Familienstammbaum Van der Wijk » Berent Jansen Berckhoff (± 1580-± 1644)

Persönliche Daten Berent Jansen Berckhoff 

  • Er wurde geboren rund 1580 in Vriezenveen.
  • Beruf: Boer.
  • Er ist verstorben rund 1644 in Vriezenveen.
  • Ein Kind von Johan Berckhoff
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 6. Februar 2007.

Familie von Berent Jansen Berckhoff

(1) Er ist verheiratet mit Janna.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Berent Berentsen Berkhoff  ± 1615-± 1676 
  2. Hendrik Berentsen Berckhoff  ± 1620-± 1680


(2) Er ist verheiratet mit Fenne.

Sie haben geheiratet


Notizen bei Berent Jansen Berckhoff

geboren ong. 1580 te Vriezenveen, overleden voor 1644 te Vriezenveen, (Onderstaande informatie is afkomstig van Erik Berkhof)

Ook Berent wordt als eerste bewoner van het Oosteinde genoemd (o.a. in het boterpachtregister over 1632), ook hij bezat 10 akkers land. In het verpondingsregister uit 1601 wordt hij al genoemd. In de boterpachtregister wordt hij pas voor het eerst in 1631 genoemd en wel als Beerent Berckhoff in de jaren daarvoor wordt in de boterpachtkohieren slechts de familienaam Berckhoff genoemd zonder voornaam. Berent Berckhoff wordt in de registers ook Berchoff, Berichoff, Berrickhoff of Berckhof genoemd. De naam Berckhoff komt echter verreweg het meest voor. In het verpondingsregister van 1601 wordt hij Berendt Berychoff genoemd. Hij werd aangeslagen voor "vyff mudde rogge gesey". Dat wil zeggen ongeveer 5 hectare akkerland. Daarnaast bezat hij6 "koeweyden" wat ongeveer 6 hectare weiland inhield en "veer dachmaet hoylandes binnendyckes". Dit betekent dat hij circa 4 hectare hooiland had. Daarnaast wordt nog vermeld dat hij een schuur heeft waar de beesten kunnen schuilen en verder opmerkelijk, wordt alleen van hem als enige Vriezenvener, vermeld dat hij een ploeg bezat. Verder .wordt nog vermeld dat wat Berent extra aan beesten weidt dit door hem gedreven wordt naar het veengebied ("up wyldernissen unde unlandt"), waar de beestenhongerig worden geweid. (Bron: Het verpondingsregister van Twente, uitgegeven in 1985 door de Vereniging Oudheidkamer "Twente").

In het Kohier van de imposten op paarden, schapen, varkens en bijen vinden we vermeld dat hij 3 paarden, 4 varkens en 24 schapen had. Berent en ook zijn vader Johan behoorden zeker tot een van de grotere boeren van Vriezenveen, gezien hun land en veebezit. Berent komt, evenals zijn zonen Berent (ca.1620-ca.1676) en Hendrik (ca.1620- ca.1680), in de rechtsprotocollen van de Stad Almelo herhaaldelijk voor als geldschieter. Op 27-3-1626 lenen hij en zijn vrouw Janna "100 daller ad dartich stuuver gereckent" (dat wil dus zeggen 150 gulden). Berent is in elk geval 2 x getrouwd geweest want in dezelfde protocollen van de stad Almelo wordt op 20-5-1644 Fenne, de weduwe van Berent Berchoff genoemd, ook in verband met een geldkwestie, zij heeft dan geld uitstaan bij Effert Arentsen ten Hoeve ten bedrage van 250 guldens ad 20 stuivers. Berent is dus voor 20-5-1644 overleden.

---------------------------------------------------------------------------------

