Familienstammbaum van de families Willemse - Brouwers - de Voogd - Roeting en vele aanverwante families » Pieter Willemse (1925-2000)

Persönliche Daten Pieter Willemse 


Familie von Pieter Willemse

Er ist verheiratet mit Anna Elisabeth Hermans.

Sie haben geheiratet im Jahr 1949, er war 23 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Pieter Willemse

Streekhistorie: Piet Willemse, bode bij de gemeente Monster


De uit Zeeland afkomstige Piet Willemse is van 1964 tot 1989 bode geweest van de gemeente Monster. Hij werd geboren op 9 februari 1925 in Sint Laurens, een dorpje vlak bij Middelburg. Na zijn schooltijd ging hij als jonge jongen werken bij een slager in het dorp. In 1949 trouwde Piet met de uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Annie Hermans. Ze vestigden zich in Sint Laurens. Piet bleef werken in de slagerij in Middelburg. Op een gegeven moment overleed de gemeentebode van het dorp en Piet werd gevraagd of hij wellicht interesse had in die baan. Hij werd uitgenodigd op gesprek bij de burgemeester en eigenlijk tegen zijn verwachting in werd hij aangenomen. Dat was in 1958. Piet mocht met zijn gezin gaan wonen in een vleugel van het gemeentehuis, dat in verhouding tot de omvang van het dorp nogal ruim was uitgevallen. Ze hebben daar gewoond tot 1964. Toen solliciteerde Piet naar de vrijgevallen post van gemeentebode in Monster. Hij werd aangenomen en kon op 1 april 1964 beginnen als opvolger van bode Dijkhuizen.


 Gemeentesecretaris in die tijd was de heer Bos. Dat werd Piets directe chef. Burgemeester was de heer Berends, iemand die goed overweg kon met het gemeentepersoneel. Dat was in veel mindere mate het geval met zijn opvolger, de heer Daniëls, die in 1968 aantrad. Hij was nogal kort aangebonden.


De bodekamer van het uit de jaren twintig stammende gemeentehuis aan het Kerkplein was dichtbij de ingang. De bode kon dus goed in de gaten houden wie het gemeentehuis binnenkwam en wie wegging. Aanvankelijk deed Piet het bodewerk in zijn eentje, maar later kreeg hij assistentie van Bert Zeeman. En nog weer later voegde ook de heer Ram zich bij het team.


 Piet had als gemeentebode in Monster velerlei taken, van het verzorgen van de externe en interne post tot het rondbrengen van de koffie. Hij zorgde er kortom voor dat alles in het gemeentehuis op rolletjes verliep. Hij was ook vaak aanwezig in de avonduren als er een receptie was, een vergadering was van de gemeenteraad of van een commissie uit de raad. Ook bij huwelijksvoltrekkingen was hij actief betrokken. Zelfs bij burgemeester Daniëls thuis hebben Piet en zijn vrouw wel geholpen in de burgemeesterswoning aan het einde van de Choorstraat als er eens een feestje was.


Het kwam in die tijd wel eens voor dat het burgerlijk huwelijk eerst werd gesloten en dat het, met een uitgebreide feestelijkheden omgeven, kerkelijk huwelijk pas dagen of weken later plaatsvond. Dat kon te maken hebben met fiscale voordelen om voor het einde van het jaar burgerlijk gehuwd te zijn, maar het kon ook schelen bij het in aanmerking komen voor een woning om zo snel mogelijk volgens de burgerlijke stand getrouwd te zijn. De eerste trouwpartij die Piet als gemeentebode in goede banen moest leiden, was zo'n geval. Het bruidspaar kwam in zijn dagelijkse kleding binnen om zonder veel plichtplegingen te trouwen. Piet wist wel dat er rond dat tijdstip een bruidspaar werd verwacht, en had de deuren van het gemeentehuis en van de trouwzaal wijd opengezet en alles klaargelegd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar hij dacht dat deze lieden om een andere redenen een afspraak hadden bij een van de ambtenaren. Hij vroeg hen plaats te nemen op een van de stoelen in de hal en vertrok weer snel naar de voordeur van het gemeentehuis om daar een oogje in het zeil te houden. Maar toen er na verloop van tijd nog steeds geen bruidspaar in vol ornaat kwam opdagen, begon er ook bij Piet iets te dagen, en werd het in de hal wachtende tweetal met enige vertraging alsnog in de burgerlijke echt verbonden.


