Familienstammbaum Rogier » Cornelis MUSCH (± 1593-1650)

Persönliche Daten Cornelis MUSCH 

Quelle 1
  • Er wurde geboren rund 1593 in Brielle, Gemeente Brielle, South Holland, Nederland.
  • Berufe:
    • im Jahr 1618 Advocaat der Staten Generaal in Den Haag, Gemeente ’s-Gravenhage, Zuid Holland, Nederland.
    • im Jahr 1628 Griffier der Staten Generaal in Den Haag, Gemeente ’s-Gravenhage, Zuid Holland, Nederland.
  • Wohnhaft:
  • Er ist verstorben am 15. Dezember 1650 in Den Haag, Gemeente ’s-Gravenhage, Zuid Holland, NederlandKneuterdijk 6-8 / Huis van Brunswijk.

    Op deze plek staat nu het in 1652 gebouwde Johann de Witt huis.

    Na zijn overlijden verkochten de erfgenamen van Erik Dimmer de helft van het huis aan Cornelis Musch de beruchte griffier van de Staten-Generaal. Musch betaalde er 15.000 gulden voor. Het andere deel huurde hij, totdat hij het in 1649 voor 10.000 gulden kon kopen. Toen Cornelis Musch in 1636 zijn intrek in het huis nam, was hij 44 jaar. Hij was getrouwd met de levenslustige Elizabeth, dochter van de moralistischer Jacob Cats.

    Musch was in ongeveer 1593 in Rotterdam geboren als zoon van een rijke haringreder. Zijn vader was enkele malen burgemeester, een functie die we tegenwoordig wethouder zouden noemen. Cornelis begon zijn loopbaan als advocaat bij het Hof van Holland. Hij deed daar praktische ervaring op in de rechtspraktijk. Daarna was hij geruime tijd stadspensionarisvan Rotterdam. In strijd tussen Oldenbarnevelt en Maurits koos hij de kant van stadhouder Maurits. Musch bleef Oranjegezind en omdat de Oranjes in die tijd de machtigste personen waren, was dat niet slecht voor zijn carrière. De Friese stadhouder Willem Frederik schrijft in zijn dagboek dat Musch zijn carrière op gang hielp door relaties aan te knopen met dochters van invloedrijke regenten7.

    In 1628 werd Musch benoemd tot griffier van de Staten-Generaal. Het kostte hem het nodige aan geschenken, maar hij zou dat royaal terughalen. Musch was als geen andere op de hoogte van lopende kwesties en hij maakte handig gebruik van de politieke tegenstellingen tussen de verschillende gewesten. Het lukte hem om de bestuurders in de Staten-Generaal te beïnvloeden. Hij was slechte secretaris van de vergaderingen van het landsbestuur, maar hij gedroeg zich niet als een ambtenaar. Hij stond er om bekend zijn vergaderende bazen in de rede te vallen, ze niet aan het woord te laten, of ze in de wandelgangen te bepraten of te intimideren. En als ze dan toch iets besloten dat hem niet beviel dan wijzigde hij dat achteraf in het resolutieboek (waarin de besluiten werden opgeschreven). Al in 1631 klaagden leden van de Staten-Generaal dat hun griffier “te boecke laet teyckenen anders als de resolutie is gevallen.” Het was niet fraai voor iemand die pas drie jaar griffier was, maar het zou nog erger worden.
    Hartogstraat
    Hartogstraat. Links de tuin van het Johan de Witthuis.
    Als griffier had hij geen groot inkomen, maar hij vulde dit aan tot recordhoogte. Bijverdienen was gebruikelijk, maar Cornelis Musch maakte het erg bont. Bij hem was op een gegeven moment alles te koop, van een baantje voor een familielid tot zelfs geheime staatsdocumenten voor een buitenlandse gezant. Een dankbare Franse koning verhief hem in 1636 in de adel en ook de Zweedse koningin Christina schonk hem enkele voorrechten. Zijn voorbeeld werd door de klerken op de griffie gevolgd. Cornelis Musch kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. Hij werd beschermd door stadhouder Frederik Hendrik en door een groep machtige regenten. Vlak nadat Jacob Cats in 1636 raadpensionaris van Holland was geworden, trouwde Musch met zijn dochter Elisabeth. Elisabeth bleek in niets de moralistische gedichtjes van haar vader Cats te volgen. Zowel Musch als zijn vrouw kwamen in opspraak door hun voor die tijd te gemakkelijke omgang met het andere geslacht.

