West-Europese adel » Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul (1410-1458)

Persönliche Daten Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul 


Familie von Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul

Er ist verheiratet mit Margaretha van Sombreffe.

Sie haben geheiratet am 2. Dezember 1439, er war 29 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul

Bezit het huis Mallem bij Eibergen 1447, leenman van Borculo 1448, vrijschepen van het Heilige Roomse Rijk 1449, burgemeester van Vollenhove 1456.

Opmerking : Ondermeer vermeld in Europaische Stammtafeln XI, Tafel 14. Van hieruit weer aansluitingen naar Karel de Grote (Sombreffe - Wevelinghoven - Müllern - Boxtel - Cuyk - enz.). Zie hiervoor 'Die Nachkommen Karls des Grossen, Erich Brandenburg, uitgave 1998, pag. 103).

Vanaf 1430 is er sprake van (een) Mattheus, die dan van de heerlijkheid Borculo de molen te Mallum in lijftocht en later in leen krijgt (zie blz 27); na zijn dood wordt in 1458 zijn gelijknamige zoon beleend.

“Onse lieve zwager” Mattheus van Schonevelde en van Grasdorp kreeg 11 mei 1430 van Otto heer te Bronkhorst en Borculo “onse molen” te Mallum,die destijds wijlen Evert van Baeck toebehoorde,in lijftocht;op 7 september 1447 werd ook zijn vrouw Margaretha van Sombreff aan dit goed getuchtigd door de eigenaar,later leenheer.

Over de Mallemse Molen (zie blz 26).

Van Middeleeuwse oorsprong is ook de molen van de hof te Mallem in de gelijknamige Eibergse buurschap. In de inmiddels bekende goederenlijst van graaf Hendrik van Dahl uit 1188 komt de "curtis [=hof] Mallande" voor.

Deze hof met hetgeen er bijhoorde is in 1331 met de meeste andere Diepenheimse bezittingen in bezit gekomen van de bisschop van Utrecht. In de periode 1379 - 1394 was Henric van Wexten leenman van de bisschop. In die jaren is er alleen nog maar sprake van de hof te Mallem, nog zonder molen. Tussen 1394 en 1449 moet de heer van Borculo leenbezitter van de hof zijn geworden, maar daarvan is geen vermelding bekend. In 1449 transporteerde heer Otto van Bronkhorst en Borculo de hof aan Mattheus van Schonevelde geheten van Grasdorp. In 1449 was de leenband met Utrecht niet meer aanwezig, hoewel het leen tot de opheffing van het leenstelsel in 1795 nog aangeduid werd als "Stichts leen" (het Sticht = Utrecht). De heer van Borculo trad voortaan op als leenheer. De versterking van de positie van de heer van Borculo in Mallem kan ook samenhangen met het huwelijk op 10 december 1418, van Otto van Bronkhorst-Borculo met Agnes van Solms uit Ottenstein. Door dit huwelijk verwierf Bronkhorst enkele honderden lenen, waaronder de halve tiend over de "hoff to Mallenden".

De molen bestond al in 1430 en was toen reeds eigendom van de heer van Borculo. Van Schonevelde kreeg op 11 mei van dat jaar de molen te "Mallemen" in vruchtgebruik. Voordien was Evert van Baeck er de eigenaar van. Het is in ieder geval de heer van Borculo geweest die hof en molen verenigd heeft tot één complex. Vanaf 1449 tot 1795 vormden hof en molen een leengoed van de heer van Borculo. Achtereenvolgens werden leden uit de volgende geslachten met het huis, molen en vestenis te Mallem beleend : - Van Schonevelde geheten van Grasdorp (1449, 1458, 1470) - Van Viermundt (1519, 1581) (verwant met Padberg) - Van Keppel (1617-1795).

Het huidige molencomplex dateert uit de achttiende eeuw. De oliemolen, die op de linkeroever stond, is in het begin van de twintigste eeuw gesloopt.Het deftige muldershuis diende in de achttiende en negentiende eeuw ook als verblijfplaats voor de heer van Mallem. Het Huis te Mallem is zeer vermoedelijk al in de eerste helft van de achttiende eeuw gesloopt .

