Familienstammbaum Van Ninhuijs » peter ("loeves pier") janssen (1883-1967)

Persönliche Daten peter ("loeves pier") janssen 


Familie von peter ("loeves pier") janssen

Er ist verheiratet mit maria wilhelmina (mien) peeters.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 23. Oktober 1904 in helden erhalten.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 24. Oktober 1904 in helden-panningen, er war 21 Jahre alt.

Voor de eerste keer in de parochiegeschiedenis wordt er een diamanten bruiloft gevierd. Zestig jaar deelden Peter Janssen en Maria Peeters, in de wandel genaamd Loeves Pier en Pier zien Mien, lief en leed. Op 24 oktober 1904 zijn ze in de parochie kerk te Panningen, omdat Grashoek nog geen zelfstandige parochie was, in het huwelijk getreden. Peter Janssen is geboren te Helden op de 4e maart 1883, en Maria Wilhelmina Peeters te Tegelen op 17 oktober 1886; sinds 53 jaar wonen ze op Belgenhoek 8. Ze hebben een leven van hard werken en zorg voor het dagelijks brood achter de rug. Hun huwelijk werd met 16 kinderen gezegend waarvan er thans nog 11 in leven zijn; op één zoon na zijn allen getrouwd, die op hun beurt voor 'n nakomelingschap van 50 klein kinderen zorgden. Zij allen zullen aanwezig zijn op dinsdag 26 oktober, als de feestdag om half tien zal worden ingezet met een plechtige Eucharistieviering in de parochie kerk. Dit zal een drieherenmis worden, waar bij zoon Jo met zijn dochters voor de koor gezangen zal zorgdragen. Dit is niet te verwonderen als men weet dat de diamanten bruidegom nog met veel genoegen terugdenkt aan de jaren dat hij lid was van het kerkelijk zangkoor van Grashoek en het Grashoeker koor ten tijde van pastoor Vullinghs z.g., een groot voorstander en beoefenaar van het Gregoriaans. Grashoek had het beste koor onder de 21 uit de omgeving.

VROEGERHARDE JEUGD.

Loeves Pier, zo genoemd naar zijn grootvader die op het fort Loevesteyn had gediend, heeft één grote hobby, en dat is vissen. Zelfs nu hij door een val zich maar met moeite kan bewegen, moet hij daar steeds maar aan terugdenken. Reeds op zeer jonge leeftijd begon hij met turfsteken, werkte vervolgens op verschillende boerderijen en ging daarna weer over op turfsteken. Het was wel een zwaar karwei, doch dit gaf voor de eerste wereldoorlog een wekelijks inkomen van 18 tot 20 gulden in die tijd een groot inkomen voor een arbeider. Na de oorlog ging hij helpen bij het lossen van schepen, niet alleen in Beringe, doch zelfs naar sluis 12 in Nederweert. Daarna was hij nog leemsteker op de beide Heidense steenfabrieken om tenslotte weer ais los arbeider zijn broodje te verdienen. Bij dit alles heeft het echtpaar de heigrond van 1,4 hectare gezamenlijk ontgonnen, dikwijls bij maanlicht, bemest en bewerkt, zodat de mogelijkheid ontstond naast het andere werk een klein gemengd bedrijf te hebben met kippen, varkens en wat rundvee. Dat vader dikwijls in deze benarde tijden zelfs zonder te ontbijten naar zijn werk trok, zodat het aanwezige brood voor de kinderen kon worden gespaard, is een toestand die in de tegenwoordige welvaartsstaat voor onmogelijk zou worden gehouden. Daarbij werd nog hun tegenwoordige woning, die indertijd geen zolder, noch een vloer bevatte, tot een comfortabel huis omgebouwd.

DIAMANTEN BRUID: LIEFHEBBERIJ IN BLOEMENTEELT.

Haast eenzelfde lot was de diamanten bruid beschoren, die spoedig nadat zij in Tegelen het levenslicht had aanschouwd, in Helden terecht kwam. Ook zij ging reeds op 11-jarige leeftijd met vader te voet, op de klompen, naar Griendsveen, waar turf werd opgestapeld. Het bracht per week 15 gulden op. Moeder is nog vlug ter been met haar 79 jaren en kan praten als Brugman. Ze heeft, naast haar huiselijke bezigheden, nog een hobby: het kweken en verzorgen van bloemen. In 8 jaar tijds legde ze een tuintje aan om van te watertanden. Gedurende deze acht jaar ging zij geregeld op stap, te voet uiteraard, om alles bij elkaar te scharrelen, zo als scherven en ander porselein dat werd ge bruikt bij het samenstellen van allerlei figuren en uitbeeldingen, zoals een Lourdesgrot, een molentje enz. Wat zij in die acht jaar uit deze afvalprodukten heeft gewrocht, grenst aan het wonderbaarlijke. Was het dan te verwonderen dat moeder Mien over deze hobby welhaast niet uitgepraat raakte. Ze heeft alle reden hierop trots te zijn.

