Familienstammbaum Willems Hoogeloon-Best » Antoinette SPAAK (1928-2020)

Persönliche Daten Antoinette SPAAK 

Quelle 1

Familie von Antoinette SPAAK

Sie ist verheiratet mit (Nicht öffentlich).

Sie haben geheiratet


Notizen bei Antoinette SPAAK

Antoinette M. Spaak (Etterbeek, 27 juni 1928 – Elsene, 28 augustus 2020) was een Belgisch politica voor de FDF.

Inhoud
Levensloop
Politieke carrière
Spaak studeerde filosofie en letteren aan de Université Libre de Bruxelles; ze behaalde haar kandidatuur. Voor ze zich engageerde in de politiek, was ze huisvrouw.[1]

Antoinette zette na het overlijden van haar vader Paul-Henri Spaak haar eerste stap in de politiek via de politieke partij FDF. Ze zetelde van 1974 tot 1994 voor het FDF als Kamerlid voor het arrondissement Brussel en kwam zo ook in de Franse Cultuurraad en zijn opvolger de Raad van de Franse Gemeenschap terecht. Ze was van 1977 tot 1982 voorzitster van de FDF - de eerste vrouwelijke Belgische partijvoorzitter ooit.

Van 1979 tot 1984 en van 1994 tot 1999 was ze eveneens Europarlementariër. In 1983 benoemde koning Boudewijn haar tot Minister van Staat.

Tussen 1988 en 1992 was ze voorzitter van de Raad van de Franse Gemeenschap, van 1989 tot 1991 zetelde ze ook in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

In de jaren negentig zette ze zich samen met Louis Michel en Jean Gol in voor de vereniging van de PRL met de FDF in het kader van een te vormen federatie met de MCC; deze federatie werd de MR.

Van 1982 tot 2001 was ze gemeenteraadslid in Elsene. Een poging verkozen te worden bij de Europese verkiezingen in 2004 mislukte.

In 2009 werd Spaak op 81-jarige leeftijd nog verkozen tot lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Als oudste gekozen lid van het Brusselse Parlement weigerde ze op 23 juni 2009 de eed ook in het Nederlands af te leggen. In januari 2010 zette ze haar mandaat in dat parlement stop en werd ze opgevolgd door Emmanuel De Bock.[2]

Spaak is onderscheiden als Grootofficier in de Orde van Leopold II.

Nevenfuncties
In 1991 werd ze lid van de de Haut Conseil de la Francophonie, het taalcollege voor de Franse taal waarin alle Franstalige landen en regio's verenigd zijn. Van de tegenpool van de Franse Gemeenschap, de Conseil supérieur de la langue française de la Communauté française de Belgique, was ze vanaf 1999 eveneens lid.[3] In het verlengde van deze activiteiten voor de Franse taal was ze van 2000 tot 2005 voorzitster van het Maison de la Francité,[4] de Franstalige tegenpool van het Huis van het Nederlands in Brussel. In Europese kringen pleit ze, vooralsnog tevergeefs, met een Comité pour la Langue du Droit Européen (CPLDE) voor de vaststelling van het Frans als taal van het Europees recht. Een ander initiatief van haar, om een Museum van Europa (Musée de l'Europe)[5] op te richten ter nagedachtenis aan het gedachtegoed van de EU-grondleggers Robert Schuman en Jean Monnet in de nieuwbouw van het Europees Parlement aan het Luxemburgplein sneuvelde in 2002 in het Europees Parlement op de torenhoge begroting daarvoor.

Ook werd ze lid van het Comité van Aanbeveling van de Association Internationale pour la Défense de la liberté religieuse.[6]

Daarnaast werd ze lid van de raad van bestuur van de Fondation Paul-Henri Spaak[7] die zich bezighoudt met de Europese integratie en de Atlantische relaties.

In februari 2007 keeg ze de onderscheiding Trophée d'Honneur in de 3e editie van het RTBF-programma "Les femmes de cristal",[8] een programma waarin Belgische vrouwen onderscheiden worden.

Manifest voor de Franstalige eenheid
Begin maart 2007 schreef Spaak met gewezen parlementariër Serge Moureaux van de PS mee aan een "Manifest voor de Franstalige eenheid"[9] als reactie op het (Derde) Lentemanifest 2007. Vier hoogleraren van de UCL voltooiden het stuk in maart 2007. De teneur van het manifest was dat de Franstaligen zich moesten verenigen tegen te verregaande Vlaamse eisen inzake een staatshervorming en tegen de vermeende trek van de Vlaamse ondernemers verenigd in de VEV en in In de Warande naar het Vlaams Belang, dat vergeleken werd met de steun van Duitse grootindustriëlen aan de NSDAP in de jaren dertig. Voorafgaand werd een analyse gemaakt van de stand van zaken waarbij het "confederalisme" resulterend in de tweetaligheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Vlaanderen "onterecht" vele banen in het Brusselse opleverde en ook andere ongelijkheden tussen de Gemeenschappen volledig in Vlaams voordeel wist uit te buiten. Ook zou het zeer slecht gaan met de Vlaamse economie.

Personalia
Antoinette was de dochter van de voormalige Belgische premier en secretaris-generaal van de NAVO Paul-Henri Spaak. Verder was ze een kleindochter van de eerste vrouwelijke senator Marie Janson en achterkleinkind van Paul Janson. Ze was ook een achternicht van de voormalige Belgische premier Paul-Emile Janson.

Spaak woonde in Elsene, was getrouwd en had twee kinderen.

Bibliografie
2001 - Les frontières de l'Europe / Elie Barnavi, Paul Goossens, Antoinette Spaak en Karel Van Miert

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Antoinette SPAAK?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Antoinette SPAAK

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Antoinette SPAAK


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. Wikipedia

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 27. Juni 1928 lag zwischen 11,1 °C und 14,8 °C und war durchschnittlich 12,5 °C. Es gab 3,1 mm Niederschlag. Es gab 1,3 Stunden Sonnenschein (8%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1928: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 7,6 Millionen Einwohner.
    • 23. Januar » Auf den Färöern wird die sozialdemokratische Partei Javnaðarflokkurin („Gleichheitspartei“) gegründet.
    • 28. Februar » Der indische Physiker C. V. Raman weist experimentell eine bestimmte Streuung des Lichts nach, die nach dem Entdecker benannte Raman-Streuung. Die Entdeckung und seine Arbeiten über die Diffusion des Lichts werden 1930 mit dem Nobelpreis für Physik gewürdigt.
    • 18. Juni » Die US-Amerikanerin Amelia Earhart erreicht– als Passagierin– beim ersten Flug einer Frau über den Atlantik Wales.
    • 27. August » In Paris wird der Briand-Kellogg-Pakt unterschrieben. Der Vertrag enthält den Verzicht der Teilnehmer, Krieg zum Mittel ihrer Politik zu machen.
    • 21. Oktober » Weimarer Republik: Alfred Hugenberg wird Vorsitzender der DNVP.
    • 22. Dezember » Anna Seghers erhält den Kleistpreis für ihre Novelle Aufstand der Fischer von St. Barbara.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen SPAAK

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen SPAAK.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über SPAAK.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen SPAAK (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Kees Willems, "Familienstammbaum Willems Hoogeloon-Best", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I192419.php : abgerufen 22. Juni 2024), "Antoinette SPAAK (1928-2020)".