Op 1 februari 1449 schenkt Otto heer te Bronkhorst en Borculo aan zijn zwager Mattheus van Schoneveld en van Graesdorp en diens kinderen de Hof te Mallum met de molen en het gemaal over het kerspel van Eibergen onder voorwaarde dat Mattheus’ erfgenamen binnen 12 jaren na diens dood zullen geven 500 Rijnse gulden en dat zij de Hof met de molen naar Stichts recht ter leen zullen houden .

Kwam Mattheus vóór zijn vrouw te overlijden, dan zou deze een jaar lang molen en tuin mogen gebruiken. De molen ging later over op zijn gelijknamige zoon. Dus niet op Ludolph.

Waarom Otto van Bronkhorst Mattheus van Schonevelde "Onse lieve zwager" noemt, heeft mogelijk de volgende reden: Hermanna van Bronkhorst van Batenburg, trouwde 1415 Willem van Gulik, zoon van Hertog Reinald IV van Gelre en Gulik. Hun zoon, Gisbert van Wachtendonk, overleden na 23 nov 1484, trouwde Maria van Sombreffe . Volgens Erlangen is Margaretha een volle zuster van Maria.

Otto behoort tot een andere tak Bronkhorst (van Borculo) en is daarom geen broer, maar een familielid. En "zwager" moet in zeer ruime zin opgevat worden. Sombreffe kan een bindmiddel geweest zijn voor de buitengewoon hartelijke verhouding.

Op 2 december 1439 consenteert Otto van Bronkhorst in het verzoek van Mattheus zijn vrouw Griete van Sombreff te tuchtigen aan goederen te Haaksbergen,te weten het erf te Averbroick en het erf te Yweschote . In 1447 komt hij voor als bewoner van het Huis Mallum,en op 12 maart 1448 als leenman van Borculo .

Op 22 juni 1440 zijn Mattheus van Gravestorpe,Hendrik van Semwerd en Egbert,heer van Almelo getuigen voor Hendrik van Gramsbergen .

Op 11 november 1449 komt hij voor als vrijschepen van het Heilige Roomse Rijk .

Op 8 april 1456 komt Mattheus van Gracesdorpe voor als burgemeester van Vollenhove .Tijdens zijn leven komt hij in de Vollenhoofse archivalia slechts in 1456 voor.

Op 12 december 1483 wordt het klooster Clarenberg gepand – te Vollenhove – voor een pacht “an der huese dair salige Matheus van Graesdorpp in placht te wonen “ ; de panding wordt herhaald 19 april 1484 . Mattheus’ vrouw Margaretha van Sombreff overleed na 1490.

1. NL 1992 (kolom 505) 2. D.Schwennicke: Europ"aische Stammtafeln, Vol. XI, Tafeln 15. Marburg, 1986 3. A.P. van Schilfgaarde, De graven van Limburg-Stirum in Gelderland en de geschiedenis hunner bezittingen, 3e stuk, Leenregister (Assen 1961), p. 122-123: ook dezelfde, Repertorium Lenen Borculo (RA Gelderland) p. 35. cit. Hof van Gelre, Civiele Processen No. 7/1692. 4. RAO, div. charters; Ter Kuile, Regesten 3282. 5. NL 1940 (Kol. 27)
http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=stanny1⟨=nl;p=mattheus;n=van+schonevelde+genaamd+van+grasdorp

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Graaf Filips I de Goede (Beiers Huis) war von 1433 bis 1467 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1439: Quelle: Wikipedia
    • 5. November » Als Papst Eugen IV. 1437 das Konzil von Basel nach Ferrara verlegt, spaltet sich das Konzil. Der in Basel verbliebene Teil setzt Eugen ab und wählte in einem nur wenige Stunden dauernden Konklave den Savoyer Herzog Amadeus VIII. zum Papst. Unter dem Namen Felix V. geht dieser als letzter Gegenpapst in die Geschichte ein.

Über den Familiennamen Van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul


Die West-Europese adel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Pieter, "West-Europese adel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I128943.php : abgerufen 28. Mai 2024), "Mattheus IV van Schonevelde-Grasdorp Heer van Borcul (1410-1458)".