LOEVES PIER VOND GOUDEN HELM.

Na deze levensbeschrijving van 60 jaar gestage zware arbeid en zorgen de laatste jaren zijn deze gelukkig iets afgenomen komen we aan hoofdstuk 2 van het verhaal: het vinden van de „gouden helm" in de moerasgronden van de Peel. In het jaar 1910 hadden, zoals gebruikelijk, Pier Janssen met Wim van Grimbergen uit Helden, Fr. Wijnen uit Neerkant en G. Smolenaars uit de Vieruitersten Meijel, ieder een put gepacht om turf te steken. Op een gegeven moment werd in de put van Smolenaars een eigenaardig, blinkend voorwerp zichtbaar dat door het graven al enigszins beschadigd was. Smolenaars wilde doorsteken, doch Pier Janssen wist hem te overreden het werk te staken, waarna hij met zijn handen het blinkend voorwerp begon uit te graven. Hierbij kwamen nog allerlei andere voorwerpen te voorschijn, zoals een paar laarzen, een paar schoenen of sandalen, een lederen paardedeken, een zilveren spoor en 'n 40-tal koperen munten, alle uit de jaren 40 tot 47. De helm zelf was van zilver met een gouden halsband en een gouden piek. De veronderstelling is gewettigd dat hier een hoge Romeinse Officier of Ridder, met zijn paard, in de Peel een voortijdig einde vond, Pier had de helm schoongemaakt en opgezet, hetgeen 'n machtig gezicht moet zijn geweest. Hij is er nu nog vol van. Hij ging naar Van Horen in Helenaveen een kartonnen doos vragen om daarin het kostbare bezit te kunnen vervoeren. De gemeente Deurne, eigenaresse van dever pachtte putten, ging zich met de zaak bemoeien en zo verhuisde de „Gouden Helm" in de herfst van dat zelfde jaar naar het Rijksmuseum in Leiden waar hij nu nog te pronk staat. Zoals uit dit relaas moge blijken was „Loeves Pier" of te wel Piet Janssen de morele vinder en mede-eigenaar van dit unieke stuk uit de Romeinse tijd. De gemeente Deurne heeft 3000 gulden ontvangen voor de gouden helm, waarvan Smolenaars de helft ontving. Pier werd met een kluitje in het riet gestuurd. Maar dat is al zolang verleden tijd en daarom praten we er niet meer over. Dinsdag 26 oktober zal van deze geschiedenis nog wel het een en ander opgerakeld worden. In zaal Timmermans te Grashoek wordt feest gevierd door het diamanten paar, familie en de gehele Grashoekse parochiegemeenschap. Gelegenheid tot feliciteren bestaat van half 2 tot 3 uur.

Kind(er):

  1. anna maria janssen  1917-1917
  2. rudolf janssen  1920-1938
  3. franciscus janssen  1925-2000

  • Das Paar hat gemeinsame Vorfahren.

  • Notizen bei peter ("loeves pier") janssen

    volgens de overlevering heeft zijn grootvader op slot loevestein zijn diensttijd doorgebracht.
    loevespier is een bijnaam in helden-grashoek.
    overleden belgenhoek 18 te helden-grashoek.

    Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit peter ("loeves pier") janssen?
    Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


