Eerste 15 generaties voorouders van Roos en Paul Feringa » Christoffer "Stoffer" Toorman (1700-< 1756)

Persönliche Daten Christoffer "Stoffer" Toorman 


Familie von Christoffer "Stoffer" Toorman

Er ist verheiratet mit Engel Abrahams.

Die Eheerklärung wurde am 22. Oktober 1730 zu Weiwerd gegeben.Quelle 1


Kind(er):

  1. Jan Toorman  1727-1762
  2. Abraham Toorman  1732-????
  3. Trijntje Toorman  1735-????
  4. N Toorman  1743-????
  5. N Toorman  1747-????


Notizen bei Christoffer "Stoffer" Toorman

Menne lidmaten Wagenborgen
HJK inv.nr. 2032 (transcr. Jacob Boerema)
De dienaren van het Fivelingo Quartier worden gelast te denuncieeren onderstaande personen om op naasten vrijdag ten 10 uren voor Heeren Gecommitteerden tot de Zaaken van het Fivelingo Quartier te compareeren. Actum 29-12-1787, N. Guichart, Secret.
- M. Kim, wedman
- H. F. Wildeman, collector
- Harm Antonij
- Stoffer Jans Toorman,
[allen] te Hellum - allen geciteert 31-12-1787.
......
Marten Kim, gerichts wedman van Hellum en Schildwolde, oud 50 jaar, na denunciatie vor de Heren Gecommitteerden van het Fivelingo Quartier gecompareerd, heeft verklaard op 6 Dec jongst ter gelegentheid van eenen te houden Rechtdag door de Richter Tebbens, tegens welke een citatie hadde uitgebragt, en ook de slagters waren opgekomen om hun eed te doen, in de Rechtkamer zich bevindende met de Heer Tebbens de schoolm: van de Zeerijp Wildeman, de Collector van Hellum Wildeman, J.H. van de Ploeg van Appingedam, Schelte Fockes van Scheemder Hamrik, Harm Antoni en Stoffer Jans Toorman en Antje Jans, vrouw van de herbergier Jan Antoni, als mede de weduwe van Willem Jans, alle te Hellum wonende, . hoorden klok luiden . gegaan naar de toren om luiden te beletten, vindende in toren enige jongens die direct de vlugt wilden neemen zoo dat twee zig van de ledder lieten afvallen, dan hij hen vraagende wie haar hiertoe order hadde gegeven . gezegt dat de bakker Freerk Vos order toe hadde gegeven.

Zijnde onder die jongens in de toren de zoon van Heike Tammes en eene van Berend Luitjes, de ene van omstreeks 8 en de ander ongeveer 13 jaar, en hadden die gezegt dat de zoon van Tomas Jans omstreeks 25 jaar, genaamt Hindrik, en de zoon van Eppe Zijtsema, Roelf genaamt oud 16 a 17 jaar erbij waren geweest, dat de bakker het toetrekken van de deur die met een klink gesloten wierd, zoo dat met een sleutel geopent konde worden . naar Rechthuis komende, was de Heer Tebbens reeds uit hetzelve geweest bij een huis van Freerk Luitjes wede, willende de vlugt nemen naar de Pastorie, dog was die op deposants anraden van zig maar gerust te gedragen, weder meede gegaan en naar korter tijd weeder in het Rechthuis zijnde, was Hindrik, de zoon van Tomas Jans met de trom aldaar in huis gekomen, slaande sterk op die trom . menigte volk bij hem, roepende dat geen patriotten daar wilden hebben . uitgescholden . op deposants rustige verzoek eenige stilte zijnde gekomen de Rechtdag weer meer of min was begonnen en de twee slagters hun eed gedaan . Tebbens het venster uit, deposant hem gevolgd . waren gegaan naar het huis van de schipper Claas Coenes wie hij de deposant in stilte door zijn zoon hadde laten verzoeken de Hr Tebbens over het Schild te brengen, dog daar komende was hem al een menigte gevolgt en daaronder de bakker Freerk Vos en Hindrik Tomas.

De dogter en ook de vrouw van de schipper hadden uit vreeze voor de gevolgen niet willen gedogen dat de Hr Tebbens door hun vader en man wierd overgebragt, en hadden de hoop hem ook terug willen hebben, waarvan ook de bakker en Hindrik Tomas mede onder de eersten geweest waren. . terug naar de Rechtkamer . Tebbens wil de menigte tracteren, waarvan zommige ook hadden gebruikt, maar anderen hadden gezegt geen patriotten drank te willen hebben.

