Familienstammbaum Zwart / Schuurman Alkmaar » Dieuwer Pieters Rus (1662-1738)

Persönliche Daten Dieuwer Pieters Rus 


Familie von Dieuwer Pieters Rus


Notizen bei Dieuwer Pieters Rus

Bron Genealogie Rus:
impost op begr. Bergen (N.-H.) 17 juli 1738 (pro deo, overleden op het Woud, aangever Adam Jansz), ondertr. 1°/tr. Alkmaar 26 april/17 mei 1682 Jan Pietersz KLUFT, molenaar in de kleine Viaanse molen,woonde in 1666 in de Egmondermeer, zn van Pieter Cornelisz DUIJVEKEES en Lijsbet JANS, wedn. van Neeltje ARIAENS, ondertr. 2° Alkmaar 15 maart 1693, tr. ald. 29 maart 1693 (beiden wonende in de Wognummerbuert) Dirck CLAASZ, bij huwelijk Dirck Claassen jongeman van Medemblik, volgt vermoedelijk rond 1700 stiefzoon Pieter Jansz Kluft van zijn vrouw op als molenaar in de Viaanse Molens, impost op begr. Bergen (N.-H.) 1 juni 1725 (impost ƒ 3).
In Alkmaar testeren in 1682 Jan Pietersz Cluft molenaar in de Viaentsche molens en Dieuwertie Pieters, echteluiden wonende in de Bergermeer. Als hij vóór haar overlijdt zonder descendenten uit hun huwelijk, dan krijgt zij een kinderportie met zijn voorkinderen Adriaen, Cornelis, Jan, Gerrit en Pieter. Indien zij als eerste overlijdt, zonder kinderen, dan is haar man haar enige erfgenaam. Compareren nog Pieter Pietersz en Aeltie Pieters, haar vader en moeder, die verklaren in deze dispositie van hun dochter te consenteren en de legitieme portie te renunciëren die hun zou mogen competeren.
In Alkmaar testeren in 1689 Jan Pietersz Cluft watermolenaar in de Bergermeer, wat ziekelijk, en Dieuwer Pieters zijn huisvrouw; eerdere disposities worden teniet gedaan. Hij legateert aan zijn kinderen bij testatrice in tweede huwelijk verwekt het huisje met werf dat hij heeft in de Egmondermeer aan de Woggelummerbuijrt en aan Dieuwer Pieters linnen, wol en bedding, en institueert zijn kinderenuit eerste en uit tweede huwelijk of hun descendenten bij representatie in al zijn verdere goederen. Zij prelegateert aan hem linnen, wol en bedding en institueert haar kinderen in haar verdere goederen. De langstlevende zal eventueel de voogdij hebben en een medevoogd aanstellen, met uitsluiting van de weesmeesters en het gerecht.
Op 6 mei 1682 zijn Jan Pietersz Cluft molenaar in de Viaense Mooolens ter eenre, en Dirck Adriaensz Zijp wonende in de bedijkte Schermeer en Jan Adriaensz Spaen wonende in de Zijpe, omen van moederszijde over Adriaen, Cornelis, Jan, Gerrit en Pieters Jansz, kinderen van de eerste comparant geteeld bij Neeltie Adriaens zijn overleden huisvrouw en zuster van de laatste comparanten, ter andere zijde, geaccordeerd dat de eerste comparant de voornoemde 5 kinderen voor hun moeders erfenis tezamen 850 gld zal bewijzen (in de kantlijn: op 2 september is gebleken dat dit bedrag voldaan is) .
In 1687 wordt Jan Pietersz Kluft vermeld als molenaar in Bergen van de Cleijne Viaensche Molen. Hij en Cornelis Pietersz molenaar van de Groote Viaensche Molen verklaren dat zij vele jaren molenaarsen bedienders van de Bergermeer zijn geweest, zelfs ten tijde van hun ouders.
In Alkmaar verkopen in 1682 Maertje Willems weduwe van Jan Harxsz, voor de ene helft, en Job en Hark Jansz als erfgenamen van dezelfde Jan Harxsz, de zoon van Harck Jansz, voor de wederhelft, aan Jan Pietersz Cluft een huis en erf aan de Woggelummerbuurt buiten de Geesterpoort, belend ten noorden Jan Jansz Stoop, ten zuiden de gemene weg, voor ƒ 240, en verkopen in 1726 Dirk en Cornelis Jansz Kluft, item Jan Pietersz Goole als in huwelijk hebbende Lijsbeth Jans Kluft en Jan Dirksz Visser als getrouwd met Zeijtje Jans Kluft, aan Harmen Jansz Schraeg een huis en erf aan de Woggelummerbuurt buiten de Geesterpoort, belend ten noorden Claes Volkersz, ten zuiden de gemene weg, belast met 2 gld 17 st 's jaars erfpacht toekomende de voornoemde Claes Volkersz, door hun vader zal. verkregen op 29 mei 1682, voor 155 gld
