Familienstammbaum familie Van Bart en familie Muurling » Matthijs Julius Hobus (1814-1880)

Persönliche Daten Matthijs Julius Hobus 

  • Er wurde geboren am 25. Januar 1814 in Amsterdam.
    zie trouwakte
  • Berufe:
    • apothekersbediende.
    • assistent van de boekhouder Federiksoord.
  • Eintrag.
    Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig maatschappelijk experiment plaats. Doel: komaf maken met armoede. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn.
    Uit het hele land worden grote aantallen mensen en families in armoede ernaar toe gestuurd: om aan landbouw te doen, school te lopen en discipline aan te leren. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden gedwongen opgenomen.
    Aan de basis van dit ambitieuze initiatief ligt enerzijds een groot maatschappelijk probleem (armoede) en anderzijds het geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap. Zowel privémensen als overheden zijn erbij betrokken. De Koloniën krijgen veel internationale belangstelling.

    1815. Napoleon is gevallen. Willem I wordt koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, het huidige Nederland en België. Een groot probleem in het nieuwe land is de hoge werkloosheid en de armoede. In de steden en ook op het platteland is erveel bedelarij: in 1818 leeft bijna een derde van de bevolking van liefdadigheid. De staatskas is leeg, de maatschappelijke orde lijkt bedreigd.
    1817. De oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid wordt voorbereid. Drijvende kracht is Johannes van den Bosch, een generaal met veel ervaring in Nederlands Indië. Hij wil in Nederland de armoede uitroeien. Andere initiatiefnemers zijn hoge ambtenaren en de adellijke elite. Ook duizenden burgers over het hele land en in alle grotere gemeenten dragen bij, net als het Rijk zelf. De centrale idee is: wij zullen betalen voor grond en huisvesting, de armen zullen door te werken voor hun eigen onderhoud zorgen. Zo kosten ze de Staat niets meer. Meer nog: op termijn zouden de armen hun schulden aan de Staat kunnen terugbetalen, dankzij (landbouw)overschotten.
    De Maatschappij zal uitgroeien tot een nationaal experiment, met prins Frederik als beschermheer. Voordien was armoedezorg een zaak van de lokale kerken en besturen.
    ‘Het doel der Maatschappij is hoofdzakelijk om den toestand der armen en lagere volksklassen te verbeteren door aan die mensen arbeid, onderhoud en onderwijs te verschaffen en hen uit dien toestand van verbastering op te beuren en tot een hoogere beschaving, verlichting en werkdadigheid op te leiden.’
    1818-1825. De Maatschappij van Weldadigheid sticht zeven landbouwkoloniën: vijf in Nederland en twee in België, waar de Maatschappij sinds 1822 actief is. Ze koopt in totaal ongeveer 80 vierkante kilometer grond aan. De Koloniën bevinden zich aan de rand van het land, op goedkope woeste heidegrond. Men wil er het land ontginnen en de landbouwproductie stimuleren. Dat gebeurt door de inzet van het verarmde stedelijke proletariaat én met nieuwe technieken. De eerste Kolonie heet Frederiksoord,naar de beschermheer van de Maatschappij.
    Er lijken alleen maar wins te zijn: meer binnenlandse voedselvoorziening, vernieuwende landbouwtechnieken, minder overlast in de steden, arme mensen die discipline krijgen. Zij leren een vak en staan dankzij hun eigen ‘bedrijfje’ voor hun eigen onderhoud in.
    Mensen verheffen past in de Verlichtingsidee van de maakbare mens (en natuur). Het Nederlandse voorbeeld krijgt veel internationale belangstelling. Er zijn op dat moment in Europa gelijkaardige experimenten.
    1819-1820. Elke Kolonie is anders, maar in alle Koloniën ontstaat snel een nieuw en gelijkaardig landschap: met rechte lanen, waterwegen en voorzieningen (scholen, kerken, spinnerijen…), en met boerderijtjes in de vrije Koloniën of gestichten in deonvrije Koloniën.
    Het onderscheid tussen vrij en onvrij is al snel een belangrijke koerswijziging. In de vier vrije Koloniën wonen families met in veel gevallen twee kinderen. Zij kiezen daar in principe zelf voor en kunnen zelf beslissen om terug te keren in de ‘gewone’ samenleving. In de drie onvrije Koloniën worden mensen gedwongen opgenomen. Gestrafte kolonisten, bedelaars en landlopers moeten er collectief op het land werken, onder leiding van geslaagde kolonisten. Bedelaars en landlopers zijn volgens dewet namelijk criminelen. Al vroeg laten kritische stemmen zich horen: is dit niet onwettig? Betekenen zoveel problematische mensen geen financieel risico? Er verblijven ook wezen in de ‘gezonde buitenlucht’ van de Koloniën.
    1830. Op 25 augustus mondt een liberale manifestatie in de Brusselse Munt uit in een opstand van de verarmde massa tegen het Hollandse gezag en de Brusselse burgerij. De burgerij uit de Zuidelijke Nederlanden gebruikt de onrust om druk uit te oefenen op koning Willem I. Na zijn aarzelende reactie wil men een bestuurlijke scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Op 4 oktober 1830 roept het Voorlopig Bewind de onafhankelijkheid van België uit. De Nederlandse vorst zal die pasin 1839 officieel erkennen.
    De vrije kolonie Wortel en de onvrije kolonie Merksplas worden nog enige jaren bestuurd door de Maatschappij van Weldadigheid voor de Zuidelijke Kolonies. De Belgische overheid heeft geen belangstelling voor de Kolonies, die eigendom blijven van het Nederlandse vorstenhuis.
    Tot 1859. Al snel, en zeker in de jaren 1840, blijkt het productie- en verdienmodel niet goed te werken: de kosten zijn hoger dan de opbrengsten. De beoogde discipline laat wel eens te wensen over en mensen hebben te weinig kennis van landbouw. De nieuwe bemesting werkt niet goed, de gronden raken uitgeput en er volgen misoogsten. Ook de graanprijs is ingestort. Er ontstaan financiële en sociale problemen.
    Het experiment is leerzaam, maar blijkt zeker economisch niet te lukken. Het heeft tienduizenden levens bepaald, in goede en minder goede zin, en het landschap is blijvend ingrijpend veranderd. In 1859 worden de Nederlandse onvrije Koloniën Rijksinstellingen.

