Familienstammbaum Van der Waal » matthijs van GORP (± 1630-> 1708)

Persönliche Daten matthijs van GORP 


Familie von matthijs van GORP

Er ist verheiratet mit sophia jans de GROOT.

Sie haben geheiratet nach 1656.


Kind(er):

  1. frans thijszn van GORP  ????-1734 


Notizen bei matthijs van GORP

Dit is een versie van http://home.tiscali.nl/~wnn260558/geschiedenis.html zoals opgeslagen in het cachegeheugen van G o o g l e op 2 okt 2007 22:42:50 GMT.
G o o g l e's cache is de momentopname die we van deze pagina hebben gemaakt toen we het web doorzochten.
De pagina kan ondertussen gewijzigd zijn. Klik hier voor de huidige pagina zonder selectie
Deze in cache opgeslagen pagina bevat mogelijk koppelingen naar afbeeldingen die niet meer beschikbaar zijn. Klik hier voor de in cache opgeslagen tekst.
Gebruik de volgende URL om deze pagina aan je Favorieten toe te voegen of ernaar te linken: http://www.google.com/search?q=cache:yXsxznZwzsgJ:home.tiscali.nl/~wnn260558/geschiedenis.html+verhalen+familie+oud-beijerland&hl=nl&ct=clnk&cd=20≷=nl&lr=lang_nl

Google heeft geen banden met de auteurs van deze pagina en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan
Deze zoektermen werden geselecteerd: familie oud beijerland

--------------------------------------------------------------------------------

Deze site:
Home
Adressen
Stamboom
Fotoalbum
Gastenboek

For the English translation visit Roots of the van Gurp name on the page of John van Gurp

Geschiedenis van het geslacht van Gurp
door Gerard J. van Gurp

De geschiedenis van het geslacht Van Gurp kan teruggevolgd worden tot omstreeks het jaar 1300 en misschien nog wel verder. Mijn eigen onderzoek is gevorderd tot halverwege de 15de eeuw.

Het geslacht ontleent zijn naam aan het gehucht Gorp, bij Hilvarenbeek in Noord Brabant. Dit gehucht, thans nog bestaande uit een kasteeltje, een aantal huizen en stukken land, behoorde toe aan de Hertog van Brabant, die zijn zetel had in Brussel, en het geleend had aan een van onze voorvaders. Wanneer dat voor het eerst gebeurde, is niet bekend, maar omstreeks 1300 was dat reeds het geval. Leenman was toen een zekere Wouter. Aangezien hij te Gorp woonde, werd hij Wouter van Gorp, of: van Gorop, genoemd. Ook komt men in aktes tegen bijvoorbeeld: Jan Gerits op Gorop wonende, or kortweg: Jan Gerits op Gorop.
Het leenmanschap ging van vader op zoon, maar als er meerdere zoons waren, erfden die wel landerijen, maar slechts één erfde de titel. De naam Van Gorp werd van lieverlee ook gebruikt, al woonde de drager ervan niet meer te Gorp.
Vermoedelijk werd de naam uitgesproken als Görp, zoals dat in het Westen van Noord Brabant nog steeds het geval is. De bestuursfunktionarissen, die aktes moesten schrijven, kwamen altijd uit de omgeving en wisten hoe de naam gespeld werd. In de 17deeeuw, toen predikanten van buiten Brabant benoemd werden, werd in de Doop- en Trouwboeken vaak de naam verbasterd tot Van Geurp of Van Gurp en zo komt het dat heden tendage zowel de naam Van Gorp als Van Gurp voorkomt, die beide terug te voeren zijn tot het geslacht van de leenman van de Hertog van Brabant.

Het hertogdom Brabant is in de loop van de geschiedenis gesplitst in een deel dat bij de Nederlanden is gaan horen (Noord Brabant) en de rest die bij Belgié hoort. De naam Van Gorp of Van Gurp komt dan ook aan weerszijden van de grens voor.

Bij het onderzoek, dat ik verricht, is er nog enige onzekerheid over de stamboom. Het geslacht van onze familie kan met zekerheid teruggevoerd worden tot het begin van de 18de eeuw, toen de familie woonachtig was op het eiland Goeree-Overflakkee, met name te Stad aan het Haringvliet. Doordat er daar een hiaat is in de doop- en trouwboeken van ongeveer 50 jaar en de familie vóór die tijd niet te Stad aan het Haringvliet woonde, is er ook een hiaat in de stamboom. Er is een familie gevonden, dieomstreeks 1700 op het eiland woonde, met de naam Van Gorp, maar het kan niet bewezen worden, dat de familie Van Gurp hiervan afstamt. Het lijkt echter wel waarschijnlijk en in dit verhaal zal ik ervan uitgaan dat deze relatie inderdaad bestaat.

