Familienstammbaum familie Van Bart en familie Muurling » Jan (John) van Bart (1623-????)

Persönliche Daten Jan (John) van Bart 

  • Er wurde getauft am 23. August 1623 in Norwich, Norfolk, England.Quelle 1
    familysearch.org/ark:/61903/1:1:NXV1-R4Z

    Name:John Bartone
    Gender:Male
    Christening Date:23 Aug 1623
    Christening Place:Norwich, Norfolk, England
    Birth Date:
    Birthplace:
    Death Date:
    Name Note:
    Race:
    Father's Name:Tobie Bartone
    Father's Birthplace:
    Father's Age:
    Mother's Name:
    Mother's Birthplace:
    Mother's Age:
    Indexing Project (Batch) Number:I07372-0
    System Origin:England-EASy
    GS Film number:1526324
    Reference ID:61

    Citing this Record:
    "England Births and Christenings, 1538-1975," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:NXV1-R4Z : 30 December 2014), John Bartone, 23 Aug 1623; citing Norwich, Norfolk, England, reference 61; FHL microfilm 1,526,324.
  • Eintrag.
    In de 17e eeuw beleefde Delft een nieuwe bloeitijd. In Delft werd een Kamer van de VOC opgericht. Drie maal jaarlijks zonden de Delftenaren een vloot uit richting de oost, waarbij specerijen, Chinees porselein en andere luxe-goederen geïmporteerd werden. Uit de import van Chinees porselein is de traditie van het Delfts blauwe aardewerk ontstaan, met een omvangrijke aardewerkindustrie.
    Belangrijke 17e-eeuwse kunstschilders woonden en werkten gedurende kortere of langere tijd in Delft: Johannes Vermeer, Pieter de Hooch, Carel Fabritius, Jan Steen. Ook de bekende 17e-eeuwse wetenschappers Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf woonden in Delft.
    In 1654 werd een groot deel van de stad verwoest door de Delftse donderslag - de ontploffing van een opslagplaats voor buskruit op de plaats waar zich sindsdien de Paardenmarkt bevindt. Op de 'afstand van een kanonskogel' werd een nieuw Kruithuis gebouwd, door architect Pieter Post.

    ====

    Rietveld
    In ‘de nieuwe buyert (buurt) in t Rietveld’ was een zekere Servaes Boesman gevestigd in een huis met een haardstede. Of Servaes Boesman dezelfde is, die in het meestersboek van het Lucasgilde S. Nouts heet, kan ik niet uitmaken. Boesman, dat hetzelfde betekent als ‘boeman’ of ‘bietebauw’, moet dan zijn bijnaam geweest zijn.
    In het Rietveld vond men ook de kleine woning van Maertje Jacobs, die ‘coppelaerster’ van beroep was. Dat wil zeggen dat zij de kost verdiende met het zetten van bloedige koppen bij hare sexegenooten. Dit bedrijf was, evenals dat van ‘vroedwijf’, toen nog bijna uitsluitend in handen van het zwakkere en talrijkste gedeelte van het menselijk geslacht. Het aderlaten was vergund aan chirurgijns, tevens barbiers. Het scheren gold toen als een heelkundige operatie. Een handeling die overigens op zondagen, biddagen en feestdagen van de Gereformeerde kercke blijkens een keur van 3 augustus 1621 niet was toegestaan als de klok van het stadhuis ’s ochtends acht uur had geslagen. De vroedemannen of de vroedschap hielden zich met de stadsbelangenbezig, terwijl de artis obstetriciae magistri of vroedmeesters de praktijk hunner wetenschap niet uitoefenden. ‘Voorheen’ en ‘thans’ openen ook hier een ruim veld van vergelijking, waardoor de uitspraak van Salomo, dat er niets nieuws onder de zonis, dikwijls bevestigd wordt. Verder trof men aan de noordzijde van het Rietveld nog een huis met de naam ‘Griekenlandt’.
    Aan de zuidzijde van het Rietveld treffen wij weinig bijzonders aan, of het moest de woning van de ‘gardenier’ (hovenier of tuinman) ‘van de princesse van Chemeye’(Chimay) zijn, met twee haardsteden, en ‘doctor Fabianus a Nijehoff’ die er een huurhuis bewoonde met vijf haardsteden. Dat huis was het grootste van de hele buurt. Het merendeel der woningen werd slechts voor één stookplaats aangeslagen.
    Aan de zuidzijde van de gracht was oudtijds ook gelegen het Falie-Begijnhof, waarover Bleyswijck het een en ander mededeelt. Na de Reformatie werd het in woonhuisjes herschapen. Een van de bewoners daar was Jan ‘den honichman’. Hij dreef een nering, die men thans, naar ik meen, in de stad niet meer afzonderlijk meer bij de hand vat om er een bestaan van te maken.
    Enige huizen verder woonde de schilder Elias Verhulst, waarschijnlijk de vader van Franchoys Verhulst, die als waterverfschilder in het St. Lucasgilde was opgenomen. De familienaam van Verhulst heeft een goede klank in de Nederlands kunstgeschiedenis. Terwijl de zeventiende eeuw zich beroemt op de vermaarde beeldhouwer Rombout van die naam, mag onze tijd (1882) de ‘musicyn ende componist' Johannes met ere noemen.
  • Eintrag: Delftse donderslag.
    De Delftse donderslag was een ramp die plaatsvond op 12 oktober 1654. Om kwart over tien in de ochtend ontplofte op die dag een in het noordoosten van de Delftse binnenstad gevestigde opslagplaats voor buskruit. Historici gaan ervan uit dat bij de ramp minstens honderd doden vielen en ook een dodental van 'enige honderden' wordt niet uitgesloten. Het precieze aantal mensen dat bij de ramp is omgekomen, is echter nooit vastgesteld. Nagenoeg elk gebouw in de binnenstad liep schade op enhet gebied ten oosten van de Verwersdijk werd volledig met de grond gelijk gemaakt.

