Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen (1848-1928)

Persönliche Daten Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen 


Familie von Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen

Er ist verheiratet mit Ariette Ewaldina van den Bergh.

Sie haben geheiratet


Kind(er):



Notizen bei Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen

Koolemans Beijnen, Gijsbertus Johannes Willem, legerofficier en historicus ('s-Gravenhage 22-5-1848 - 's-Gravenhage 6-11-1928). Zoon van Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen, apotheker, en Neeltje Johanna van der Stok. Gehuwd op 8-5-1873 met Ariëtte Ewaldina van den Bergh (1850-1900). Uit dit huwelijk werden 4 zoons en 1 dochter geboren. Na haar overlijden gehuwd op 4-4-1901 met Cornelia Adriana van den Bergh (1846-1904). Na haar overlijden gehuwd op 13-7-1905 met Louise Frederika Fock (1868-1938). De twee laatstgenoemde huwelijken bleven kinderloos.

Gijsbertus Koolemans Beijnen was de oudste zoon in een kinderrijk, standsbewust en welgesteld Haags middenstandsgezin. Al jong werd hem de liefde voor het vaderland en zijn geschiedenis bijgebracht en werd hij op de maatschappelijke verantwoordelijkheden van zijn 'stand' gewezen. Deze normen waren hem zijn leven lang dierbaar. Van het orthodox-protestantse geloof dat zijn ouders aanhingen is daarentegen aanzienlijk minder bijgebleven.

Tussen 1863 en 1867 werd Beijnen aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda opgeleid tot infanterie-officier. Na een korte periode troependienst bij het 1ste Regiment Infanterie werd hij - sinds 1869 eerste luitenant - in 1870 overgeplaatst naar het Instructie-Bataljon in Kampen, waar jeugdige vrijwilligers werden opgeleid tot onderofficier bij de infanterie en onderofficieren tot luitenant-kwartiermeester. De besten van hen werden in de gelegenheid gesteld tot het volgen van de Hoofdcursus bij dat bataljon. Beijnen verbleef zeven jaar in Kampen, waar hij algemene en militaire geschiedenis doceerde bij de cursussen die opleidden tot officier.

De voor deze nieuwe functie noodzakelijke bekwaamheden had Beijnen zich door zelfstudie eigen gemaakt; ook bij latere benoemingen zou dat een rol spelen. Hij was een officier met een brede wetenschappelijke belangstelling, begiftigd met het talent en de werkkracht om zich op verschillende gebieden tot een hoog niveau op te werken. Zijn inzichten werden snel overtuigingen, waarmee hij gretig het debat opzocht. De polemiek was zijn favoriete strijdperk.

In 1877 werd Beijnen overgeplaatst naar de Koninklijke Militaire Academie, waar hij aanvankelijk geschiedenis en tactiek doceerde. Vanaf 1879 was zijn leeropdracht militaire aardrijkskunde en statistiek en militair recht. Op het laatstgenoemde terrein deed hij al snel van zich spreken door enkele polemische publicaties. Vooral zijn brochure De kenmerken van desertie. Eene militairrechtelijke studie uit 1882 deed veel stof opwaaien. Hierin werd het Hoog Militair Gerechtshof verweten het wetsartikel inzake desertie onjuist - en feitelijk ook inhumaan - te hebben geïnterpreteerd. Volgens dit wetsartikel was desertie: het zich verwijderen tot een afstand van 'meer dan een uur gaans' van de garnizoens- of legerplaats. Het Gerechtshof interpreteerde dit artikel naar de letter, terwijl volgens Beijnen de wetgever had bedoeld dat er ook sprake moest zijn van een intentie zich aan de dienst te onttrekken. Dit standpunt werd onderbouwd met een uitvoerige historisch-juridische argumentatie. De discussie over deze brochure leidde in 1887 tot aanpassing van de militaire wetgeving volgens Beijnens bedoeling.

Na in 1885 te zijn bevorderd tot kapitein werd Beijnen begin september 1886 overgeplaatst naar het 5de Regiment Infanterie te Nijmegen voor opnieuw een korte periode troependienst. Op 1 oktober 1889 werd hij aan de 2de Afdeeling Krijgsschool in Den Haag - vanaf 1891 Hoogere Krijgsschool - aangesteld als docent krijgsgeschiedenis, strategie, militaire statistiek en aardrijkskunde. In deze functie zijn Beijnens wetenschappelijke gaven tot volle ontplooiing gekomen. Vanaf 1890 maakte hij als militair historicus zowel binnen als buiten de krijgsmacht naam. Zijn specialisme werd de Brits-Russische invasie in Noord-Holland in 1799, waarover hij een groot aantal artikelen publiceerde. Zijn geschiedschrijving kenmerkte zich door minutieuze aandacht voor details en werd gedragen door de overtuiging dat de militaire geschiedenis nog steeds leermeester van de militaire praktijk kon zijn.

