Familienstammbaum Willems Hoogeloon-Best » Maria Christina Helena BARNHOORN (1953-2012)

Persönliche Daten Maria Christina Helena BARNHOORN 

Quelle 1
  • Sie ist geboren am 18. Februar 1953 in Aerdenhout.Quelle 2
    BARNHOORN, Maria Christina Helena (geb. Aerdenhout 18-2-1953 – gest. Leiden 14-5-2012), zakenvrouw. Dochter van Johannes Theodorus Barnhoorn (1911-1989), hovenier en koster, en Cornelia Maria Warmerdam (1915-1972). Mariëtte Barnhoorn woonde vanaf 1989 samen met Robertus Gerardus Mantel (1944-2004), zakenman. Deze relatie bleef kinderloos.

    Maria (Mariëtte) Barnhoorn groeide op in Aerdenhout als jongste van vier – ze had drie broers. Haar vader had een hoveniersbedrijfje en was koster van de plaatselijke Rooms-Katholieke kerk. Ze kreeg een gedegen katholieke opvoeding, maar van de kerk moest zij later niet veel hebben. Naar eigen zeggen was ze als kind een wildebras, die er niet voor terugschrok de competitie aan te gaan met haar oudere broers. Door haar jeugd in het villadorp kwam zij over de vloer bij zeer gefortuneerde families. Het maakte dat ze ook later niet snel geïntimideerd was door mensen met geld of status.

    Moeder Barnhoorn overleed toen Mariëtte achttien jaar oud was. Na de mms Sancta Maria in Haarlem te hebben afgerond werkte ze enige tijd als au pair in Engeland en begon toen aan een studie Engels in Amsterdam. Ze betrok samen met een vriendin een flat in Zandvoort en stortte zich vol overgave in het uitgaansleven. Haar studie maakte ze nooit af. Ze werd receptioniste bij een hotel en verhuisde naar Amsterdam. In 1975 werd Barnhoorn secretaresse bij uitzendbureau Multiplan en in 1977 bij defensieleverancier General Dynamics op Schiphol-Oost. In 1982 werd zij aangenomen bij Microtrend, een dochtermaatschappij van Centraal Beheer Automatisering. Daar gaf zij cursussen tekstverwerking en gaf zij uitleg aan klanten over de werking van de pc, die toen nog in de kinderschoenen stond. In 1984 ging zij hetzelfde werk doen als freelancer, en werkte zij daarnaast als secretaresse bij reclamebureau HVR.

    Uitzendbureau Luba

    Een van de klanten van HVR was Luba, een in 1968 door Selma van den Broek opgericht uitzendbureau voor werkstudenten dat in de loop der jaren sterk was uitgebreid. Ofschoon Mariëtte Barnhoorn nooit had uitgeblonken in technologisch inzicht, wist ze inmiddels meer van computers af dan veel anderen. Rob Mantel, echtgenoot van Van den Broek en vanaf 1973 mededirecteur van Luba, nam haar in 1986 aan als computertrainer. Twee jaar later werd Barnhoorn vestigingsmanager in Rotterdam. Voor klanten als Van Gend & Loos en Blokker moest ze dagelijks ploegen uitzendkrachten organiseren die voor dag en dauw in busjes werden aangevoerd. Barnhoorn controleerde elke dag om half zes ’s ochtends zelf of de busjes op tijd vertrokken en haalde mensen die te laat waren desnoods van huis. Ze werd al snel rayonmanager Rijnmond. Vooral in organisatie en management blonk zij uit, geholpen door een sterk ontwikkelde mensenkennis.

    Eind jaren tachtig kreeg Barnhoorn een relatie met Mantel, die inmiddels was gescheiden van Van den Broek. Bij de echtscheiding was afgesproken dat Van den Broek het eerder ingelijfde uitzendbureau De Koning onder haar hoede zou nemen, en Mantel uitzendbureau Luba. In 1995 werd Barnhoorn directeur van het uitzendbureau, dat inmiddels onderdeel was van de Luba Groep. Toen in 1997 bij Rob Mantel keelkanker was geconstateerd, besloot hij het rustiger aan te gaan doen. In 2002 trok hij zich terug als algemeen directeur van de Luba Groep. Barnhoorn volgde hem op. Mantel stierf in 2004. Samen met zijn twee kinderen werd Barnhoorn erfgenaam van het bedrijf.

    Zakenvrouw op voetstuk

    In het voetspoor van Mantel nam Barnhoorn ook diverse bestuursfuncties aan, hoofdzakelijk gericht op ondernemerschap en cultuur in de regio Leiden. Ook de Leidse horeca had aan haar een goede klant. Mariëtte Barnhoorn, een fles wijn en een pakje sigaretten onder handbereik, was een sfeermaker, in haar element met mensen om zich heen.

