Familienstammbaum Van Son-Herkhoff-Drooger » Gijsbrecht van Amstel (± 1260-± 1343)

Persönliche Daten Gijsbrecht van Amstel 


Familie von Gijsbrecht van Amstel

Er ist verheiratet mit Bertha van Heukelom.

Sie haben geheiratet im Jahr 1280.


Kind(er):

  1. Agnes van IJsselstein  ????-± 1333
  2. Otto van IJsselstein  ????-< 1353 
  3. Arnold van IJsselstein  ± 1280-1363 


Notizen bei Gijsbrecht van Amstel

Hij was de oudste zoon van Arnoud van Amstel, heer van Benschop en Noord-Polsbroek, heer van IJsselstein en maarschalk van de bisschop van het Sticht Utrecht en Johanna van IJsselstein. Gijsbrecht erfde deze titels van zijn vader. Hij trouwderond 1280 met Bertha van Heukelom en kreeg zes kinderen: Arnold, Otto, Herberen, Johan, Willem en Agnes. Hij nam de naam Van IJsselstein aan en veranderde het familiewapen, dat later ook het wapen van de stad IJselstein zou worden.

Gijsbrecht van IJsselstein kwam in problemen toen in 1296 enkele edelen Floris V, de graaf van Holland, wilden ontvoeren, maar zich genoodzaakt zagen de graaf te doden. Onder de samenzweerders waren Gijsbrechts oom (de door Joost van den Vondel onsterfelijk gemaakte) Gijsbrecht IV van Amstel en zijn eigen broer Arnold van Benschop; Gijsbrecht werd verdacht van medeplichtigheid. In de verwarring die door de moord was ontstaan, was de strijd tussen Holland en het Sticht opgelaaid, waarbij Gijsbrecht de kant van het Sticht koos. De Hollanders namen hem gevangen en belegerden het kasteel van IJsselstein, dat verdedigd werd door zijn vrouw Bertha. Na een jaar gaf ze zich over aan de belegeraars. Gijsbrecht was al zijn goederen kwijt. Uiteindelijk zouden ze toevallen aan de bisschop van het Sticht, Guy van Avesnes, de broer van de nieuwe graaf van Holland, Jan I van Henegouwen

Toen in 1308 Gijsbrechts oudste zoon Arnold trouwde met Guys dochter Maria van Henegouwen, kreeg Gijsbrecht zijn leengoederen terug. Gijsbrecht kreeg toestemming van de bisschop om in IJsselstein een parochiekerk te bouwen. Deze St. Nicolaaskerk werd in 1310 ingewijd. Zo groeide onder Gijsbrechts bestuur IJsselstein uit van een kasteel met wat boerderijen tot een stad.

Gijsbrecht overleed in 1342 of 1343 en werd door zijn zoon Arnold opgevolgd als heer van IJsselstein.
Bron: Wikipedia

Ridder, heer van Benschop, vermeld 1290-1342, beleend met IJsselstein, stichtte de stad en de St. Nicolaeskerk ald. in het kerspel Eiteren, overl. tussen 9 mei 1342 en 2 okt. 1343
Bron: http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm (meer gegevens aldaar).

14.8.1311: Gijsbert van IJsselstein, ridder, en Berte, zijn vrouw, wijzen hun kinderen Arnold, Otto, Herberen, Johan, Willem en Agnes hun erfdeel toe. Bron: Drossaers, R42, d.d. 14.8.1311.

21.1.1316: Gijsbert, heer van IJsselstein, en zijn zoon Arnold, ridder, verklaren Gijsbert van den Bosch 900 pond zwarte tournooizen schuldig te zijn, te betalen uit de opbrengst van de momberschap over Gijsberts nicht Lijsbeth, dochter van wijlen Egbert van den Bosch. Bij kinderloos overlijden van Herberen, zoon van Gijsbert van IJsselstein, of van Lijsbeth, Herberen aanstaande vrouw, voor haar 15de jaar (ze is nu 9), zal Gijsbert van den Bosch dat wat hij meer ontvangen zal hebben van de 900pond dan Gijsbert van IJsselstein aan rente van het momberschap geiind heeft, terugbetalen. Bron: Drossaers, R56, d.d. 21.1.1316.

Heer Gijsbrecht van IJsselstein is familie van de moordenaars van graaf Floris V van Holland. Gijsbrecht is leenman van de graaf van Holland maar hij is ook maarschalk van de bisschop van Utrecht. Heer Wolfert van Borsele, de voogd van de jong graafJan, verlangt dat Gijsbrecht kasteel IJsselstein ter beschikking stelt van de graaf. Wolfert wil op IJsselstein soldaten onderbrengen om tegen de bisschop te vechten. Maar Gijsbrecht wil geen verraad plegen tegen de bisschop. Wolfert is niet voor rede vatbaar en neemt Gijsbrecht gevangen op kasteel Culemborg. Hij stuurt Hubrecht van Vianen met soldaten om kasteel IJsselstein te belegeren. Gijsbrechts vrouw, Bertha van Heukelom, verdedigt samen met haar trouwe dienaren een jaar lang het kasteel. De soldaten beschieten het kasteel met zware stenen. Als het voedsel van de verdedigers op is, moeten ze zich overgeven. Hubrecht van Vianen brengt ze naar Dordrecht en daar wordt de helft van de verdedigers onthoofd. In 1299 krijgt Wolfert van Borsele van de graaf kasteel IJsselstein en alles wat daarbij hoort. Pas in 1309 krijgen Gijsbrecht en Bertha hun kasteel weer terug.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gijsbrecht van Amstel?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gijsbrecht van Amstel

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gijsbrecht van Amstel


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
  • Stamboom De Wit, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

Über den Familiennamen Van Amstel

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Amstel.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Amstel.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Amstel (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Nicole Weijers, "Familienstammbaum Van Son-Herkhoff-Drooger", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-weijers/I113.php : abgerufen 13. Juni 2024), "Gijsbrecht van Amstel (± 1260-± 1343)".