Rond de eeuwwisseling woedde in militaire kringen een verhit debat over de vraag of Nederland de Waterlinie moest versterken met een groot aantal forten dan wel het veldleger moest uitbreiden. De infanterist Beijnen deed zich in dit debat kennen als een groot tegenstander van de 'dode weermiddelen'. In een lezing voor de Vereeniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap formuleerde hij zijn standpunt aldus: 'Ik hoop dat er geen cent meer zal worden uitgegeven aan eenig stuk beton of metaal voor forten, vóórdat het vraagstuk der levende strijdkrachten op voldoende wijze is opgelost; want zoolang als er gelden daarvoor op het budget worden uitgetrokken, zoolang schijnen de ''mennekes'' niet gevonden te kunnen worden' ('De studie der krijgsgeschiedenis ...', in Orgaan van de Vereeniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (1892-1893) 38). Door de tegenstanders van de fortenbouw werden die 'mennekes' nog vaak ter sprake gebracht.

In 1895 werd Beijnen bevorderd tot majoor en overgeplaatst naar het 4de Regiment Infanterie te Leiden. Zijn carrière verliep daarna voorspoedig. Van 1899 tot 1902 diende hij bij de Generale Staf, vanaf 1900 in de rang van luitenant-kolonel. In 1902 werd hij kolonel en bevelhebber van het 5de Regiment Infanterie. Drie jaar later bereikte hij als commandant van de 2de Divisie zijn hoogste rang in actieve dienst: generaal-majoor. Op 28 april 1908 werd hem eervol ontslag 'uit den dienst' verleend. Ten slotte werd hem in 1910 de titulaire rang van luitenant-generaal toegekend.

Als kerngezonde zestiger, metterwoon teruggekeerd naar Den Haag, werd Beijnen fulltime historicus. In 1912/1913 trad hij onder meer op als eindredacteur van het vierdelige officiële Historisch gedenkboek der herstelling van Neêrlands onafhankelijkheid in 1813 . Voor het sinds 1911 verschijnende Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek schreef hij talrijke lemmata over legercommandanten en hoge officieren ten tijde van de Bataafse Republiek.

Het verloop en het einde van de Eerste Wereldoorlog hebben op Beijnen een diepe indruk gemaakt. Het bracht hem tot de overtuiging dat de wereld ontwapend moest worden, te beginnen met Nederland. De luitenant-generaal buiten dienst werd een uitgesproken pacifist. Hij baseerde zijn standpunt op drie overwegingen. Ten eerste was het Pruisische militarisme op het slagveld verslagen en was Duitsland na de oorlog verplicht de omvang van zijn strijdkrachten verregaand te beperken. Ten tweede waren de 'oorlogszuchtige' autocratische regimes van Zuid- en Midden-Europa vervangen door vredelievende democratieën. Ten slotte - en dat leek hem doorslaggevend - was met de komst van de Volkenbond een internationaal orgaan geschapen dat vreedzame beslechting van geschillen tussen staten mogelijk maakte. De Volkenbond betekende voor Beijnen een breuk met het verleden: oorlogen waren overbodig geworden en zouden in de voorzienbare toekomst niet meer gevoerd worden.

Voormalige wapenbroeders reageerden met verwondering, een enkeling met afschuw op Beijnens pacifistisch pleidooi. Het kwam tot heftige woordenwisselingen in kranten, periodieken en brochures. Van een man die het in zijn militaire loopbaan tot generaal had gebracht, kon niet worden geaccepteerd dat hij het Nederlandse leger wilde afschaffen. Beijnen veranderde echter niet meer van mening. In de radicaal-pacifistische en liberale Democratische Partij werd hij woordvoerder betreffende het ontwapeningsvraagstuk. Deze uiterst kleine partij was in 1921 opgericht door zijn vriend de historicus en politicus J.E. Heeres en bleef tot diens overlijden in 1932 bestaan.

