Familienstammbaum Van Rijn » Jan Dekker (1846-1911)

Persönliche Daten Jan Dekker 

  • Er wurde geboren am 8. Mai 1846 in Schermerhorn, Alkmaar, Noord-Holland.
  • Berufe:
  • Glaube: Nederlands Hervormd.Quelle 4
  • Wohnhaft: Krelagestraat 1 kamer 14, Alkmaar, Noord-Holland.Quelle 4
  • (persoon) .Quelle 4
    aantekening: invaliditeitswet
  • (persoon) .
    Krelagestraat 1, Bejaardenhuis Alkmaar, Rijksmonument 1916
    Iedereen die tussen de zestig en zeventig jaar oud is en 156 weken heeft gewerkt, had recht op een pensioen, zo werd in de in 1913 ingevoerde invaliditeitswet vastgelegd. Voor velen die op hun oude dag in de armenzorg waren beland, bood deze sociale zekerheid de mogelijkheid om weer zelfstandig te gaan wonen. Huisvesting was echter schaars en allerhande pensions sprongen in op het rijzende probleem van ouderenhuisvesting. De armenzorgbesturen in diverse gemeenten - waaronder Alkmaar en Amsterdam - stelden daarop commissies in om nieuwe mogelijkheden voor bejaardenhuisvesting te onderzoeken.
    In Amsterdam werd geopteerd voor de moderne Deense oplossing waarbij binnen een groeiende stad ouderen op een behoorlijke wijze werden gehuisvest. In navolging van Amsterdam won de Alkmaarse commissie informatie in bij mevrouw Karen Pederson uit Kopenhagen, die zich erg had ingezet voor de ontwikkeling van de plannen. Er werd gesuggereerd om naar een combinatie van permanente en tijdelijke ouderenbehuizing te streven, waarbij in een tehuis ook plaats zou zijn voor diegenen die niet meer volledig zelfstandig kunnen functioneren. Een soort bejaardenhuis met aanleuningwoningen dus. Ook in een keuken, badgelegenheid en conversatiezaal zou kunnen worden voorzien, volledig naar voorbeeld van de Deense verzorgingstehuizen van dat moment. De Alkmaarse commissie stelde verder voor om deze huizen 'Karenhuizen' te noemen, als verwijzing naar de Deense oorsprong en de door Pederson verstrekte informatie.
    Niet lang daarna, in 1916, werd door de Vereeniging voor Volkshuisvesting 'Alkmaar' een openbare prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een dergelijk Karenhuis. Het jonge architectenduo Duiker en Bijvoet wonnen de prijsvraag met hun ontwerp onder het motto 'Zon'. Van de Deense inspiratiebron was niet veel meer over, want het complex bestond uit woningen die voor iedereen, niet alleen voor ouderen, toegankelijk waren. Het door Duiker en Bijvoet ontworpen Karenhuis is echter een bijzonder en mogelijk uniek voorbeeld van een gebouw met meerdere eenkamerwoningen en representeert de opkomst van de sociale voorzieningen aan het begin van de 20ste eeuw, zoals die wat later ook bij het Nieuwe Bouwen centraal stonden. De realisatie van het Karenhuis zou het eerste gezamenlijke gebouw van Duiker en Bijvoet worden.
    De opzet van de vleugels is de inmiddels klassieke bejaardenhuis indeling: lange gangen waaraan aan één zijde de woningen zijn gelegen. De appartementen zijn naar moderne maatstaven vrij klein en werden daarom in de jaren zeventig verbouwd tot tweekamerwoningen met in de gangen uitgebouwd een aparte keuken en badkamer. Ook een groot deel van de oorspronkelijke plavuizenvloeren in de karakteristieke gangen zijn bij deze verbouwing verwijderd; binnendeuren zijn vervangen en de oude zijn naar de zolder verbannen. Door de verbouwingen is dus veel van het oorspronkelijke interieur en het daarmee samenhangende karakter van de ruimten verloren gegaan.

