Familienstammbaum Stuijts / Schalk en verbonden familieleden » Margaretha van Schotland (± 1045-1093)

Persönliche Daten Margaretha van Schotland 

  • Sie ist geboren rund 1045 in Rékaburcht bij Mecseknádasd in Hongarije.
  • Sie ist verstorben am 16. November 1093 in Edinburgh Castle (GB).
  • Ein Kind von Eduard Ætheling van Engeland
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 29. November 2023.

Familie von Margaretha van Schotland

Sie ist verheiratet mit Malcolm III van Schotland.

Sie haben geheiratet

Malcolm en Margaretha kregen de volgende kinderen:

1. Eduard, vermoord te Alnwick Castle op 13 november 1093
2. Edmund, koning van Schotland
3. Edgar van Schotland, 1074-1107
4. Alexander, ca. 1078-1124
5. Ethelred, lekenabt van Dunkeld
6. Edith, 1080-1118. Gehuwd met Hendrik I van Engeland
7. David, ca. 1084-1153
8. Maria, 1082-1116. Gehuwd met Eustaas III van Boulogne

Kind(er):

  1. Mathilda van Schotland  1079-1118 
  2. Maria van Schotland  1082-1116 


Notizen bei Margaretha van Schotland

Margaretha van Schotland (Rékaburcht bij Mecseknádasd in Hongarije, ca. 1045 — Edinburgh Castle (Schotland), 16 november 1093) was een kleindochter van koning Edmund II van Engeland en de zuster van Edgar Ætheling, ongekroond Angelsaksisch koning.

Haar vader was Eduard Ætheling, zoon van koning Edmund II, en haar moeder was Agatha, vermoedelijk een edelvrouw uit Hongarije of Kiev. Waarschijnlijk werd zij in Hongarije (op de Rekaburcht, 'Terra Brittanorum' bij Mecseknádasd) geboren. Toen haar oom, koning Eduard de Belijder stierf, ging zij naar Engeland waar haar broer Edgar aanspraak maakte op de Engelse troon. Na de Normandische verovering van Engeland in 1066 besloot Agatha om Engeland met haar kinderen te verlaten en terug te keren naar het vasteland. Een storm dreef hun schip echter terug naar de kust van Schotland, waar zij de bescherming zochten van de Schotse koning Malcolm III.

Margaretha huwde Malcolm, hervormde de Kerk en verengelste het Schotse hof. Ook introduceerde zij de rooms-katholieke liturgie in Schotland, herstelde de abdij van Iona en stichtte een priorij in Dunfermline, door haar zoon verheven tot Dunfermline Abbey.

Margaretha overleed door ziekte drie dagen na haar echtgenoot, die omkwam bij een inval in Engeland. In 1250 werd zij heilig verklaard door paus Innocentius IV, niet alleen voor haar invloed op de hervorming van de Kerk en de ondersteuning van de kloosterordes, maar ook omdat ze persoonlijk voedsel aan de armen gaf voordat ze zelf at en iedere nacht om middernacht een mis bijwoonde. In 1673 werd ze de beschermheilige van Schotland. Zij werd begraven in Dunfermline Abbey, vanaf 19 juni 1250 in een speciale kapel die bekend werd onder de naam St Margaret's Chapel. In 1597 gaf Filips II van Spanje de opdracht om de overblijfselen van Margaretha en Malcolm over te brengen naar Spanje en te herbegraven in het Escorial, alwaar hun laatste rustplaats onbekend is gebleven. Het hoofd van Margaretha was op last van Maria I van Schotland al in 1560 gescheiden van haar lichaam, als relikwie, het belandde in 1597 bij het Schotse college van de jezuïeten in Douai en ging verloren tijdens de Franse Revolutie.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Margaretha van Schotland?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Margaretha van Schotland

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Margaretha van Schotland

Margaretha van Schotland
± 1045-1093



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Schotland


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Frans Stuijts, "Familienstammbaum Stuijts / Schalk en verbonden familieleden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuijts-schalk/I41063.php : abgerufen 31. Mai 2024), "Margaretha van Schotland (± 1045-1093)".