Familienstammbaum Van de Ven » Gerit Henrick Henrick van Best (± 1493-± 1565)

Persönliche Daten Gerit Henrick Henrick van Best 


Familie von Gerit Henrick Henrick van Best

Er hat eine Beziehung mit Geertrui Willem Jan Houbraken.

Die Beziehung begann rund 1520 in Oirschot,NB,NLD.


Kind(er):

  1. Jenneke Gerard van Best  ± 1520-± 1580 
  2. Catharina Gerard van Best  ± 1523-± 1585
  3. Willem Gerits van Best  ± 1525-± 1565 
  4. Henrick Gerits van Best  ± 1527-± 1580
  5. Elisabeth Gerard van Best  ± 1530-± 1590


Notizen bei Gerit Henrick Henrick van Best

Schepen van Oirschot: 1548
Sch. v. O. d.d.: 3-9-1527 ====================285====================
Henrick Aert Jacops als man van Elisabeth dochter van wijlen Willem Houbraken, heeft aan Heijmerick Claes Scepens die de helft van 2 akkertjes en een wilandje verkocht, samen aan elkaar gelegen, samen met de helft van een half pad daar, zijnde het 1/4e deel gelegen tussen het hierna vermelde erf en dat van Willem van Berze, ook nog met recht van overpad over een weg door de gemeijnte, waar lange tijd een straat heeft gelopen, waarvan de andere helft eigendom is van Gerart van Best als man van Geertruit dochter van wijlen Willem Houbraken. De percelen liggen in herdgang Straten, b.p. Willem van Berse, Meeus Mercks, Katalijn Aert Jacops, Denis Leegen. De lasten hieruit zijn de helft van 1/4e deel van een pond peper aan de erfgenamen van wijlen Marten van Campen. Afspraak is verder dat Heijmerick als koper het bezit pas kan aanvaarden stoppelbloot nadat Elisabeth weduwe van Willem Houbraken is komen te overlijden en niet eerder omdat ze nog altijd het vruchtgebruik van het bezit heeft zolang als ze leeft. Verder mag het geriefhout uit de helft niet eerder gekapt worden vooraleer het 4 jaar oud is, en dan moet het binnen 4 maanden in de winter en voor april gekapt worden en niet eerder, hetgeen Henrick als koper heeft beloofd zulks na te volgen. Datum 3 september 1527, getuigen Goessen en Laeck.
=================286====================
Genoemde Heijmerick uit de vorige akte heeft beloofd om aan Henrick Aert Jacops de 106 gouden guldens te zullen betalen op de eerste St. Bavodag als Heijmerick het bezit stoppelbloot heeft aanvaard, na het overlijden van Elisabeth als weduwe van Willem Houbraken. Actum als boven.
Sch. v. O. d.d.: 13-10-1540 ==================341=======================
Jan zoon wijlen Jan van de Maerselaer heeft als schuldenaar beloofd om aan Gerarden Henrick van Best die een bedrag van 17 gulden te zullen gaan betalen per a.s. 1 april. Datum 13 oktober 1540, getuigen Ardt en Scoet.
==================342=======================
Henrik zoon wijlen Henrick van Best heeft beloofd om aan Gerarden zoon wijlen Henrick van Best zijnde zijn broer, die een jaarlijkse rente van 30 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin, grond etc. groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Heijmerick Claes Scepens, een gemeenschappelijke pad, Jan Aert Jacops, de gemeenschappelijke straat. Datum en getuigen als boven.
In marge : Deze rente is met 25 gulden met instemming van partijen afgelost met de achterstallige termijnen en derhalve doorgehaald. Datum 5 februari 1652, getuigen Eijmerts en van Aghel, schepenen, ondertekend : P. van Andel, secretaris.
De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er 2 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 25 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
Sch. v. O. d.d.: 1-2-1549 ==================059=======================
Henrick zoon wijlen Antonis Michiels heeft beloofd om aan Gerarden Henrick van Best die voortaan een jaarlijkse rente van 20 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van een beemd genoemd de Nijen Dijck, gelegen in herdgang Aerle, b.p. het erf van Gerard als koper, het erf dat eerder van heer Amelrijck Boots was, Lambert Goijaert Lamberts, de gemeijnte. Datum 1 februari 1549, getuuigen Willem en Huiskens.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 16 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
Sch. v. O. d.d.: 21-3-1563 ==================122=======================
Henrick Willem Scheutkens heeft beloofd om aan Gerit Henricks van Best ten behoeve van de minderjarige kinderen van wijlen Lenaert Jan Hermans die voortaan een jaarlijkse rente van 3 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin, etc. groot ca. 5 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Marten Henricks, de kinderen van Joest Andriessen, Denis Mercks, de gemeenschappelijke straat. Ook nog op onderpand van een akker genoemd de Bocht, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Geertruid weduwe van Geerlick Peter Geerlicks, de gemeenschappelijke straat, Andries Steenbeckers. Datum 21 maart 1563, getuigen Heijden en Aerdt.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar tegen betaling van 50 gulden en de achterstallige termijnen, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd. Datum en getuigen als boven.