    Bevolkingsregisters Maatschappij van Weldadigheid

    Matthijs Julius Hobus; geboren op 25-01-1814; ingeschreven als kolonistenvader te Frederiksoord.
    Ingeschreven op: blz/hoeve 69 (inv.nr. 1350); blz/hoeve 95b (inv.nr. 1350); blz/hoeve 95b (inv.nr. 1351); blz/hoeve 116 (inv.nr. 1351); blz/hoeve 71 (inv.nr. 2999); blz/hoeve 71 (inv.nr. 3000); blz/hoeve 89 (inv.nr. 3000); blz/hoeve 58 (inv.nr. 3001); blz/hoeve 58 (inv.nr. 3002); blz/hoeve 13a (inv.nr. 3002); blz/hoeve 13a (inv.nr. 3004); blz/hoeve 8 (inv.nr. 1675).
    Bijzonderheden:
    Is kolonist, assistent van de boekhouder in kol. II. Van de Subcie Amsterdam, nieuwe plaatsing uit de contributie.
    Op aanvangsdatum geplaatst in kolonie I, Frederiksoord,Gehuwd met Clasina de Kuijper, geb. 30-12-1814 en overl. 21-01-1842.Uit het huwelijk isTTn kind geboren.
    Na overlijden echtgenote op 18-12-1842 hertrouwd met Margaretha Verboom, geb. 29-01-1821 en overl. 18-03-1871.
    Uit dit huwelijk zijn 8 kinderen geboren.
    Ook bracht de vrouw een voorkind mee (Teunis Verboom).
  • Er ist verstorben am 5. März 1880 in Frederiksoord, er war 66 Jahre alt.Quelle 1
    BS Overlijden met Matthijs Julius Hobus

