Familienstammbaum Veldhuizen » Janna Klaas Post (1812-1887)

Persönliche Daten Janna Klaas Post 


Familie von Janna Klaas Post

(1) Sie ist verheiratet mit Klaas Geerts Regien.

Sie haben geheiratet am 5. August 1832 in Hoogeveen, sie war 19 Jahre alt.

Hoogeveen, huwelijksakte, 5 augustus 1832, aktenr. 27
Bruidegom: Klaas Regien, gedoopt te Ruinerwold op 07 09 1800, zoon van Geert Jans Klaas Regien en Annigjen Jans Gerrits.
Bruid: Janna Post, geboren te Hoogeveen op 20-11-1812, dochter van Klaas Post en Elisabeth Hendriks Hartman., civil

Kind(er):

  1. Annechien Regien  1833-1892 
  2. Geert Klaas Regien  1835-1902 
  3. Klaas Post Regien  1837-1899 


(2) Sie ist verheiratet mit Willem Tilemans.

Sie haben geheiratet am 13. Dezember 1856 in Hoogeveen, sie war 44 Jahre alt.


Notizen bei Janna Klaas Post


Uit de verzamelde stukken zou ik kunnen opmaken dat het niet helemaal boterde tussen Janna en Klaas. Zo zien we op de memorie van aangifte na diens overlijden dat hij woonde in huis Nr. 3 en Janna in huis Nr. 3a. Ook wordt Janna niet in de erfenis bedeeld, alleen de kinderen. Ook opvallend is dat Janna niet in Ruinen is blijven wonen, maar uiteindelijk is opgedoken in haar geboorteplaats Hoogeveen.

Uit de huwelijksakte van zoon Klaas Post Regien blijkt dat Janna Klaas Post in 1867 woonachtig was in het voor die tijd ongelooflijk verre 's Hertogenbosch waarheen ze met haar tweede echtgenoot Willem Tilemans op 19 oktober 1864 is verhuisd blijkens het bevolkingsregister van Meppel. Janna was blijkens die huwelijksacte van haar zoon Klaas Post Regien op 14 juni 1867 overigens zelf aanwezig bij het huwelijk in Vledder en heeft toestemming gegeven. Ze was toen al meer dan 8 jaar getrouwd met Willem Tilemans.

Uit een eerder Proces Verbaal (zie bij zoon Geert Klaas) van 1858 maken we op dat Janna, die volgens dat PV op dat moment in Meppel zou wonen, niet op de rechtzitting was verschenen. Ik denk dat ze gewoon onvindbaar is geweest voor de deurwaarder die toch verklaarde een 'behoorlijk exploit' te hebben uitgegeven.

Met Janna schijnt het uiteindelijk niet echt goed te zijn gegaan. Verstoken van tenminste een deel van de erfenis van haar man Geert Klaas Regien is ze genoodzaakt haar eigen kostje te verdienen. Ze doet dat door het rondventen van garen en lint. 't Arme mens moest van deur tot deur gaan om haar negotie te verkopen. Later maakte ze kennis met ene Willem Tilemans, een Brabantse stoelenmatter met wie ze in 1856 trouwde. Uit hoofde van zijn beroep reisde Willem met zijn bruid natuurlijk door stad en land om een kostje bij elkaar te scharrelen. Dat zal ook wel de reden zijn geweest dat Janna in 1858 niet op de bewuste rechtszitting is verschenen, wellicht had ze nooit iets van de deurwaarder vernomen.
Janna en Willem waren 23 jaar getrouwd toen Willem overleed. We zien op haar overlijdensakte dat ze is overleden in de Rijks Werkinrichting Nr. 1 te Veenhuizen na 8 jaar de weduwe van Willem te zijn geweest. In Veenhuizen bij de 'Maatschappij van Weldadigheid' (een prachtig woord, maar het was gewoon een gesticht voor bedelaars en wezen) heeft ze kennelijk nog jaren verbleven. Het is natuurlijk interessant om erachter te komen waarom zij in Veenhuizen terecht is gekomen.
Stug doorzoekend in de registers van de bevolkingsadministratie van de Rijkswerkinrichtingen Veenhuizen ontdekte ik 3 registraties van Janna Klaas Post. Wat blijkt:
Janna is door de rechtbank van Assen naar Veenhuizen gezonden, kennelijk voor een jaar want ze kwam aan op 24 november 1882 en werd ontslagen op 26 november 1883.
Kort daarna stond ze weer voor de Assense rechtbank en kreeg hetzelfde vonnis, alleen nu wat langer. Ze kwam in Veenhuizen aan op 12 december 1883 en werd ontslagen op 12 april 1886.
Iets meer dan twee maanden heeft ze het hoofd boven water weten te houden, maar toen werd ze weer ingerekend, dit keer te Heerenveen. De rechtbank van Heerenveen stuurde haar weer naar Veenhuizen waar ze aankwam op 24 juni 1886, evenals de vorige twee keren verbleef ze in Rijkswerkinrichting nr. 1.
Nog geen jaar later overleed Janna in het gesticht, ze was 74 jaar geworden.
In de drie registraties staat als haar godsdienst vermeld 'Roomsch'. Janna is kennelijk in haar huwelijk met Willem Tilemans katholiek geworden.