In 1697 geven de kinderen van Jan Pietersz Kluft, namelijk Pieter, Arien, Cornelis, Jan en Gerrit Jansz Kluft en hun halfbroers en halfzusters Dircq, Lijsbet, Cornelis en Sijtje, verder de kinderen Lijsbet en Pieter Cornelisz Kluft van Cornelis Pietersz Kluft, en ten slotte Jan Robbertsz de zoon van Sijtje Pietersz Kluft, zulks tezamen kinderen en kindskinderen en erfgenamen van Pieter CorneliszKluft, machtiging aan Caspar Seullein om voor het gerecht van Alkmaar te verschijnen jegens Dircq Pietersz Kluft, mede zoon en erfgenaam van Pieter Cornelisz Kluft .
Uit het eerste huwelijk:
1. Dirck Jansz KLUFT, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 21 maart 1683, schoenmaker, tr. Bergen (N.-H.) 26 okt. 1710 Aagtje CORNELIS.
2. Lijsbeth Jans KLUFT, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 11 mei 1684, tr. Jan Pietersz GOOLE.
In 1750 testeert in Alkmaar Lijsbeth Jans Clufft, weduwe van Jan Goole. Zij legateert aan Dirk Cornelisz, een zoon van de meelmolenaar te Ursem en een kindskind van haar overleden broer Dirk Jansz Schoenmaker, 150 gld, aan Dirk, Jan, Lijsbet en Dieuwertje Visser, de nagelaten kinderen van Sytje Jans Clufft overleden inde Heerhugowaard, ieder 100 gld, aan Jacob, Jan, Neeltje en Trijntje Ariens Clufft, de nagelaten kinderen van Arie Jansz Clufft overleden te Egmond op de Hoef, ieder 25 gld, wijders aan Jan, Neeltje en Trijntje Gerrits Clufft, de overgebleven kinderen van Gerrit Jansz Klufft overleden op Koedijk, ieder 25 gld, zo ook aan Jan en Pieter Kintjes, nagelaten kinderen van Neeltje Jans Clufft in huwelijk geteeld bij Ariaen Kintjes overleden in de Heerhugowaard, ieder 25 gld, item aan Jan en Neeltje Adams Braams mitsgaders Aaltje Adams Braams, kinderen van Grietje Dirks in huwelijk verwekt bij Adam Jansz Braams te Bergen, te weten de eerste ieder 25 gld, Aaltje 200 gld, verder aan Aagje Claas Molenaar, dochter van Claas Dirksz Molenaar te Bergen, haar zilveren beugeltas met de haak en nog 50 gld, aan Jacob en Jan Clufft, kinderen van Jan Clufft overleden in de Egmondermeer,ieder 25 gld, aan de dochtersdochter van Cornelis Klufft wonende te Krommenie genaamd Aaltje Spaans haar gouden oorijzer, dito naald en twee dito spelden. Enige erfgenamen zijn Pieter Jansz Klufft wonende in de Woggenummerbuurt voor de ene helft, en Cornelis Jansz Clufft wonende te Bergen op 't Woud of zijn wettige nakomelingen voor de andere helft, met eventuele uitsluiting van de weeskamer. 46
In 1751 testeert Lijsbet Jans Kluft weduwe van Jan Pietersz Goole op de Woggenummerbuurt, ziekelijk te bed liggende. Zij legateert aan Trijntje Cornelis Kluft huisvrouw van Cornelis Spaens te Krommenie 30 gld, aan Neeltje Cornelis Kluft huisvrouw van Cornelis Pool te Groet 50 gld, aan Dieuwertje Cornelis Kluft echtgenote van Cornelis Hanse te Bergen 50 gld, aan Kaetje Cornelis Kluft getrouwd metHendrik van Essen meelmolenaar te Limmen 50 gld, zijnde alle vier kinderen van haar overleden broer Cornelis Jansz Kluft, aan Dirk Jans Visser wonende in de Heerhugowaard ƒ 50, aan Lijsbet Jans Visser getrouwd met Willem ... wonende te Broek op Langedijk 50 gld, aan Dieuwertje