Familienstammbaum ter Maten » Johannes van Grieken (1887-1966)

Persönliche Daten Johannes van Grieken 

Quellen 1, 2

Familie von Johannes van Grieken

Er ist verheiratet mit Alberta Cornelia Meijer.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 23. April 1913 in Uithoorn, Uithoorn, Noord Holland, Nederland erhalten.

Sie haben geheiratet am 25. April 1913 in Uithoorn, Uithoorn, Noord Holland, Nederland, er war 25 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Johannes van Grieken


De molens van de Uithoornse polder 1635-1930

(tekst van A.A. van Grieken, Amsterdam 2002, 2003, met zijn toestemming hier weergegeven)

De Uithoornse polder, tussen Kleine Drecht, Boterdijk en Amstel had een oppervlakte van 280 bunder (2,8 km2) en werd bemalen door watermolen "het Zandpad" aan de Amsteldijk Zuid. Met het poldergedeelte, westelijk van de Kleine Drecht was de totale oppervlakte van de polder 640 bunder. Het westelijk deel van de polder werd bemalen door de Vrouwenakkerse molen, gelegen aan het Jaagpad, nabij Vrouwenakker. De aangrenzende polder werd droog gehouden door de Calslager poldermolen, die de bijnaam de "Moordmolen" droeg.
Laastgenoemde molen verwierf deze bijnaam doordat een groep rondtrekkende en rovende zigeuners op 9 februari 1927 de molenaar Cornelis Romeijn en zijn zuster Antje op brute wijze hadden vermoord.

De Uithoornse poldermolens waren rietgedekte, achtkante poldermolens, zogenaamde bovenkruiers. De molens hadden niet de enigszins plompe vorm van de Noordhollandse binnenkruiers en ook niet de meer slanke vorm van de typische Zuidhollandse poldermolens, maar meer een tussenvorm en worden door molenkenners daarom wel "bovenlanders" genoemd.

Molen "het Zandpad" stond aan de Amsteldijk-Zuid, destijds ook wel het Jaagpad genoemd, een paar honderd meter westelijk van de dorpskern van Uithoorn, aan de noordelijke oever van de Amstel. De molen was grijs-groen geverfd, met gele raamkozijnen. De roeden en borden waren olijfgroen, evenals de staart, de spruiten en de schoren. De enden hiervan waren wit, evenals de klapmutsen en de duivenjagers. Ook de roeden hadden witte stukjes op de assekop, de z.g. "sokken".
Op de baard, dat is het naambord, bovenaan, onder de kap, stond vermeld: "HET ZANDPAD - Anno 1635-1851". Laatstgenoemd jaartal slaat op het feit dat in dat jaar diverse renovaties werden uitgevoerd. De molens werden in 1635 gebouwd onder supervisie van de beroemde Ir. Leeghwater.

Molen Het Zandpad had een vlucht van 18,12 meter en was voorzien van een scheprad met 24 schoepen van 42 cm breedte. Het scheprad zelf had een doorsnede van 3,60 meter. Met de wind als gratis drijfkracht werd het water uit de polder opgemalen en geloosd op de Amstel van 1.01 -A.P. tot 0,09 + A.P. Het zomerpeil van de polder bedroeg 0,62 m. -A.P.

De molenaars

Gedurende bijna een eeuw, vanaf 1830 tot 1930 hebben meerdere generaties van de familie VAN GRIEKEN de beide molens van de Uithoornse polder bemand. De eerste in de rij van genoemde periode op de Vrouwenakkerse molen was:
Hendrik van Grieken (1797-1875), die in 1831 huwde met Agatha van der Meer, opgevolgd door diens zoon Thomas van Grieken (1835-1910) en diens vrouw Maria van Tol, respectievelijk Cornelia van Vliet. Opvolgend was Hendricus (Hein) van Grieken (1869-1952)die in 1910 een achter de molen gelegen perceel weiland met water verkocht aan Cees Schnabel die de grond als tuingrond exploiteerde en daarmede de grondlegger werd van de tuinbouw in De Kwakel.
Jan van Grieken (1832-1911), zoon van eerstgenoemde Hendrik en Agatha van der Meer vierde op de Zandpadmolen in 1911 zijn vijftigjarig molenaarschap, waarna zijn kleinzoon Jan van Grieken (1887-1966), gehuwd met Alberta Cornelia Meijer (ouders van schrijver dezes) het ambachtelijk werk op deze molen mocht voortzetten tot omstreeks 1925.

De molenaars zijn weliswaar in dienst van de polder maar zij zijn gewoonlijk zeer verknocht aan "hun" molen.
Erg veel leefruimte bood de molen niet, vooral niet voor grote families, maar in de zomermaanden werd er ook gewoond in het bij de molen behorende zomerhuis. Molenaars hadden een vrij leven, met een mooi maar ook zwaar beroep.
Als er gemalen moest worden, moest er bij nacht en ontij gewerkt worden. De zware kap met wieken moest op de wind gekruid worden met het kruiwiel waarbij de kettingen gevierd werden en op kruipalen werden verankerd. Bij veranderende wind moesten de zijlen op de vier wieken worden uitgerold of ingenomen.
Leven op de molen

Het loon was beslist karig. Rond de eeuwwisseling verdiende Jan van Grieken op de Zandpadmolen fl. 1,25 per week! De geit leverde wel wat melk en de moestuin bij het molenerf de groente en aardappelen en de fruitbomen wat fruit. Enige bijverdiensten waren dus hoogst welkom. Diverse nevenberoepen werden door de Van Griekens beoefend, zoals timmerman, zeilmaker, visser, veehandelaar en melkslijter. Vooral in de stille zomermaanden, wanneer er weinig gemalen hoefde te worden, werd er ook buiten de molen gewerkt en bijgeklust.