Haar kinderen Annechien, Geert en Klaas waren destijds toch in de vijftig en zo te zien redelijk gesettled. Waarom wilde ze of kon ze niet bij hen terecht om haar oude dag door te brengen? Een raadsel dat misschien nog eens kan worden opgelost. Er zal worden gezocht of Janna destijds is begraven op een van de begraafplaatsen van de Rijkswerkinrichting, maar ook dat zal moeilijk worden omdat verreweg de meeste graven slechts met een anoniem kruis zijn bezet.

Op 16 juli 2013 hebben we de begraafplaats aan de Eikenlaan in Veenhuizen bezocht:
Wat we al vermoedden bleek waar, er is geen enkel grafmonument te vinden waar we Janna op aantreffen. Zij ligt met de vele duizenden (in totaal zijn daar 16000 mensen begraven) in een anoniem graf, waarschijnlijk rechts achteraan op de begraafplaats in het RK gedeelte.

Hoogeveen, huwelijksakte, 13 december 1856, aktenr. 83
Bruidegom: Willem Tilemans, gedoopt te Erp op 26-06-1804; oud: 52 jaren; beroep: stoelenmatter; weduwnaar van Maria Michels, zoon van Leonardis Franciscus Tilemans en Maria Antonie Sluijers.
Bruid: Janna Post, geboren te Hoogeveen op 20-11-1812; oud: 44 jaren; beroep: zonder; weduwe van Klaas Geerts Regien, dochter van Klaas Jans Post en Elisabeth Hendriks Hartman, beroep: zonder.
NB. vader bruidegom overleden; moeder bruidegom overleden; vader bruid overleden

Norg, overlijdensakte, 13 juni 1887, aktenr. 61
Overledene: Janna Klaas Post, geboren te Hoogeveen op 20-11-1812; beroep: zonder; overleden te Veenhuizen (Norg) op 11-06-1887; oud: 74 jaren, dochter van Klaas Jan Post en Liesbeth Hendriks Hartman.
Gehuwd geweest met Willem Tieleman, overleden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Janna Klaas Post?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Janna Klaas Post