 Piet was zoals gezegd in de avonduren nogal eens in het gemeentehuis te vinden. Zijn vrouw hield hem dan vaak gezelschap in de bodekamer. Ze nam dan een breiwerkje mee en als het nodig was assisteerde ze bij het verzorgen van de koffie.


Gedurende ongeveer een tiental jaren heeft Piet ook als marktmeester gefungeerd. De markt werd gehouden op het Woutersplein en besloeg tientallen kramen. Zijn voorganger, Pakvis, was nogal streng. Om klokslag een uur liep die de markt over om de kooplieden een voor een toestemming te geven om te starten met de verkoop. En ze moesten het niet in hun hoofd halen een paar minuten eerder te beginnen. Piet hield zich ook wel aan de regels, maar was toch aanmerkelijk soepeler.


 In de begintijd heeft Piet met zijn slagersachtergrond nog wel eens een handje geholpen bij slager Kees Oosterveer. Dat deed hij dan in de zeer vroege ochtenduren. En 's avonds brachten hij en zijn vrouw Annie wel eens post van de gemeente rond binnen de dorpen Monster, Ter Heijde en Poeldijk. De portokosten die de gemeente zo uitspaarde verdienden ze op die manier bij, totdat de gemeente op een gegeven moment ook de lokale post via de PTT ging verzenden. De dikke pakken met raadsstukken voor de leden van de gemeenteraad bezorgde Piet ook, maar dat gebeurde als onderdeel van het reguliere werk gewoon overdag.


 Als bode was Piet in het bezit van een zogenaamde bodebus. In een ver verleden vervoerde de bode in de bodebus, die werd gedragen aan een gordel, de poststukken van de gemeente. Aan de bodebus was een draaginsigne bevestigd met het wapen van de gemeente waar de bode werkzaam was. Het draaginsigne gaf bepaalde privileges, zoals gratis vervoer per postkoets. In de loop der tijd is de bodebus verdwenen, maar wordt het insigne hier en daar nog steeds als onderscheidingsteken voor de bode in ere gehouden. Na zijn pensionering heeft Piet Willemse zijn bodebus ingeleverd. Deze bevindt zich nu bij het Historisch Archief Westland.


Eind jaren zeventig werd het gemeentehuis te klein voor het in omvang toenemende ambtenarenapparaat. Er werden toen enkele afdelingen gevestigd in twee woningen in de nieuwbouwwijk Zwartenhoek. Assistentbode Ram reed dan heen en weer met een karretje om de interne stukken van het gemeentehuis naar de Zwartenhoek en vice versa te brengen.


 Halverwege de Choorstraat verrees in 1980 een nieuw gemeentehuis. Ook daar heeft Piet nog een flink aantal jaren gediend. In 1989 ging hij op 64-jarige leeftijd met pensioen. Hij kreeg bij die gelegenheid een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Van der Klugt-Witteman. De burgemeester liet hem in haar afscheidswoord weten dat ze het eigenlijk wel jammer vond dat hij een eremedaille in zilver had gekregen. Ze vond dat hij met zijn niet aflatende ijver en hart voor de zaak goud verdiend had. Bij zijn afscheid ontving bode Willemse ook een horloge, met daarin aan de achterkant het gemeentewapen van Monster gegraveerd.


 Vlak voor zijn pensionering was bij Piet kanker geconstateerd. Hij is daaraan geopereerd en het ging daarna een tijd goed. In 2000 kwam de ziekte echter terug. In december van dat jaar is hij op 75-jarige leeftijd overleden.


