ús heit en ús mem » Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech (± 1323-± 1404)

Persönliche Daten Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech 


Familie von Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech

Er hat eine Beziehung mit Jelck Ndr..


Kind(er):



Notizen bei Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech


Haring Harinxma Donia thoe Heeg,

Behoorde bij de zgn. Schieringers die tegen de Vetkopers vochten. (1250-1498). Haring was in zijn tijd een algemeen erkend leider van Westergo. Samen met Sjoerd Wiarda van Goutum - Oostergo streed hij in 1399 tegen de stellingen van Holland. (Workum krijgt stadsrechten)
Haring Harinxma Donia thoe Heeg, leefde in 14e eeuw en was een invloedrijk figuur. De Schieringers van Westergo gaven hem een belangrijke opdracht samen met Sjoerd Wiarda. Haring stierf in 1401. Zijn zonen Douwe, Eppo, Agge en Sierck vormden vier takken van de familie Harinxma thoe Heeg, Harinxma thoe IJlst, Harinxma thoe Sneek en Donia. Alleen de van Harinxma's thoe Sloten bestaan nog. Haring Harinxma (Haring Donia) was de vierde groot-grootvader van de beroemde Friese vrijheidstrijder Pier Gerlofs Donia (alias Grote Pier) en zijn zuster Tiedt.
Over Haring zijn zonen het volgende: Agge trouwt met His, enige dochter van Rienck Bockema van Donia.
Eppo wordt opperrechter in IJlst. Als echtgenotes van hem worden genoemd Jitske Heemstra en Jel Hettinga.
Hotze was een geestelijke. Ymck de dochter van Haring was getrouwd met Humme Hummingha grytman fan Wymbritseradiel. Douwe bleef wonen op de state in Heeg. Hij was getrouwd met Rixt, de dochter van Hille Lous Bonninga. Douwe Harinxma wordt in 1454 grytman fan Wymbritseradiel, opvolger is zijn zoon Idzart. Van Douwe wordt verteld dat hij als schieringer in de strijd met de vetkopers gedwongen werd om vier van zijn vijf dochters tegelijk te laten trouwen met vier jonge vetkopers.
Sierck Harinxma Donia komt te wonen op het Doniahuis onder Easterein. Niet op de oude plek maar Oostelijk van de oude middelzeedijk waar de state aan de westkant lag. Hij noemt de state Doniastate want hij was getrouwd met Auck Benedictusdr Donia. Sierck en Auck krijgen tien kinderen, zeven jongens en drie dochters. De kinderen noemen zich naar hun moeder Donia.
De zoons zijn Haring, Rienk, Agge, Benedictus, Hotze, Keimpe en Sierck. De dochters zijn Auck, Bauckien en Ath.
Haring woonde op Doniastate in Nijland en kwam in 1462 toen hij zijn state kwijt raakte, op Hiddemastate. Van 1455 tot 1460 was hij grytman fan Wymbritseradiel. Hij sneuvelt in 1462 bij Akkrum. Zijn vrouw is niet bij name bekend.
Agge was getrouwd met een dochter van Doytze Sickes Albeda en woonde in Sloten in een huis van de familie van zijn vrouw. In 1487 tekent hij als Agge Syrcks. Watze Harinxma van Akkrum is de schakel tussen zijn zwagers Rienck Doytzes Albada en Focko Eeskes te Nijland.. Benedictus was getrouwd met Jouckien Johannesdr. Hij woonde op het huis toe Heegens in het dorp Iens. In 1459 of 1460 werd zijn state verdoren (verwoest). Hotze was getrouwd met Ayl of Aeltien Juckema, dochter van Werp Lieuwes Juckema en Jelck Jongema. Hotze woont als grytman van Hinnaerderadiel te Iens, maar heeft ook in Himmelum gewoond. Keimpe was getrouwd met Ydt Feytesdr. Galama. In 1458 woonde hij op de state in Himmelum, maar in 1463 komen de man en vrouw om in de Doniaoorlog van Ige Gales.
Sierck was hoveling. Zijn state werd in 1459/1460 verwoest en Douwe Sjaarda hield hem een tijd lang gevangen. Hij werd vrijgelaten mits zijn broer Haring de state van Smelbrege (Hekastins) zou opgeven. Vetkopers Galama?s tegen schieringse Harinxma?s (tot 1456). De Strijd in Oostergo (1441-1444) werd beslecht door een rechtbank met Groningse invloed. De dreiging van Filips de Goede dreef op 15 augustus 1456 tot een nieuw verbond tegen alle landsheren onder oprichting van een raad ?des ghemenen landes Vrieslandt?. Weldra volgde de Donia oorlog (1458-1463) en daarna de ene uitbarsting na de andere; de steden speelden nu een grote rol, soms actief (Sneek), soms passief (Dokkum 1470, bieroproer te Leeuwarden 1487). Vredespogingen van de keizer waren vruchteloos. Holland kon de Vetkopers de gevraagde hulp niet geven, waarvan de Groningers profiteerden tot ze voor Franeker werden verslagen en Westergo moesten opgeven (1496).
De twisten onder de Jongema?s van Bolsward brachten ten slotte Albrecht van Saksen naast de Schieringers (1498). De vernederde Vetkopers kwamen in 1500 in opstand en haalden in 1514 de Geldersen in het land. Na de onderwerping aan keizer Karel V in 1524 verdwenen de partijnamen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van Harinxma Thoe Heech


Die ús heit en ús mem-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jos Tichelaar, "ús heit en ús mem", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/us-heit-en-mem-tichelaar-en-westra/I17998016.php : abgerufen 30. Mai 2024), "Haringh (douwes) van Harinxma Thoe Heech (± 1323-± 1404)".