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Janna Klaas Post

Janna Klaas Post
1812-1887

(1) 1832
(2) 1856

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 20. November 1812 war um die 3,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt sneeuw. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1812: Quelle: Wikipedia
      • 1. Januar » das Allgemeine bürgerliche Gesetzbuch (ABGB) in den habsburgischen Erblanden.
      • 7. Januar » An der Opéra-Comique in Paris wird die komische Oper L'Homme sans façon ou Les Contrariétés von Rodolphe Kreutzer erstmals aufgeführt.
      • 16. März » Während der Napoleonischen Kriege auf der Iberischen Halbinsel beginnt ein portugiesisch-britisches Heer unter Arthur Wellesley mit der Belagerung der französischen Garnison in Badajoz, die bis zum 6. April dauern wird.
      • 26. März » Ein Erdbeben zerstört Caracas, Venezuela. Etwa 12.000 Menschen kommen bei der Katastrophe ums Leben, von der auch Alexander von Humboldt berichtet.
      • 16. August » Während des Britisch-Amerikanischen Krieges kapituliert das amerikanische Fort Detroit unter William Hull trotz großer Übermacht ohne nennenswerte Gegenwehr vor den britischen Truppen unter Sir Isaac Brock und Häuptling Tecumseh.
      • 13. Oktober » Bei dem Versuch einer Invasion in Kanada im Britisch-Amerikanischen Krieg erleiden die Amerikaner in der Schlacht von Queenston Heights eine schwere Niederlage gegen zahlenmäßig weit unterlegene britisch-indianische Truppen.
    • Die Temperatur am 13. Dezember 1856 war um die 6,1 °C. Es gab 2 mm Niederschlag. Der Winddruck war 10 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1856: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 8. Januar » Der Chemiker John A. Veatch entdeckt das erste Borax-Vorkommen in den Vereinigten Staaten.
      • 1. Februar » Der Kammermusiker Tröstler gründet in Dresden ein privates Konservatorium, aus dem die Hochschule für Musik Carl Maria von Weber hervorgeht.
      • 1. Februar » In Wien kommen die Vertreter Großbritanniens, Frankreichs, der Türkei und Russlands zu einer Konferenz zur Beendigung des Krimkriegs zusammen. Das ausgehandelte Papier wird Grundlage für den am 25. Februar beginnenden Pariser Kongress.
      • 21. Mai » Bushwhackers unter Sheriff Jones dringen im Kansas-Territorium ein, um die Druckpressen der gegen die Sklaverei eingestellten Zeitungen Herald of Freedom und Kansas Free State zu zerstören. Das Free State Hotel, das der Sklavereifeindlichen New England Emigrant Aid Company gehörte, fällt dem Sack of Lawrence ebenfalls zum Opfer. Es handelt sich um einen von vielen Zwischenfällen während der Zeit des Bleeding Kansas.
      • 28. Oktober » Lissabon erlebt die Eröffnung der ersten portugiesischen Eisenbahnlinie zwischen dem Bahnhof Santa Apolónia und der Station in Carregado.
      • 1. Dezember » Mit Malmö–Lund sowie Jonsered–Göteborg werden die ersten Abschnitte eines nationalen schwedischen Schienennetzes der SJ eröffnet.
    • Die Temperatur am 11. Juni 1887 war um die 18,5 °C. Der Winddruck war 12 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 51%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1887: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 23. Februar » Die Côte d’Azur wird von einem starken Erdbeben getroffen, das etwa 2.000 Menschen ihr Leben kostet.
      • 3. Mai » Bei einem Grubenunglück in Nanaimo, British Columbia, sterben 150 Bergleute, nur sieben überleben. Das Grubenunglück von Nanaimo ist bis 1917 die schwerste von Menschenhand verursachte Explosion in Kanada.
      • 3. Juni » Der deutsche Kaiser WilhelmI. legt bei Kiel-Holtenau den Grundstein für den Nord-Ostsee-Kanal.
      • 7. Juli » Ferdinand von Sachsen-Coburg-Gotha-Koháry wird Fürst von Bulgarien, das zu diesem Zeitpunkt immer noch dem Osmanischen Reich untersteht. Die formelle Anerkennung durch die europäischen Großmächte erlangt er erst 1896.
      • 13. November » Über 20.000 Arbeiter folgen in Chicago dem Trauerzug für die vier zwei Tage zuvor hingerichteten Teilnehmer eines Streiks, die ein Gericht für den Haymarket Riot verantwortlich gemacht hat.
      • 5. Dezember » Die Berner Übereinkunft zum Schutz von Werken der Literatur und Kunst tritt im Deutschen Reich in Kraft.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Post

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Post.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Post.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Post (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Veldhuizen-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    R.Veldhuizen, "Familienstammbaum Veldhuizen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_veldhuizen/I154.php : abgerufen 6. Juni 2024), "Janna Klaas Post (1812-1887)".