Familienstammbaum Visser » Wilhelmus Mederoi ATLAS (1719-????)

Persönliche Daten Wilhelmus Mederoi ATLAS 

Quellen 1, 2, 3
  • Er wurde geboren im Jahr 1719 in The Netherlands.

    Waarschuwing Pass auf: War jünger als 16 Jahre (11), als Kind (Geertruid Magdalena Atlas) geboren wurde (16. April 1730).

    Waarschuwing Pass auf: War jünger als 16 Jahre (12), als Kind (Hindrika Atlas) geboren wurde (2. Dezember 1731).

    Waarschuwing Pass auf: War jünger als 16 Jahre (15), als Kind (Alexander Carel Atlas) geboren wurde (21. März 1734).


Familie von Wilhelmus Mederoi ATLAS

Er ist verheiratet mit Johanna (Jantien) Volkerts.

Sie haben geheiratet im Jahr 1744 in Netherlands, er war 25 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Hindrika Atlas  1731-????
  2. Henrikus Atlas  1742-????
  3. Lambartus Meseroij Atlas  ± 1745-1828 
  4. Lambertus Mederoi Atlas  ± 1745-1828


Notizen bei Wilhelmus Mederoi ATLAS

In 1726 wordt een akte opgemaakt waarin een verklaring werd afgegeven door de landmeter Wilhelmus Atlas betreffende de meting van Karslotinge-slag gelegen tussen Roden en Foxwolde, en de verdeling daarvan tussen de douairière Van Ewsum, Jacob en Harm Jans, en Henrica en de erven Hendricus Meseroy. Vermoedelijk was Wilhelmus Atlas toen nog in de twintig - interessant is dat er toen al een relatie bestond met de familie Meseroij.

Op 11/1/1736 was Willem Atlas als getuige aanwezig bij het opmaken van een huwelijkscontract van een nicht van zijn vrouw : hij trad op "noie uxoris", oftewel in naam van zijn vrouw:

Lucas Bavinge, lid van de Loffelijke Etstoel van de Landschap Drenthe van Peijserwold, zoon van wijlen de Ette J. Bavinge en Gretijn Cluivinge en Juffer Roelina Mezeroij, d.v. wijlen de Hr. Hinderk Mezeroij schults van Roden en Roderwolde en Margareta Altingh. Getuigen aan de zijde van de bruidegom zijn Reinder Bavinge, broer, Roelef Luinge, volle neef, Jan Ebbinge wegens zijn vrouw Jeijgijn Luinge, volle nicht en de schults J. Willinge en aan de zijde van de bruid Johannes Joestinus Schavola, noie uxoris Froukijn Mezeroij als bruids zwagers en suster, de Hr. oud schults Willem Altingh als oom, Hinderika Mezeroij, wed. Hr. Luitenant Folkers als moei (tante), de landmeter Atlas noie uxoris Johanna Folkers als volle nicht.

In 1739 was Willem Atlas betrokken bij een heropmeting van het Groote Veen in Paterswolde. De oudste kaart van het Grote Veen dateert uit 1693. Boven de kaart staat "Het Grote Veen bij Eelde." met één o. Linksboven wordt vermeld dat deze kaart is getekend door W.Ketel op 12 oktober 1693. Ongetwijfeld zal Ketel deze kaart op één dag hebben getekend maar de voorbereidingen zullen zeker heel wat meer tijd in beslag hebben genomen. Want het nauwkeurig opmeten van dit ontoegankelijk gebied in de toentertijd geldende dagmaten en roeden was geen sinecure. Links van de kaart wordt aangegeven dat de heer Willem Atlas, landmeter, in 1739 "de slagen weder van nieuws afgemeten en afgemerkt" heeft. Dit Groote Veen wordt doorsneden door de oude kerkweg van Paterswolde naar Lemferdinge.

