Familienstammbaum Van Elderen en Van der Speld » Pieter Gerritsz Cranendonck (1590-1653)

Persönliche Daten Pieter Gerritsz Cranendonck 

Quelle 1

Familie von Pieter Gerritsz Cranendonck

Er ist verheiratet mit Lijsbeth.

Sie haben geheiratet vor 1615.


Kind(er):



Notizen bei Pieter Gerritsz Cranendonck

In 1617 en 1621 werd een Pieter Gerritsz, wonende te 's-Gravendeel, bij testament aangewezen als voogd door een zekere Evert Cornelisz. Bijl, wonende op de Develdam onder het Volgerland van Kijfhoek. Het is onduidelijk of deze Pieter Gerritsz. te 's-Gravendeel identiek is met Pieter Gerritsz. Cranendonck. De oudst bekende vermelding van Pieter Gerritsz, waarbij hij de familienaam Cranendonck gebruikte, stamt namelijk pas uit 1635, toen hij al 40 jaar of ouder was.

>Hij woonde op dat moment in de Strijense Mookhoek en bekende f 1500,= schuldig te zijn, wellicht wegens de koop van land.

Een oorzaak voor het volstrekt ontbreken van vermeldingen ven hem in eerdere jaren blijkt uit een akte in 1636: hij gaf toen een koopman te Dordrecht volmacht om "sekere cromsteven schuijte, hem comparant toebehorende" te laten repareren en te verkopen. Mede gelet op het beroep van de eerste echtgenoot van zijn vrouw lijkt het dan ook niet gewaagd te veronderstellen, dat Pieter Gerritsz. Cranendonck tot ca. 1635 als schipper de kost had verdiend!

In dat verband is een testament interessant van Pieter Gerritsz, schipper, en Neeltje Cornelisdr, echtelieden, dat in 1629 in Dordrecht passeerde, mogelijk Pieter Gerritsz Cranendonck en een tweede echtgenote.

Bij de huwelijkse voorwaarden die Pieter met zijn derde (?) echtgenote Teuntje Adamsdr van't Berckenbosch sloot, bracht hij in "seeckere hoffstede gelegen in den Moockhoeck, daer op sijne kinderen sijn woonachtich". De bruid woonde ten tijde van het huwelijk in het Dolhuisstraatje (Cellebroedersstraatje) te Dordrecht en het lijkt er op, dat Pieter bij zijn vrouw is ingetrokken. In bovengenoemd straatje lag de woning van Pieter en zijn 3e vrouw direkt naast de mouterij en het huis van Goossen Gerritsz. Cranendonck uit de familietak te IJsselmonde. Het is in dat licht opmerkelijk, dat Pieter namens een Leidse advokaat in 1642 land kocht in het Nieuwe Land van IJsselmonde, terwijl ook zijn zwager Arij Jacobsz. de Ruijter uit IJsselmonde afkomstig was. Onderhield Pieter Gerritsz. Cranendonck betrekkingen met de familietak te IJsselmonde, gebaseerd op verwantschap in vroegere generaties? Na het overlijden van zijn laatste echtgenote in 1645 (begraven te Dordrecht op 13 oktober), vertrok Pieter uit Dordrecht en vestigde hij zich te 's-Gravendeel, waar hij blijkens latere landpachten het boerenbedrijf opgenomen had. In 1652 maakten Arij Jacobs Ruijter (de jonge) en Teuntje Gerrits Cranendonck, echtelieden, hun testament, waarin bepaald werd dat de langstlevende Pieter Geritsz. Cranendonck bij zich zou moeten houden en "alimenteren". Hieruit kan worden afgeleid dat Pieter in zijn laatste levensjaren inwoonde bij zijn zuster en zwager aan de Langestraat te 's-Gravendeel.
Landbouwer in de Mookhoek op de hofstede van zijn eerste vrouw Lijsbeth. Gaf in 1636 een koopman te Dordrecht de volmacht, een "sekere cromsteven schuite, hem comparant toebehorende" te laten repareren en te verkopen. Wellicht was Pieter aanvankelijk schipper. Huwde nog 2 maal, met Neetje Cornelisd en Teuntje van 't Berckenbosch.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Gerritsz Cranendonck?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Gerritsz Cranendonck

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. apuijtterlinde Web Site, arie Uijtterlinde, Pieter Gerrits Cranendonck, xxx-template
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: apuijtterlinde Web Site
    Stamboom: aputondhwr25-14

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1653: Quelle: Wikipedia
    • 2. Februar » Die niederländische Kolonie Nieuw Amsterdam erhält die Stadtrechte.
    • 28. Februar » Im Englisch-Niederländischen Krieg kommt es zur Seeschlacht bei Portland. Nach dreitägigem Kampf, bei dem die niederländischen Verluste höher sind, ist die englische Vorherrschaft im Ärmelkanal wiederhergestellt.
    • 20. April » In England vertreibt Oliver Cromwell mit 30 Bewaffneten die rund 100 Abgeordneten des Rumpfparlaments, die sich in den Tagen zuvor geweigert haben, die Selbstauflösung des Parlaments zu beschließen.
    • 3. Juni » Im Schweizer Bauernkrieg unterliegt das Heer der Bauern in einem Gefecht nahe Wohlenschwil einem Aufgebot aus Zürich unter dem Kommando von Konrad Werdmüller. Der Aufstand bricht in der Folge zusammen.
    • 22. Juli » Auf dem Reichstag zu Regensburg konstituiert sich das Corpus Evangelicorum, die Körperschaft der protestantischen Reichsstände in Religions- und Kirchenangelegenheiten.
    • 8. August » Die Pariser Stadtpost, eingerichtet von Jean-Jacques Renouard de Villayer, gibt im Voraus zu bezahlende Papierstreifen als Portonachweis aus.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Cranendonck

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cranendonck.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cranendonck.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cranendonck (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Reinhard van Elderen, "Familienstammbaum Van Elderen en Van der Speld", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-elderen-en-van-der-speld/I6498.php : abgerufen 25. Mai 2024), "Pieter Gerritsz Cranendonck (1590-1653)".