Familienstammbaum Van de Ven » Karel "Martel" van Herstal (689-741)

Persönliche Daten Karel "Martel" van Herstal 

  • Spitzname ist Martel.
  • Er wurde geboren im Jahr 689.
  • Er ist verstorben am 22. Oktober 741 in Quierzy-sur-Oise, er war 52 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in St. Dénis.
  • Ein Kind von Pepijn II van Herstal und Alpaïs
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 26. April 2013.

Familie von Karel "Martel" van Herstal

(1) Er ist verheiratet mit Rotrude de Treves.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Pepijn III der Franken  ± 714-768 
  2. Hiltrud Martel  716-754 


(2) Er hat eine Beziehung mit Ruadheid.

Die Beziehung begann


Kind(er):

  1. Hieronymus der Franken  ± 727-???? 


Notizen bei Karel "Martel" van Herstal

XLI Karel “Martel” van Herstal, geboren in 689, overleden op 22-10-741 te Quierzy-sur-Oise en begraven in het klooster te St.Denis. Hij volgde als bastaardzoon zijn vader in 714 op als hofmeier en slaagde erin de anarchie die het Frankische Rijk bedreigde, meester te worden. De Neustiërs en hun bondgenoot, de Friese koning Radbod, versloegen Karel in 716, maar in 717 leden zij tweemaal een nederlaag. Karel dwong vervolgens zijn vaders weduwe Plectrudis tot erkenning van zijn positie als hertog der Franken. Hij dreef de Saksen terug en herstelde, na de dood van Radbod in 719, het Frankische gezag over een deel van Friesland. In hetzelfde jaar versloeg hij de Neustriërs opnieuw. Door Odo van Aquitanië liet hij zich de Merovingische koning Chilperik II uitleveren en door deze zijn gezag als hofmeier van het gehele Frankische Rijk wettigen. Hij onderwierp in de volgende jaren de Beieren en de Alamannen. In 732, te hulp geroepen door Odo van Aquitanië, behaalde hij zijn grote overwinning op de Arabieren, tussen Tours en Poitiers. Deze zege bevestigde zijn gezag en dat van zijn dynastie voorgoed. In een reeks veldtochten, van 733 tot 739, bestreed Karel in het Rhônedal niet alleen de Saracenen, maar bedwong hij ook de te zelfstandig geworden machthebbers in Bourgondië en de Provence. Terzelfder tijd breidde hij zijn macht naar het noorden uit: Met een grote vloot voer hij over het Vlie naar Westergo en Oostergo, samen het huidige Friesland, en onderwierp dit gebied na een overwinning aan de Bordine in 734. De aanvoerder van de Friezen, Bubo, zoon van de overleden koning Radbod, sneuvelde, het land werd geplunderd en platgebrand en de heidense heiligdommen werden verwoest. Zijn militaire successen na 732 dankte Karel in belangrijke mate aan de oprichting van een ruiterleger van vazallen, die van beneficiën werden voorzien; dit betekend dat zij in ruil voor bewezen diensten land kregen toegewezen. Hieruit ontwikkelde zich het feodale leenstelsel. Na het overlijden van de Merovingische koning Theoderik IV in 737 liet Karel de Frankische troon onbezet. In 739 wendde paus Gregorius III zich tot Karel om hulp tegen de Longobarden, die Rome bedreigden. Deze gaf, als bondgenoot van de Longobarden, geen gevolg aan dit verzoek.
Karel Martel huwde eerst met Chrotrudis, overleden in 724.
Uit deze relatie: Pippijn III “de Korte”. Zie XL.
In 725 huwde Karel met Suanahilde. Voor zijn dood verdeelde hij, als ware hij koning, het rijk onder

4. Karel Martel, geb. ca. 690, gest. Quierzy, 22 october 741, hertog der franken 717-741. Zijn moeder Alpaïde was de tweede vrouw van Pepijn van Herstal en zijn stiefmoeder Plectrude nam direct de teugels in handen bij het overlijden van Pepijn terwille van haar zoon Théobald en sloot Karel op. Neustrië kwam, door Pepijn in 687 onderworpen, direct in opstand en versloeg Plectrude vernietigend waardoor Austrasië ernstig bedreigd werd, dit was het moment (714) dat Karel wist te ontsnappen, een leger vormde en de Neustriers aanviel met desastreus resultaat, overigens de enige maal in zijn leven dat hij een slag verloor. Na een eerste overwinning in 716 volgde een grote slag op 28 mei 717 te Vinchy tegen de koning van Neustrië Chilperic II en Karel was heer en meester in Francië. Plectrude werd in een klooster gedaan, waar we elk spoor van haar verliezen.
Karel voerde zijn gehele leven strijd, in 718 onderwierp hij de Saksen, in 719 de Friezen met de inname van Utrecht, in datzelfde jaar versloeg hij nogmaals Neustrië die ditmaal bijgestaan werden door Eudes van Aquitanië. Karel prefereerde om hofmeier te blijven en handhaafde Chilperic II op de troon, erkende diens opvolger Thierry IV en wist Austrasië en Neustrië te verenigen, stimuleerde de kerk en de evangelisatie, installeerde verschillende bisschoppen waaronder zijn zoon Gewileb in Mainz en Gregorius in Utrecht, in 724 overleed zijn vrouw Rotrude (zie 5) en hertrouwde hij Suannechilde, nicht van Odillo, hertog van Beieren.
Inmiddels waren de Saracenen aan hun opmars in Spanje begonnen (711) die rond 720 aan veroveringstochten aan de andere zijde van de Pyrenëen resulteerden, Eudes van Aquitanië wist bij Toulouse een krappe overwinning te behalen maar toen de heilige stad Tours werd bedreigd riep hij de hulp van Karel in, in 732 volgde de beroemde slag bij Poitiers waar Karel de arabieren tot staan wist te brengen, drie jaar later stierf Eudes en Karel wist zijn opvolger Hunaud met geweld onder zijn invloed te brengen, van 736 to 738 veroverde hij Bourgondië, de Provence en Marseille, zijn macht was inmiddels zo groot dat bij het overlijden van de merovingische koning Theoderic IV in 737 hij niet de moeite nam deze te vervangen, bij zijn dood verdeelde hij zijn rijk tussen zijn drie zonen, aan Carloman Austrasië, Alemanië en Thüringen, aan Pepijn Neustrië, Bourgondië, de Provence en de Moselgouw en aan Griffon (zoon van zijn huwelijk met Suannachilde) een stuk land in het centrum van het rijk.
Bovengenoemde Plectrude zou een dochter zijn van de senechal Hugobert en Theodrada en een zuster van de Irmina getrouwd met Chariveus, de schoonouders van Berthe van Prüm.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Karel "Martel" van Herstal?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Karel "Martel" van Herstal

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Karel van Herstal

Ansegisel
602-685
Alpaïs
± 654-????

Karel van Herstal
689-741

(1) 
(2) 

Ruadheid
± 690-????


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Herstal

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Herstal.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Herstal.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Herstal (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Van de Ven-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Geert van Vugt, "Familienstammbaum Van de Ven", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I90560.php : abgerufen 11. Juni 2024), "Karel "Martel" van Herstal (689-741)".