Drie jaar later, in 1742 wordt Wilhelmus Atlas vermeld in het haardstedenregister van Roden als "landmeeter W. Atlas als meijer van Halsema, bedrijft twee peerden, fl 2:0:0. Hij is dan woonachtig in Suideinde. Hieruit valt op te maken dat de woning eigendom was van "Halsema" - het betreft hier Frerick Willem Halsema, zilversmid te Groningen, die getrouwd was met Froukje Folkerts, weduwe van Lambertus Meseroij (Lambertus was de broer van Froukje Meseroij en Roelina Meseroij). Deze Frerick Halsema was in 1742 eigenaar van volgend onroerend goed in Roden:

-Suideinde, Hr. Fr. Halsema, het Blauwe Huijs, leedigh, fl 0:0:0

-Suideinde, landmeeter W. Atlas als meijer van Fr. Halsema, bedrijft twee peerden, fl 2:0:0

-Suideinde, Gerrit Hajema, meijer van Halsema, bedrijft twee peerden, fl 2:0:0

-Westeijnde, Jan Wieringe, meijer van Halsema, twee peerden, fl 2:0:0

Willem Atlas wordt vermeld bij overdrachten van onroerend goed in Roden sinds 1744 (zoals blijkt uit de "kohieren der 40ste penning")

Op 26/12/1744 "Ontfangen seven guldens en tijn stuvers tot voldoeninge van de 40ste pennink van drie hondert guldens, waarvoor Claas Jans tot Een drie matten hooijland in het Monnekeholt van Schavola en Atlas hadde aangekogt". De genoemde Schavola zal zeer waarschijnlijk Johan Justinius Schaevola geweest zijn, getrouwd met Froukje Meseroij.

Wilhelmus betaald op 12/12/1747 de 40ste penning voor de aankoop van "een erve of plaatse":

Den 12. Decemb: ontfangen van W. Atlas tot Roden de somme van drie en veertige gulde sestien stuivers tot voldoeninge van den 40sten penningh van seventienhonderd twee en vijftig glds tien stuivers, waarvoor hij van Fr. Halsema tot Groningen een plaats of erve hadde aangekogt, dus alhier 1/2.........21:18:0

De wederhelft bij de Binnelantsche Koop te verantwoorden den 4id No.142 pag 52"

Inderdaad had hij op 2/12/1747 al de andere helft betaald aan 40ste penning. In akte 142 wordt hij vermeld als "de landmeter Wilhelmus Atlas te Rhoden". De genoemde "Fr. Halsema" was Frerick Willem van Halsema, getrouwd met Froukjen Folkers (weduwe van Lambertus Meseroij): oom en tante van zijn echtgenote Jantien Folkers. Mogelijk gaat het hier om het eerder genoemde "Blauwe Huijs" wat in 1742 leeg stond.

Op 8/12/1750 koopt Willem Atlas uit de boedelscheiding van Froukjen Meseroij volgend onroerend goed:

139:W. Atlas een bosschien uit meergem: boedel aangekoft voor vijf en vijftig Car: guldens en daarvan den 40sten penning betaalt met een Car. Gulden seven stuivers en agt penningen

Froukje Meseroij was zoals hierboven al gemeld gehuwd met Johan Justinius Schaevola en een dochter van Henricus Meseroij.

Bij de opmaken van het register van haarstedengeld in 1754 woont Wilhelmus Atlas in het Zuideinde, is brouwer van beroep "en in bedrijf 2 peerden" - hij wordt aangeslagen voor fl 3:0:0. De brouwerij moet haast wel de brouwerij zijn die in 1742 vermeld werd als eigendom van Johan Schaevola (gehuwd met Froukjen Meseroij). Van Schaevola wordt geschat dat hij rond 1747 is overleden te Roden. Willem Atlas en Johan Schaevola waren zeker zakenpartners, zoals naar voren kwam uit een overdracht van onroerend goed in 1744.

In 1756 werd een akte opgemaakt van verkoop door de landmeter Wilhelmus Atlas aan de schulte H. Alingh van een kwart van het zgn. Baggelstuk in Roden.

