Voorouders van Jean François Charles Baesjou en Maria Boon » Andries Andriesz de Moet (1675-1717)

Persönliche Daten Andries Andriesz de Moet 

  • Er wurde getauft am 9. Juli 1675 in Den Haag, Zuid-Holland, Nederland.
    Gedoopt in de Hoogduitse Kerk
  • Berufe:
    • Militair.
      Als hij aanmonstert bij de Prattenburg dan is hij al militair en militair met enige rang, anders zou hij (met zijn redelijk eenvoudige afkomst) niet direct in aanmerking komen voor een opleiding tot zeeofficier.
      Hij is ook al op leeftijd (41 bijna 42) als hij zijn reis aanvangt. Mogelijk is dat één van de oorzaken geweest dat hij zo snel al overlijdt. Alle officier had hij in ieder geval betere omstandigheden op het schip dan de soldaten en gewone bemanningsleden.
      ---
      -------
    • von 18. Mai 1717 bis 11. Juli 1717 Adelborst en VOC opvarende.
      Waarschijnlijk was hij militair en VOC opvarende. We vinden volgende:
      VOC: Opvarenden
      Andries de Moet
      Herkomst opvarende: Den Haag
      Datum indiensttreding 1717-05-18
      Functie bij indiensttreding Adelborst
      Uitleg over functie: Rangbenaming van militairen die tot zeeofficier worden opgeleid
      Uitgevaren met het schip Prattenburg
      Datum uit dienst 1717-07-11
      Waar uit dienst: Prattenburg (zie aantekeningen onder aan de pagina voor meer informatie over dit schip)
      Reden uit dienst: Overleden
      Schuldbrief Ja
      Maandbrief Nee
      ---
      Ook zijn zoon Andries was VOC opvarende, maar die overleed later.
      ---
      Schip Prattenburg
      Scheepstype: spiegelretourschip
      Gebouwd in 1715 voor de Kamer van Amsterdam op de VOC-werf in Amsterdam, in gebruik bij de VOC vanaf 1715 tot 12 september 1738.
      Lengte: 160 voet, laadvermogen: 575 last (1150 ton), bemanning: 225-375 koppen.
      ---
      Reis van Andries
      Vetrek vanaf Texel 18 mei 1717
      Schipper was Cornelis Dobbel
      Bestemming Batavia (het schip meerde daar op 29/12/1717 aan)
      Via Kaap de Goede Hoop (die rondde het schip van 24 augustus tot 12 september)
      Andries overleed een ruim een maand voordat het schip bij Kaap de Goede Hoop aankwam.
      ---
      --------
  • Funktion: Directe voorouder.
    Van Jean François Charles Baesjou
  • Eintrag am 31. August 1724: Erfenis.
    Erfenis van zoon en broer Andries die VOC opvarende is en soldaat. Hij belandt in Azië en komt daar te overlijden op 23-jarige leeftijd.
    ---
    Op de monsterrol van Andries, wordt na zijn overlijden het geld dat hij tegoed had, verdeeld onder zijn directe familie:
    Clara Broers weduwe Andries de Moet, ouder,
    Albert de Moet
    Cornelis de Moet
    Johanna Elisabeth de Moet
    tesamen moeder, broeders en zuster mitsgaders eenige universeele erfgenamen van bovenstaande Andries de Moet
    borge voor alle namaningen, Jan Bax: Int Haagse Wapen: onder Jan van Koeverden.
    Er is fl. 73,12 voor de erfgenamen.
    De rol is getekend met de merken van, Clara Broers, Johanna, huijsvrouw van Aalbert de Moet, Albert de Moet, Elisabeth de Moet en Jan Bax.
    ---
    Clara is weduwe dus haar echtgenoot Andries is al overleden, Sebilla wordt niet genoemd, dus zij is ook al overleden, van Adolf weten we dat hij in 1712 overlijdt.
    ---
    -------
  • Er ist verstorben am 11. Juli 1717 in Afrika.
    Hij is in ieder geval voor 31 augustus 1717 overleden, want zijn vrouw wordt dan als erfgename van zoon Andries al weduwe genoemd.
    Als hij daadwerkelijk VOC opvarende was (en dat is zeer waarschijnlijk), dan is hij aan boord van het schip Prattenburg overleden, ergens langs de kusten van Afrka.
  • Ein Kind von Andries Andriesz de Moet und Catharina Bertran
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 26. April 2019.

