Familienstammbaum Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven » Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer (< 1633-> 1639)

Persönliche Daten Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer 


Familie von Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer

Sie ist verheiratet mit Jan Senior Daniels Schepens.

Sie haben geheiratetQuelle 1


Notizen bei Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer

Jan Daniel Scepens als man van Mechteld, verder Jan Janssen van Hersel als man van Enneken, beiden dochters van wijlen Henrick Dircks van de Hagelaer en in hun hoedanigheid ieder voor een derde part, en verder Rutger Dircks van de Hagelaer en Willem Ariens van Overbeeck als man van Sijcken, ook dochter van Dirk Henricks van de Hagelaer, in hun hoedanigheid samen ook voor een derde part, hebben verklaard een boedelverdeling te hebben gemaakt inzake het bezit dat ze samen hebben geerfd bij de dood van Henrick Dirks van de Hagelaer zijnde hun vader respectievelijk grootvader en diens vrouw Willemken, zijnde hun moeder respectievelijk grootmoeder zoals ze verklaarden en van welk bezit ze samen het vierde deel hebben gekocht van hun zuster Meriken, respectievelijk hun tante zijnde.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Jan Janssen van Hersel drie gebouwde huizen, met de dubbele schouw daarin, de grond etc., gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck ter plaatse Boterwijck genoemd, b.p. het kleine huisje met erf dat aan genoemde Jan Daniels is toebedeeld, zoals dat aldaar is afgepaald, b.p. de genoemde kinderen van Dirck van de Hagelaer, het erf dat er van is afgedeeld, het erf van genoemde Jan Jans van Hersel dat deze onlangs van de erfgenamen heeft gekocht, de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Henricks van Hersel, genoemde Jan Daniels waarvan het is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat aldaar. Hieruit moet aan Rogier van Boxmeer in 's-Hertogenbosch de helft van een jaarlijkse rente van 12 gulden worden betaald en de dorpslasten.

Bij deze verdeling krijgen genoemde Rutger en Willem samen het achterhuis van het hiervoor reeds vermelde huis dat aan Jan Janssen van Hersel was toebedeeld, tot aan de dubbele schouw, dat hij aldaar moet afbreken en wel direkt na a.s. Pinksteren. Verder krijgt hij een stuk akkerland, genoemd de Bosch Acker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Lenaerts van Hersel en anderen, genoemde Jan Daniel Scepens, Dielis Wouter Snellaerts, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een weiland ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. het erf van genoemde Jan Janssen van Hersel waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Daniels van de Schoot, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet een bedrag van 100 gulden worden betaald danwel op hun eigen bezit te verhalen, welk bedrag wijlen Dirk Henricks van de Hagelaer, hun vader zijnde, had uitgezet aan Henrick Dircks van de Hagelaer. Verder moeten er dorpslasten worden betaald en overpad worden verleend aan Jan Jan van Hersel over hun eigen beemd en aan de beemd van Henrik Gerits van de Schoot die daar achter zijn gelegen.

Genoemde Jan Daniel Scepens in naam van zijn vrouw krijgt het kleine huisje met de grond etc. die daar achter ligt, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. het erf van Jan Janssen van Hersel waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Jan Daniels van de Schoot, de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. het erf van Jan van Hersel waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Dirck van de Hagelaer waarvan het is afgedeeld, Cornelis Cornelissen, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks de helft van een rente van 12 gulden worden betaald aan Rogier van Boxmmeer in Den Bosch en de dorpslasten.