    Overledene
    Matthijs Julius Hobus
    Beroep
    zonder
    Geboortedatum
    25-01-1814
    Geboorteplaats
    Amsterdam
    Geslacht
    Man
    Leeftijd
    66 jaar
    Vader
    Jacob Gillis Hobus
    Moeder
    Maria Cornelia Konijnenburg
    Partner
    Klasina Kuiper
    Geslacht
    Vrouw
    Overledene_relatie
    Overleden echtgenote
    Partner
    Margaretha Verboom
    Geslacht
    Vrouw
    Gebeurtenis
    Overlijden
    Datum
    05-03-1880
    Gebeurtenisplaats
    Frederiksoord (Vledder)
    Documenttype
    BS Overlijden
    Erfgoedinstelling
    Drents Archief
    Plaats instelling
    Assen
    Collectiegebied
    Drenthe
    Archief
    0167.028
    Registratienummer
    1880
    Aktenummer
    7
    Registratiedatum
    06-03-1880
    Akteplaats
    Vledder
    Aktesoort
    Overlijden
  • Ein Kind von Jacob Gilles Hobus und Maria Cornelia Konijnenburg
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 21. April 2022.

Familie von Matthijs Julius Hobus

(1) Er ist verheiratet mit Clazina de Kuijper.

Sie haben geheiratet am 3. Mai 1837 in Ameide, er war 23 Jahre alt.Quelle 2

BS Huwelijk met Matthijs Julius Hobus

Bruidegom
Matthijs Julius Hobus
Geboortedatum
25-01-1814
Geboorteplaats
Amsterdam
Leeftijd
23
Bruid
Clasina de Kuijper
Geboortedatum
30-12-1813
Geboorteplaats
Ameide
Leeftijd
23
Vader van de bruidegom
Jacob Gilles Hobus
Moeder van de bruidegom
Maria Cornelia Konijnenburg
Vader van de bruid
Jacob de Kuiper
Moeder van de bruid
Maria Goudswaard
Gebeurtenis
Huwelijk
Datum
03-05-1837
Gebeurtenisplaats
Ameide
Documenttype
BS Huwelijk
Erfgoedinstelling
Nationaal Archief
Plaats instelling
Den Haag
Collectiegebied
Zuid-Holland
Aktenummer
3
Registratiedatum
03-05-1837
Akteplaats
Ameide
Aktesoort
Huwelijksakte

Kind(er):

  1. NN Hobus  1837
  2. Maria Cornelia Hobus  1840-???? 


(2) Er ist verheiratet mit Margaretha Verboom.

Sie haben geheiratet am 18. Dezember 1842 in Vledder, er war 28 Jahre alt.Quelle 1

BS Huwelijk met Matthijs Julius Hobus

Bruidegom
Matthijs Julius Hobus
Beroep
apothecarsbediende
Geboortedatum
25-01-1814
Geboorteplaats
Amsterdam
Leeftijd
28
Bruid
Margaretha Verboom
Beroep
arbeidersche
Geboortedatum
29-01-1821
Geboorteplaats
Dordrecht
Leeftijd
21
Vader van de bruidegom
Jacob Gilles Hobus
Beroep
zonder
Moeder van de bruidegom
Maria Cornelia Konijnenburg
Beroep
zonder
Vader van de bruid
Teunis Verboom
Beroep
arbeider
Moeder van de bruid
Hendrika van der Linden
Beroep
arbeider
Gebeurtenis
Huwelijk
Datum
18-12-1842
Gebeurtenisplaats
Vledder
Documenttype
BS Huwelijk
Erfgoedinstelling
Drents Archief
Plaats instelling
Assen
Collectiegebied
Drenthe
Archief
0166.028
Registratienummer
1842
Aktenummer
14
Registratiedatum
18-12-1842
Akteplaats
Vledder
Aktesoort
Huwelijk
Opmerking
; weduwnaar Klazina de Kuyper; vader bruidegom overleden (Amsterdam 14-12-1827); moeder bruidegom overleden (Amsterdam 14-03-1818)

Kind(er):

  1. Jacob Gilles Hobus  1843-1845
  2. Gilles Karel Hobus  1847-????
  3. Gilles Jacob Hobus  1847-1848
  4. Johannes Hobus  1852-1862
  5. Gilles Marius Hobus  1855-1856
  6. Gilles Marius Hobus  1857-1933
  7. NN Hobus  1861

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Matthijs Julius Hobus?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Matthijs Julius Hobus

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Matthijs Julius Hobus


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Drents archief
  2. Nationaal Archief