Deposant hadde van tijd tot tijd de menigte getragt te bedaren, en was ook eerst met de Hr Tebbens naar de kant van Schilwolde vrij gerust en ongemoeijt gekomen. Maar in Schilwolde waren zij weder door de menigte omsingelt hand in hand, waaronder weder Freerk Bakker en Hindrik Tomas en meer anderen . deposant hen het gevaar van hun gedrag voorhoudende, hadde een of ander gezegt hij wil onse namen optekenen, omdat hij gezegt hadde bij onderzoek de waarheid te moeten zeggen, en als dan hadde Freerk Bakker hem het hoofd toehoudende gezegt, wilt doe mij slagen dan slaag toe, zoo als ook Hindrik Tomas.

De deposant hadde hierop geantwoord dat daartoe geheel geen intentie hadde en was op een groote steen gaan zitten. Maar waren hierna genoodzaakt geweest weder naar het Rechthuis terug te keren en hierna hadde Stoffer Toorman de Richter na het Schilt gebragt, zonder dat hem iemant gevolgt was, en was dus ontkomen. Verklarende nog dat het volk hem deposant hadde willen weg doen gaan, maar hij hadde hen gezegt te zullen blijven daar de Richter bleef.

De voornaamsten waren geweest, behalve de reeds meermalen genoemden, Claas Jans arbeider, de knegt van Eppe Pieters van Hellum, Jan Popkes van Siddeburen en Pieter Hindriks van Hellum. Zijnde het overige meest jongens. Deposant hadde horen zeggen bij geruchte dat de bakker zijn knegt en meid hadde gezonden naar Siddeburen om volk op de been te brengen.

Aldus heeft deposant verklaard waarbij persisteert, vertekend op het Hof van Justitie, 4-1-1788.

M. Kim, wedman.
.............
Harm Antoni, oud 40 jaar, wonende te Hellum na denunciatie vor de Heren Gecommitteerden van het Fivelingo Quartier gecompareerd, verklaarde mede present te zijn geweest 6 Dec jongst in het Rechthuis te Hellum, wanneer aldaar een menigte volk was vergadert en daar onder eenen Hindrik Tomas slaande op een trom, zijnde bij het 1e en 2e luiden op het land geweest en ongeveer 12 uir eerst in het Rechthuis gekomen, waar doen reeds de Richter met eenige menschen was, zijnde in de keuken, welke keuken in de winter gebezigt word tot de jagtweide, en ook tot de Rechtkamer en de omzittende wanneer iets te verrigten is door de Richter verzogt zoo lange zig te absenteeren, verscheiden menschen waren dus in de kamer gekoomen, wanneer wel hadde gehoord dat gezegt wierd duivelsch Patriot wij willen u tot geen Richter hebben en diergelijke, hebbende de Heer Tebbens hen geneever angebooden, zoo als ook door sommige daarvan gebruikt was.

Het volk eenigsints stil zijnde of uit de kamer zullende zoo gezegt wierd de regtdag bequemer en twee slagers zijnde beëedigt, was de Richter het venster uit gekomen en gegaan naar het schip. Dog de menigte dit vernemende waren hem derwaarts veele gevolgt. Welke hem wederom hadden gehaald en in het Rechthuis gebragt. Hierna was de Richter nog alt? weederom uitgeweest en terugge gehaald, en voorts met de wedman zijnde weggegaan en geweest naar Schilwolde waren zij eerst een end weegs vrij ongemoeijt gebleven, maar hierna was de menigte weder gevolgt en hadde hem al wederom in het Rechthuis gebragt.