De genoemde erfdelers beloven over en weer afstand te doen van aanspraken jegens elkaar en deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen. Indien er op iemands deel meer lasten zouden blijken te drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die lasten gezamenlijk voor hun rekening nemen, ieder voor een derde deel toe en ieder van de partijen elk voor een derde deel zal de achterstand mee betalen inzake de rente van 12 gulden per jaar aan Rogier van Boxmeer en ook alle personele schulden mee betalen die zijn gemaakt door wijlen genoemde Henrick van de Hagelaer. Datum en getuigen als boven.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1633
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jan Daniel Scepens als wettige man van Metjen, verder Jan Jans van Hersel als wettige man van Enneken en verder haar zus Meriken, zijnde alle wettige kinderen van wijlen Henrick Dircks van de Haegelaer, waarbij deze Meriken is geassisteerd door Antonis Ariens van Overbeek, verder nog Willem zoon wijlen Ariens van Overbeeck als wettige man van Sijcken dochter van wijlen Dirck zoon wijlen genoemde Henrick Dirck van de Hagelaer en nog Henrick Peters als voogd over Rutger, nog minderjarige zoon van wijlen genoemde Dirk daarbij geassisteerd door deze Rutger zelf ook, welke personen daarvoor zijn gemachtigd middels een schepenbankdecreet van heren schepenen van Oirschot, verkopen hierbij een hooibeemd gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, ter plaatse genoemd Boterwijck, b.p. Jan Lenaerts van Hersel, de kinderen van Dircks van de Hagelaer waarvan het is afgedeeld, Goijaert Aerts de Cort, de erfgenamen van Daniels van den Schoot en het erf van de verkopers zelf. Er is recht van overpad over het perceel van de verkopers zoals dat vandaag de dag geldt aldaar. Het vermelde perceel wordt nu in het openbaar na 3 bekendmakingen daarvan tegen het hoogste bod verkocht aan Henrick Gerits van de Schoot en de verkopers in hun respectievelijke hoedanigheden beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een jaarlijkse rente van 30 stuivers op St. Jansdag aan vermelde Meriken zolang die leeft en als deze Merieken is komen te overlijden dan moet de koper deze rente van 30 stuivers aflossen aan de overige vermelde verkopers van hierboven tegen betaling van 25 gulden. Verder moet er overpad worden verleend aan de eigenaars van de beemd van de vermelde kinderen. Verder moet de koper zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Datum 19 oktober 1633, getuigen Loon en Goossens, schepenen.

In marge :
Deze 25 gulden zijn betaald zoals Merieken dat heeft verklaard op 25 april 1642, quod attestor, G. Goossens, secretaris, 1642.25.4

De verkopers uit de vorige akte in hun hoedanigheid behalve Jan Janssen van Hersel verkopen hierbij de drie vierde delen van een dries genoemd het Weijken, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, ter plaatse Boterwijck genoemd, b.p. de erfgenamen van Daniels van de Schoot, Jan Lenaerts van Hersel, het erf van de verkopers, met zijn weg over het erf ook van genoemde verkopers. Het perceel wordt nu verkocht aan hun zwager Jan Janssen van Hersel en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de dorpslasten. De koper moet overpad verlenen aan Henrick Gerits van de Schoot en aan de kinderen van Dirck van de Hagelaer, welke percelen van hen er achter zijn gelegen. Verder moet de koper zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Datum en getuigen als boven.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1633
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vandaag op 11 augustus 1639 hebben Elisabeth weduwe van Henrick Dircks van de Hagelaer geassisteerd door haar zwager en gekozen voogd Marten Antonissen, als partij ter ener zijde en de kinderen van genoemde wijlen Henrick Dicks van de Hagelaer als partij ter andere zijden een overeenstemming bereikt over het proces dat ze tegen elkaar hadden lopen over hetgeen deze van de Hagelaer aan Elisabeth had beloofd. De genoemde kinderen van Henrick van de Hagelaer namelijk Jan Daniel Schepens als man van Metjen, Jan Janssen van Hersel als man van Anneken beiden dochters van genoemde wijlen Henrick van de Hagelaer, verder Rutger zoon wijlen Dirk Henricks van de Hagelaer, zullen samen aan hun schoonmoeder Elisabeth per a.s. Oirschot kermis, maar in ieder geval voor a.s. Allerheiligen marktdag te Oirschot, die een bedrag van 139 gulden en 10 stuivers betalen, zoals ze hier ook samen en hoofdelijk beloven te voldoen.
In marge:
Deze overeenkomst is voldaan door Henrick van de Hagelaer, datum 14 december 1639, getuigen Velde en Stockelmans.
Ze beloven dit bedrag zonder uitstel te voldoen. Daarmee zijn alle aanspraken van de weduwe opgelost wat betreft de huwelijkse voorwaarden etc. Datum als boven, getuigen Francken en Heuvel.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1639
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer

Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer
< 1633-> 1639



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens

Über den Familiennamen Van de Haegelaer


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Kees van den Aker, "Familienstammbaum Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_den_aker/I2030.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Metjens Henrick Dircks van de Haegelaer (< 1633-> 1639)".