Familienstammbaum Van Ninhuijs » willem (den jongen) knippenberg (1595-1663)

Persönliche Daten willem (den jongen) knippenberg 


Familie von willem (den jongen) knippenberg

(1) Er ist verheiratet mit joanna roefs.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 16. September 1630 in helden, er war 35 Jahre alt.


Kind(er):

  1. joanna knippenberg  1639-???? 


(2) Er ist verheiratet mit aleidis smollers.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 1641 in helden, er war 46 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei willem (den jongen) knippenberg

Is gerichtsbode;
Vermeldenswaardige gegevens:

• !: Op 22.11.1622 legt Wyllem van Knippenberch voor het voltallig gerecht van Helden de eed af, als "substituyt des landtschrivers" (1) Van deze functie wordt voor het eerst gewag gemaakt op 21.3.1623 in het register, waarin opgetekend staat dat Wyllem van Knippenberch op een blad papier geschreven heeft, hetgeen op deze gerichtsdag gebeurd is. Hij heeft de tekst in het protocol gelegd, getekend met de woorden "Prothocolle". Samen met Maes Smulders, vervult Willem op 12.2.1635 het ambt van schatheffer bij een verkoop "mit brandende kertsen", die het gevolg was van een onbetaalde contributie van 13 daalders door Gaert Sijen. Op een gerechtszitting van 16.4.1639, waarin zetelen de schepenen Gerat Verhaegh en Derick Heesen en in tegenwoordigheid van Sr.Willem van Knippenberg, rechter van Helden, verzoekt Catarina Bautz, inwoonster van Venray, om als voogd te mogen optreden voor haar minderjarige zoon Jan. Voor de schepenen Gerardt Verhaegh, Derick Heesen en Willem- van Knippenbergh, gerechtsbode als plaatsvervanger van de landschout, wordt op 14 en 16.4.1644 een belangrijke transactie afgesloten. De weled. heer Gerardt von Kessell, kanunnik en cantor van het kerkbestuur van de kerk St. Marten te Luik, verkoopt de helft van de windmolen van Helden (2) aan de "eerzame" Willem van Knippenbergh en zijn vrouw Alitgen, Lenardt Smollers en zijn vrouw Baetgen, Peter Roeffs, Peter Piggen en zijn vrouw Leytgen Peter Verhaegh en zijn vrouw Geertruydt, alsmede de kapelaan van Helden Marten Koemans, allen als kopers, voor een bedrag van zeven duizend gulden Roermonds geld, te betalen in drie termijnen. De kopers moeten bijgevolg de helft van de kosten betalen voor het onderhoud van de molen, de betaling van de molenmeester en de knecht, alsook de lesten verschuldigd aan Zijne Koninklijke Majesteit van Spanje en aan de heren van de Staten van Holland. De ingebruikname gaat in vanaf 15.4.1644 en vanaf die datum zullen de nieuwe kopers genieten van de helft van de inkomsten.
Op 24.1.1645 wordt voor het gerecht van Helden een ruiling van goederen geregeld, tussen de "eerzame en vrome" Willem van Knippenbergh en Alitgen Smollers echtpaar en van de andere zijde Tysken Syen en zijn echtgenote Lysabhet. Willem ruilt het goed, dat hij van de erfgenamen van wijlen Geronimus \\lan Thorn gekocht had tegen het erfgoed "Ditgens" dat Tysken van zijn ouders geërfd heeft. Zowel het "Jeronimus Hoff" als het hof "Ditgens" zijn te Genre gelegen en veranderen met hun toebehorende behuizingen, beemden, landerijen en bos van eigenaar. Tysken moet bovendien 575 gulden toeleggen, omdat de waarde van het "Jeronimus Hoff" groter is. In 1947 wordt de zuiling nogmaals bekrachtigd en de jaarlijkse lasten bepaald, die op het goed "Ditgens" rusten. In de plaats van de landschout Andries Schenk is Wylm van Knippenborch aanwezig en hij ondertekent: "ter ordonnant des gerychts in absentie des lantschryvers." Willem van Knippenbergh, ter ordonnantie der schepenen: Gerit Verhaegh, Dierick Hesen, Lenart Smollers en Dries Koemans stelt een akte op, geschreven op perkament, waarbij de schepenen van Helden, aan de edele en "erentfesten" Reynier von Hyllen, voor diens bewezen diensten, eeuwig en erfelijk een water of een ven afstaan, gelegen nabij "den Sterdt". Reynier mag dit ven als zijn eigendom beschouwen en voor de visserij gebruiken, op voorwaarde dat de bewoners ten allen tijde hun vee er mogen drenken. De akte draagt als datum 5.4.1645 en is voorzien van een opgedrukt zegel met de afbeelding van de H .Bisschop Lambertus, patroon van Helden.