    Zeitbalken peter ("loeves pier") janssen

      Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
    Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 4. März 1883 war um die 8,3 °C. Der Winddruck war 2 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Der Luftdruck war 78 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 38%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1883: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 16. Februar » Am Mariinski-Theater in Sankt Petersburg erfolgt die Uraufführung der Oper Der Gefangene im Kaukasus von César Cui.
    • 10. April » Der Maschinenbauingenieur Emil Rathenau gründet in Berlin die Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektrizität, eine Vorläuferfirma der späteren AEG.
    • 14. April » Die Oper Lakmé von Léo Delibes mit dem Libretto von Edmond Gondinet nach dem Roman Rarahu von Pierre Loti erlebt an der Pariser Opéra-Comique ihre Uraufführung.
    • 1. Mai » Auf der Weltausstellung in Amsterdam stellen zwei französische Parfumhersteller den ersten Lippenstift, einen in Seidenpapier gewickelten Stift aus gefärbtem Rizinusöl, Hirschtalg und Bienenwachs, vor.
    • 15. Juni » Der deutsche Reichstag macht die Krankenversicherung zu einer Pflichtversicherung.
    • 24. Juli » Beim Versuch, für ein Preisgeld von £ 12.000 die Whirlpool Rapids des Niagara River zu durchschwimmen, wird Matthew Webb von einem Strudel in die Tiefe gezogen. Vier Tage später wird seine Leiche gefunden. Rund acht Jahre zuvor war es Webb als Erstem gelungen, den Ärmelkanal ohne Hilfsmittel zu durchschwimmen.
  • Die Temperatur am 24. Oktober 1904 lag zwischen 9,5 °C und 16,6 °C und war durchschnittlich 12,2 °C. Es gab 1,2 Stunden Sonnenschein (12%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1904: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,4 Millionen Einwohner.
    • 28. Mai » Die revidierte Fassung von Giacomo Puccinis Oper Madama Butterfly wird in Brescia uraufgeführt.
    • 14. Juni » Die deutsche Kaiserin Auguste Viktoria empfängt eine Abordnung des in Berlin tagenden internationalen Frauenkongresses zu einer Privataudienz.
    • 28. Juni » Die taubblinde US-Amerikanerin Helen Keller macht am Radcliffe College ihren Abschluss als Bachelor of Arts.
    • 1. September » In der Schlacht von Masoller, dem letzten größeren Gefecht des uruguayischen Bürgerkriegs, setzen sich die Soldaten der regierenden Colorados gegen die Kämpfer der Blancos durch. Der Putschistenführer Aparicio Saravia wird schwer verwundet, kann sich jedoch noch nach Brasilien begeben.
    • 27. Oktober » In New York wird nach vier Jahren Bauzeit die U-Bahn offiziell eröffnet. Die erste Strecke führt vom Rathaus (City Hall) über die Grand Central Station und den Times Square zur Ecke Broadway und 145.Straße in Harlem.
    • 16. November » Der eingebürgerte Brite Carl Anton Larsen gründet Grytviken, die Hauptstadt Südgeorgiens, mit einem Team von sechzig Norwegern. Die Kolonie soll dem Walfang dienen.
  • Die Temperatur am 24. September 1967 lag zwischen 12,6 °C und 19,6 °C und war durchschnittlich 16,0 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag während der letzten 0.1 Stunden. Es gab 0.6 Stunden Sonnenschein (5%). Es war Halb- bis Schwerbewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 22. November 1966 bis 5. April 1967 regierte in den Niederlanden das Kabinett Zijlstra mit Prof. dr. J. Zijlstra (ARP) als ersten Minister.
  • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Jong mit P.J.S. de Jong (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1967: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 12,5 Millionen Einwohner.
    • 14. Februar » Auf Initiative des deutschen Bundeswirtschaftsministers Karl Schiller (SPD) treten erstmals Vertreter der Regierung, der Gebietskörperschaften, der Gewerkschaften, der Arbeitgeber- und der Unternehmerverbände zu einer konzertierten Aktion zur Überwindung der Wirtschaftskrise zusammen.
    • 20. Februar » Die Volkskammer der Deutschen Demokratischen Republik beschließt die Einführung einer eigenen Staatsbürgerschaft der DDR.
    • 18. März » Die von BP gecharterte Torrey Canyon, einer der ersten Supertanker, läuft vor Cornwall auf Grund und verursacht eine Ölverschmutzung an den Küsten Südenglands und Frankreichs.
    • 10. Mai » Das von John Phillips geschriebene und von Scott McKenzie gesungene Lied San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) erscheint bei Ode Records. Es gilt heute als Hymne der Hippie-Bewegung und des im gleichen Jahr stattfindenden Summer of Love.
    • 14. Juni » Die NASA-Raumsonde Mariner5 startet auf dem Weg zur Venus.
    • 16. Juni » Das von John Phillips und Lou Adler organisierte, dreitägige Monterey Pop Festival beginnt. Das Festival auf dem Monterey County Fairground in Kalifornien gilt als der Höhepunkt des Summer of Love der Hippie-Bewegung und entwickelt sich zu einem der wichtigsten Konzerte der Rock-Musikgeschichte.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Janssen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Janssen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Janssen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Janssen (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Peter Van Ninhuijs, "Familienstammbaum Van Ninhuijs", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ninhuijs/I17115.php : abgerufen 16. Juni 2024), "peter ("loeves pier") janssen (1883-1967)".