De Zandpadmolen was gelukkig ook een goede palingmolen.
De palingvangst werd vooral gedurende het nachtelijke malen uitgevoerd. De paling zwemt graag met de stroom mee, in de richting van de molen en wordt dan gevangen in een raamnet. In het voorjaar werd ook snoek en baars gevangen. Deze vissen zwemmen graag tegen de stoom in, in het boezemwater van de molen en worden dan ook gevangen in de voorwaterloop waar dan ook een raamnet wordt aangebracht. Met wat geluk waren de vangsten soms aanzienlijk en vormden dan aldus een niet te versmaden bron van inkomsten.
Het einde

Bijna drie eeuwen hebben genoemde molens de Uithoornse polder droog gehouden. Helaas moesten deze prachtige monumenten van Hollands glorie uiteindelijk om zuiver economische redenen het veld ruimen in de vernieuwingsdrang van de negentiende en twintigste eeuw.
De Moordmolen brandde af in 1927. Molen "Het Zandpad" werd afgebroken in 1928. De Vrouwenakkerse molen volgde slechts twee jaar later en werd gesloopt in 1930.
Een monumentenwet was er kennelijk nog niet om deze fraaie voorbeelden van Hollandse molenbouw te beschermen. Eeuwenlang namen zij een belangrijke plaats in, in de geschiedenis van Uithoorn en zijn polder.

Wanneer men bedenkt dat de Uithoornse korenmolen "Het Lam" die zo fraai de dorpskern domineerde in de vijftiger jaren ook een roemloos einde werd beschoren, dan zal er waarschijnlijk weinig gemeenten zijn aan te wijzen die in zo'n korte tijd zich van haar gehele molenbestand wisten te ontdoen.
De polder moest voortaan maar droog gehouden worden door een pompgemaal, gebouwd op de vrijkomende grond van de gesloopte Zandpadmolen. Het gebouw kreeg de naam "Zandpad" ter herinnering aan haar illustere voorganger maar werd later omgedoopt tot "VERHOEK", naar de voorzitter van de Uithoornse polder Jacobis Johannis (Ko) Verhoek, die was gehuwd met Maria van Grieken (1888-1968) dochter van de hiervoor genoemde Thomas van Grieken van de Vrouwenakkerse molen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes van Grieken?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johannes van Grieken

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Johannes van Grieken


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Johannes van Grieken



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. tekst van A.A. van Grieken, Amsterdam 2002, 2003,
  2. www.Militieregisters.nl