    De structuur en indeling zijn echter nog wel grotendeels aanwezig, en ook van het oorspronkelijke kleurgebruik kon nog veel achterhaald worden. Uit het kleuronderzoek kwam een opmerkelijk kleurrijk interieur naar voren. Voor het houtwerk in het interieur van de gangen waren in opzet bijvoorbeeld de heldere kleuren rood, geel en groen gebruikt. Het geel en rood sloot aan bij de minder verzadigde toon van de ondermeer voor de lambriseringen toegepaste gele bakstenen en de rode plavuizen vloeren. In de woningen zelf is een vaste kastenwand geplaatst waarin de toegang en een venster zijn opgenomen. Hierin is een lijnenspel van geel voor de constructieve elementen en groen voor de opdeklatten toegepast waarmee de grote helderrode vlakken van de deuren zijn omgeven. Uit dit gebouw met een traditionele indruk kwam een modern woningcomplex naar voren waarbinnen invloeden uit het functionalisme een plaats hebben gekregen. Inmiddels is het gebouw een rijksmonument en staat het aan de vooravond van opnieuw een verbouwing, waarbij de bouw- en kleurhistorische bevindingen mogelijk hun weerslag zullen vinden.
  • Er ist verstorben am 11. April 1911 in Heiloo, Noord-Holland, er war 64 Jahre alt.Quelle 5
  • Ein Kind von Klaas Dekker und Johanna Morsch
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 15. Juni 2020.

Familie von Jan Dekker

Er ist verheiratet mit Trijntje Groen.

Sie haben geheiratet am 1. Mai 1870 in Akersloot, Castricum, Noord-Holland, er war 23 Jahre alt.Quelle 6

Vader bruidegom Klaas Dekker
Moeder bruidegom Jannetje Morsch
Vader bruid Volkert Groen
Moeder bruid Antje van der Veer
Nadere informatie beroep bg.: -; beroep vader bg.: landbouwer

Kind(er):

  1. Jansje Dekker  1871-1951 
  2. Antje Dekker  1875-1946 
  3. Maria Clasina Dekker  1877-1958 
  4. Gertrudis Dekker  1881-1941 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Dekker?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Dekker

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Dekker

Klaas Dekker
1813-1888

Jan Dekker
1846-1911

1870
Jansje Dekker
1871-1951
Antje Dekker
1875-1946

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. huwelijksakte Jansje Dekker
  2. huwelijksakte Trijntje
  3. geboorteakte Gertrudis
  4. gestichtenkaart
  5. Noord-Hollands Archief Heiloo 1911 aktenummer 12
  6. Noord-Hollands Archief Toegangnr: 358 Inventarisnr: 3 Akersloot Aktenummer: 9

