Familienstammbaum Van der Waal » rokus klaasz SCHELLING (1790-1854)

Persönliche Daten rokus klaasz SCHELLING 


Familie von rokus klaasz SCHELLING

Er ist verheiratet mit neeltje gerritsdr VINK.

Sie haben geheiratet am 19. August 1810 in oud-beijerland, er war 20 Jahre alt.


Kind(er):

  1. jannigje SCHELLING  1810-1861 
  2. gerrit SCHELLING  1812-1879 
  3. klaas SCHELLING  1814-1815
  4. ingetje SCHELLING  1816-1898 
  5. klaas rocusz SCHELLING  1817-1892 
  6. arie SCHELLING  1819-1896 
  7. rokus SCHELLING  1821-1869 
  8. neeltje SCHELLING  1823-1855 
  9. herbertina SCHELLING  1825-1915 
  10. jaapje SCHELLING  1827-1836
  11. alexander SCHELLING  1829-1831


Notizen bei rokus klaasz SCHELLING

Het Paradijs is ongetwijfeld één van de oudste en mooiste hofsteden van het dorp geweest en naar de hoge ligging te oordelen heeft er al een boerderij gestaan, voor dat de Ruyghte van Jan Diericksz. nog door een zomerdijk omgeven was.
In het begin van de 17e eeuw moet het een aanzienlijke bezitting geweest zijn, want in 1629 was de laan, die naar de Langeweg loopt, met een poort afgesloten, waar twee stenen leeuwen de wacht bij hielden. In 1665 werd op de oude grond slagen door de Dordtse familie Bressij een nieuw gebouw gesticht. De plafonds in de kamers waren geschilderd, in de grootste kamer bevond zich een schouw met een fraaie omlijsting van wapenschilden. Het was een dubbel huis. De bedoeling van zulk een dubbele bouwwas, dat de pachter met zijn gezin de ene helft, de landheer ge durende korter of langer tijd in de zomer als vakantieverbljf het andere deel be woonde, om van het buitenleven te genieten.
De zware brug, die toegang verleende, lag aan de noordzijde, terwijl aan de oost zijde een heul toegang tot de moestuin gaf. Dicht bij die heul stonden de duiventoren en de orangerie; de koepel met ruiten van gekleurd glas en met leien gedekt, stondop een hoogte. Aan de tuinzijde kwam men met een trap er in, aan de laanzijde ging men met een trap er uit. Het was daar, alles wijst er nog op, een groot huis in een omgeving van ongerepte vrede met wijd uitgestrekte akkers, die hun rijke vruchtengaven.
Omstreeks 1730 werd het huis bewoond door mr. Brandwijk van Blockland, die toestemming ontving om langs de Langeweg tot aan de brug over de Kreek iepe bomen te planten. In 1915 zijn huis en boerderij gesloopt; de laatste bewoner was Gerrit Schelling. De landerijen werden in percelen verkocht; de lanen, benevens het voormalige erf en het water, werden in 1921 door de Vereniging Oud-Beijerlands Ge meentebelang aangekocht. In 1958 verkreeg de gemeente Oud-Beijerland de eigendom van de wandelpaden. Op de plaats waar vroeger de hofstede heeft gestaan heeft de heer A. A. de Koning in 1961 een fraaie villa gebouwd, die evenals eertijds de imposante boerderij het beeld van ,,Het Paradijs” beheerst.

Rokus Schelling was bouwman eerst te Mookhoek aan de Schaweg op de Hoeve "Schawacht" (heulsteen van 1643) Vanaf zijn huwelijk tot ca. 1828 (opgevolgd door zijn zoon Gerrit Schelling) en later te Oud-Beijerland op de hofstede "Het Paradijs" op het ouderlijk bedrijf als opvolger van zijn jongste broer Klaas Schelling. Rokus Schelling was tevens lid van de Gemeenteraad van Oud-Beijerland (1844 tot 1854) Hij overleed 64 jaar oud en zijn overlijden werd aangegeven door zijn schoonzoon Joseph Zeevaarder. Op 15/1/1830 (N.A. Oud-Beijerland) erft zijn vrouw Neeltje Vink een huis met land aan de Zinkweg te Oud-Beijerland uit de nalatenschap van haar moeder Ingetje Moret.
De nalatenschap van Rochus Schelling bestond in 1854 uit 52 bunder 41 roeden, alles gelegen te Oud-Beijerland.
Rokus Biesheuvel, geboren 11-5-1901 te Spijkenisse, vertelde op 15-1-1995 nog de volgende anekdote van deze Rokus Schelling die hij via overlevering van zijn Opa had vernomen:
"Rokus moest van een Franse officier munitie laden bij de haven van Oud-Beijerland. Hij vond de vracht op enig moment echter te zwaar worden terwijl hij de opdracht kreeg van deze Franse officier om door te gaan. Toen werd Rokus zo boos dat hij de wagen alleen pakte en vervolgens met lading en al de haven in duwde. Uiteraard moest Rokus toen onderduiken en hij verbleef toen geruime tijd in een geheim kamertje (onder de trap) in de Paradijs Hoeve. Bij huiszoeking werd hij door de Fransen niet gevonden."