Tien jaar later, in 1764, wordt hij vermeld als "Ingen. Willem Atlas in bedrijf twe peerden en broüwer, fl 3:0:0. Vier jaar later, in 1768 zou een zoon van Willem, Lambartus Meseroij Atlas, huwen met een dochter van Frerick Willem van Halsema - dezelfde Halsema waar hij in 1742 nog een woning van huurde en dezelfde Halsema waar hij in 1747 "een erve of plaatse" van kocht.

In november 1772 koopt "de heer Atlas" voor fl 5400 aan onroerend goed van de familie van S. Kymmel in "Rolde", waarvoor fl 135,- aan 40ste penning schuldig is. Drie jaar later lijkt weer een klein gedeelte terug in handen te komen van de familie Kymmel:

Op 12/9/1775 vindt een inschrijving plaats in het register van de 40ste penning van Roden, waarin "de 40sten van fl 50 ad fl 1=5=0 waar voor de heer Lantschrijver S. Kymmel eenigh vastgoed van de Hr. Atlas heeft aangekogt"

Vervolgens wordt hij nog eenmaal genoemd, ditmaal bij de verkoop van zijn woning in Roden in november 1776:

De 40ste van fl 5825,- bet: met fl 138=7=0, dus onder kortinge van fl 194 stra:gelt en de 80ste penning van haer koopschat waarvoor de Heer Dr. Pickardt, een behuisinge van de Heer Atlas tot Rolde heeft aangekogt xxxx [onleesbaar] Atlas van den betalinge der 40ste en 80ste vrij te zijn, wijl deselve uijt sijne privé beurs heeft moeten betalen

De achternaam "Atlas" kan een zelfbedachte achter/bijnaam te zijn, gezien Wilhelmus´activiteiten: hij was landmeter. Zijn geschatte geboortejaar is voorlopig geschat tussen 1700 en 1706. Er bestaat een mogelijkheid dat hij misschien het ( enig) kind was uit het huwelijk Meseroy - Barels: Magdalena Barels is na 1705 getrouwd met Henricus Meseroy.

Bij gebrek aan schriftelijk bewijs blijft deze link voorlopig hipothetisch, maar er zijn diverse bewijzen waarom hij mogelijk een volwaardig lid van de familie Meseroy zou kunnen zijn:

1. Hij vernoemd zijn eerstgeborene naar zijn mogelijke oudste halfbroer Lambertus

2. Hij vernoemd zijn eerste dochter naar zijn mogelijke moeder Magdalena Barels

3. Andere dochters worden o.a. naar halfzusters vernoemd (Froukien, Roelina Margaretha)

4. Zijn mogelijke vader wordt vernoemd (Henrikus)

5. Zijn echtgenote Jantien Folkers was ook een halve Meseroy, de vernamingen Henrika en Jan Folkerts betreft de ouders van Jantien

(De enige "vreemde eend in de bijt" qua vernaming is zoon Alexander Carel - nergens in de familie Meseroij komt een Alexander of Carel voor. Dit zou echter ook een eerbetoon kunnen zijn aan Carel Alexander van Heiden, die in latere jaren drost van Drenthe zou worden. In Carel Alexander Atlas´ doopinschrijving wordt echter geen melding gemaakt van een doopgever of doopgetuige).

Ook de vermelding in de 40ste penning dat Johan Justinius Schaevola en Wilhelmus Atlas samen eigenaren waren van onroerend goed is een aanwijzing: indien Wilhelmus Atlas in werkelijkheid een Meseroij van geboorte was, dan betekend dit dat hij en zijn zwager samen eigenaren waren. Tegenover deze theorie staat dan weer de overdracht van de erfenis van Lambertus Meseroij in 1726 aan diens weduwe en zijn twee zussen Froukjen en Roelina: nergens wordt melding gemaakt van een (half)broer Wilhelmus.