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 8. Mai 1846 war um die 15,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1846: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 18. Februar » In der Republik Krakau findet ein Aufstand statt, der auf Selbstverwaltung ihrer Angelegenheiten gerichtet ist. Die österreichische Armee schlägt das Aufbegehren der Polen nieder.
    • 15. Mai » Die Uraufführung der Oper Le Trompette de M. le Prince von François Bazin erfolgt an der Pariser Opéra-Comique.
    • 14. Juni » 33 US-amerikanische Siedler gründen in Unkenntnis des ausgebrochenen Mexikanisch-Amerikanischen Krieges in Sonoma die Republik Kalifornien. Der als Bear-Flag-Revolte bezeichnete Aufstand hat seinen Namen von der geplanten Nationalflagge. Der Staat wird kurze Zeit später von den Vereinigten Staaten annektiert.
    • 29. Juni » Uraufführung der Oper L’Âme en peine von Friedrich von Flotow an der Grand Opéra Paris.
    • 6. November » Die durch den Wiener Kongress geschaffene Republik Krakau wird in einem Vertrag der polnischen „Schutzmächte“ Russland, Preußen und Österreich aufgelöst und ihr Territorium dem österreichischen Besitztum Galizien zugeschlagen.
    • 10. November » Am Teatro San Carlo in Neapel erfolgt die erfolgreiche Uraufführung der Oper Orazi e Curiazi von Saverio Mercadante. Das Libretto stammt von Salvadore Cammarano und basiert auf der Tragödie Horace von Pierre Corneille.
  • Die Temperatur am 1. Mai 1870 war um die 13,7 °C. Der Winddruck war 21 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 52%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 4. Juni 1868 bis 4. Januar 1871 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Bosse - Fock mit als erste Minister Mr. P.P. van Bosse (liberaal) und Mr. C. Fock (liberaal).
  • Im Jahr 1870: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 3. Februar » Der 15. Zusatzartikel zur Verfassung der Vereinigten Staaten wird ratifiziert. Er verbietet, einer männlichen Person aufgrund ihrer ethnischen Zugehörigkeit, ihrer Hautfarbe oder ehemaligen Sklaven das Wahlrecht zu verweigern.
    • 20. Juni » Mit Unterzeichnung eines Friedensvertrags endet der Tripel-Allianz-Krieg, der–insbesondere für Paraguay– blutigste Konflikt in der Geschichte Lateinamerikas.
    • 1. September » Im Deutsch-Französischen Krieg unterliegen die Franzosen in der Schlacht bei Noisseville. Die Deutschen beginnen erfolgreich die Schlacht von Sedan.
    • 4. September » In Paris rufen Léon Gambetta und Jules Favre nach der Niederlage im Deutsch-Französischen Krieg die Dritte Republik aus.
    • 7. Oktober » Im Deutsch-Französischen Krieg kommt es zur Schlacht bei Bellevue: Die bei Metz eingeschlossene Französische Rheinarmee unter Marschall François-Achille Bazaine scheitert mit ihrem Ausbruchsversuch an den preußischen Streitkräften.
    • 25. November » Mit Unterzeichnung einer Militärkonvention mit Preußen gibt das Großherzogtum Baden seine Militärhoheit ab, die Badische Armee wird Teil des preußischen Heeres.
  • Die Temperatur am 11. April 1911 lag zwischen 0.9 °C und 11,9 °C und war durchschnittlich 5,9 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Es gab 9,1 Stunden Sonnenschein (67%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
    • 5. Januar » Der Bioparco Rom wird eröffnet. Der Zoo für die italienische Hauptstadt ist vom Tierhändler Carl Hagenbeck nach Hamburger Vorbild konzipiert.
    • 23. Januar » Von der Luftschiffhalle in Biesdorf startet das halbstarre Luftschiff Siemens-Schuckert I zu seinem ersten Probeflug.
    • 9. März » Die Universität Lissabon wird nach bald 400 Jahren von der republikanischen Regierung erneut gegründet.
    • 17. Oktober » Das Luftschiff SL I nach den Plänen von Johann Schütte startet in Mannheim-Rheinau zum ersten Probeflug.
    • 20. November » Ein halbes Jahr nach dem Tod des Komponisten wird in München Gustav Mahlers Das Lied von der Erde unter der Leitung von Bruno Walter uraufgeführt. Unter Vermeidung des Wortes Sinfonie hat Mahler das Werk als „sinfonischen Liederzyklus“ bezeichnet, aus Angst, eine 9. Sinfonie könnte – wie bei seinen Vorbildern Ludwig van Beethoven und Anton Bruckner – seine letzte sein.
    • 29. Dezember » Sun Yat-sen wird in Nanjing zum Übergangspräsidenten der Republik China gewählt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Dekker

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Dekker.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Dekker.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Dekker (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Van Rijn-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jos van Rijn, "Familienstammbaum Van Rijn", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I30200.php : abgerufen 24. Mai 2024), "Jan Dekker (1846-1911)".