Maar ten laasten was hij Richter met goedvinden van de menigte weggegaan met Stoffer Toorman en was toen ongemoeijt gebleven. De voornaamste waren Hindrik Tomas, Claas Jans, Freerk Vos Bakker, Pieter Jans Toorman, Cornellis knegt van Eppe Pieters en meer die niet wiste te noemen. Aldus heeft deposant verklaard waarbij persisteerde, 4-1-1788. Harm Antonij.
...........
Christoffer Jans Toorman, oud 33 jaar, wonende te Hellum na denunciatie vor de Heren Gecommitteerden van het Fivelingo Quartier gecompareerd, verklaarde mede geweest te zijn op 6 Dec jongst aan het Regthuis te Hellum, wanneer de Heer Tebbens aldaar was gekomen en na een ? gen? [uur?] tijd geweest te zijn, was de klocke twee reisen angetrokken, zijnde de eerste reis door de komst van de wedman gestild, en was voorts een menigte menschen en daaronder eene met een trom ingekomen door welke menigte de Richter was gescholden dog niet angetast en tot eenige reisen weederom te rugge gebragt, tot dat deposant hem naderhand met goedvinden van de menigte hadde weggebragt. De voornaamste waren geweest Tomas Jans en Hindrik Tomas, Cornellis de knegt van Eppe Pieters, Claas Jans en Freerk Vos Backer, en meer die niet kende. Aldus heeft deposant verklaard waarbij hij persisteerde, 4-1-1788. C: Jans Toorman.
...........
Informatie door mij ondergeschr ingewonnen te Hellum, 6-3-1788.

Gecompareerd Antje Jans, huisvrouw van Jan Anthoni welke verklaarde op 6 Dec te huis ware geweest, dat Dr. Tebbens destijds tussen 10 en 11 uur aan haar huis waren gekomen met de meester van de Rijp Fokke Didericus Wildeman en van der Ploeg, dat deese komste van Dr. Tebbens haar onbekend waren geweest, aangezien niet wiste dat Rechtdag zoude worden gehouden.

Dat nadat de Heer Tebbens een ogenblik hadde gezeten, in de Jagtweide waren gekomen Stoffer Toorman en de meester Didericus Fokkes Wildeman en Schelte Fokkes van Scheemder Hamrik en de Collector Harmannus Didericus Wildeman. Dat opgenoemde personen te zaamen met Dr. A. Tebben in de Jagtweide (zijnde het eenigste vertrek in deposantes behuisinge) behalve een stookkeukentje waren blijven zitten.

Deposant hoorde toen klokken luiden, naar de Jagtweide was gegaan en zulks aan de meester te kenne hadde gegeven. Waarop Dr Tebbens hadde gezegd, dat is om mij jonge vrouw. En vervolgens tegens de wedman gezegd hadde en haar deposante, waar zal ik heen.

Vervolgens wedman naar toren . terugkomende gezegd het is al goed, het waren maar kleine jongens, door de bakker heengezonden om te luiden . dat naderhand het huis bezet is geworden door vele menschen en vele in de Jagtweide in huis waren gekomen en de eerste met een trom.

Richter zei vrienden houd u stil, ik moet hier mijn werk verrichten, waarop ze gezegd hadden wij willen geen patriot tot Richter hebben. tractatie afgewezen . wij willen geen patriottische genever hebben . dat ze toen waren buitenshuis gegaan, en de deur gesloten zijnde gezegd hadden legt achter vuur aan, wij willen voor ons eigen geld drinken, twelk deposante ook hadde gedaan, hetwelk de bakker hadde geordonneert, waarvan echter geen gebruik hadden gemaakt, zijnde gedurig uit en in huis en Jagtweide gelopen. Hadde niet gezien of gehoord dat er Rechtdag was gehouden, hadde ook geen rolle horen roepen, wist ook niet of Richter geroepen had dat de menigte zig stil moest houden.

Antje Jans.

Bij nadere ondervraging verklaarde deposante dat zolang ze in het Rechthuis gewoond hadde, altijd in het vertrek de gewone Jagtweide genaamd, door Dr. Tebbens was Rechtdag gehouden, en niet in haar stookhuisje of te kerke.
...............

Achternaam komt ook voor in Lathen, Werlte (Walter Torman, geb. ca. 1673 Werlte) en Sögel.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Christoffer "Stoffer" Toorman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Christoffer "Stoffer" Toorman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Christoffer Toorman

Christoffer Toorman
1700-< 1756


Engel Abrahams
± 1705-????

Jan Toorman
1727-1762
N Toorman
1743-????
N Toorman
1747-????

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Christoffer "Stoffer" Toorman



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. DTB Weiwerd
    Stoffer Toornmans van Groningen, Engele Abrahams van Weiwerd

Über den Familiennamen Toorman

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Toorman.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Toorman.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Toorman (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Johannes Feringa, "Eerste 15 generaties voorouders van Roos en Paul Feringa", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-van-roos-en-paul-feringa/I6614.php : abgerufen 8. Juni 2024), "Christoffer "Stoffer" Toorman (1700-< 1756)".