Familienstammbaum Zuidgeest en Kroon » Jan Geertsz van Wondergem (1564-1640)

Persönliche Daten Jan Geertsz van Wondergem 

  • Er wurde geboren im Jahr 1564 in Domburg.
  • Eintrag: Letterlijke tekst overgenomen uit genealogie familie Wondergem Zeeuws Archief..Quelle 1
    In het "Reghyster der stede ende Heerlicheyt van Domburch"
    (Lasonder 197, fol87, dd 10-1-1589) is vermeld, dat op 10 january 1589 ter justen van Jan van Wondergem is gedaen een dincxendaeche gebodt op baenen, recht spreecke ten laste van Marinus Haege ende is daeche getermineerd op Vrijdaeche eersten"een pachtkwestie dus.
    Uit deze korte mededeling in genoemd register - gedaan door Schout en Schepenen van Domburg- kan worden afgeleid, dat Jan Geboren moet zijn in of voor 1564 aangezien de meerderjarige leeftijd in die tijd bereikt werd op 25 jarige leeftijd en men als eiser voor het aangaan van een civiel rechtelijk geding in ieder geval meerderjarig moest zijn.
    Voorts komt het aanvaardbaar voor er van uit te gaan, dat Jan een agrariër was.
    In vorengenoemd "Reghyster"van Domburg" troffen wij een mededeling aan, dd 1 maart 1594 (Lasonder 197,fol.188), dat Jan van Wondergem aangenomen heeft om, onder bepaalde voorwaarden, nog 2 jaren voor de wezen van Joorie de Phau te zorgen.
    Bij het onderzoek in het doopboek van de kerk van Grijpskerke bleek, dat Jan Wondergem gehuwd was met Grietjen, zonder vermelding van haar familienaam, er van uitgaande , dat zij een familienaam voerde. letterlijk staat in genoemd doopboek dd 24-5-1612: "Grietjen huisvre van Jan van Wondergem woonachtigh tot Domburgh" . Zij was op genoemde datum als eerstgenoemde getuige bij de doop van Claes, zoon van Abragham Claes Luckens en Neeltje.
    De weeskamer van de landvierschaar van Veere, nr 7, benoemde op 7-5-1614 Jan Gerritsen van Wondergem tot wedervoogd over de wezen van Adriaen Jacobssen wiens vrouw Paulijnke Wijnants, dochter van Domburg, was overleden.
    Hier rijst uiteraard de vraag of deze Jan Gerritsen van Wondergem dezelfde is als eerstgenoemde Jan van Wondergem , wonende te Domburg, echtgenoot van Grietjen. Alhoewel geen feitelijk bewijs kan worden gegeven wijst veel er op, dat de gestelde vraag bevestigend beantwoord kan worden.
    In 1614 voerde het stadsbestuur van Veere het bestuur over vele gemeenten (Heerlijkheden)op Walcheren. Daar komt nog bij dat de overleden vrouw van Jacobsen een Domburgse was en mogelijk een bekende cq relatie van Jan van Wondergem was. Hij was toen 50 jaar of ouder.

    Conclusie betreffende de herkomst en burgerlijke staat van Jan (Gerritse) van Wondergem:
    Zoals wij uit de inleiding vernomen hebben zijn in documenten van voor 1600 slechts twee van Wondergems naar voren gekomen nl. Jan en Pieters.
    Van een familierelatie is niets gebleken al is het niet te bout te veronderstellen -ook gelet op hun leeftijden (Jan geboren in of voor 1564 en Pieter geboren in 1561 en beiden woonachtig te Domburg) dat zij broers waren en zich vanuit Vlaanderen na 1550 in zeeland gevestigd hebben.
    Teneinde meer zekerheid daarover te krijgen lijkt het gewenst om in alle Zeeuwse -en zeker Walcherse- gemeenten waar families Wondergem voorkomen te onderzoeken wat hun afkomst is. Inmiddels is daarmede een begin gemaakt. De resultaten worden hierna vermeld.

