1841 verdwenen.
Uit grondonderzoek blijkt de gracht om de burcht en voorburcht circa achttien meter breed te zijn. In 1392 is er sprake van een voorburcht. Er zijn in de grond onduidelijke sporen (lichtgroen) gevonden van meerdere gebouwen. Mogelijk zijn hier sporen bij van een verdwenen boerderij.
Na de Middeleeuwen zal Hackfort door beschietingen beschadigd worden, waarna door de eeuwen heen herstelwerkzaamheden en verbouwingen elkaar opvolgen.

====================================================

HACKFORT (Barend of Bernt van) behoorde tot het oud adellijk Zutphensch geslacht van dien naam, was de jongste zoon van Jacob van Hackfort en van Margareta van Essen, vrouwe van Harxen, en werd in het midden van de tweede helft der vijftiende eeuw geboren.

Zijn slecht gedrag in zijne jeugd deed hem zonderlinge lotgevallen hebben. Hij verliet het ouderlijke huis en dien de een blinden muzijkant tot geleider, was vervolgens leerling bij een schoenlapper en nam eindelijk dienst als soldaat.

Op zekeren leeftijd gekomen, schijnt hij zijn leven verbeterd te hebben en weder in aanzien te zijn gekomen. Wij ontmoeten hem althans in 1527 als de eerste der gemagtigden van hertog Karel van Gelder, om te handelen met de afgevaardigden van Overijssel tot onderwerping. Zijn trotsch karakter deed echter deze onderhandeling afbreken.

Berend van Hackfort (circa 1475 - 22 maart 1557) was een Nederlandse edelman en legeraanvoerder van het hertogdom Gelre tijdens de strijd tegen keizer Karel V.

Na de dood van zijn vader Jacob IV van Hackfort erfde Berend de landgoederen Hackfort en Herxen, terwijl Vorden naar zijn broer Hendrik ging. Na de dood van Hendrik in 1513 kreeg Berend alsnog Vorden in handen.

In 1502 of 1503 trad hij in dienst van hertog Karel van Gelre. Hij werd bevelhebber van Enschede en generaal stadhouder (plaatsvervanger van de hertog). Ook vervulde hij verschillende ambten in Gelre, waaronder schout van Zutphen, rentmeester van Bredevoort en drost van Diepenheim. Na Gelres nederlaag tegen Karel V in 1504 werd hij gevangengenomen, maar ook na zijn vrijlating bleef hij actief in Gelre. Op hoge leeftijd werd hij in 1536 landdrost van Bergh. Ook was hij medevoogd van de minderjarige graaf Willem IV van den Bergh. In 1543 was hij medeondertekenaar van het Tractaat van Venlo.

In 1504 trouwde hij met Margareta van Egmond, een onwettige dochter uit het geslacht van Egmond, waarbij hij het landgoed Baak als huwelijksgift kreeg. Ze kregen twee dochters, Jacoba en Agnes, maar geen zonen, zodat zijn bezittingen (waaronder Kasteel Hackfort) na zijn dood naar zijn dochter Jacoba gingen en, via diens schoonzoon Philips van Leefdael, in handen kwamen van het geslacht van Raesfeld.

Na zijn dood op 80-jarige leeftijd werd Berend van Hackfort begraven in de kerk van Vorden, waar zijn grafsteen nog steeds te zien is. Een portret van Berend van Hackfort hangt in het Stedelijk Museum van Zutphen.

Toonde hij zich als staatsman minder geschikt, meer verdiensten scheen hij te bezitten als krijgsman. Toen namelijk in 1528 de stad Hasselt door den stadhouder Schenck belegerd werd, voerde hij daar binnen het bevel en verdedigde zich moedig. Twee jaren daarna werd hij gezonden om den Eems in Oostfriesland te bezetten, en was hij in 1534 afgevaardigde tot den vredehandel met den vorst van dat land.

Minder gelukkig was hij in 1535. Hij werd namelijk door Schenck bij het veroveren van Appingadam gevangen genomen, naar Brussel gevoerd, doch bij den daarop gevolgden vrede ontslagen. Hij bekleedde voorts belangrijke betrekkingen, als die van drost van het Oldambt, scholtus van Zutphen en pandheer van Schuilenburg.

Na den dood van zijn vader verkreeg hij in eigendom het huis te Hackfort, half Medler en één deel van de Wyrsche. Hij stierf den 22sten Maart 1557, en was gehuwd met Margareta van Egmond, genaamd Baeck, dochter van Henrick van Egmond en van Agnes Kreynck, uit welk huwelijk twee dochters verwekt.
http://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-brus-bakker/I5091.php

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Berend_van_Hackfort

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Berend Heer van Hackfort?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Berend Heer van Hackfort

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) war von 1555 bis 1581 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1557: Quelle: Wikipedia
    • 3. Februar » Der vormalige Kaiser KarlV. bezieht nach Fertigstellung sein an das Kloster von Yuste angebautes Refugium, wo er nach seiner Abdankung die letzten Monate seines Lebens zubringt.
    • 25. März » Der Zweite Frieden von Nowgorod beendet den Russisch-Schwedischen Krieg. Dieser Krieg zwischen dem Zarentum Russland unter IwanIV. und Schweden unter GustavI. Wasa um den russischen Ostseezugang hat keine Änderung von Grenzverläufen zur Folge.
    • 12. April » Der Gouverneur von Quito, Gil Ramírez Dávalos, gründet im Auftrag des Vizekönigs von Peru die Stadt Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca im heutigen Ecuador.
    • 24. Juli » Im Edikt von Compiègne droht der französische König Heinrich II. den Hugenotten mit der Gerichtsbarkeit, wenn sie die Ordnung stören.
    • 10. August » Nach seinem Sieg in der Schlacht von Saint-Quentin über Frankreichs König Heinrich II. am Gedenktag des heiligen Laurentius schwört Philipp II. von Spanien, zu Ehren des Heiligen ein Kloster zu bauen. Seine Astrologen wählen in der Folge den kleinen kastilischen Ort El Escorial für den Bau aus.
    • 22. Oktober » Die Grenze zwischen dem Fürstbistum Osnabrück und Grafschaft Ravensberg im Bereich des Dorfes Büscherheide wird endgültig festgelegt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Heer van Hackfort


Die West-Europese adel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Pieter, "West-Europese adel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I80698.php : abgerufen 20. Mai 2024), "Berend Heer van Hackfort (1475-1557)".