Familienstammbaum familie Wellens - Huysmans » Jaak van HAMME

Persönliche Daten Jaak van HAMME 


Familie von Jaak van HAMME

Er hat eine Beziehung mit Willemijne d'ATRIO alias vander Saelen - Verusalem.


Kind(er):



Notizen bei Jaak van HAMME

° ca 1225 - vermeld te Hamme bij Assche

Bron : Paul van Hamme, vrederechter op rust, Duffel

---------------------------------------

Het huidige Hof te Hamme (Merchtem - Lindestraat 32) is de pachthoeve van het gelijknamige, historische goed, dat een afhankelijkheid was van de abdij van Affligem. Het omgrachte steen, gelegen ten zuidoosten van het pachthof, werd in de 19de eeuw gesloopt en de gracht werd gedempt. Archeologische overblijfselen verwijzen nog naar dat voormalige hof. De pachthoeve is in haar huidige vorm bewaard als een semigesloten hoeve rond een binnenplaats, waarvan de bebouwing dateert uit de 18de en 19de eeuw, en vanaf de late 20ste eeuw werd gerestaureerd en herbestemd tot een wooncomplex.

HISTORIEK

Aan de oorsprong van Hamme lag een Germaanse nederzetting, opklimmend tot de 7de eeuw en naar verluidt bewoond en beheerd door graaf Witger en zijn echtgenote Amelberga, de ouders van Sint-Goedele, Emebertus en Reinildis. Dit goed bestond uit een oppervlakte van 121 bunders of 10 mansi, en had een typische structuur volgens het hofstelsel. Het domein van het hof, het dorp en de parochie vormden hierbij een eenheid. Het oorspronkelijke Hof te Hamme (11de eeuw) lag naast en parallel met de Amelvonnesbeek (voorheen Hammervondelbeek). Het was een waterburcht, gelegen te midden van een aangehoogde motte, omgeven door grachten en aarden wallen.

Het Hof van Hamme behoorde sinds 1145 tot en met de Franse Revolutie tot de bezittingen van de abdij van Affligem. Een schets daterend van 1717 toont het toen al verbouwde, omgrachte steen, dat tot eind 14de eeuw bewoond was door de heren van Hamme, met ten noorden ervan het pachthof. Het is dit pachthof dat, weliswaar in sterk verbouwde toestand, tot op vandaag is bewaard. De oude herenwoning die eeuwenlang door de abdij van Affligem als refugiehuis werd gebruikt, is ook terug te vinden op de Ferrariskaart (1771-1778). Op die kaart is er een grote waterpartij weergegeven in de bocht van de beek. Hierbinnen bevond zich een gebouwd volume op een rechthoekig grondplan. Ten westen ervan situeerde zich een waterpoel. Ten noorden ervan lag de ‘Cse d’Hamme’, op die kaart weergegeven als een U-vormig ingeplante losse bebouwing, met een opening van het erf aan de zuidzijde, aldus op de plaats van het latere woonhuis.

Op het primitief kadasterplan (1830-1834) was de waterburcht gereduceerd in omvang qua bebouwing. Dit kleine rechthoekige gebouw was gelegen op een ruim stuk grond, omgeven door een smallere gracht, in tegenstelling tot de weergave op de Ferrariskaart. De westelijke waterpoel was ook nog aanwezig. De hoeve bestond toen uit een semigesloten inplanting van losstaande hoevegebouwen rondom een quasi vierkant erf. Deze schikking bleef bewaard tot het derde kwart van de 19de eeuw.

Bron : https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/40329

Dit verhaal sluit aan met het feit dat de familie van Hamme in 1086 goederen schonk bij de oprichting van de abdij van Affligem.

Wanneer de mannelijke tak van Hamme uitsterft, huwt Adelisa, een dochter van Wouter van Hamme, met Gerard van Grimbergen. Hun zoon Hendrik wordt vermeld als Hendrik I van Hamme midden van de 12e eeuw.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jaak van HAMME?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hugo Wellens, "Familienstammbaum familie Wellens - Huysmans", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I9250.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Jaak van HAMME".