Familienstammbaum Vennik » Cornelis Cornelisz Suys (1514-1580)

Persönliche Daten Cornelis Cornelisz Suys 


Familie von Cornelis Cornelisz Suys

(1) Er ist verheiratet mit Maria van Droogendijk.

Sie haben geheiratet im Jahr 1534, er war 20 Jahre alt.


(2) Er ist verheiratet mit Anna Mechelensdr de Bije.

Sie haben geheiratet im Jahr 1545, er war 31 Jahre alt.


Kind(er):



(3) Er ist verheiratet mit Catharina van Schoonhoven.

Sie haben geheiratet im Jahr 1562, er war 48 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Cornelis Cornelisz Suys

Cornelis Suys was een aanzienlijk bestuurder uit een oud Dordts bestuurdersgeslacht. Naast jurist, raadsheer en president van het Hof van Holland, en Heer van Rijswijk was hij ridder, ordinaris raadsheer van Filips II van Spanje en lid van het Hoogheemraadschap van Delfland (1539-1560).
Hij studeerde van 1525 tot 1532 aan het Collegium Trilingue in Leuven[2], en vervolgens rechten in Frankrijk. Hij huwde in 1534 met Maria van Droogendijck, dochter van Vincent Dammasz. Ze kregen drie kinderen, maar Maria overleed in 1539.
Suys hertrouwde in 1545 met Anna Mechelen de Bije. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen voort. Anna overleed in 1558, en Suys hertrouwde voor de laatste maal in 1562 met Catharina van Schoonhoven. Met haar kreeg hij twee kinderen.[3] Suys was katholiek en had humanistische interesses.
Suys had over Rijswijk al het windrecht, bottinggeld[4] en recht op visserij en vogelvangst, toen Willem van Oranje in 1544 van Rene van Chalon de ambachtsheerlijkheid Rijswijk erfde. Willem ruilde dit in 1557 met Suys voor de Loosduinredijkse tienden onder Monster. Vervolgens verkreeg Suys in 1558 voor 600 pond ook de hoge heerlijkheid van Rijswijk. Het is opmerkelijk dat Suys zowel de hoge als de ambachtsheerlijkheid Rijswijk verkreeg, omdat de hoge heerlijkheid altijd was voorbehouden aan de graaf van Holland. Hij kon zich dus met recht heer van Rijswijk noemen. Suys woonde ?s zomers op het Huis Den Burch, dat sinds 1491 in het bezit was van het geslacht Suys. In de winter woonde hij aan het Lange Voorhout in Den Haag.
Suys werd in 1535 raadsheer in het Hof van Holland en was de rechterhand van de president Gerrit van Assendelft. De Vlaamse raadsheer Willem Snouckaert was in conflict met Van Assendelft, en botste daardoor ook met diens bondgenoot, Suys. Snouckaert vreesde bovendien dat Suys Gerrit van Assendelft als president zou opvolgen. In 1555 werd Suys door Snouckaart beschuldigd van nepotisme en omkoping.[5] Suys ontkende en werd in 1559 - samen met Van Assendelft - vrijgesproken. Snouckaert werd uit zijn ambt gezet en moest in het openbaar zijn excuses aanbieden.
In 1559 werd Suys inderdaad benoemd tot president van het Hof van Holland. Suys, katholiek, stond in aanzien bij keizer Karel V en Filips II van Spanje, en ook bij de landvoogdes Margaretha van Parma. In 1569 werd hij door Alva ingezet om zijn standpunt inzake de Tiende Penning kracht bij te zetten.
Suys was bevriend met Cornelis Musius, rector van het Sint-Agathaklooster in Delft (later bekend als het Prinsenhof). Omdat hij katholiek was week Suys in oktober 1572, het jaar van de hervorming, met het Hof van Holland naar Utrecht uit. Later ging hij naar Brussel. Musius zou twee maanden later op zijn vlucht uit Delft worden gemarteld en vermoord. Met de Pacificatie van Gent werd amnestie verleend aan de katholieken en Spaansgezinden, en daarom kon Suys weer naar Rijswijk terugkeren. Hoewel het katholieke geloof nu verboden was, trad hij niet op tegen de schuilkerken in Rijswijk, maar organiseerde zelfs bijeenkomsten voor katholieken op Huis Den Burch. Hij wist zelfs te bedingen dat hij als katholiek na zijn overlijden in de protestants geworden Oude kerk van Rijswijk zou worden begraven. Cornelis Suys overleed op 19 september 1580 in Den Haag. De hoge heerlijkheid Rijswijk ging na zijn dood naar de Staten van Holland. De ambachtsheerlijkheid Rijswijk ging over op zijn dochter Margaretha uit het huwelijk met Anna Mechelen de Bije. Margaretha trouwde in 1581 met jonkheer Adam van der Duijn, heer van ?s Gravenmoer.
Het graf van Suys in de Oude kerk van Rijswijk werd in 1982 gerestaureerd

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Cornelisz Suys?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis Cornelisz Suys

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) war von 1555 bis 1581 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1580: Quelle: Wikipedia
    • 25. Juni » Das Konkordienbuch erscheint in deutscher Sprache in Dresden. Es enthält eine vollständige Sammlung der so genannten symbolischen Bücher der lutherischen Kirche.
    • 25. August » In der Schlacht von Alcântara besiegt Spanien das Heer Portugals. Es kommt zur Personalunion mit Spanien.
    • 26. September » Sir Francis Drake kehrt von seiner dreijährigen Weltumsegelung nach England zurück.
    • 26. November » In Frankreich endet der Siebte Hugenottenkrieg mit dem Frieden von Fleix. Dieser bestätigt Vereinbarungen zweier vorhergehender Friedensschlüsse im Glaubenskampf der Protestanten.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Suys

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Suys.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Suys.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Suys (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Vennik-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
E.E. Vennik, "Familienstammbaum Vennik", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vennik-beekenkamp/I68324.php : abgerufen 16. Juni 2024), "Cornelis Cornelisz Suys (1514-1580)".