Voor´t eerst met name genoemd op 1-4-1601 in het verpondingsregister (Archief van Ridderschap en Steden van Overijssel (RAO Statenarchief (Inv. ter Kuile) inv. nr. 2456). In boekvorm gepubliceerd in 1983 door de Vereniging Oudheidkamer "Twenthe". Erg handig als je het oude schrift niet machtig bent, en ook erg leerzaam om met de oude geschriften bij de hand het oude handschrift te leren ontcijferen.
Deze verponding (belastingaanslag op onroerend goed werd ingesteld om de kosten te dekken van het sturen van ambassadeurs van de Staten Generaal van de Verenigde Nederlanden naar de hoven van Frankrijk en Engeland. Het waren roerige tijden. De 80 jarige oorlog was aan de gang en de Staten Genraal zaten dringend verlegen om geldelijke middelen.
In dit verpondingsregister staat voor Vriezenveen als eerste genoemd Berendt Berychoff. Hij werd aangeslagen voor ongeveer vijf mudde roggen (=ca. 2 1/2 hectare akkerland. Vermeld wordt bij hem als enige Vriezenvener dat hij een "ploech" bezit. Verder had hij 6 koeweiden (=ca. 3 hectare weiland) en 4 "dagmaet hoylandes" (= ca. 2 hectare hooiland) Verder wordt nog gemeld dat wat hij meer aan beesten weidt, dan waar zijn land voor geschikt is, hij dit doet in de "wyldernissen en unlandt" (leeshet onontgonnen veengebied van Vriezenveen dat liep tot Sibculo). De beesten worden daar "hongerych geweydet". Verder staat vermeld dat hij op z´n land nog een schuur had, waar de beesten konden schuilen. Het land wordt vermeld is echter niet zijneigendom, maar hoort toe aan een buurman Hans Berendes.

Van 1631 tot 1645 wordt Berent Berckhoff in alle jaren (waarvan de registers bewaard zijn gebleven) genoemd als eerste genoemd op de lijst van boterpachtkohieren op het Oosteinde van Vriezenveen; dit betekent dat hij aan het einde van het Oosteindewoonde, of aan het begin, het is maar net hoe je het bekijkt. In de jaren voor 1631 wordt alleen de naam Berckhoff vermeld. Andere naamvariaties van de achternaam in deze kohieren in die tijd zijn. Berric(k)hoff en Berchof(f) en Berckhof, meestal echter Berckhoff. Omdat in de jaren na 1598 alleen de naam Berckhoff wordt vermeld, -zonder voornaam-, is het niet duidelijk of de pachter van het goed in die jaren Berent was of zijn vader Johan Berckhoff. Zie opmerkingen bij Johan.

In 1601 bezit Berent 3 paarden en 25 schapen,maar geen bijenkorven . Juni 1602: 3 paarden, 4 varkens, 23 schapen en 2 bijenkorven.

Rechtsprotocollen Stad Almelo: 27-3-1626 lenen Berend Jansen Berkhoff en Janna zijn huisvrouw van Vriezenveen aan Willem Gerdes en zijn huisvrouw Janna Hendriks 100 daalders a 30 stuivers.

20 mei 1644 Effert Arentsen ten Hoeve en Griete Gerdes zijn schuldig aan Fenne wed. van Berent Berckhoff "derde half hondert(350) Kar. guldens dito 250 gulden ad 20 stûver".
(in 1659 doet Hendrik Berkhof "opsage" van deze penningen.)

Uit deze laatste akte en uit het feit dat vanaf 1645 Berent en Hendrick Berckhof als boterpachtplichtigen staan vermeld dit zijn de zoons van Berent Jansen B.) kan worden opgemaakt dat de vader Berent omstreeks 1644 is overleden. Het goed (oospronkelijk 10 akkers) werd gesplitst, met voor elke zoon ongeveer 4 akkers land.
De twee zonen van Berent zijn geboren omstreeks 1613 (Hendrik) en 1618 (Berent). Of Janna hun moeder is valt niet met zekerheid te zeggen, maar is zeer wel mogelijk. In elk geval is de tweede echtgenote Fenna het niet omdat Janna in 1626 nog leefde. Het valt echter niet uit te sluiten dat er nog een eerder huwelijk was.

In dat jaar verklaren Derk Arentsen Grubbe en Fenne z´n huisvrouw dat ze hebben geleend van Hendrik Berends Berkhof en Janna zijn huisvrouw 24 dagwerk genaamd de Plaay, zoals Berent Berkhof deselve lange jaren in gebruik offte pacht heeft gehad totaan de Visscherije de Blancke Meer in zijn bepaalinge gelegen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Berent Jansen Berckhoff?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Berent Jansen Berckhoff

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Berent Jansen Berckhoff

Johan Berckhoff
± 1550-< 1601

Berent Jansen Berckhoff
± 1580-± 1644

(1) 

Janna
± 1580-1644

(2) 

Fenne
1580-????


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Berent Jansen Berckhoff



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Berckhoff

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Berckhoff.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Berckhoff.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Berckhoff (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. en H. van der Wijk, "Familienstammbaum Van der Wijk", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-wijk/I383.php : abgerufen 3. Mai 2024), "Berent Jansen Berckhoff (± 1580-± 1644)".