In een akte van 1647 wordt de aankoop bekrachtigd van ongeveer een morgen akkerland door Willem van Knippenbergh, "den jongen" en zijn vrouw Alitgen Smollers, gelegen achter hun huis en aan de andere kant van de Schotelkensweg. De verkopers zijn Peter Hennis en zijn vrouw Itgen van Inckenvort tegen een som van 260 guldens en drie ellen stof . voor het maken van een rok voor Itgen. De akte is ondertekend door Willem en door Wylm de gerechtsbode, alsmede door de schepenen Lenaert Smollexs en Gerrit Verhaegh. Op 31.5.1649 laten Thys Ingels en Willem van Knippenbergh hun stuk land langs de Schotelkensweg, dat zij beiden gekocht hadden van Peeter Heurt en Jitgen Jucken, door Jacob Hermans uit Breij (= Maasbree) opmeten. Het stuk van Willem is 120 roeden en dat van Thys 821/2 roeden groot. Op 3.5.1650 kopen Willem en Alitgen van Gijss Cuypes, Wilhelm Henrickx en Gijs Inde Steegh een halve hof gelegen ach ter de kerkmunen, waarvan de andere helft in het bezit is van Peter Piggen, voor een som van 55 gulden. Het koopcontract wordt opgesteld ten huize van Willem van Knippenberg. De jonge Willem vervulde het ambt van secretaris van Helden tot in het jaar 1657 en was bemiddeld genoeg om zijn kinderen een fatsoenlijke opvoeding te verschaffen en zijn zonen de Latijnse taal te laten aanleren.
Hij overleed te Helden op 21.5.1663 en was driemaal gehuwd geweest. Hij huwde een eerste maal te Helden op 16.9.1630 met Joanna ("Jan") Roefs. Hun trouwgetuigen waren Martinus Gommans en Wylm, de gerechtsbode. Zij was op 26.8.1635 doopgetuige van Joanna, dochter van haar jongste broer Jan. Joanna Roefs was de dochter van de HeIdense koster Michiel Roefs. Deze was de broer en naamgenoot van de Heldense pastoor Michiel Roefs, ca. 1620-1651. Michiel Roefs, "custer en chirurgijn", gestorven te Helden op 27.5.1636, was gehuwd met Beatrix Aengeneendt. Na zijn dood huwde Beatrix met Lenaert Smullers en bracht 4 kinderen uit haar eerste huwelijk mee, o.a. Petrus en Joanna Roefs. Zij overleed de 24.8. 1666. Giel Roefs stichtte een kapel te Panningen en overleed in 1636 aan de pest. Joanna Roefs had 3 kinderen en overleed in de jaren 1637-39.
Het tweede huwelijk van de secretaris Willem met Odilia (Koemans?) was blijkbaar van korte duur en slechts een kind werd uit deze verbintenis geboren; waarvan de inschrijving in het doopregister ontbreekt. Alhoewel het doopboek vanaf mei 1630 op het R.A. te Maastricht voorhanden is, ontbreken er de dopen van Helden van april 1636 tot 1638. Het schijnt, dat toen praktisch de gehele bevolking gevlucht is voor de Staatse troepen naar het land van Kleef, Gulik of Luik.
Derde echtgenote werd Aleydis Smolders (Alitgen Smollers, Smullers). Zij had 8 kinderen en overleed te Helden de 21.5. 1663. Alitgen, weduwe van Willem van Knippenbergh, met haar kinderen waren op 4.3.1664 in een proces verwikkeld met de procureur Hendrik Dehaen, als gevolmachtigde van de erfgenamen van wijlen Peeter Bisschops en Geylken Roeffs. De goederen liggen nog steeds in onverdeeldheid. De zittingen in deze rechtszaak hadden plaats de 18.3.1664, 1.4.1664, 18.4.1664, 27.5.1664, 2.12.1664 en 3.2.1665. Tijdens het gedingh gehouden op 27.5.1664 komt het tot een akkoord tussen Wylm van Knippenbergh, de gerechtsbode, als voogd voor zijn vrouw Neul Goomans en zijn zoon Maes en de erfgenamen van wijlen Peeter Bisschops en Geylken Roefs. Alitgen en haar kinderen. worden hierin niet betrokken, daar- om verlangt zij op de zitting van 24.3.1665, dat de getuigen opnieuw zouden verhoord worden en inzage zou krijgen van de "beslotene brieven" bij de rechtbank van Haelen in het graafschap Hoorne. Tijdens het gedingh gehouden de 16.6.1665 laat Alitgen zich bijstaan door de procureur Guillielmi. Daarna volgt nog een zitting de 15.12.1665 en op 16.2.1666 verzoekt Aleidis de landschout om tot een oplossing te komen. Zij stelt voor de zaak te laten beslechten voor de rechtbank van Kessel, door toevoeging van vijf onpartijdige schepenen.
Op 13.10.1664 regelt het gerecht te Helden de overdracht van een beemd. Wilm Ingels, zoon van Peterken zaliger, ver- koopt deze aan het echtpaar Lennart Alytens en Anna, tegen een prijs van 42 stuivers de roede. De weide grensde langs een zijde aan de straat, aan de twee andere zijden langs de eigendom van Hencken Inghels en langs de overige zijde aan het erfgoed van Alyten van Knippenbergh. Op 15.2.1669 zetelde de schepenbank onder voorzitterschap van Maes van Knippenberch als gerichtsbode, i.p.v. de landschout Andrys Schenck, tezamen met de schepenen Lenaert Smollers en Marcelis Seelen. Maes vervulde hier ook zijn normale functie van substituut-secretaris. In zijn verslag lezen wij, dat Hendrik Keeren en diens vrouw Merry een schuur met zes roeden grond in de Stoggerstraat, langs het huis van Allyten van Knippenberch verkoopt voor 150 gulden aan de genoemde Alytgen.
Na het overlijden van Mathijs Verhagh, wordt op 19.1.1704 een staat van zijn vele schulden opgesteld. Hieruit blijkt dat hij aan Willem van Cnippenbergh omtrent 125 gulden schuldig is gebleven.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit willem (den jongen) knippenberg?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken willem (den jongen) knippenberg

