Familienstammbaum Ten Have » Elbert Pietersz Mooij (1664-1731)

Persönliche Daten Elbert Pietersz Mooij 


Familie von Elbert Pietersz Mooij

Er ist verheiratet mit Aletta Wijnands Roelevonck.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. Pieter Elbertsz Mooij  < 1695-????
  2. Wijnand Elbertsz Mooij  1696-???? 


Notizen bei Elbert Pietersz Mooij

Elbert Pietersz Mooij maakte al op jonge leeftijd carrière. vermeld staat dat hij reeds in 1691 notaris was van het Stichtse land. In het archief van het hof van Utrecht staat bij de 'tafel van acten en commissien ende instructien etc.'vermeld dat op 30 juni 1691 er admissie was van E.Mooij tot notaris.

Elbert werd door Catharina Heeremans, die voor 1712 Ambachtsvrouwe van Kortenhoef was, benoemd tot schout en heemraad. Daarnaast was hij tevens baljuw tot Loene, geheimschrijver,gadermeester en provisionele waarsman.
Een gadermeester was een inner van belastingen. Een baljuw is te vergelijken met een hedendaagse rechter. Een geheimschrijver was vermoedelijk een notaris.Deze kregen ( uiteraard) nogal wat vertrouwelijke ( geheime) opdrachten. Elbert was in iedergeval notaris. Onder de benaming geheimschrijver wordt ook wel een vertrouwenspersoon genoemd die voor de adel de berichten die per bode werden bezorgd moest (de)coderen. Of dit inderdaad zo is en of Elbert een dergelijke rol speelde is niet bekend. Wel was hij een voornaam persoon met een eigen wapen. Het wapen dat hij gebruikte was een verheven gouden klaverblad op een blauw schild, beneden vegezeld van twee afgewende wassenaars. Het wapen is nog te zien in de bestuurskamer van het gemeentehuis te Diemen..

Elbert bezat een behoorlijke hoeveelheid grond. In 1729 liet hij zijn testament maken waarin hij naast het huis en de moestuin 16 morgen land naliet. Een morgen was ongeveer 4/5 hectare ( de hoeveelheid grond die men in een morgen kon ploegen), zestien morgen is dus ongeveer 13 hectare.

Begrafenis
Elbert werd op 11 oktober 1731 begraven in de hervormde kerk te Kortenhoef. Zijn grafsteenis niet meer terug te vinden omdat bij restauratie van de ker (van 1964 tot 1974) de architect nogal onzorgvuldig met de grafstenen is omgesprongen. Na de restauratie bleken er grafstenen verdwenen en andere waren deels afgehakt om de vloer passend te krijgen.Er is wel een grafsteen van een Elbert Moij doch hierop staat de datun 1723 vermeld.Bij de restauratie stuite men overigens ok op een grafkelder vande fam. Mooij. Van diverse zijden is verzocht om hier archeologisch onderzoek te mogen doen doch dit werd door de architeckt steeds geweigerd.De grafkelder is thans bedekt onder een laag beton van enkele decimeters. Er is nog een foto van de grafkelder gepubliceerd in een uitgegeven boekje over de restauratie. In de kerk is een memoriebord waarin de schoolmeester J. Roos een grafdicht voor Elbert Mooij heeft geschreven.

"Alhier in de kerk rust Elbert Mooys gebeente
"Dewelke hier als schout regeerde dees gemeente
"Hoogheemraad bovendien en daarbij secretaris
"En door het Stigtse Land een openbaar notaris
"Baljuw tot Loene en Geheim schrijver aldaar
"Ses ampte sijn door hem alleen genoome waar
"Dewelke hij ook heeft vertrouwelijk volbragt
"Alzoo het nageslagt daardoor mag sijn geagt

Verder is in de kerk de oude regentenbank aanwezig. Deze werd in 1773 gemaakt en kwam in het bezit van de familie Mooij. In 1785 werd hij door Elbert Mooij ( ghetrouwd met Antonia van de broeck) verkocht aan de broer van de echtgenote, Piet van deBroeck. De bank is daarna tot 1973 in het bezit gebleven van de familie van de Broeck waarna zij aan de kerk werd overgedragen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Elbert Pietersz Mooij?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Elbert Pietersz Mooij

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Elbert Pietersz Mooij

Elbert Moij
± 1612-????
Ariaantje Pieters
± 1641-????

Elbert Pietersz Mooij
1664-1731



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 11. Oktober 1731 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1731: Quelle: Wikipedia
    • 20. März » Die italienische Stadt Foggia wird von einem Erdbeben teilweise zerstört. Es gibt etwa 2.000 Tote.
    • 16. August » Der Immerwährende Reichstag verabschiedet das Reichsgewerbegesetz, das die Befugnisse der Zünfte einschränkt und den Zugang zum Handwerk erleichtert.
    • 16. August » Kaiser Karl VI. verbietet den Bauhütten die in der Steinmetzordnung geregelte eigene Gerichtsbarkeit.
    • 31. Oktober » Erzbischof Firmian erlässt das Salzburger Emigrationsedikt, das die Grundlage zum Beginn der Vertreibung der Evangelischen aus dem Erzbistum Salzburg bildet.
    • 4. November » Demetrio
    • 25. November » Die Choralkantate Wachet auf, ruft uns die Stimme von Johann Sebastian Bach, basierend auf dem bekannten gleichnamigen Choral von Philipp Nicolai aus dem Jahre 1599, wird uraufgeführt.

Über den Familiennamen Mooij

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Mooij.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Mooij.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Mooij (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Ten Have-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
D.M. ten Have, "Familienstammbaum Ten Have", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ten-have/I27374.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Elbert Pietersz Mooij (1664-1731)".