    In 2004 werd Barnhoorn uitgeroepen tot ‘Zakenvrouw van het Jaar’ – het was vlak na de dood van Mantel, die zich sterk had ingezet voor haar nominatie. Barnhoorn werd als ambassadeur van vrouwen in het zakenleven bedolven onder representatieve verplichtingen, hoewel haar hoofd daar nauwelijks naar stond. De wereld van glamour, rode lopers en bekende Nederlanders relativeerde zij sterk. Ook over de rol van de vrouw in het zakenleven was ze nuchter. Met hard werken en ambitie kom je een heel eind, vond ze.

    Luba was inmiddels – vooral door overnames – uitgegroeid tot een aanzienlijke uitzendorganisatie met een jaarlijkse omzet van honderd miljoen euro, zestig vestigingen en driehonderd werknemers. De onderneming was echter door overnames zwaar gefinancierd en had door conjuncturele tegenwind moeite om de schulden af te lossen. De Belastingdienst dreigde bovendien met een miljoenenclaim. Het was een lastige periode voor Barnhoorn, die ook nog te maken kreeg met twee mede-eigenaren met wie de verhoudingen stroef verliepen, en een Raad van Commissarissen die zij meer als last dan als gemak ervoer. Overnames, van oudsher de strategie waarmee Luba groot was geworden, waren van de baan. Voor Barnhoorn zat er niets anders op dan de schulden af te betalen en de tering naar de nering te zetten.

    Tegen de zin van Barnhoorn dwongen Mantels kinderen uiteindelijk de verkoop van Luba af: in 2009 werd het bedrijf voor een aanzienlijk bedrag overgenomen door de Belgische t-Groep. Barnhoorn droeg haar functie over en liet een huis bouwen in Portugal waar zij een paar maanden per jaar doorbracht. In 2010 werd bij haar baarmoederhalskanker geconstateerd. Mariëtte Barnhoorn overleed op 14 mei 2012 in haar woonplaats Leiden, op de leeftijd van 59 jaar.

    Reputatie

    Bij haar afscheid van Luba werd Mariëtte Barnhoorn onderscheiden met de Gouden Speld van de Gemeente Leiden en in 2010 als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Over haar persoonlijkheid liet haar collega Ad Feitsma ter gelegenheid van haar afscheid optekenen: ‘Je moet niet bang voor haar zijn, want dan walst ze over je heen. Zij komt wat hard over. Ik denk dat dat meer komt door haar directe manier van doen dan dat ze echt zo hard is. Zij is veel aardiger dan mensen vaak denken’ (Luba Magazine special, 2009).

    Literatuur

    ‘Mariëtte Barnhoorn’, Luba Magazine special (2009).
    [necrologie], De Volkskrant, 2-6-2012.
    Illustratie

    Mariëtte Barnhoorn, door onbekende fotograaf, ongedateerd (archief Luba).

    Auteur: Kaj Jalving

    laatst gewijzigd: 20/02/2018
  • Beruf: Zakenvrouw van het jaar 2004.
  • Sie ist verstorben am 14. Mai 2012 in Leiden, 6115, Zuid-Holland, Nederland, sie war 59 Jahre alt.
  • Ein Kind von Johannes Theodorus BARNHOORN und Cornelia Maria WARMERDAM

Familie von Maria Christina Helena BARNHOORN

Sie war verwandt mit Robertus Gerardus MANTEL.

Ereignis (unmarried) im Jahr 1989.


Notizen bei Maria Christina Helena BARNHOORN

Maria Christina Helena Barnhoorn (Aerdenhout, 18 februari 1953 – Leiden, 14 mei 2012) was algemeen directeur van de Luba Groep en Zakenvrouw van het jaar 2004.

Haar vader had een hoveniersbedrijf en was daarnaast koster van de plaatselijke rooms-katholieke kerk. Na de MMS in Haarlem begon Barnhoorn aan een studie Engels in Amsterdam, maar het werkende bestaan bleek haar meer te trekken. Zij begon als receptioniste in een hotel, en kwam via verschillende functies - secretaresse, management-assistente en computertrainer - in 1986 bij Luba Uitzend Buro terecht als projectmanager computertrainingen. Luba Uitzend Buro bestond nog uit een handvol vestigingen in en rondom Leiden. Binnen twee jaar kreeg zij de uitzendvestiging in Rotterdam onder haar hoede en weer twee jaar later klom zij op tot rayonmanager Rijnmond van het inmiddels snel groeiende Luba. In 1995 kreeg zij de leiding van Luba Uitzend Buro. Daarbij volgden steeds meer initiatieven die uiteindelijk leidden tot de vorming van de Luba Groep. In 2002 trad haar partner Rob Mantel terug als algemeen directeur en volgde Barnhoorn hem op. Mantel overleed twee jaar later.

