Genealogie Stamboom van Dorland / Dorland en aanverwante families » Cornelis van Esterik (± 1710-> 1765)

Persönliche Daten Cornelis van Esterik 


Familie von Cornelis van Esterik

(1) Er ist verheiratet mit Maria Kritsius.

Uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren.

Sie haben geheiratet vor 1745.

, Huwelijk Cornelis van Esterik met Evertje van Dorland.

(2) Er ist verheiratet mit Gerritje van Dorland.

Uit: Familieboek "Van Esterik"(Kesteren, Arend Datema Instituut)

DE 'DORLAND'-CONNECTIE- Een familiegeschiedenis uit de 18e eeuw.

Tijdens de reunie van 1989 konden wij een stamboom van onze familie publiceren, met als verrassing de ontdekking van een tot dan toe onbekende tak: de van Esterik's.
Vijf jaar later, bij de reunie van 1994, hebben wij, behalve de jonggeborenen van de laatste vijf jaar, geen verdere uitbreidingen te melden. Daarom deze keer een verhaal over mensen die helemaal niet in de stamboom voorkomen, maar toch heel belangrijk zijn. Namelijk de vrouwen, de echtgenotes van onze stamvaders, zonder wie zelfs geen enkele Estrik geboren zou zijn.
Uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen van een jong-geborene zijn, door de bank genomen, voor de helft van de vader, en voor de helft van de moeder afkomstig. Daarenboven bepaalt een vrouw ook vaak de verdere levensloop van haar man en kinderen.
Een goed voorbeeld van zo'n vrouw in de 19e eeuw is Sijna Wttenweerde, een schippersdochter. Toen Dirk van Estrik geboren in 1841, met haar trouwde, veranderde hij van beroep en werd schipper. Zo werd hij de stamvader van de 'varende tak' door toedoen van zijn vrouw. In de 18e eeuw waren het Gerritjen Dorland en Grietje Pieters Flink, die het leven van hun echtgenoten Cornelis Estrik en diens zoon Dirck drastisch zouden veranderen. Onze voorvader Cornelis, geboren in 1710 te Doodewaard, trok in zijn jonge jaren naar Amsterdam, waar hij waarschijnlijk gewerkt heeft als kleermaker. Hij trouwde met Maria Kritsius. Het echtpaar woonde nabij de Spiegelgracht/Prinsengracht, en kreeg 6 kinderen tussen 1735 en 1744. Van deze kinderen zijn er twee jong gestorven, nl. Frederik en Theunis.
Een jaar na de dood van Maria Kritsius hertrouwde Cornelis op 16 juli 1745 in Amsterdam net Gerritje Dorland. Gerritje was op 16 october 1713 gedoopt in Ingen als dochter van Gijsbert Janszn Dorland en Adriaentjen van Cuylenborgh. Verder weten wij dat Gerritje op 5 juli 1736 werd ingeschreven in het lidmatenboek te Amsterdam, als inkomend uit de gemeente Utrecht; zij was toen 22 jaar. Vermoedelijk heeft Gerritje als inwonende dienstbode gewerkt bij families in Utrecht en Amsterdam.
Het getuigt van moed en ondernemingslust om zover van huis en familie weg te trekken, en te gaan werken in de grote stad. Ook Gerritje's jongere zus Teuntje is vertrokken uit Ingen. Wij vinden Teuntje later terug op het eiland Marken, waar zij trouwde met Pieter Janszn Flink, rond het jaar 1740.
Het is mogelijk, dat Gerritje in de negen jaar die zij in Amsterdam verbleef voor haar huwelijk met Cornelis, de familie van Estrik al kende. Vermoedelijk woonden Christijn en Neeltjen ook in Amsterdam. Neeltjen is nl. doopgetuige bij Dirck, de oudste zoon van Cornelis en Maria Kritius in 1735 en Cristina is samen met Frederik Buytenhuys getuige bij de doop van Frederik op 24 augustus 1746. Frederik is de zoon van Cornelis en Gerritje Dorland. Na 1746 zijn in Amsterdam geen doop-data meer gevonden van dit echtpaar. Wel gevonden is een vertrekdatum in het lidmatenboek van Amsterdam. Op 19 februari 1750 is uitgeschreven: Gerritje Dorland met haar kinderen naar Ingen. Deze kinderen moeten dan zijn haar eigen Frederik en enige van haar stiefkinderen. Of Cornelis toen ook naar Ingen is vertrokken, is niet zeker maar wel waarschijnlijk.