    Plaats
    Het kruithuis waar de ramp ontstond, was sinds 1637 gevestigd op het terrein van het voormalige clarissenklooster aan het einde van de Geerweg. Onder de weinigen die van het bestaan van de, grotendeels ondergronds gelegen, opslag op de hoogte waren, stond deze bekend als het Secreet van Holland (oftewel: het Geheim van Holland). In de jaren sinds de vestiging van dit Secreet had de lakenindustrie in de omgeving van het terrein plaatsgemaakt voor woningbouw, voornamelijk opgetrokken rond de verlengde Doelenstraat. Onder de bewoners van deze straat vielen dan ook de meeste doden, onder wie de schilder Carel Fabritius, wiens atelier in de Doelenstraat gevestigd was.

    Oorzaak
    Over de oorzaak van de ramp is officieel niet meer bekend dan dat Cornelis Soetens, de beheerder van het kruithuis, de opslagruimte was ingegaan om een monster buskruit te halen. Het verhaal gaat echter dat er enkele vonken van zijn brandende lantaarn zijn overgeslagen op het kruit. Korte tijd later vond een reeks zware ontploffingen plaats waarvan het geluid volgens de overlevering tot op Texel te horen was. In het kruithuis lag 90.000 pond buskruit opgeslagen.

    Schade
    Na de explosie, tekening door Gerbrand van den Eeckhout
    Bij de Delftse donderslag raakten minstens 500 huizen onherstelbaar beschadigd. De aan het kloosterterrein grenzende Schuttersdoelen – het oefenterrein voor de leden van de schutterij – werden volledig verwoest. Ook verderop gelegen gebouwen liepenzware schade op; alle glas-in-loodramen van zowel de Oude als de Nieuwe Kerk – die bij de beeldenstorm nog gespaard waren gebleven – gingen verloren
  • Glaube: getuige doop.
    de Leeuw

    Elisabeth
    Getuige
    Delft
    21-06-1691
    Doopakte
    Elisabeth Weemaart
    Register
    archiefnummer
    0014
    inventarisnummer
    00012
    type
    Doop, Trouw en Begraaf Registers
    Akte
    pagina
    92
    type
    Doopakte
    plaats
    Delft
    datum
    21-06-1691
    Personen
    Kind
    naam
    Elisabeth Weemaart
    Vader
    naam
    Hendrik Weemaart
    Moeder
    naam
    Annitje van Bartem
    Getuige
    naam
    Johannis van Barten
    Getuige
    naam
    Elisabeth de Leeuw
    Getuige
    naam
    Sara Valk
  • Ein Kind von Tobias van Bart und Elizabeth Tilsonne
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 19. April 2024.