De achternaam Atlas kwam wel meer voor : zo bestonden in het naburige Groningen zeker twee families Atlas aan het begin van de 18e eeuw, maar geen van die families had een zoon Willem.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wilhelmus Mederoi ATLAS?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Wilhelmus Mederoi ATLAS


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. FamilySearch Stamboom, via https://www.myheritage.nl/research/colle...
    Wilhelmus Mederoi Atlas<br>Geslacht: Man<br>Geboorte: 1719 - &lt;, The Netherlands&gt;<br>Huwelijk: Echtgeno(o)t(e): Johanna Volkerts - 1744 - Netherlands<br>Echtgenote: Johanna Atlas (geboren Volkerts)<br>Zoon: Lambertus Mederoi Atlas
    De FamilySearch Stamboom wordt gepubliceerd door MyHeritage onder licentie van FamilySearch International, de grootste genealogische organisatie in de wereld. FamilySearch is een nonprofit organisatie die gespnsord wordt door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Mormon Church).
  2. Visser Web Site, Evert Visser, Wilhelmus ATLAS, 14. Januar 2020
    Toegevoegd via een Person Discovery

    Stambomen op MyHeritage

    Familiesite: Visser Web Site

    Familiestamboom: 210808161-3
  3. Nederland, Doopregister Kerken, 1580-1811, via https://www.myheritage.nl/research/colle...
    Wilhelmus Atlas<br>Geslacht: Vrouw<br>Religie: Hervormd<br>Bron:
    Boek: doop-, trouw- en lidmatenboek, 1714-1793
    Instelling: Drents Archief<br>Archief: Collectie Xerokopieen DTOB
    Pagina: 59
    Register #: 121
    Bronplaats: Roden, Drenthe, Netherlands
    Brondatum: 1739-10-18
    Datum boekdeel: 1739-01-01
    Bron: Bekijk alle gegevens op alledrenten.nl
    Church records are extremely important because they are the primary source of vital information prior to the institution of civil registration. In the Netherlands, most people attended either the Dutch Reformed or Catholic churches, but other denominations existed as well. Please see the archive list below for locality coverage. The majority of the records date between 1580 and 1811, though the extent of year coverage can vary by locality.

    Records included in this collection come from the following archives:

    Drenthe

    • Drenthe Archive (Drents Archief)

    Flevoland

    • Nieuw Land Heritage (Nieuw Land Erfgoedcentrum)

    Friesland

    • Tresoar (AlleFriezen)

    Gelderland

    • Gelders Archive (Gelders Archief)
    • Regional Archives Nijmegen (Regionaal Archief Nijmegen)
    • Regional Archives Rivierenland (Regionaal Archief Rivierenland)

    Groningen

    • AlleGroningers (AlleGroningers)

    Limburg

    • Municipal Archive Venray (Gemeente Venray, gemeentearchief)

    North Brabant

    • Brabant Historical Information Centre (Brabants Historisch Informatie Centrum)
    • City Archive Breda (Stadsarchief Breda)
    • Regional Historic Centre Eindhoven (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)
    • West-Brabant Archive (West Brabants Archief)
    • Regional Archive Tilburg (Regionaal Archief Tilburg)

    North Holland

    • Amsterdam City Archives (Stadsarchief Amsterdam)
    • Regional Archive Alkmaar (Regionaal Archief Alkmaar)

    Overijssel

    • City Archive Deventer (Stadsarchief Deventer)

    South Holland

    • Archive Delft (Archief Delft)
    • Heritage Leiden and Environs (Erfgoed Leiden en omstreken)
    • Municipal Archive Wassenaar (Gemeentearchief Wassenaar)
    • Provincial Archives South Holland (Nationaal Archief Rijksarchief Zuid-Holland)
    • Regional Archives Dordrecht (Regional Archives Dordrecht)

    Utrecht

    • The Utrecht Archives (Het Utrechts Archief)
    • Regional History Center Vecht and Venen (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen)

    Zeeland

    • Municipal Archive Noord-Beveland (Gemeentearchief Noord-Beveland)
    • Municipal Archive Tholen (Gemeentearchief Tholen)

Über den Familiennamen ATLAS

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen ATLAS.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über ATLAS.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen ATLAS (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Visser-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jack Visser, "Familienstammbaum Visser", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_familie_visser/I500503.php : abgerufen 26. September 2024), "Wilhelmus Mederoi ATLAS (1719-????)".