Jans Visser huisvrouw van Cornelis Madderoom wonende te Broek op Langedijk 50 gld, aan Jan Jansz Visser wonende op een Geestmerambachtsmolen bij St. Pancras 50 gld, zijnde deze vier allen kinderen van haar overleden zuster Sijtje Jans Kluft, aan Neeltje Gerrits Kluft huisvrouw van Joost ... een visser te Koedijk 25 gld,aan Jan Gerrits Kluft te Koedijk 25 gld, aan Trijntje Gerrits Kluft echtgenote van IJf Jansz Boer op Koedijk 25 gld, alledrie kinderen van haar overleden halve broer Gerrit Jansz Kluft, aan Jan JanszKluft wonende te Limmen 25 gld, aan zijn broer Jacob Jansz Kluft te Bergen 25 gld, beiden kinderen van haar halve broer Jan Jansz Kluft, aan Aegje Klaes ten huize van testatrice inwonende haar zilveren knip, beugel en tas en 50 gld, aan Ariaentje Klaes wonende te Wognum bij Hoorn 25 gld, beiden kinderen van haar halve broer Klaas Dirkszoon, aan Neeltje Adams Braems te Bergen 25 gld, aan Aeltje Adams Braams mede te Bergen 50 gld, aan Jan Adams Braems insgelijks te Bergen woonachtig 25 gld, alle drie kinderen van haar overleden halve zuster Grietje Dirks. Zij stelt tot universele erfgenamen JanAldertsz Keizer en zijn dochter Catharina Keizer geteeld bij wijlen Neeltje Cornelis Kluft, dochter van haar halve broer Cornelis Jansz Kluft, item Pieter Cornelisz Kluft en Jan Cornelisz Kluft, beiden zoons van haar eerstgenoemde broer Cornelis Jansz Kluft, bij vooroverlijden van een of meer erfgenamen de overlevenden van hen. Tot voogden over eventuele minderjarige erfgenamen en executeurs worden aangesteld Jan Aldertsz Keizer en Jan Cornelisz Kluft, met uitsluiting van de weeskamer.
3. Cornelis Jansz KLUFT, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 2 juni 1686, impost op begr. Bergen (N.-H.) 8 nov. 1751, tr. ald. 16 febr. 1710 Maartje Jans SCHRIEKEN, impost op begr. ald. 15 juni 1756.
In 1735 betaalt in Bergen Cornelis Kluft voor verpondingen ƒ 23:0:0 en voor morgengeld ƒ 5:4:12, over de halve rijm gekocht van de weduwe van Thomas Cornelisz groot 730 roe 48.
4. Sijtje Jans KLUFT, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 7 maart 1688, tr. Jan Dirksz VISSER, overl. St. Pancras 26 febr. 1749.
Jan Dirksz Visscher en Sijtje Jans Kluft worden in St. Pancras als lidmaten vermeld in 1732, 1743 en 1746.
In 1742 testeren Jan Visser en Zijtie Jans Kluft, echteluiden wonende in de Heerhugowaard, op de langstlevende. Als de langstlevende hertrouwt zal de helft van de boedel naar de kinderen gaan. Bij het overlijden van de langstlevende zullen de kinderen beneden de 20 jaar als prelegaat 30 gld hebben. De langstlevende zal eventueel voogd zijn, met uitsluiting van de weesmeesters. 49
Uit het tweede huwelijk:
1. Grietje DIRKS, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 25 jan. 1694, tr. Bergen (N.-H.) 8 mei 1718 Adam Jansz BRAAMS, impost op begr. ald. 28 mei 1758 (impost ƒ 3, overleden te Ouburg).
2. Neeltje DIRCKS, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 1 april 1696.
3. Klaas DIRKSZ, ged. (nederd. geref.) Alkmaar 20 juli 1698, molenaar, tr. 1° Aagje DIRKS, impost op begr. Bergen (N.-H.) 14 febr. 1728 (pro deo), tr. 2° ald. 26 sept. 1728 Aafje WILLEMS, bij huwelijkjongedochter van Valkkoog.
4. Pieter DIRKSZ, ged. (nederd. geref.) Bergen (N.-H.) 7 aug. 1701 ('in de Viaansche Moolens', met als moeder Dieuwertje Jans, van wie het patroniem 'Pieters' had moeten zijn), overl. Alkmaar (uit de Viaense Moolen, op 31 juli 1755 naar Bergen gevoerd, ƒ 7), impost op begr. Bergen (N.-H.) 31 juli 1755 (pro deo).