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von willem (den jongen) knippenberg


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft willem (den jongen) knippenberg



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1630: Quelle: Wikipedia
    • 8. Juli » Die Massachusetts Bay Colony feiert ihr erstes Thanksgiving.
    • 18. Juli » Kaiserliche Truppen unter Johann Graf von Aldringen und Rambold XIII. von Collalto erobern im Mantuanischen Erbfolgekrieg Mantua.
    • 20. Juli » Der schwedische König Gustav II. Adolf zieht nach seinem Eingreifen in den Dreißigjährigen Krieg in Stettin ein. Ein Teil der Truppe wird einquartiert und kümmert sich um die Befestigung der Stadt.
    • 22. Oktober » Der venezianische Doge gelobt der Jungfrau Maria den Bau einer Kirche, wenn die seit einem Jahr in Venedig wütende Pest aufhöre. Als kurz darauf die Seuche endet, wird sein Versprechen eingelöst und die Kirche Santa Maria della Salute errichtet.
    • 11. November » Am Journée des Dupes wird die religiöse Partei in Frankreich unter Königinmutter Maria de’ Medici und Jean-Baptiste Gaston de Bourbon, duc d’Orléans von König Ludwig XIII. entmachtet. Kardinal Richelieu, der sich mit diesem Erfolg am Gipfel seiner Macht befindet, geht in der Folge gnadenlos gegen seine Gegner im Staat vor und bereitet damit die Hochblüte des Absolutismus vor.
    • 15. November » Mit dem Abschluss des Friedens von Madrid endet der 1625 ausgebrochene Englisch-Spanische Krieg.
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1663: Quelle: Wikipedia
    • 20. Januar » In Regensburg beginnt zur Beratung der Bedrohung durch das Osmanische Reich ein Reichstag, aus dem der Immerwährende Reichstag hervorgehen wird.
    • 24. Februar » Das Privileg der Compagnie de la Nouvelle France wird zurückgenommen. Die französischen Besitzungen in Kanada werden zu einer königlichen Provinz Ludwigs XIV. und staatlich verwaltet.
    • 4. März » Die Prinz-Edward-Inseln werden vom holländischen Seefahrer Barend Barendszoon Lam entdeckt.
    • 24. März » Der englische König KarlII. übergibt acht Lord Proprietors, die ihm zur Thronbesteigung verholfen haben, Gebiete in Nordamerika, die nach seinem Vater KarlI. Carolina genannt werden.
    • 27. Juli » Das englische Unterhaus beschließt in einer zweiten Navigationsakte, dass Güter für die nordamerikanischen Kolonien ausschließlich auf englischen Schiffen und von England aus transportiert werden dürfen.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Knippenberg

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Knippenberg.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Knippenberg.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Knippenberg (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Peter Van Ninhuijs, "Familienstammbaum Van Ninhuijs", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ninhuijs/I3854.php : abgerufen 4. Mai 2024), "willem (den jongen) knippenberg (1595-1663)".