Na een kort ziekbed overleed Koolemans Beijnen eind 1928. Bij zijn crematie karakteriseerde zijn broer Jan Pieter hem aldus: 'Zijn leven is heerlijk geweest en een van zijn laatste woorden was ''Ik ben blij dat ik geboren ben geworden''. Als hij een conclusie trok, dan kwam zij uit het hart en dus was het zijn eerlijke overtuiging. Die overtuiging heeft hij de wereld in geslingerd, wetende dat lang niet altijd iedereen het met hem eens zou zijn. Hij kon geen onrecht zien ...' (Het Vaderland , 10-11-1928).

P: Onvolledige 'Lijst van geschriften' van G.J.W. Koolemans Beijnen in de onder L genoemde publicatie van Heeres en Verschoor, 35-38.

L: Behalve necrologieën o.a. door J.E. Heeres, in Democratie en Vrije Arbeid , 17-11-1928; in Militair-Rechtelijk Tijdschrift 24 (1928/1929) 359-361; door J.E. Heeres en A.K.L. Verschoor, in Handelingen en Levensberichten van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden, 1932-1933 (Leiden 1933) 19-38: Charles Boissevain, Leven en streven van L.R. Koolemans Beijnen (2de herz. druk; Amsterdam 1906); J. Vogel, 'Een generaal wordt pacifist. G.J.W. Koolemans Beijnen (1848-1928)', in Parade. Tijdschrift voor Militaire Bedrijfskunde 17 (1996) 98-111.

I: Portret nr. 93 in 'Herinneringsalbum van het Instructie Bataillon 1850 - 1890' (Kampen 1891)

J. Vogel

Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 5 (Den Haag 2002)
Laatst gewijzigd op 13-03-2008

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen

Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen
1848-1928



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 22. Mai 1848 war um die 13,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 21. November 1848 bis 1. November 1849 regierte in den Niederlanden die Regierung De Kempenaer - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Im Jahr 1848: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 2. Februar » Das Ende des Mexikanisch-Amerikanischen Krieges bringt im Friedensvertrag von Guadalupe Hidalgo den USA erheblichen Gebietszuwachs im Westen.
    • 23. März » Im Zuge der Märzrevolution erklärt sich Venedig von Österreich unabhängig und ruft die Repubblica di San Marco unter Ministerpräsident Daniele Manin aus, die sich bis zum 23. August 1849 halten kann.
    • 16. Juni » Die Uraufführung der Oper L’Apparition von François Benoist erfolgt in Paris.
    • 11. Juli » In London wird der Bahnhof Waterloo in Betrieb genommen.
    • 16. Juli » Im Voodoo und im römischen Katholizismus wird die Wallfahrt nach Sodo in Haiti begründet.
    • 10. November » Mit dem Einmarsch preußischer Truppen unter Generalfeldmarschall Friedrich von Wrangel beginnt das Ende der Revolution in Berlin.
  • Die Temperatur am 6. November 1928 lag zwischen 1,6 °C und 8,7 °C und war durchschnittlich 4,9 °C. Es gab 1,0 mm Niederschlag. Es gab 0.9 Stunden Sonnenschein (10%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1928: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 7,6 Millionen Einwohner.
    • 12. April » Die Deutschen Hermann Köhl und Ehrenfried Günther Freiherr von Hünefeld und der Ire James Fitzmaurice starten mit ihrer Junkers W33 Bremen vom irischen Baldonnel aus zum ersten Atlantikflug von Ost nach West.
    • 18. Juni » Die US-Amerikanerin Amelia Earhart erreicht– als Passagierin– beim ersten Flug einer Frau über den Atlantik Wales.
    • 27. August » In Paris wird der Briand-Kellogg-Pakt unterschrieben. Der Vertrag enthält den Verzicht der Teilnehmer, Krieg zum Mittel ihrer Politik zu machen.
    • 28. September » Der Bakteriologe Alexander Fleming bemerkt zufällig, dass eine seiner Staphylokokken-Kulturen, in die Schimmelpilze der Gattung Penicillium geraten sind, abgetötet ist. Seine weiteren Untersuchungen führen zur Entwicklung des antibakteriellen Wirkstoffs Penicillin.
    • 20. Dezember » Die päpstliche Bulle Divini cultus sanctitatem enthält den Aufruf Pius XI., gregorianischen Gesang und Kirchenmusik bei der Liturgie zu fördern.
    • 21. Dezember » Am Berliner Lessingtheater wird das Seiltänzerstück Katharina Knie von Carl Zuckmayer uraufgeführt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Koolemans Beijnen


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I43087.php : abgerufen 17. Juni 2024), "Gijsbertus Johannes Willem Koolemans Beijnen (1848-1928)".