Familienstammbaum Van der Nol(l), Oosterloo, van Spronsen, van der Waart e.d. » Lodewijk I (de Vrome) der Franken (778-840)

Persönliche Daten Lodewijk I (de Vrome) der Franken 

  • Er wurde geboren am 11. April 778 in Chasseneuil.
  • Titel: Keizer van Westeuropa
  • Er ist verstorben am 20. Juni 840 in Ingelheim, er war 62 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Metz.
  • Ein Kind von Karel de Grote und Hildegardis van Vinzgau
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 21. Dezember 2023.

Familie von Lodewijk I (de Vrome) der Franken

(1) Er hat eine Beziehung mit Theodelinde van Sens.

Die Beziehung begann


Kind(er):

  1. Arnulf der Franken  ± 794-????
  2. Alpais der Franken  ± 794-852


(2) Er ist verheiratet mit Irmingard van Haspengouw.

Sie haben geheiratet rund 794.


Kind(er):

  1. Lotharius I der Franken  ± 795-855 
  2. Rotrude der Franken  ± 800-???? 
  3. Hildegarde der Franken  ± 802-????


(3) Er ist verheiratet mit Judith Welf (van Altorf).

Sie haben geheiratet Februar 819 in Aken(D), er war 40 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Gisela der Franken  ± 821-874


Notizen bei Lodewijk I (de Vrome) der Franken

Geboren Chasseneuil bij Poitiers tijden de afwezigheid van zijn vader door diens veldtocht in Spanje (d.w.z. tussen 16 april en de herfst van 778; door paus Hadrianus I tot koning gezalfd, Rome Pasen (15 april) 781 en door zijn vader als (onder)koning over Aquitanic aangesteld waar hij onder voogdij opgroeit en een zorgvuldige religieus-literair gerichte opvoeding krijgt; zet na zijn meerderjarigheidsverklaring (Regensburg 791) het bestuur over Aquitanië voort, maar neemt deel aan tal van rijksdagen en veldtochten van zijn vader; kroont (na de dood van zijn oudere broers Karel en Pippijn) op last van zijn vader zichzelf naar Byzantijns ritueel tot keizer en wordt als mederegent aangesteld, Aken 11 september 813; door de dood van zijn vader alleenheerser 28 januari 814; voert in de eerste jaren nadien een voortreffelijk, vooral kerkelijk gericht bestuur, regelt de verhouding tot Rome opnieuw en wordt dan, als "Festkrönung", nogmaals (door paus Stephanus IV) tot keizer gekroond Reims oktober 816; kondigt een regeling af voor het na zijn dood te voeren bestuur van het rijk (Ordinatio Imperii, Aken 817) (zie 1), welke hij echter in augustus 829 wijzigt ten gunste van de dan 6 jarige, uit zijn tweede huwelijk geboren zoon Karel "de Kale", hetgeen tot een reeks oorlogen met zijn zoons leidt (zie 2); wordt door hen gevangen genomen bij Colmar 30 juni en veroordeeld op een rijksdag in Compiègne (oktober 833) tot publieke kerkelijke boetedoening in Soissons (Saint-Médard); wordt echter door zijn jongere zoons hersteld, Saint-Denis 1 maart 835 (dit bevestigd door hernieuwde kroning Metz (Saint-Etienne) 28 februari 835); designeert, tijdens een van de steeds voortgaande veldtochten ziek geworden, zijn oudste zoon en medekeizer Lotharius I door toezending der rijksinsignia tot opvolger; overleden 20 juni 840 op een eiland in de Rijn bij Ingelheim en begraven Metz (Saint-Arnould).

(1) ONTWERP-RIJKSDELING GEREED.

Aken juli 817; Op de Rijksdag in Aken is grote commotie ontstaan. Tijdens een bezoek van keizer Lodewijk de Vrome en zijn gevolg aan de hofkapel is de houten galerij, die de kapel met de koningszaal verbindt, ingestort. De keizer is dermate ernstig gewond geraakt dat zijn advizeurs in spoedzitting bijeen zijn gekomen om zich te beraden over een regeling van de troonopvolging. Na een rumoerige bijeenkomst is besloten dat, mocht Lodewijk aan zijn verwondingen bezwijken, zijn oudste zoon Lotharius hem zal opvolgen. De andere zonen Pippijn en Lodewijk zullen zich als onderkoningen tevreden moeten stellen met respectievelijk Aquitanië en Beieren.

De regeling, ook wel "Ordinatio Imperii" genoemd, is in een opzicht zeer opmerkelijk: het erfbaar maken van de keizerstitel betekend een breuk met de oude Frankische traditie dat alle mannelijke erfgenamen gelijkelijk moeten worden bedeeld. Deze passage is vrijwel zeker onder druk van de geestelijkheid tot stand gekomen.

(2) WIJZIGING IN RECHTSPRAAK.

Worms augustus 829; Keizer Lodewijk de Vrome heeft als onderdeel van een pakket maatregelen ter verbetering van de rechtspraak een verbod op de koudwaterproef afgekondigd. Van oudsher is dit een van de meest gebruikte middelen om het oordeel Gods te vernemen. De beklaagde werd in een rivier of een put gegooid. Bleef hij drijven, dan was hij onschuldig: zo niet, dan was hij schuldig.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lodewijk I (de Vrome) der Franken?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lodewijk I (de Vrome) der Franken

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Lodewijk I (de Vrome) der Franken


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Der Franken

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Der Franken.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Der Franken.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Der Franken (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Erik van der Noll, "Familienstammbaum Van der Nol(l), Oosterloo, van Spronsen, van der Waart e.d.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noll/I1057679620.php : abgerufen 4. Mai 2024), "Lodewijk I (de Vrome) der Franken (778-840)".