Op 22 maart 2004 werd Barnhoorn uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2004, volgens het juryrapport wegens haar nuchtere kijk op het functioneren van vrouwen aan het hoofd van een onderneming en haar kwaliteiten om het beste uit haar medewerkers naar boven te halen.

Een half jaar na de overname van Luba door de Belgische t-Groep trad Mariëtte Barnhoorn op 2 april 2009 terug als algemeen directeur. Bij haar afscheid ontving zij De Gouden Speld voor externe relaties van de gemeente Leiden.

In 2010 werd Barnhoorn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 14 mei 2012 is ze na ziekte overleden

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Maria Christina Helena BARNHOORN?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Maria Christina Helena BARNHOORN

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Maria Christina Helena BARNHOORN

Maria Christina Helena BARNHOORN
1953-2012



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. Wikipedia
  2. http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Barnhoorn

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 18. Februar 1953 lag zwischen 4,6 °C und 6,9 °C und war durchschnittlich 5,5 °C. Es gab 0.3 mm Niederschlag während der letzten 1,8 Stunden. Es war fast komplett bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 2. September 1952 bis 13. Oktober 1956 regierte in den Niederlanden das Kabinett Drees II mit Dr. W. Drees (PvdA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1953: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 10,4 Millionen Einwohner.
    • 1. August » Die deutsche Bundesversicherungsanstalt für Angestellte (BfA) als Träger der gesetzlichen Rentenversicherung wird gegründet.
    • 22. August » Schah Mohammad Reza Pahlavi kehrt nach dem Sturz von Premierminister Mossadegh in den Iran zurück.
    • 16. September » In den USA erfolgt die Uraufführung des Monumentalfilms Das Gewand von Henry Koster, des ersten Films, der im Cinemascope-Verfahren gedreht wurde.
    • 14. Oktober » Das Massaker von Qibya nimmt am Abend seinen Anfang. Im Dorf Qibya, wo sich ein Außenposten der Arabischen Legion befindet, zerstören Eliteeinheiten der israelischen Armee 45 Häuser, eine Schule und eine Moschee. Dabei kommen 69 Araber, darunter 42 Dorfbewohner, ums Leben.
    • 9. November » In der Treppenstraße in Kassel wird die erste Fußgängerzone Deutschlands eröffnet.
    • 24. Dezember » Die Paul-Falle zum Speichern kleiner geladener Teilchen wird von den Erfindern Wolfgang Paul und Helmut Steinwedel zum Patent angemeldet.
  • Die Temperatur am 14. Mai 2012 lag zwischen 3,6 °C und 16,6 °C und war durchschnittlich 11,1 °C. Es gab -0.1 mm Niederschlag. Es gab 12,1 Stunden Sonnenschein (78%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Donnerstag, 14 Oktober, 2010 bis Montag, 5 November, 2012 regierte in den Niederlanden das Kabinett Rutte I mit Mark Rutte (VVD) als ersten Minister.
  • Von Montag, 5 November, 2012 bis Donnerstag, 26 Oktober, 2017 regierte in den Niederlanden das Kabinett Rutte II mit Mark Rutte (VVD) als ersten Minister.
  • Im Jahr 2012: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 16,7 Millionen Einwohner.
    • 8. Februar » Russische Wissenschaftler geben die erfolgreiche Anbohrung des eisbedeckten antarktischen Wostoksees bekannt.
    • 12. Mai » Erstmals gewinnt Borussia Dortmund das Double aus Meisterschaft und dem DFB-Pokal. Bei dem 5:2 gegen den FC Bayern München hat Robert Lewandowski drei Tore geschossen.
    • 26. Mai » Während des Bürgerkriegs in Syrien werden beim Massaker in Hula 108 Menschen getötet, mehr als 300 werden verletzt. Obwohl die syrische Regierung eine Beteiligung bestreitet, weisen in der Folge zahlreiche Staaten ranghohe syrische Diplomaten aus, darunter Deutschland, die Vereinigten Staaten, Großbritannien, Frankreich, Italien und Spanien.
    • 1. Juni » Die Gläubiger der insolventen Drogeriemarktkette Schlecker entscheiden sich für die Abwicklung des Unternehmens, wodurch voraussichtlich mehr als 13.000 Beschäftigte ihren Arbeitsplatz verlieren.
    • 15. Juni » Die gambische Juristin und frühere Justizministerin Fatou Bensouda wird als neue Chefanklägerin des Internationalen Strafgerichtshofs vereidigt.
    • 4. November » Der Weihbischof von Beheira, Tawadros II., wird zum 118. Papst der Koptischen Kirche gewählt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen BARNHOORN

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen BARNHOORN.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über BARNHOORN.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen BARNHOORN (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Kees Willems, "Familienstammbaum Willems Hoogeloon-Best", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I215775.php : abgerufen 18. Mai 2024), "Maria Christina Helena BARNHOORN (1953-2012)".