Familie von Andries Andriesz de Moet

Er ist verheiratet mit Clara Broers.

Sie haben geheiratet am 19. April 1699 in Den Haag, Zuid-Holland, Nederland.

Toestemming verkregen op 5 april
Clare is geboren in het Land van der Marck
---
Het graafschap Mark was een tot de Nederrijns-Westfaalse Kreits behorend graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het was gelegen tussen Recklinghausen, de rijksstad Dortmund, het Münsterland, het graafschap Limburg (Lenne), het hertogdom Westfalen en Berg, het graafschap Gimborn, de kloosters Werden en Essen.
Van: Wikipedia
---
--------

Kind(er):



Notizen bei Andries Andriesz de Moet

PRATTENBURG
Toen Andries met het schip vertrok was dit nieuw en net gebouwd.
Het type was een spiegelretourschip en wel van het grootste type 160 voet. 36,8 meter.
---
Het spiegelretourschip was het belangrijkste type transportschip van de V.O.C., een zeilschip voor vervoer van goederen en personen van en naar o.a. Batavia. De term spiegel slaat waarschijnlijk op het vlakke deel boven de achtersteven dat rijkelijk versierd was en daardoor deed denken aan een handspiegel uit die tijd (zie de afbeelding op het schilderij).
---
De schepen waren standaard voorzien van drie masten en een boegspriet. Een retourschip had verschillende dekken. Het achterste dek was het hoogste en werd het bovenkampanjedek genoemd. Hieronder bevonden zich de kapiteinshut en de verblijven van de officieren.
De versierde ramen aan de achterkant waren voor hen. Daarna kwam het Half- of kampanjedek, dat in de tropen overspannen werd met een zeil. De stuurman stond in de stuurplecht net achter dit dek en keek over het dek naar de horizon.
Hierna volgde het verdek, het laagste dek, dat aan de voorkant begrensd werd door een opbouw met vertrekken voor de bemanning met daarboven het bakdek. Aan de voorkant zat een naar voren uitstekend deel dat het galjoen werd genoemd en waar vanaf de zeilen op de boegspriet werden bediend. Dit werd in de loop van de 17e eeuw steeds korter gemaakt. Voor op het galjoen werd een boegbeeld geplaatst. Vanwege de warmte in de tropen waren er ventilatie gaten in de dekken.
---
De bemanning bestond voor 60% uit zeelieden, vaak uit verschillende delen van Europa (en maar al te vaak geronseld) en 30% militairen. Verder waren er ambachtslieden, handelaren en passagiers aan boord. Op de heenreis had men gemiddeld 206 mensen aan boord en op de terugreis 109. Dit kwam doordat een groot deel van de bemanning onderweg stierf door ziektes. Het voedsel en drinkwater bedierf vaak en was arm aan vitaminen. Af en toe stond er vlees op het menu omdat er enkele kippen en varkens werden meegenomen. Vooral voor het lagere deel van de bemanning was het leven aan boord bijzonder zwaar. De hogere rangen, dus ook Andries, hadden nog eigen hutten maar de lagere bemanning sliep in slaapzakken in een slecht geventileerde ruimte voor in het schip.
---
Bron: Wikepedia
---
-------

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Andries Andriesz de Moet?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Andries Andriesz de Moet

