Familienstammbaum Van der Noord » Garbrandt Wiersuma (± 1660-????)

Persönliche Daten Garbrandt Wiersuma 

  • Er wurde geboren rund 1660 in Westernieland gem. Eenrum.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 16. Mai 2010.

Familie von Garbrandt Wiersuma

Er ist verheiratet mit Trijntjen Cornelis.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 18. Januar 1685 in Usquert erhalten.Quelle 1

Sie haben geheiratet am 16. Februar 1685 in Westernieland gem. Eenrum.Quelle 1

In het Doop- en trouwboek Usquert 1662-1698 wordt het bruidspaar als volgt vermeld: de bruidegom is Garbrandt Wiersuma, van Zijlt-brugh op 't Wester-Nijlandt en de bruid is Trijntjen Cornelis, Dochter in WijtWerder-Clooster tot Usquert.
Tevens is vermeld: Cop: Wester-Nijlandt 22 Febr.

Westernielland
Westernieland (Gronings: Westernijland/'t Nijland) is een dorp in de gemeente De Marne in de provincie Groningen. Het dorp heeft ongeveer 180 inwoners.
Het oudst bekende voorkomen van de naam Westernieland ("westelijk gelegen nieuw land") dateert van 1447.
Westernieland heeft een kerk die dateert uit de 13e eeuw. In 1717 is het dorp bij de Kerstvloed weggespoeld. De kerk bleef bewaard en het dorp is meer oostwaarts herbouwd, waardoor de kerk aan de rand van het dorp ligt. Even ten oosten van het dorp is nog een gedeelte van de in 1717 grotendeels weggespoelde zeedijk te zien, dat in eigendom is van het Groninger Landschap.
In het huis naast de kerk (de Weem) is in 1944 cabaretier Freek de Jonge geboren.
Het dorp ligt aan het einde van het Westernielandstermaar.

Kloosterwijtwerd
Kloosterwijtwerd is een wierde even ten zuiden van Usquert.
Hier heeft ooit het johannietercommanderij (klooster) Wijtwerd gestaan, dat voor het eerst in 1304 wordt vermeld. Het heeft er gestaan tot 1587, toen het werd geplunderd. Een schouw uit 1461 met de wapens van de orde is nog aanwezig in de boerderij
Aan het klooster is een mooie sage verbonden (zie Usquert).
De historische boerderij Kloosterwijtwerd op de wierde bevat restanten uit het voormalige klooster van Wijtwerd dat op deze verhoogde plaats, even ten zuiden van de huidige spoorlijn, stond. Het nonnenklooster was verbonden aan het klooster van Rottum en was erg rijk. Het klooster werd gesticht in 1217 en brandde af in 1231. Het werd in latere jaren weer opgebouwd.Lees meer
Het Rottumer Benedictijner klooster Sint Juliana was gewijd aan de heilige Juliana, martelares van Nicomedië en moet zijn gesticht tussen 1195 en 1210 door monniken uit het Duitse Werden. Op de stichtingsplaats heeft eerder een heidense kapel gestaan, die volgens de overlevering in het jaar 433 is gesticht. De meer dan honderd afgodsbeelden, waaronder die van Fosta en Thor, zouden in opdracht van Liudger uit het klooster zijn geroofd en naar onder meer Utrecht zijn gebracht. Het klooster van Rottum heeft tijden van grote bloei maar ook van verval gekend. In 1470 was de financiële huishouding zo zorgelijk dat de abt, via bevriende relaties, aan de bisschop van Munster verzocht om de goederen van de proosdij Usquert bij het klooster in te lijven. Na het overlijden van de proost van Usquert in 1475 gebeurde dat ook. De proosdij ging niet akkoord, maar na bemiddeling van Paus Sixtus IV keerde in 1480 eindelijk de rust weer in de proosdij Usquert.
Het klooster Wijtwerd werd in 1587 grotendeels verwoest door Spaanse troepen. Een oud stuk vermeldt hoe dat in z'n werk ging, waarbij schepen via het Wad hier in de buurt aan wal kwamen.
"Verdugo uth die Ommelanden waket grave Willem van Nassauwen op den 16 Septembris myt den sijnen um myt volle scepen van Oestumhoerne na Warffum tscepen myt 400 mannen alleen. Daer Michiel Knoep, Caspar van Ewsum und Tyart Hettinga hoplieden van 17 Septembris smorgens to Warffum intrecken, verbranden twee kloesteren, Rottum und Wujdtwert, myt die wemen to Middelstum, Doornwert, und Cantes twe huys luyde huysen".
(Verdugo = Spaanse legeraanvoerder; weem = pastorie; Doornwert = Toornwerd)
In 1618 is het klooster Wijtwerd opgeheven.
In de boerderij Kloosterwijtwerd zijn nog overblijfselen uit het klooster aanwezig. De belangrijkste zijn de schouw uit 1461 en de Veronica statie, voorstellende de onder het kruis bezwijkende Jezus en de knielende Veronica met het doek waarmee ze zijn gelaat heeft afgeveegd en waarop het gelaat van Jezus nu zichtbaar is. De boerderij is helaas niet van binnen te bezichtigen, maar de bewoners stellen regelmatig hun fraaie tuin open voor het publiek.

Kind(er):

  1. Eijsse Wiersuma  1686-????

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Garbrandt Wiersuma?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Garbrandt Wiersuma

Garbrandt Wiersuma
± 1660-????

1685

Trijntjen Cornelis
± 1660-????


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Doop- en trouwboek Usquert 1662-1698, inventarisnr 469, folio 79

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1685: Quelle: Wikipedia
    • 17. Januar » Johannes Diodato erhält als erster ein kaiserliches Privileg für den öffentlichen Ausschank von Kaffee und eröffnet in der Folge das erste Wiener Kaffeehaus.
    • 18. April » Landgraf Karl von Hessen-Kassel erlässt die Freiheits-Concession, nach welcher französische Glaubensflüchtlinge bestimmte Vorteile bei Ansiedlung in seinem Lande erhalten.
    • 23. April » In der Londoner Westminster Abbey wird JakobII. zum König von England und von Irland gekrönt.
    • 19. Mai » Nach 22-jähriger Haft im Blauen Turm kommt in Kopenhagen die politische Gefangene Leonora Christina Ulfeldt frei. Ihr wurde eine Beteiligung an politischen Intrigen ihres Mannes Corfitz Ulfeldt zur Last gelegt.
    • 5. Oktober » Kurbrandenburg erobert die westafrikanische Insel Arguin und macht sie zur Kolonie.
    • 18. Oktober » Ludwig XIV. widerruft mit dem Edikt von Fontainebleau das Edikt von Nantes. Der Katholizismus wird wieder Staatsreligion in Frankreich und die Ausübung des Protestantismus wird unter Strafe gestellt. Dies führt zur Massenflucht der Hugenotten.

Über den Familiennamen Wiersuma

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Wiersuma.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Wiersuma.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Wiersuma (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Gerrit van der Noord, "Familienstammbaum Van der Noord", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noord/I490.php : abgerufen 24. September 2024), "Garbrandt Wiersuma (± 1660-????)".