Vorfahren van Jennigje (Jennie) Kanis » Johan van Bosinchem (± 1265-1322)

Persönliche Daten Johan van Bosinchem 


Familie von Johan van Bosinchem

Er ist verheiratet mit Margaretha Gerardsdr. van Maurik.

Sie haben geheiratet


Kind(er):



Notizen bei Johan van Bosinchem

Johan was schenker van Utrecht, beleend met Maurik (1307), schalkwijk (1319), gaf stadsrecht aan Culemborg (1318).
Op 22 juni 1301 'feria quinta ante Nativitatis beati Johannis Baptiste' erkent Johannes de Boesinchem, knaap, verkocht te hebben aan Volpertus de Molendino een hoeve land boven Rietvelt achter Parijs, aan hem leenroerig. Op 6 januari 1305 'upten dertiindach' erkent Jhan heer van Arkel verkocht te hbben aan heer Gijsebrecht den heer Utengoije, ridder, Jhan van Bosinchem en Gijsebrecht van Kaets, knapen, en ten behoeve van het land dat gelegen is tusschen Bosinchem en den Divediic, een watergang, waardoor dit land langs de Linche in de Merwede kan afwateren. Op 28 augustus 1305 'up sente Jhansavonde Bapisten als hij gehovet wart' beleent Jhan van Bosinchem, knaap, zijn oom Didderic Splinter van Bosinchem, ridder, met het huis te Blancouwen met 13 morgen land daarbij gelegen.
Op 18 november 1306 'feria sexta in octavas beati Martini hiemalis' stelt Reijnaldus graaf van Gelria, de beslissing over zijn geschillen met Johannes de Bosinchem over de burcht Maldrijc c.a. in handen van Rudolphus genaamd Cocus, Stephanus de Wissche, ridders en raden, en Johannes de Peterzem, drost, ter eenre, en heer Hubertus de Vianen, ridder, ter andere zijde. Op dezelfde dag belooft Johannes de Boesinchem, knaap, een uitspraak door scheidsmannen, ter zake van zijn geschillen met de graaf van Gelria over de burcht Maldrich en een polder tussen Beest en Culemborch, te zullen opvolgen. Op 19 oktober 1307 'in crastino beati Luce evangeliste' wordt Johan door de graaf van Gelre beleend met de burcht Maurik. Hij belooft, mede namens zijn zoon Hubertus, de burcht Malderich als open huis te bewaren. Op de afbeelding links een ongedateerde en anonieme prent van Kasteel Maurik.
Op 30 mei 1312 te Arnhem 'des dinghesdaighs nae Sinte Urbaensdach' belooft Johan van Bosinchem, knape, zijn huizen te Malderich en Culenborch te zullen openen voor Reijnold graaf van Gelre, en zich te zullen onderwerpen aan diens uitspraak over het broekland, vermeld in het testament van zijn vader.
Op 26 oktober 1311 'feria tercia post diem Undecim milium Virginum' verklaart Johannes de Boesenkem, knaap, verkocht te hebben met toestemming van zijn vrouw Peronella, aan het kapittel van St Pieter te Traiectum, 8 hoeven op Rietfeld achter Pariis, welke hij daarna van het kapittel in erfpacht ontvangt. Op 29 oktober 1311 'in crastino beatorum apostolorum Sijmonis et Jude' belooft Johannes de Boesenkem, knaap, het kapittel van St Pieter te Traiectum dat hij zijn oudste zoon Hubertus, zodra deze meerderjarig zal zijn geworden, de brief van 26 oktober 1311 zal laten bevestigen. Op 28 maart 1314 instrumenteert notaris Johannes, genaamd de Sancta Columba, geestelijke, dat Hubertus, oudste zoon van Johannis de Bosenkem, de verkoop door zijn vader van 8 hoeven land op Reijfelt achter Pariis bevestigt.
Op 13 mei 1314 'op sente Servaes dach' erkent Jhan van Aemstelle, knaap, verkocht te hebben aan Jhan van Boesinchem, zijn eigen goed te Scalcwiick, dat heer Arnt van Scalcwiick van hem in leen houdt. Op 14 mei 1314 'des anderen dages na sente Servaes daghe' belooft Jan van Amestelle, knaap, aan Jhan van Boesinchem, dat hij van het land te Scalckwiick dat heer Arnt van Scalcwiick van hem in leen heeft, te zijnen behoeve afstand zal doen zodra hij weder in het Sticht mag komen.
Op 1 juli 1314 'des manendaghes na zente Peters ende Pauwelsdage' beleent Reijnald graaf van Gelre, na opdracht door Johan van Bosinghem, diens oudste zoon Hubrecht met het huis te Culenborch met 16 morgen land, 2 delen van Woronscampe met de tiend, de tiend van Lansmere en de tiend van 12 hoven op Rietvelt alsmede van de 4 hoven van Paveijen, behoudens de lijftocht voor Johan voornoemd, waarna Hubrecht met deze goederen beleent zijn stiefmoeder Parnijele, vrouw van Johan voornoemd. Op 26 juli 1314 'des vriedaghes na sente Jacobsdaghe' beleent Johan van Bronchorst, proost van Oudemunster, na opdracht door Johan van Bosinghem, diens oudsten zoon Hubrecht met een hoeve land aan de bisscopsgrave, behoudens de lijftocht voor Johan voornoemd, waarna Hubrecht zijn stiefmoeder Parnijele, vrouwe van Johan voornoemd, lijftocht.
Op 11 juni 1317 'up sente Odolfsavont' draagt Gisebrecht van Kaetse, knaap, op aan Johan van Bosinchem, 4 hoven land te Lanxmere, en ontvangt deze weder van hem in leen op bepaalde voorwaarden. Op 17 september 1317 'op sente Lambertsdach' verklaart Baernt van Scalcwiic, knaap, verkocht te hebben aan Jan van Bosinchem de kerkgift te Scalcwiic met het personaat. Op 29 september 1319 'op sente Michielsdach' verklaart Baernt van Scalcwiic, knaap, dat hij aan Jan van Bosinchem zijn gericht van Scalcwiic en de kerkgift met het personaat aldaar verkocht heeft, en deze door heer Vrederic bisschop van Utrecht, daarmee beleend is geworden. Op 15 november 1321 'des sonnendages na sunte Martiinsdach in den wijnter' erkent Johan van Boesinchem, knaap, gekocht te hebben van heer Steven van Zulen, ridder, het halve gericht van Scalcwiick, dat hem, zodra het kind van Johan van Zulen mondig zal zijn geworden, door deze opgedragen zal worden.
Op 18 maart 1318 'des saterdaghs na Dominiken dat men senct Invocavit' belooft Reijnaut zoon van de graaf van Gelre, hulp aan Johannes van Bosinchem tegen diens vijanden. Op 6 december 1318 'op sinte Nicolaussdach' geeft Johan van Bosichem vrijheden aan de poorters van Culenborch.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johan van Bosinchem?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johan van Bosinchem

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Bosinchem


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jennie Kanis, "Vorfahren van Jennigje (Jennie) Kanis", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorgeslacht-van-jennigje-kanis/I501342.php : abgerufen 23. Juni 2024), "Johan van Bosinchem (± 1265-1322)".