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 12. Dezember 1887 war um die -1,7 °C. Der Winddruck war 8 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 96%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1887: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 18. Januar » Lazăr Edeleanu gelingt die Erstsynthese des Amphetamins an der Friedrich-Wilhelms-Universität.
    • 5. Februar » Die Oper Otello von Giuseppe Verdi nach dem gleichnamigen Theaterstück von William Shakespeare mit dem Libretto von Arrigo Boito wird am Teatro alla Scala in Mailand mit triumphalem Erfolg uraufgeführt. Nur Verdi selbst ist mit der Aufführung nicht zufrieden.
    • 8. Februar » Der Kongress der Vereinigten Staaten verabschiedet den von Henry L. Dawes ausgearbeiteten General Allotment Act, mit dem das Reservatsland der US-amerikanischen Indianer privatisiert wird, was zu deren massiver Verelendung führt.
    • 23. Februar » Die Côte d’Azur wird von einem starken Erdbeben getroffen, das etwa 2.000 Menschen ihr Leben kostet.
    • 29. September » Gründung des SC Germania von 1887, einem Vorgängerverein des Hamburger SV. Dieses Datum wird vom HSV als offizielles Gründungsdatum des Vereins angegeben.
    • 11. November » In Chicago werden die Anarchisten August Spies, Albert Parsons, George Engel und Adolph Fischer, die im Vorjahr den mehrtägigen Streik mitorganisiert haben, bei dem am 4. Mai eine Bombe Richtung Polizei geworfen wurde, trotz internationaler Proteste gehängt. Eine Verbindung zum Bombenanschlag konnte den Angeklagten zuvor jedoch nicht nachgewiesen werden.
  • Die Temperatur am 25. April 1913 lag zwischen 5,8 °C und 16,9 °C und war durchschnittlich 11,7 °C. Es gab 1,9 mm Niederschlag. Es gab 4,9 Stunden Sonnenschein (34%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Von 29. August 1913 bis 9. September 1918 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cort van der Linden mit Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1913: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,1 Millionen Einwohner.
    • 2. Februar » Das New Yorker Grand Central Terminal wird eingeweiht. Es ist seitdem der größte Bahnhof der Welt.
    • 3. März » Die erste nationale Suffragettenparade für das Frauenwahlrecht in Washington wird von einem wütenden Mob angegriffen. Viele Frauen der National Woman’s Party werden unter den Augen der Polizei verletzt.
    • 12. März » Der FC Dornbirn wird mittels einer Gründungsversammlung im Dornbirner Gasthaus zur Flur ins Leben gerufen. Die Vereinsfarben werden mit Rot-Weiß-Schwarz festgelegt.
    • 14. Juni » Der spanische Fußballverein Racing Santander wird gegründet.
    • 9. Oktober » Mitten im Nordatlantik brennt der britische Ozeandampfer Volturno wegen der weggeworfenen Zigarette eines Passagiers ab und geht unter, 136 Passagiere und Besatzungsmitglieder sterben. Durch drahtlose Telegrafie herbeigerufene Schiffe können über 400 Menschen retten und eine noch größere Katastrophe verhindern.
    • 21. Dezember » Das erste Kreuzworträtsel der Welt erscheint in der Wochenendbeilage der Zeitung New York World, erfunden von Arthur Wynne.
  • Die Temperatur am 26. Mai 1966 lag zwischen 10,1 °C und 14,0 °C und war durchschnittlich 11,6 °C. Es gab 5,0 mm Niederschlag während der letzten 2,6 Stunden. Es gab 0.2 Stunden Sonnenschein (1%). Es war fast komplett bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 14. April 1965 bis 22. November 1966 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cals mit Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP) als ersten Minister.
  • Von 22. November 1966 bis 5. April 1967 regierte in den Niederlanden das Kabinett Zijlstra mit Prof. dr. J. Zijlstra (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1966: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 12,4 Millionen Einwohner.
    • 24. Januar » In den Alpen kommen sämtliche 117 Insassen einer Boeing 707 der Air India ums Leben, als die Maschine an einem Felsmassiv des Mont Blanc zerschellt.
    • 20. Februar » Der Tanker Anne Mildred Brøvig verliert nach einer Kollision mit der britischen Pentland in der Nordsee bei Helgoland ca. 20.000 t Öl.
    • 10. März » In Amsterdam werden die Kronprinzessin Beatrix der Niederlande und Claus von Amsberg getraut.
    • 30. Mai » Die erste US-Raumsonde der Surveyor-Serie, Surveyor1, beginnt ihren Flug zum Mond, wo sie drei Tage später im Oceanus Procellarum weich landet und Bilder liefert.
    • 15. Oktober » Im westlichen Texas wird der Guadalupe-Mountains-Nationalpark geschaffen.
    • 14. Dezember » Willy Brandt wird Außenminister und Vizekanzler der Bundesrepublik Deutschland in der Großen Koalition. Sein Nachfolger als Regierender Bürgermeister von Berlin wird Heinrich Albertz.
  • Die Temperatur am 28. Mai 1966 lag zwischen 6,2 °C und 15,7 °C und war durchschnittlich 10,6 °C. Es gab 8,6 Stunden Sonnenschein (53%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-nord-west. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 14. April 1965 bis 22. November 1966 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cals mit Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP) als ersten Minister.
  • Von 22. November 1966 bis 5. April 1967 regierte in den Niederlanden das Kabinett Zijlstra mit Prof. dr. J. Zijlstra (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1966: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 12,4 Millionen Einwohner.
    • 3. April » Mit der sowjetischen Raumsonde Luna10 schwenkt erstmals ein Satellit in eine Umlaufbahn um den Mond ein. Die Sowjetunion hat damit im „Wettlauf ins All“ weiterhin einen Vorsprung vor den USA.
    • 1. Juni » Bei einer Aufnahmesession in den Abbey Road Studios in London spielen The Beatles zahlreiche Effekte für den am 26. Mai aufgenommenen Song Yellow Submarine ein. Unterstützt werden sie dabei unter anderem von Marianne Faithfull, Donovan und Brian Jones.
    • 11. Juli » Die Fußball-Weltmeisterschaft 1966 in England beginnt. Im Eröffnungsspiel trennen sich Gastgeber England und Uruguay 0:0.
    • 12. September » Gemini 11 mit Charles Conrad und Richard Gordon an Bord startet von Cape Kennedy aus in den Weltraum.
    • 4. November » Der Arno tritt über die Ufer und überflutet große Teile von Florenz. Dabei kommen zahlreiche Menschen ums Leben, Kunstwerke im Wert von mehreren Millionen werden beschädigt oder zerstört.
    • 11. November » Mit Gemini 12 startet der letzte Raumflug im Rahmen des Gemini-Programms der NASA. An Bord befinden sich Buzz Aldrin und James A. Lovell.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Grieken

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Grieken.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Grieken.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Grieken (unter)sucht.

Die Familienstammbaum ter Maten-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Herman ter Maten, "Familienstammbaum ter Maten", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-maten/I88038627.php : abgerufen 1. Mai 2024), "Johannes van Grieken (1887-1966)".