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Andries Andriesz de Moet

Vorfahren (und Nachkommen) von Andries Andriesz de Moet


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Andries Andriesz de Moet



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1675: Quelle: Wikipedia
      • 4. März » Der englische König Karl II. ernennt John Flamsteed zu The King’s Astronomical Observator. Die Gründung des Royal Greenwich Observatory im gleichen Jahr geht auf den ersten königlichen Astronomen zurück.
      • 1. Juni » In Plymouth, Massachusetts, endet die Gerichtsverhandlung über den Mord an John Sassamon, der die Kolonie über einen bevorstehenden Angriff der Wampanoag informiert hat. Die drei Angeklagten vom Stamm der Pokanoket werden schuldig gesprochen und zum Tode verurteilt.
      • 11. August » Eine Armee Ludwigs XIV. wird in der Schlacht an der Konzer Brücke von einem Reichsheer geschlagen.
      • 11. November » Gottfried Wilhelm Leibniz formuliert erstmals in einem Aufsatz über inverse Tangenten einen seiner Fundamentalsätze unter Verwendung des modernen Integralzeichens.
      • 11. November » Nach der Hinrichtung von Tegh Bahadur in Delhi wird Gobind Singh der zehnte und letzte menschliche Guru der Sikhs.
      • 13. Dezember » Die Stadt Wismar, die sich unter schwedischer Oberhoheit befindet, wird im Schonischen Krieg von dänischen Truppen angegriffen.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1699: Quelle: Wikipedia
      • 18. Januar » An der Hofburg in Wien erfolgt die Uraufführung der Oper La fede pubblica von Giovanni Battista Bononcini.
      • 20. Januar » Ludwig XIV. gibt der 1666 von Jean-Baptiste Colbert gegründeten, bislang informellen Académie des sciences ihr erstes Reglement. Sie erhält den Titel einer Académie royale und wird im Louvre angesiedelt.
      • 26. Januar » Der Friede von Karlowitz beendet den Großen Türkenkrieg zwischen Österreich und dem Osmanischen Reich. Österreich erhält Ungarn und Siebenbürgen mit Ausnahme des Banats, an Polen-Litauen werden die osmanischen Eroberungen zurückgegeben, Besitztum der Republik Venedig wird vom Sultan Mustafa II. anerkannt.
      • 16. Februar » Die Uraufführung der Oper Die Verbindung des großen Herkules mit der schönen Hebe von Reinhard Keiser erfolgt am Hamburger Oper am Gänsemarkt.
      • 24. Juli » Von Johann Philipp von Isenburg-Offenbach aufgenommene hugenottische Glaubensflüchtlinge aus Frankreich gründen Neu-Isenburg.
      • 21. November » Im Vertrag von Preobraschenskoje tritt Zar Peter I. der Große dem Bündnis bei, das in geheimen Verhandlungen Johann Reinhold von Patkul für Polen gegen Schweden schmiedet. Der Große Nordische Krieg gewinnt an Kontur.
    • Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1717: Quelle: Wikipedia
      • 1. Februar » Der Stumme Sejm von 1717 beendet formell den unter russischem Einfluss stehenden Aufstand der Konföderation von Tarnogród gegen König August II. von Polen-Litauen. Im Stummen Sejm ist die Goldene Freiheit des Liberum Veto den Abgeordneten des Sejms, des polnischen Parlaments, verwehrt.
      • 4. April » Die Oper Tito Manlio von Attilio Ariosti hat ihre Uraufführung am King’s Theatre in London.
      • 27. Mai » In Südamerika wird aus Teilen der bereits bestehenden spanischen Vizekönigreiche Neuspanien und Peru das Vizekönigreich Neugranada gegründet.
      • 24. Juni » Die Erste Großloge von England wird durch den Zusammenschluss von vier Freimaurerlogen gegründet.
      • 4. November » Am Theater am Gänsemarkt in Hamburg erfolgt die Uraufführung der Oper Trajanus von Reinhard Keiser.
      • 24. Dezember » Die Weihnachtsflut an der Nordsee fordert rund 11.500 Menschenleben von den Niederlanden bis nach Dänemark.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen De Moet

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Moet.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Moet.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Moet (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Hedwich de Vries, "Voorouders van Jean François Charles Baesjou en Maria Boon", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-baesjou-en-boon/I1125.php : abgerufen 14. Juni 2024), "Andries Andriesz de Moet (1675-1717)".