    Opmerkingen aangaande de eerder genoemde kinderen van Jan van Wondergem.
    1 Abigail Uit akte dd 5-11-1621 van Schout en Schepenen van Domburg (Lasonder 199, fol 24) blijkt dat Abigail op genoemde datum procedeerde tegen Cornelis Blaesen als eiseres, vml. in een onderhoudsplicht. Of Abigail met Blaesen gehuwd was dan wel buitenechtelijk met hem omging cq omgang had, is uit de akte niet gebleken.
    2. Geleyn (Lasonder 1160, dd 4-5-1649) Geleyne was gehuwd met Abraham Cornelisse. Zij overleed in of voor mei 1649. Op 4-5-1649 werd door de vierschaar van Oostkapelle (Schout Matys Cornelisse en Marcus Pieterse als Schepen de voogdij geregeld over de nagelaten wezen (hun aantal is in de akte niet genoemd) van de vermoedelijk te Oostkapelle overleden Geleyne voornoemd. Van een van haar kinderen nl. van Cornelis, weten wij uit het Kerkelijk Doopboek van Oostkapelle, dat hij op 10 maart aldaar gedoopt is. Als doopgetuige trad op Jan van Wondergem. Wij mogen, naar het voorkomt, aannemen dat hij de vader was van Geleyne.
    3 Janneke (Lasonder 1160, dd 5-5-1649) Janneke was gehuwd met Cornelis Jan Dircx. Zij overleed in of voor mei 1649, vermoedelijk te Oostkapelle. Op 5-5-1649 regelde de vierschaar van Oostkapelle de Voogdij over de nagelaten ween van Janneke. 18-6-1645 werd in de kerk van Oostkapelle het kind van Cornelis Jan Dirx en Janneke, genaamd Janneke, gedoopt. In het doopboek vinden we vermeld, dat als doopgetuigen optraden Abram Snoeck en Janneke Strugge. In welke relatie zij stonden tot genoemde doopouders is niet gebleken.
    Zowel voor wat de voogdijregeling over de wezen van Geleyne als die over de wezen van Janneke betreft zij vermeld, dat Geert van Wondergem, op respectievelijk 4 en 5 mei 1649 door de vierschaar van Oostkapelle werd belast met de wedervoogdij over de wezen van zijn genoemde zusters. Aangezien in deze akte gesproken wordt over 'zijn zusters' en voorts Janneken genoemd wordt Janneken Jans van Wondergem weten wij, dat het in deze gaat om drie kinderen van Jan van Wondergem en hoogstwaarschijnlijk om Jan Gerritse van Wondergem, die wij het eerst ontmoetten in een document te Domburg van 10-1-1589.

    De hiervoren weergegeven gezinssituatie beoogt geenszins op volledigheid en bovendien wil niet gesuggereerd worden, dat in de onderhavige tijd en plaats slechts een gezin van Wondergem verbleef.
    Wel is gebleken, dat de naam van Wondergem in het einde van 1500 (1560-1600_ en begin 1600 zeer weinig voorkwam in Kerkelijke- of Overheidsdocumenten. datzelfde geldt voor namen weliswaar anders geschreven werden doch sterke gelijkenis vertoonden met van Wondergem. ook die werden in genoemde documenten niet aangetroffen.
    Zoals reeds in de inleiding werd medegedeeld troffen wij in de Schepenaktes van Domburg voor 1600 de naam van Pieter van Wondergem aan en wel in 1589. Hij was toen, zo blijkt uit de akte, 26 jaar oud, dus geboren in 1561. Helaas bleek uit de akte niet waar Pieter geboren was, of hij gehuwd was en kinderen had. Wel bleek er uit, dat hij te Domburg woonde.
    Voorts is uit het Doopboek van de kerk van Gapinge gebleken dat op 27-8-1641 als doopgetuige optrad Abraham Wondergem - het 'van' werd niet gebruikt -zonder dat daaruit of uit andere bronnen tot nog toe is vastgesteld, kunnen worden van wie Abraham een zoon was, waar en wanneer hij geboren is, of hij gehuwd was en zo ja met wie etc. etc. etc.
    Helaas begint de inschrijving van doop, trouw en begraven veelal eerst begin 1600 en dan nog veelal rond 1625, waarbij aangetekend wordt, dat registratie van begravingen- het overlijden werd vrijwel nimmer geregistreerd- zeer beperkt plaats vond.
    Op Walcheren -waar voor het eerst (en de meeste) families (van) Wondergem aangetroffen werden en waar de Kerk van de reformatie rond 1575-1580 in vrijwel alle gemeenten gesticht werd - doet zich voor familieonderzoek de moeilijkheid voor, dat tussen 1575 en 1580 en rond 1625 weinig of geen aantekeningen van doop, trouw en begraven bewaard gebleven zijn. Daardoor kan ook moeilijk of niet worden vastgesteld of families die rond 600 in Zeeuwse gemeenten woonden daar reeds verbleven voor de reformatie dan wel vanuit de Zuidelijke Nederlanden zich in die gemeenten als vluchtelingen vestigden.
  • Er ist verstorben im Jahr 1640 in Domburg, er war 76 Jahre alt.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 21. September 2018.

Familie von Jan Geertsz van Wondergem

Er ist verheiratet mit Grietje.

Sie haben geheiratet


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Geertsz van Wondergem?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Geertsz van Wondergem


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. genealogie familie Wondergem Zeeuws Archief.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Wondergem


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
E.P.W. Zuidgeest, "Familienstammbaum Zuidgeest en Kroon", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zuidgeest-en-kroon/I17325.php : abgerufen 1. Juni 2024), "Jan Geertsz van Wondergem (1564-1640)".