Ons voorgeslacht is dus afkomstig uit Noord Brabant, omgeving Hilvarenbeek, waartoe Gorp behoorde. Ook in Tilburg woonden leden van dit geslacht. Een belangrijke verhuizing vond plaats omstreeks 1578, toen Henrick Laureijs van Gorp uit Tilburg naar het dorp Capelle in de Langstraat verhuisde. De reden is niet bekend. Wellicht hangt deze samen met de onderdrukking van de protestanten, die in 1579 een uittocht uit 's Hertogenbosch en de Meierij, waartoe Tilburg behoorde, veroorzaakte. Capelle, dat nu bij Noord Brabant hoort, hoorde toen bij Holland en daar was een grotere mate van godsdientvrijheid. Adam, de broer van Henrick, is ook uit Tilburg vertrokken (omstreeks 1592) en is in Poppel (thans Belgié, dicht bij de grens) gaan wonen. De familie heeft circa 100 jaar in de Langstraat gewoond, in die tijd is ook een deel van de familie uit Poppel daarheen getrokken. Omstreeks 1680 verhuisde de familie van de Langstraat naar Oud Beijerland, vanwaar het spoor later naar het eiland Goeree-Overflakkee leidt. Deze verhuizingen vonden steeds per schip plaats, hetgeeen ook noodzakelijk was. Al deze genoemde plaatsen lagen aan of dichtbij het water.
De trek naar Goeree-Overflakkee heeft plaats gevonden, voor wat onze familie betreft, omstreeks 1880, toen Pieter van Gurp naar Sliedrecht en daarna Noord Brabant vertrok en later naar 's Gravenhage.

In het volgende zal ik dat deel van de stamboom weergeven, dat in direkte lijn de afstamming van vader op zoon weergeeft. De gegevens zijn voornamelijk opgespoord in het Algemeen Rijksarchief te 's Gravenhage, het Rijksarchief van Noord Brabant te 's Hertogenbosch, de Gemeentearchieven te Tilburg en te Sprang-Capelle en het archief van de Ned. Hervormde gemeente te Sprang-Capelle.

Voor de periode na 1600 zijn belangrijke bronnen de doop- en trouwboeken. Daarvóór zijn rechterlijke en notariele archieven de enige bronnen. Daarin bevinden zich allerlei koop- en verkoopakten, testamenten, failissementen, e.d. Deze zijn uiteraard ook van belang voor de tijd na 1600. Ze zijn echter alleen voor het onderzoek van betekenis, als de familie bezittingen had en ongelukkigerwijze was dat niet het geval in het begin vand de 18de eeuw tijdens het hiaat in de doop- en trouwboeken te Stad aan het Haringvliet. Geboortejaren zijn niet bekend uit die tijd vóór omstreeks 1600, omdat van dopen en trouwen geen aantekening werd gehouden. Daardoor is het maken van een stamboom dan puzzelwerk.
Het spreekt vanzelf, dat akten en doop- en trouwinschrijvingen met de hand geschiedden. Omdat dit soms in een slecht leesbaar handschrift gebeurde, zijn gegevens niet altijd op te sporen. Bovendien zijn de doop- en trouwboeken niet volledig. Ook komen naamsveranderingen voor, die het onderzoek bemoeilijken. Van verhuizingen werd geen boek gehouden. Daardoor breekt soms zo maar een tak van de stamboom af. Dit alles maakt, dat het bijna niet mogelijk is om een stamboom kompleet te maken. Dat zoutrouwens bijzonder veel tijd kosten.
Het is tot in de 18de eeuw gebruikelijk geweest met patroniemen te werken: men droeg één naam, die werd aangevuld met de naam van de vader. Voorbeeld: de vader van Laureijs Henricks van Gorp was Henrick Jans van Gorp.
Kindersterfte kwam veelvuldig voor; daardoor droegen soms meerdere kinderen uit een gezin dezelfde naam. Overigens komt men ook tegen, dat twee kinderen uit hetzelfde gezin dezelfde naam droegen, zonder dat er een was overleden. Ze werden dan onderscheiden als Cornelis de oude en Cornelis de jonge. Zo zijn de achternamen De Oude en De Jonge ontstaan. Een enkele keer waren er zelfs drie met dezelfde naam. Er was dan ook een Cornelis de middelste.
Weinig mensen werden ouder dan 65 jaar, velen overleden al eerder. Veel vrouwen zijn in het kraambed gestorven.
Bij minder-welgestelden kwam het vaak voor dat men verhuisde omdat dan elders werk te vinden was. Zo vindt men in één gezin (Jacob Henrickse van Gorp) drie verschillende woonplaatsen op het eiland Goeree-Overflakkee (omstreeks 1685).

Officiele ambten werden steeds voor een aantal jaren toegekend door Schout en Schepenen. Het is niet verwonderlijk dat de belangrijkste ambten vervuld werden door vermogende families, soms van vader op zoon.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit matthijs van GORP?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken matthijs van GORP

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von matthijs van GORP

matthijs van GORP
± 1630-> 1708

> 1656

sophia jans de GROOT
± 1630-> 1708


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van GORP

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van GORP.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van GORP.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van GORP (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W.A. van der Waal-VISSER, "Familienstammbaum Van der Waal", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I66849.php : abgerufen 2. Mai 2024), "matthijs van GORP (± 1630-> 1708)".