Familienstammbaum Ten Berge » Blanche van Castillie (1188-1252)

Persönliche Daten Blanche van Castillie 

  • Sie ist geboren am 4. März 1188 in Palencia.

    Waarschuwing Pass auf: Alter bei der Heirat (23. Mai 1200) war unter 16 Jahre (12).

  • Sie ist verstorben am 27. November 1252 in Melun, sie war 64 Jahre alt.
  • Ein Kind von Alfons VII van Castillie und Eleonora van Engeland
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 23. Oktober 2013.

Familie von Blanche van Castillie

Sie ist verheiratet mit Lodewijk VIII (De Leeuw) van Frankrijk.

Sie haben geheiratet am 23. Mai 1200 in Pont Audemer, sie war 12 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Robert I van Artois  1216-1250
  2. Robert I van Artesië  1216-1250 


Notizen bei Blanche van Castillie

Blanca van Castilie (ook: Blanche van Castilie) (Palencia, 4 maart 1188 – Melun, 27 november 1252) was als echtgenote van koning Lodewijk VIII koningin van Frankrijk en na de dood van haar echtgenoot ook lange tijd regentes van het koninkrijk.
Ze was een dochter van koning Alfons VIII van Castilie en Eleonora van Engeland. Zij werd door een verdrag (januari 1200) tussen de koningen Filips Augustus van Frankrijk en Jan zonder Land van Engeland verloofd met de Franse kroonprins Lodewijk (1187-1226), de latere Lodewijk VIII). Het huwelijk vond plaats op 23 mei 1200 in Pont-Audemer (Normandie). Uit dit huwelijk kwamen dertien kinderen voort:
Blanche (1205-1206)
Agnes (1207-1207)
Filips - (9 september 1209 - 1218)
Alphonsus en Jan (1213-1213), tweeling,
Louis (de latere Lodewijk IX) - (25 april 1214 - 25 augustus 1270)
Robert - (25 september 1216 - 9 februari 1250)
Filips (1218-1220)
Jan Tristan- (21 juli 1219 - 1232)
Alfons van Toulouse - (11 november 1220 - 21 augustus 1271)
Filips Dagobert - (20 februari 1222 - 1232)

RENNES-LE-CHATEAU OF HET MYSTERIE VAN PASTOOR SAUNIERE

De vallei van de Aude is een streek die sterk gemarkeerd wordt door de sporen van het katharisme en de meedogenloze strijd die werd gevoerd door de Rooms-katholieke staat tegen deze vorm van ketterij. Hieruit vloeide een nieuwe legende voort: de schat van de katharen die vlak voor de overgave van de versterkte burcht van Montsegur in veiligheid werd gebracht, en ergens in het gebied werd verborgen.
Maar er bestaan nog andere theorieen over de oorsprong van de schat. Een ervan is dat de schat koninklijk is, namelijk van Lodewijk de IXe (Lodewijk de Heilige). Zijn moeder, Blanche van Castilie, zou de schat in Rennes-le-Chateau hebben achtergelaten toen ze Parijs moest ontvluchten tijdens de opstand van de landlieden. Een andere theorie is dat het de schat van de tempeliers is. De orde zou in Bezu, niet ver van Rennes-le-Chateau, een commanderij bezeten hebben, waar de leden niet werden gearresteerd tijdens de grote “razzia” door Filips de Schone. Deze tempeliers kwamen uit Roussillon en sommigen denken dat ze de schat van de orde bij zich hadden toen ze het Catalaanse huis verlieten.
Isabella van Frankrijk - (juni 1225 - 23 februari 1269)
Stefan - (geboren en gestorven in 1226)
Karel I van Sicilie - (maart 1227 - 7 januari, 1285)
Toen haar echtgenoot in november 1226 overleed, in volle kruistocht tegen de Katharen, werd Blanca plots regentes voor haar twaalfjarige zoontje Lodewijk IX, in een koninkrijk aan de rand van de opstand. Met steun van de pauselijk legaat Frangipani wist zij met succes haar gezag te herstellen over rebellerende vazallen en kon zij met name Chartres, Blois en Languedoc voor haar zoon herwinnen. Vanaf de meerderjarigheid van Lodewijk IX in 1234, betrok zij hem langzamerhand steeds meer bij de regeringstaken, zonder zichzelf echter volledig terug te trekken.
Nadat Lodewijk IX, ondanks de waarschuwingen van zijn moeder, in 1248 inscheepte voor de Zevende Kruistocht, werd zij opnieuw alleen gevolmachtigd regentes. De kruistocht leek haar een geldverslindende en gevaarlijke onderneming en het verloop van de geschiedenis heeft haar gelijk gegeven. Blanca van Castilie zou haar beide zoons niet meer terugzien. Robert I van Artesie sneuvelde in El-Mansoera en Lodewijk zou pas terugkeren in Parijs toen zijn moeder was begraven.
In 1250 had zij nog af te rekenen met de zogeheten pastoureaux, opstandige landlieden die al plunderend door Frankrijk trokken. Dat werd haar laatste optreden. In 1251 verergerde de hartkwaal waaraan ze reeds enkele jaren leed. Zij besloot zich terug te trekken in het cistercienzerklooster van Maubuisson, dat zij tien jaar eerder gesticht had en waar zij op 12 november 1252 overleed op de leeftijd van 64 jaar.

Er wordt gezegd dat haar familie erfenis ergens in de buurt van Rennes le Chateau zou liggen...

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Blanche van Castillie?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Blanche van Castillie

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Blanche van Castillie


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Castillie


    Die Familienstammbaum Ten Berge-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Olivier ten Berge, "Familienstammbaum Ten Berge", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ten-berge/I1590.php : abgerufen 24. September 2024), "Blanche van Castillie (1188-1252)".