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dieuwer Pieters Rus?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dieuwer Pieters Rus

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Dieuwer Pieters Rus

Vorfahren (und Nachkommen) von Dieuwer Pieters Rus

Aeltje Pieters
± 1640-1708

Dieuwer Pieters Rus
1662-1738


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Doopakte

    Historische Ereignisse

    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1662: Quelle: Wikipedia
      • 1. Februar » Die Republik der Sieben Vereinigten Provinzen verliert die Insel Formosa nach 38 Jahren Kolonialherrschaft an die Streitmacht des chinesischen Armeeführers und Piraten Koxinga.
      • 7. Februar » In Paris findet die Uraufführung der Oper Der verliebte Herkules von Francesco Cavalli statt.
      • 18. März » Blaise Pascal gründet in Paris das Pferdedroschkenunternehmen Les carrosses à cinq sols und markiert damit den Beginn des Personennahverkehrs weltweit.
      • 26. September » Die Uraufführung des musikalischen Dramas Antiopa giustificata von Johann Caspar Kerll findet in München statt.
      • 27. Oktober » Karl II. von England verkauft Dünkirchen für 40.000 Pfund an Frankreich.
      • 26. Dezember » In Paris wird die erste Vorstellung von Molières Die Schule der Frauen gegeben.
    • Die Temperatur am 17. Juli 1738 war um die 18,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1738: Quelle: Wikipedia
      • 4. Februar » Eine große Menge von Zuschauer beobachtete vor den Toren Stuttgarts auf dem Galgenberg die Hinrichtung von Joseph Süß Oppenheimer, der sich als Finanzberater unter dem verstorbenen Herzog Karl Alexander von Württemberg in ständischen Kreisen unbeliebt gemacht hat und am 9. Januar ohne Begründung zum Tode verurteilt worden ist. Sein Leichnam bleibt mehrere Jahre in einem eisernen Käfig hängen.
      • 15. April » Die Oper Serse von Georg Friedrich Händel, HWV40, wird im Londoner Kings’ Theatre uraufgeführt. Die Titelrolle singt der berühmte Kastrat Caffarelli, der von der Rolle jedoch nicht begeistert ist. Das Stück wird schon nach fünf Aufführungen abgesetzt und danach fast 200 Jahre nicht mehr gespielt.
      • 28. April » In der päpstlichen Bulle In eminenti apostolatus specula rechnet ClemensXII. mit der Freimaurerei ab und spricht ein Verbot aus.
      • 24. Mai » Der Engländer John Wesley erfährt bei einer Lesung von Luthers Einführung zum Römerbrief des Apostels Paulus ein Bekehrungserlebnis. In der Folge wandelt er sich zum Erweckungsprediger und gründet gemeinsam mit seinem Bruder Charles und George Whitefield die methodistische Bewegung.
      • 27. Mai » Mit dem Gottorper Vertrag endet ein drei Jahrhunderte währender Streit über die Reichsunmittelbarkeit Hamburgs, die das Herzogtum Holstein bezweifelte.
      • 11. Dezember » Bei Ausgrabungen in Herculaneum stößt man auf eine Inschrift über das Theater der antiken Stadt und weiß nun, dass weitere Funde im Lavaboden verborgen sein dürften.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Rus

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Rus.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Rus.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Rus (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    MMJ Meijer Ettema, "Familienstammbaum Zwart / Schuurman Alkmaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zwart-schuurman-alkmaar/I374.php : abgerufen 7. Mai 2024), "Dieuwer Pieters Rus (1662-1738)".