Sch. v. O. d.d.: 6-5-1570 ==================137=======================
Henrick zoon wijlen Gerits van Best, Wouter zoon wijlen Jan Henricks van der Veecken als man van Elisabeth dochter van genoemde Geerits van Best, verder Henrick zoon Geerit Sroijen als man van Cathelijn dochter van genoemde Geerits van Best, nog Andries zoon Adriaens van den Sande als man van Geertruiden dochter van Lenaert Jan Hermans verwekt bij Jenneken dochter van genoemde Geerit van Best, Antonis zoon Willems van der Vlueten als man van Marieken dochter van genoemde Leenaert en Jenneken, verder Henrick Willem Andriessen als gekozen voogd van Lijntken die hierbij aanwezig is, dochter van genoemde Leenaert en Jenneken, verder Jan Henricks van der Lusdonck en Denis zoon Gijsbrecht Peters als aangestelde voogden over de 3 minderjarige kinderen van wijlen Willem Geeritssn. van ( den ) Best, hebben een wettige boedelverdeling gemaakt inzake de nalatenschap van wijlen genoemde Geerit van Best.
Bij deze verdeling krijgen Henrik Gerits van Best en de 3 kinderen van Willem Gerits van Best samen het huis met tuin, etc. gelegen te Zeelst, b.p. de erfgenamen van Jans Verbort, de erfgenamen van Bartholomeus Geerit Martens, de gemeijnte. Verder krijgen ze een beemd genoemd de Juept, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Antonis Henrick Geerits, de gemeijnte. Verder krijgen een heiveld ter zelfder plaatse in Zeelst gelegen, b.p. Roelof Everts, Jan Dircks, de gemeijnte. Verder krijgen ze een beemdgenoemd den Vluetschen beemd gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. de erfgenamen van Henrick Aelbrechts, de weduwe van Jan van Wolfswinckel, Jonker Cornelis die Bever, de Pelmansbeemd. Verder krijgen ze het derde deel van een beemd genoemd den Spijkersbunder. Verder krijgen ze een rente van anderhalve gulden te ontvangen van Jan die Riemslach, nog 3 gulden per jaar te ontvangen van heer Joerden Knops (Knoeps, JT), nog twee gulden per jaar te ontvangen van Jan Frans Ansems, nog twee gulden per jaar te ontvangen van Dirck van Cuijck, nog 2 gulden per jaar te ontvangen van Aleijt dochter van Jan die Cremere, nog anderhalve gulden per jaar te ontvangen te Zeelst uit het bezit van Roelof Everts. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 3 halve vuurijzers en een oort grondchijns worden betaald en nog verdere grondchijns.
Bij deze verdeling krijgt Wouter voor een helft en de 3 genoemde kinderen van Lenaert Jan Hermans voor de andere helft samen het huis, tuin etc. gelegen te Oirschot herdgang Naastenbest, genoemd die Oude Steede, b.p. de gemeijnte, Peter Janssn. van den Maerselaer, Corsten Jan Geerits. Verder krijgen ze een stuk land genoemd den Aftersten Hoef, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de kinderen van Odulphus Peter Haecx, genoemde Corsten Jan Geerits. Verder krijgen ze een akker genoemd den Hoogen akker ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Corsten Jan Corstens, Lauwereijs Dircks van Beerze, Aert Dirck Stockelmans, de gemeijnte. Verder krijgen ze een akker genoemd de Steegdeakker, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de kinderen van Adriaens die Harnismaker, Henrick Joost Michiels, bepaalde personen die buiten Oirschot wonen. Verder krijgen ze de helft van een heiveld zijnde de voorste helft, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Niclaes Henricks van Nistelroije, het stuk dat er van is afgedeeld, de kinderen van Denis Goijaerts, de gemeijnte. Verder krijgen ze de helft van een beemd genoemd de Broekbeemd, gelegen herdgang Naestenbest, b.p. Jonker Cornelis die Bevere, Evert Adriaens, de erfgenamen van Jan Bertkens, de straat. Verder krijgen ze een beemd genoemd de Nieuwen Dijck, gelegen herdgang Aerle, b.p. Henrick Jan Geerits, Evert Peters, de gemeijnte. Verder krijgen ze een rente van twee gulden per jaar te ontvangen van Jan Henricks van der Lusdonck, nog 20 stuivers per jaar te ontvangen van Henrick Antonis Michiels, nog 18 gulden eenmalig te ontvangen van Cornelis van Beerse, nog 20 stuivers per jaar te ontvangen van de kinderen van Jan aan de Heije, nog 3 gulden per jaar te ontvangen van Antonis Jan Henricks te Zeelst, nog 4 gulden per jaar te ontvangen van de kerk te Best. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald aan de Fundatie van St. Odulphus te Best, nog 6 lopen rogge per jaar aan de kosterij te Oirschot, nog5 spijnt gerst en nog 5 spijnt rogge per jaar aan het klooster van Der Donck nabij Heusden en nog de grondchijns.
