Familienstammbaum Van Vliet » Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen (± 1295-± 1332)

Persönliche Daten Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen 

  • Sie ist geboren rund 1295.
  • Sie ist verstorben rund 1332.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 21. Februar 2011.

Familie von Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen

Sie ist verheiratet mit Willem V (De Dikke) Altena, Weert, Nederweert, Wessen, Heeze, Leende, Kortesse, Gaasbeek, Leeuw, Herstal En Montcornet Heer Van Horne.

Sie haben geheiratet am 29. Februar 1316.

Gezin van Willem V (De Dikke) Altena, Weert, Nederweert, Wessen, Heeze, Leende, Kortesse, Gaasbeek, Leeuw, Herstal En Montcornet Heer Van Horne
Hij is getrouwd met (1) Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen op 29 februari 1316.

Anderen noemen 4 mei 1305 als Huwelijksdatum met Oda van Strijen
Kind(eren):

1.Oda van Horne 1318-1353
2.Johanna Putten En Strijen Van Horne Vrouwe Van Gaasbeek 1320-1356
3.Elisabeth van Horne 1326-1360
Hij is getrouwd met (2) Elisabeth van Kleef-Hülchrath 1336.

Kind(eren):

1.Willem Vi Heer Van Horne 1336-1380
2.Dirk Luf Altena, Baucignies En Montcornet Van Horne Heer Van Herstal 1336-1378
3.Elisabeth van Horne 1339-1416
Notities bij Willem V (De Dikke) Altena, Weert, Nederweert, Wessen, Heeze, Leende, Kortesse, Gaasbeek, Leeuw, Herstal En Montcornet Heer Van Horne
Heer van Horne, Altena, Weert, Nederweet, Wessu, Heeze, Leende en Cortessen. Ondervoogd van Thorn. Geboren 1297. Erft 1335 Gaasbeek, Leeuw, Herstal en Montcornet van zijn nicht Beatrix van Leuven. Erfelijk opperjachtmeester de Duitsen Rijks. Graaf Willem III van Holland vergunt op 27-8-1322 aan Willem van Horne een nieuwe sluis te bouwen in 'den Maasdam'. Overleden 25-8-1343. Hij was later gehuwd met Elisabeth van Cleve, overleden na 1331, dochter van Diederik Loef van Cleve, graaf van Hulchrat. Elisabeth was weduwe van Godfried van Gelik.
---------
10-10-1357: Voor schepenen van Brussel compareren de erfgenamen van Willem van Horne. Zij hebben hun geschillen onderworpen aan de uitspraak van Diederick van Horne, Heer van Perwez en Jan van Polanen, Heer van Lek en Breda en komen overeen, dat Diederick, heer van Horne, zijn broeder Arnoud en zijn zuster Lisebet de heerlijkheden Hoirne, Altena, Herstal, Heeze en Leende, Montcornet en Cortessem zullen behouden.
Sweder van Abcoude zal Gaasbeek en Loon op Zand behouden. Diederick, heer van Horne, zal de Donckhoeven in land van Altena van de Heer van Abcoude lossen.
-------
Hoe en wanneer Willem van Horne de heerlijkheid Leende in zijn bezit heeft gekregen is onbekend. Men veronderstelt wel eens, dat er een familieband was met het geslacht Van Hese, maar we hebben er geen bewijzen voor. Dat beide families met elkaar inrelatie stonden moeten we zeker niet uitsluiten. In 1285 geeft Willem, heer van Horne en Altena, het patronaatsrecht van de kerken van Leende en Heeze aan de religieuzen, priorin en convent van Keizerbosch te Neer.
De naam Leende wordt wel eens verklaard door er op te wijzen dat het dorp samen met Heeze een Brabants leengoed was. Maar Leende heette al lang Leende eer het een leengoed was zoals we hiervoor hebben gezien. We voelen dan ook meer voor de verklaring van J.A. ten Cate die zegt dat de naam vermoedelijk meer met belenden te maken heeft dan met lenen. Belenden is afgeleid van land.
Willem van Horne wordt nu metterdaad een der machtigste edelen van Brabant. Op 3 december 1334 staat hij aan het hoofd van de hele Brabantse ridderschap en is dan de tweede ondertekenaar van een belangrijk verdrag tussen Jan lll en Lodewijk van Nevers, graaf van Vlaanderen. Na de dood van Willem van Horne komt Heeze en Leende aan de kinderen uit zijn tweede huwelijk. De voornaamste onder hen zijn Dirk Loef en Arnout. Dirk Loef bekend als de bouwheer van het slot Loevestein en als dapper strijder in de slag bij Baesweiler (1371) werd de nieuwe heer der heerlijkheid. Arnout was van 9 juli 1371 tot 1387 bisschop van Utrecht en daarna tot zijn overlijden op 8 maart 1389 bisschop van Luik. Tussen het klooster Keizerbosch en de Horner heren moet een hechte band hebben bestaan. Verscheidene leden van dit geslacht zijn in de kloosterkerk aldaar begraven. Ook bisschop Arnout had in zijn testament te kennen gegeven, dat hij daar zijn laatste rustplaats wilde vinden. De uitvoerder van zijn laatste wilsbeschikking was Hendrik van Horne, heer van Perweis (in de akte staat Pailleys), de zoon van een broer van bisschop Arnout. Hendrik gaf op 8 maart 1392 uitvoering aan een laatste wilsbeschikking van zijn oom ten gunste van Keizerbosch waar hij begraven wilde worden. In dit stuk, dat wij vonden in het oud cartularium van Keizerbosch, zegt Hendrik van Horne dat hij als executeur­testamentair van "eyns erwerdeghen vaders in Gode, heren Arnouts van Huerne wilneer, bisscop tot Ludic ende greve van Loen, was den God ghenedich sij, bekenne overmyts desen thegenwerdigen openen brieff, dat wij bewijst hebben ende the wisen den convent van Keyserbosch drie modde roggen, der maeten van Leende, te hefven op onser moelen tot Leende, alle jaer op dem achtenden dach van merte, welke drie moedde roghs vurseid dieselve here bisscop Arnout vurseid dem vurseiden convent van Keyserbosch besaette in almosen doen hij daer sijn sepultur koer."21. Bisschop Arnout gaf dus jaarlijks drie mud rogge in de maat van Leende en ten laste van zijn molen te Leende, te betalen op 8 maart, aan het klooster van Keizerbosch als vergoeding voor zijn laatste rustplaats in de kloosterkerk.
Vermeld van af 1305. Heer van Hoorne, Altena, Weert, Nederweert, Wessem, Heeze, Leende en Kortessem; ondervoogd van Thorn. Hij draagt zij allodiaal bezit Heeze en Leende in leen op aan Brabant (Brussel 12 jan 1333). Hij erft ca. 1339 Gaasbeek, Leeuw, Herstal en Montcornet van zijn nicht Beatix van leuven. Hij ondertekent als eerste Brabantse getuige het verbond tussen hertog Jan III van Brabant en graaf Lodewijk van Vlaanderen (Gent 3 dec 1339). Erfelijk opperjagermeester van het Duitse rijk. Hij testeert op 6 okt 1342.

Kind(er):

  1. Johanna van Horne  ± 1320-1356 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse


Über den Familiennamen Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen


Die Familienstammbaum Van Vliet-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
R. van Vliet, "Familienstammbaum Van Vliet", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-vliet-stamboom/I952.php : abgerufen 15. Mai 2024), "Oda Persijn Vrouwe Van Putten En Strijen (± 1295-± 1332)".