Familie von Jan (John) van Bart

Er ist verheiratet mit Elijsabeth de Leeuw.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 6. April 1647 in Delft erhalten.Quelle 2

Sie haben geheiratet am 21. April 1647 in Delft.Quelle 3

BruidegomJan Tobiasz van Bart , jongeman , wonend: Rietveld , attestatie van Rijswijk
BruidElijsabeth Claes , jongedochter , wonend: Zuideinde , attestatie van Rijswijk

PlaatsDelft
Datum trouwen21-04-1647
Datum ondertrouw06-04-1647
DTB Delft inv. 71 , folio 33

------------
van Bart
Tobiasz
Jan
Bruidegom
Delft
06-04-1647
Trouwakte
Jan Tobiasz van Bart
Register
archiefnummer
0014
inventarisnummer
00126
type
Doop, Trouw en Begraaf Registers
Akte
pagina
18
type
Trouwakte
datumondertrouw
06-04-1647
attestatie
Rijswijk 21-04-1647
attestatie
Rijswijk 21-04-1647
Personen
Bruidegom
naam
Jan van Bart
patroniem
Tobiasz
woonplaats
Rietveld
type
j.m.
Bruid
naam
Elijsabeth Claes
woonplaats
Zuideinde
type
j.d.
==

van Bart
Tobiasz
Jan
bruidegom

21/4/1647
DTB Trouwen
Soort
Bevolking
Bron
DTB Trouwen
Inventarisnummer
14.71
Datum
21/4/1647
Plaats
Delft
Pagina
33
Datum huwelijk
1647-04-21
Datum ondertrouw
1647-04-06
Attestatie 1
Rijswijk
Attestatie 2
Rijswijk

Kind(er):

  1. Tobias van Bart  1648-???? 
  2. Annetje van Bart  1650-???? 
  3. Lijsbeth van Bart  1652-????
  4. Claes van Bart  1655-????
  5. Annetje van Bart  1656-1736 
  6. Dirck van Bart  1658-????
  7. Johannes van Bart  1661-????
  8. Johannes van Bart  1662-1744 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan (John) van Bart?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan (John) van Bart

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan (John) van Bart

Jan (John) van Bart
1623-????

1647

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Thomas van Bart
    2. DTB Delft inv. 126 , folio 18
    3. Stadsarchief Delft

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1623: Quelle: Wikipedia
      • 25. Februar » Kaiser FerdinandII. überträgt Herzog MaximilianI. von Bayern auf dem Regensburger Deputationstag die Kurwürde der Kurpfalz, allerdings nur auf Lebenszeit und ohne das Recht, diese zu vererben.
      • 6. August » Der italienische Kardinal Maffeo Barberini wird vom Konklave zum Papst gewählt und nimmt den Namen Urban VIII. an.
      • 6. August » Dreißigjähriger Krieg: Bei Stadtlohn unterliegt der aus den Niederlanden mit Söldnern nach Westfalen eingedrungene Herzog Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel dem Heer der Katholischen Liga unter dem Feldherrn Johann T’Serclaes von Tilly. Für diesen Sieg wird Tilly von Kaiser Ferdinand II. in den Grafenstand erhoben.
    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) war von 1647 bis 1650 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1647: Quelle: Wikipedia
      • 14. März » Auf Betreiben des bayerischen Kurfürsten MaximilianI. wird im Dreißigjährigen Krieg in Ulm der Ulmer Waffenstillstand zwischen Bayern, Kurköln, Frankreich und Schweden geschlossen.
      • 11. Mai » Petrus Stuyvesant trifft als neu ernannter Generaldirektor der Niederländischen Westindien-Kompanie in Nieuw Nederland ein, wo er Willem Kieft ablöst, dem wegen zahlreicher Verfehlungen im Mutterland der Prozess gemacht werden soll.
      • 13. Mai » Bei einem schweren Erdbeben sterben in Santiago de Chile rund 12.000 Menschen und damit etwa ein Drittel seiner Bevölkerung.
      • 19. November » Johann Philipp von Schönborn wird zum Erzbischof von Mainz gewählt.

    Über den Familiennamen Van Bart

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Bart.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Bart.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Bart (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    H. van Bart, "Familienstammbaum familie Van Bart en familie Muurling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-bart-muurling/I307.php : abgerufen 15. Juni 2024), "Jan (John) van Bart (1623-????)".