 Auteur: Leo van den Ende van de Historische Vereniging Monster - Ter Heijde


 Met dank aan mw. Annie Willemse-Hermans, uit wier mond een uitgebreidere versie van dit verhaal is opgetekend op 26 mei 2016.


 


 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Willemse?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Willemse

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Willemse


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 9. Februar 1925 lag zwischen 6,2 °C und 11,0 °C und war durchschnittlich 9,1 °C. Es gab 5,2 mm Niederschlag. Es gab 3,1 Stunden Sonnenschein (32%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 19. September 1922 bis 4. August 1925 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck II mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Von 4. August 1925 bis 8. März 1926 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn I mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1925: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,3 Millionen Einwohner.
      • 3. Januar » Benito Mussolini übernimmt in einer Parlamentsrede die „volle moralische, politische und historische Verantwortung“ für den Mord an dem Sozialisten Giacomo Matteotti am 10. Juni des Vorjahres und fordert seine politischen Gegner auf, ihn anzuklagen.
      • 5. Januar » Nellie Tayloe Ross tritt ihr Amt als Gouverneurin von Wyoming an und ist damit die erste Frau in diesem Amt in den Vereinigten Staaten.
      • 13. März » Mit dem Butler Act wird in Tennessee per Gesetz verboten, an staatlichen oder staatlich geförderten Schulen die Evolutionstheorie von Charles Darwin zu lehren, wenn diese Lehre sich auf die Abstammung des Menschen von „niedrigeren“ Lebewesen bezieht.
      • 18. März » Der Tri-State Tornado zieht durch die US-Bundesstaaten Missouri, Illinois und Indiana, wo er mindestens 695 Tote und über 2.000 Verletzte fordert. Er ist damit der bisher tödlichste Tornado in der Geschichte der Vereinigten Staaten.
      • 8. November » Otto Feick erhält ein Patent auf das Rhönrad.
      • 21. Dezember » Der propagandistische Stummfilm Panzerkreuzer Potemkin von Sergej Eisenstein mit der Musik von Edmund Meisel wird aus Anlass des 20-jährigen Jubiläums der Revolution von 1905 im Moskauer Bolschoi-Theater uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 19. Dezember 2000 lag zwischen 0,8 °C und 6,2 °C und war durchschnittlich 2,7 °C. Es gab 5,8 Stunden Sonnenschein (75%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von Montag, 3 August, 1998 bis Montag, 22 Juli, 2002 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kok II mit W. Kok (PvdA) als ersten Minister.
    • Im Jahr 2000: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 15,9 Millionen Einwohner.
      • 13. Juli » Ein durch starke Regenfälle ausgelöster Erdrutsch begräbt das Armenviertel von Bombay, Indien und fordert etwa 250 Todesopfer.
      • 25. Oktober » Das Mahnmal für die österreichischen jüdischen Opfer der Schoah am Wiener Judenplatz wird enthüllt.
      • 25. Oktober » In Kenia werden in mindestens sechs Millionen Jahre altem Vulkangestein des Ostafrikanischen Grabens von französischen und kenianischen Archäologen versteinerte Hominiden-Knochen entdeckt.
      • 7. November » Die spanische Wüste Bardenas Reales in Navarra wird von der UNESCO zum Biosphärenreservat erklärt.
      • 9. November » Uttarakhand wird (zunächst unter dem Namen Uttaranchal) neuer Bundesstaat Indiens.
      • 17. November » Niki de Saint Phalle wird zur Ehrenbürgerin der Stadt Hannover ernannt und vermacht aus diesem Anlass 300 ihrer Werke dem dortigen Sprengel-Museum.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Willemse

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Willemse.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Willemse.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Willemse (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Nico Willemse, "Familienstammbaum van de families Willemse - Brouwers - de Voogd - Roeting en vele aanverwante families", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willemse-brouwers-de-voogd-roeting/I2404.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Pieter Willemse (1925-2000)".