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit rokus klaasz SCHELLING?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken rokus klaasz SCHELLING

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von rokus klaasz SCHELLING


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 16. April 1790 war um die 5,0 °C. Es gab 70 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Norden. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1790: Quelle: Wikipedia
    • 26. Februar » Durch ein Gesetz der französischen Nationalversammlung wird Frankreich in 80 neue Verwaltungseinheiten (Départements) eingeteilt.
    • 4. März » Im Frankreich der Revolutionszeit wird die Einteilung in 83 Départements gültig. Diese politischen Einheiten, deren Grenzen nicht weiter als einen Tagesritt von ihrer jeweiligen Hauptstadt entfernt sein dürfen, lösen die historischen Provinzen Frankreichs ab.
    • 10. Mai » An der Comédie Italienne in Paris findet die Uraufführung des historischen Dramas Jeanne d'Arc à Orléans von Rodolphe Kreutzer statt.
    • 31. Juli » Der Erfinder Samuel Hopkins erhält das erste Patent der USA für einen neuen Herstellungsprozess von Pottasche. Die Urkunde trägt unter anderem die Unterschriften von Präsident George Washington und Außenminister Thomas Jefferson.
    • 17. Dezember » In Mexiko-Stadt wird bei Bauarbeiten der Piedra del Sol, ein Kalenderstein der Azteken, ausgegraben.
    • 22. Dezember » General Alexander Wassiljewitsch Suworow erobert mit seinen russischen Truppen im Russisch-Türkischen Krieg die starke Festung Ismajil des Osmanischen Reichs im späteren Bessarabien.
  • Die Temperatur am 18. April 1790 war um die 6,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1790: Quelle: Wikipedia
    • 23. Januar » Wenige Tage nach der Ankunft der Bounty-Meuterer auf Pitcairn setzen diese das Schiff in Brand.
    • 26. Januar » Wolfgang Amadeus Mozarts Oper Così fan tutte (So machen es alle) nach einem Text von Lorenzo Da Ponte wird im Wiener Burgtheater uraufgeführt.
    • 30. Januar » Auf dem englischen Fluss Tyne wird das erste Rettungsboot getestet.
    • 10. Mai » An der Comédie Italienne in Paris findet die Uraufführung des historischen Dramas Jeanne d'Arc à Orléans von Rodolphe Kreutzer statt.
    • 31. Juli » Der Erfinder Samuel Hopkins erhält das erste Patent der USA für einen neuen Herstellungsprozess von Pottasche. Die Urkunde trägt unter anderem die Unterschriften von Präsident George Washington und Außenminister Thomas Jefferson.
    • 17. Dezember » In Mexiko-Stadt wird bei Bauarbeiten der Piedra del Sol, ein Kalenderstein der Azteken, ausgegraben.
  • Die Temperatur am 19. August 1810 war um die 12,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt regen. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1810: Quelle: Wikipedia
    • 4. Februar » Die britische Marine nimmt während der Napoleonischen Kriege die von Frankreich beherrschte Inselgruppe Guadeloupe in der Karibik ein. Sie bleibt bis zum 3. März 1813 in britischem Besitz.
    • 25. Mai » Bewaffnete Bürger der Stadt Buenos Aires unter Juan José Castelli und Nicolás Rodríguez Peña vertreiben während der Mai-Revolution im Vizekönigreich des Río de la Plata den Vizekönig Baltasar de Cisneros und rufen die Provincias Unidas del Río de la Plata aus. Obwohl die Regierungserklärung einen Treueeid auf den von Napoleon abgesetzten FerdinandVII. von Spanien beinhaltet, gilt dies als Beginn der Unabhängigkeit Argentiniens.
    • 28. Juni » Georg Christian Carl Henschel gründet in Kassel eine Gießerei, aus der sich die Henschel-Werke entwickeln.
    • 11. Juli » Im Südpazifik sichtet Frederick Hasselburg die subantarktische Macquarieinsel, die ab 1997 zum Weltnaturerbe gehören wird.
    • 10. Oktober » Die Alma Mater Berolinensis, die heutige Humboldt-Universität zu Berlin, nimmt ihren Lehrbetrieb auf.
    • 3. Dezember » Der britische Mauritiusfeldzug endet mit der Kapitulation der französischen Truppen. In der Folge werden die Inseln Mauritius und Rodrigues Teil des Britischen Weltreiches.
  • Die Temperatur am 9. Oktober 1854 war um die 16,8 °C. Die relative Luftfeuchtigkeit war 71%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Im Jahr 1854: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 28. März » Großbritannien und Frankreich erklären Russland unter Zar NikolausI. den Krieg, nachdem sie bereits am 12. März einen Kriegshilfevertrag mit dem Osmanischen Reich im Krimkrieg geschlossen haben.
    • 20. April » Die Oper Die Bilderstürmer von Johann Friedrich Kittl hat ihre Uraufführung am Ständetheater in Prag.
    • 5. Juli » Nach 14 Jahren als Museumsstück verbrennt der berühmte „Schachtürke“ bei einem Feuer im Peale’s Museum in Philadelphia.
    • 27. September » Der amerikanische Passagierdampfer Arctic kollidiert bei Cape Race vor Neufundland mit dem französischen Dampfer Vesta und sinkt während des vergeblichen Versuchs, die Küste zu erreichen. Etwa 350 Menschen sterben, darunter alle Frauen und Kinder an Bord.
    • 18. Oktober » Die Uraufführung der Oper La nonne sanglante (Die blutige Nonne) von Charles Gounod findet in Paris statt.
    • 29. November » Unter der Führung Peter Lalors setzen sich protestierende australische Bergleute des Lagers Eureka Stockade für die Freilassung von Gefangenen und demokratische Reformen ein.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen SCHELLING

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen SCHELLING.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über SCHELLING.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen SCHELLING (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W.A. van der Waal-VISSER, "Familienstammbaum Van der Waal", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I194842.php : abgerufen 24. Juni 2024), "rokus klaasz SCHELLING (1790-1854)".