Hoe zag Nederland eruit in het midden van de 18e eeuw? Tijdens de 80-jarige oorlog was de Republiek der Verenigde Nederlanden tot stand gekomen, met al dan niet een stadhouder aan het hoofd- de regenten hadden veel macht en het gewone volk had niets te vertellen. Na de 17e eeuw, de zgn. Gouden Eeuw, die veel welvaart had gebracht, volgde een dieptepunt in de economie.
De bevolking, die tussen 1500 en 1650 bijna verdubbeld was, o.a. door de toestroom van veel buitenlanders, bleef tussen 1650 en 1800 stabiel op 1.9 miljoen mensen.
Tegen het midden van de 18e eeuw ontstond het patriottisme, een stroming die zich verzette tegen een deel van de regenten, en later ook tegen stadhouder Willem V. Vooral de grote steden raakten in verval. Amsterdam kreeg te maken met toenemend geweld. Het gebruik van jenever nam toe, er waren grote verschillen tussen arm en rijk. In 1748 werden plunderaars opgehangen op de Dam. Het ligt voor de hand, dat Cornelis en Gerritje door de toenemende verpaupering van Amsterdam en de zich gunstig ontwikkelende economie op het platteland, naar Ingen zijn verhuisd. De familie van Gerritje had daar bezittingen en zal wel voor huisvesting gezorgd hebben.
En zo vestigde de eerste van Esterik zich te Ingen, in het jaar 1750.
Of Cornelis het vak van kleermaker in Ingen nog uitgeoefend heeft, is niet bekend. Voor een ambachtsman viel er op het platteland vaak geen dagtaak te vervullen, zodat deze dan ook als boer in zijn onderhoud voorzag. Cornelis naam komt in 1764 voor op een lijst van pachters van commanderie-goederen in Ingen, evenals de namen van Jan Dorland en Gijsbert Dorland.
Het is jammer dat de doopboeken van Ingen uit de periode 1718-1772 verloren zijn gegaan. We zullen nooit weten of Gerritje en Cornelis nog meer kinderen hebben gehad tussen Frederik geboren in Amsterdam (1746) en Dirck, geboren op 12 december 1760 (Gerritje is dan 47 jaar) te Ingen (zoals we later uit zijn overlijdensakte uit Broek in Waterland (1825) konden opmaken).
Wel weten we, dat de oudste zoon Frederik Kleermaker werd en trouwde met Everdina Hartshagen uit Maurik. De jongste zoon van Dirck trouwde met zijn nichtje Grietje Pieters Flink. Grietje was een dochter van Pieter Flink, die op Marken woonde, en van Teuntje Dorland uit Ingen, een zus van Gerritje Voor hun huwelijk was nog dispensatie verleend omdat zij neef en nicht waren. Ter gelegenheid van dit huwelijk gaf Teuntje aan haar dochter Grietje een huis met hofje aan de Steenweg in Ingen. Het staat vast dat de in totaal 14 kinderen van deze twee echtparen allemaal gedoopt zijn met water uit het eeuwenoude doopvont van de Lambertuskerk te Ingen in de jaren tussen 1774 en 1796.

Die Eheerklärung wurde am 16. Juli 1745 zu Amsterdam, Noord-Holland, Nederland gegeben.

Gerritje werd geassisteerd met haar vader 'Gijsbert Jansz van Dorlant'.
, Gem. Archief Amsterdam R588 F369

Kind(er):

  1. Dirck van Esterik  1760-1825 


Notizen bei Cornelis van Esterik

Weduwnaar van Maria Kritsius,uit dit eerste huwelijk zijn 6 kinderen geboren,uit het tweede huwelijk met Gerritje van Dorland zijn 2 kinderen geboren.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis van Esterik?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis van Esterik

Cornelis van Esterik
± 1710-> 1765

(1) < 1745

Maria Kritsius
????-< 1745

(2) 

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Esterik

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Esterik.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Esterik.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Esterik (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Eric van Dorland, "Genealogie Stamboom van Dorland / Dorland en aanverwante families", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-dorland/I770.php : abgerufen 18. Juni 2024), "Cornelis van Esterik (± 1710-> 1765)".