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 25. Januar 1814 war um die -3 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken sneeuw. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1814: Quelle: Wikipedia
    • 19. März » Die Schlacht von Vic-en-Bigorre am Ende der Napoleonischen Kriege auf der Iberischen Halbinsel zwischen den sich auf dem Rückzug befindlichen Franzosen unter General Nicolas Jean-de-Dieu Soult und den Engländern unter Sir Arthur Wellesley endet unentschieden. Die napoleonische Armee kann sich in Richtung Toulouse zurückziehen.
    • 20. März » Während der Befreiungskriege beginnt die zweitägige Schlacht bei Arcis-sur-Aube zwischen der französischen Armee unter Napoleon Bonaparte und einer dreimal so großen österreichischen Armee unter Feldmarschall Karl Philipp zu Schwarzenberg.
    • 17. Juni » Der Botanische Garten Darmstadt entsteht, nachdem Großherzog LudwigI. der Trockenlegung des Darmbachs und einer damit geänderten Geländenutzung zustimmt.
    • 30. Juli » Ein Brand zerstört die bayerische Stadt Tirschenreuth fast vollständig.
    • 18. September » Nach der Abdankung Napoléons I. besprechen Politiker und Könige aus rund 200 Ländern im zunächst inoffiziellen Teil des Wiener Kongresses die Neuordnung Europas.
    • 12. Oktober » Das Kurfürstentum Braunschweig-Lüneburg erklärt sich auf dem Wiener Kongress selbst zum Königreich Hannover.
  • Die Temperatur am 18. Dezember 1842 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1842: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 1. Januar » Während des Ersten Anglo-Afghanischen Kriegs unterzeichnet der britische Generalmajor William George Keith Elphinstone mit afghanischen Rebellenführern in Kabul die Kapitulationsurkunde. Am 6. Januar beginnt der Rückzug der überlebenden britischen Truppen zum Chaiber-Pass.
    • 13. Januar » Während des Ersten Anglo-Afghanischen Kriegs kommt es zur Schlacht von Gandamak. Nur sechs Männer der britischen Armee von William George Keith Elphinstone überleben die Niederlage gegen die Afghanen, von denen einzig William Brydon einige Tage später das ursprüngliche Ziel Dschalalabad erreicht.
    • 21. Februar » In den Vereinigten Staaten erhält John James Greenough das erste US-Patent auf eine Nähmaschine. Sie ist auch zur Lederverarbeitung gedacht.
    • 28. März » Am Ostermontag begründet Hofkapellmeister Otto Nicolai mit dem Wiener Hofopernorchester die Tradition der Philharmonischen Konzerte.
    • 2. April » Bei einem von Ureli Corelli Hill initiierten Treffen wird in New York die Philharmonic Symphony Society of New York gegründet. Die New Yorker Philharmoniker sind damit das älteste Symphonieorchester der USA und werden heute zu den „Big Five“ der Orchester gezählt.
    • 31. Dezember » Die Uraufführung der komischen Oper Der Wildschütz von Albert Lortzing erfolgt am Stadttheater in Leipzig.
  • Die Temperatur am 5. März 1880 war um die 10,1 °C. Es gab 0.8 mm Niederschlag. Der Winddruck war 15 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 90%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1880: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 13. Februar » Thomas Alva Edison beobachtet erstmals die thermische Emission von Elektronen aus einer geheizten Kathode, später Edison-Richardson-Effekt genannt.
    • 7. Juni » Die Festung auf dem Berg El Morro in der peruanischen Hafenstadt Arica wird im Salpeterkrieg von den Chilenen erobert.
    • 7. Juli » Konrad Dudens Vollständiges Orthographisches Wörterbuch der deutschen Sprache erscheint im Verlag Bibliographisches Institut in Leipzig.
    • 1. Oktober » Im Theater an der Wien in Wien wird die Operette Das Spitzentuch der Königin von Johann Strauss (Sohn) uraufgeführt.
    • 15. Oktober » 38 Jahre nach Gründung des Zentral-Dombau-Vereins zu Köln wird die Vollendung des 1248 begonnenen Kölner Doms gefeiert.
    • 16. Dezember » Die Burenrepublik Transvaal erklärt unter dem Namen Südafrikanische Republik ihre Unabhängigkeit von Großbritannien. Im beginnenden Burenkrieg fallen die ersten Schüsse.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Hobus

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hobus.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hobus.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hobus (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
H. van Bart, "Familienstammbaum familie Van Bart en familie Muurling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-bart-muurling/I5480.php : abgerufen 29. Mai 2024), "Matthijs Julius Hobus (1814-1880)".