Bij deze verdeling krijgt Henrick Gerit Sroijen een akker genoemd die Nieuwe Erve, samen met de houtopstand, die ervoor staat, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Pauwels Janssn. van den Ecker, Lauwreijs Dircks van Beerze, Henrick AntonisMichiels, de gemeijnte. Verder krijgt hij de helft van een heiveld ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Arien Claes, het stuk dat er van is afgedeeld, Jan Deenis, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Losmansbeemd, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Lauwreijs Gijsberts van Hertsroije, de gemeijnte. Verder krijgt hij een rente van twee gulden per jaar te ontvangen van Andries van Acht, nog twee gulden per jaar te ontvangen van Jan Janss. van den Maerselaer, nog 30 stuivers per jaar te ontvangen van Henrick Henriks van Best, nog 18 stuivers per jaar te ontvangen van Roelof Geraert Backs, nog anderhalve gulden per jaar te ontvangen van Lauwreijs Gijsbrechtssn. van Hertsroije. Uit dit erfdeel moet jaarlijks grondchijns worden betaald.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen blijven doen en ook dat ieder zijn eigen pachten en lasten van zijn eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard zullen blijven. Indien er op enig erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken ( vervolg zie blz. 49,
==================138=======================
Jan zoon wijlen Henrick van der Lusdonck en Deenis Gijsbrechts als aangestelde voogden over de 3 minderjarige kinderen van wijlen Willem Geerits van Best verklaren hierbij dat Henrick Geeritssoen van Best, Wouter Janssn. van den Veecken, Henrick Gerit Sroijen en de kinderen van Leenaert Jan Hermans, naast hetgeen ze al toebedeeld hebben gekregen, nog een rente zullen krijgen van 3 gulden per jaar, welke rente Zebrecht van Cuijck betaalt, ook nog een rente van 3 gulden per jaar die jaarlijks wordt betaald door Jooris heer Herberts te Strijp, nog een rente van 3 gulden per jaar die eerder werd betaald door Andries van de Sande, nog een rente van3 gulden per jaar die wordt betaald door Jan Gijsbrecht Peters. De beide voogden doen daarvan afstand ten behoeve van deze andere personen omdat de kinderen van van Willem Gerits van Best ook een jaarlijkse rente van 3 gulden hebben ontvangen. Datum en getuigen als boven.
Sch. v. O. d.d.: 18-1-1582 ==================001====================
Henrick zoon wijlen Geerit Sroijen als man van Catharijnen dochter van wijlen Geerart Henrickssoen van Best verwekt bij wijlen Geertruid dochter van Willem Jan Houbraken, verkoopt een jaarlijkse rente van twee gulden welke rente Andries van Acht en Everaerts van Acht als man van Cathalijnen dochter van wijlen Jacob Ansems eerder hadden beloofd aan Willem zoon Jan Houbraken. De rente vervalt elk jaar op Maria Lichtmisdag op onderpand van een een huis, grond, schuur etc. gelegen, groot ca. een half mudzaad, gelegen in Oirschot onder Boterwijk, b.p. Jan van Cuijck, Willem van Cuijck, de gemeenschappelijke straat. Ook nog op onderpand van een stuk land groot ca. 9 lopenzaad, ter zelfder plaatse gelegen, ook nog op onderpand van een akker van drie en een halve lopenzaad ter zelfder plaatse gelegen, conform een schepenbrief van Den Bosch d.d. 29 mei 1517. Verder verkopen ze nog een rente van 18 stuivers per jaar welke rente Roelof Gerart Backs eerder had beloofd aan Gerarden Henrickszoon van Best steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een beemd gelegen in Oirschot, herdgang Aerle op het Maerselaer, b.p. Henrick van de Maerselaer, Aert Thijs, Goijaert Gijben Hoppenbrouwers, de straat, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 25 februari 1528. Ook verkopen ze nog een rente van 30 stuivers per jaar welke rente Henrick zoon wijlen Henrick van Best eerder had beloofd aan zijn broer Gerard zoon wijlen Henrick van Best, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk grond, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Heijmerick Claes Scepens, de gemeenschappelijke straat, Jan Aert Jacops, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 13 oktober 1540 en welke rente Henrick vanwege zijn vrouw bij de boedelverdeling van de nalatenschap van genoemde Gerard van Best toebedeeld was. Ze verkopen deze rentes nu aan Dirck Geraert Vos en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum 18 januari 1582, getuigen Michiel van de Vleuten en Joerden Jans Brouwers.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerit Henrick Henrick van Best?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerit Henrick Henrick van Best

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerit Henrick Henrick van Best

Gerit Henrick Henrick van Best
± 1493-± 1565

± 1520
Willem Gerits van Best
± 1525-± 1565

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Best

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Best.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Best.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Best (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Van de Ven-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Geert van Vugt, "Familienstammbaum Van de Ven", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I46525.php : abgerufen 23. Juni 2024), "Gerit Henrick Henrick van Best (± 1493-± 1565)".