    Maar de groep mensen die hem steunden werd ouder en kleiner. Toen de nieuwe stadhouder Willem II in 1650 overleed, had hij geen beschermheer meer. Kort daarop, op 15 december 1650, overleed Cornelis Musch. Het gerucht ging dat hij, geplaagd door ‘gewetensangst’, zelfmoord had gepleegd. Alsof er niets gebeurd was, kreeg hij de begrafenis die bij zijn status paste. De leden van de Staten-Generaal liepen op 23 december met lange rouwmantels in de stoet mee naar de Grote Kerk8.

    Na zijn dood trok Elisabeth in bij haar vroegere geliefde Diederik Pauw op de Korte Vijverberg. Zij trouwden in stilte op 28 januari 1652. Het huis aan de Kneuterdijk 6-8 werd enkele maanden later, op 17 mei 1652 verkocht aan Mattheus Hoeufft.
    Oorzaak: Zelfmoord
  • Er wurde beerdigt am 23. Dezember 1650 in Den Haag, Gemeente ’s-Gravenhage, Zuid Holland, Nederland.
  • Ein Kind von Jan Jacobsz MUSCH und Maria Cornelisdr MATELIEFF
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 29. Dezember 2019.

Familie von Cornelis MUSCH

Er ist verheiratet mit Elisabeth CATS.

Sie haben geheiratet am 11. Juni 1636 in Den Haag, Gemeente ’s-Gravenhage, Zuid Holland, NederlandKloosterkerk.Quelle 1


Kind(er):

  1. Maria Elisabeth MUSCH  ± 1637-1698 
  2. Jacob MUSCH  1638-1638
  3. Anna Catharina MUSCH  1641-1667 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis MUSCH?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis MUSCH

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis MUSCH

Cornelis MUSCH
± 1593-1650

1636

Elisabeth CATS
1618-± 1673

Jacob MUSCH
1638-1638

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. DTB Den Haag, Kloosterkerk, Ondertrouwboeken 1628 dec 31 - 1636, BNR: 0377-01 Doop-, trouw- en begraafboeken 's-Gravenhage, Scheveningen en Loosduinen, Inventarisnummer: 182 / Haags Gemeentearchief (HGA)
  2. De Geschiedenis van Den Haag Es gibt verknüpfte Bilder

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1636: Quelle: Wikipedia
    • 11. Januar » In der Schlacht bei Haselünne im Dreißigjährigen Krieg siegt ein schwedisches Regiment über zahlenmäßig überlegene kaiserliche Truppen, obwohl sein Befehlshaber Dodo zu Innhausen und Knyphausen bereits zu Beginn der Schlacht getötet wird.
    • 26. März » Die Universität Utrecht wird mit einem feierlichen Akt gegründet.
    • 20. Juni » Martin Aichinger, Führer der Marchländischen Bauernbewegung, wird nach seiner Gefangennahme in der Schlacht am Frankenberg mit einigen seiner Getreuen am Linzer Hauptplatz hingerichtet.
    • 18. September » In Cambridge (Massachusetts) wird die Harvard University als College gegründet.
    • 4. Oktober » In der Schlacht bei Wittstock während der letzten Phase des Dreißigjährigen Krieges besiegen die Schweden das Heer der Kaiserlichen und Sachsen.
    • 28. Oktober » In Cambridge wird die Harvard-Universität gegründet. Ihren Namen verdankt sie ihrem ersten Wohltäter John Harvard.
  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) war von 1647 bis 1650 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1650: Quelle: Wikipedia
    • 10. Mai » Bei der Rückeroberung Irlands besiegt die englische Parlamentsarmee unter Roger Boyle irische Truppen in der Schlacht von Macroom.
    • 21. Juni » Irische Konföderationskriege: In der Schlacht von Scarrifholis im Zuge der Rückeroberung Irlands besiegt die New Model Army, das Parlamentsheer Oliver Cromwells, die irischen Truppen.
    • 1. Juli » In Leipzig erscheinen erstmals die als erste moderne Tageszeitung geltenden Einkommenden Zeitungen.
    • 20. Oktober » Die seit 1644 ihr Amt führende schwedische Königin Christina wird gekrönt.
    • 19. November » Zwei Jahre nach dem Ende des Dreißigjährigen Krieges erlebte der Dresdner Hof eine Doppelhochzeit mit vierwöchigen Feierlichkeiten. Christian und Moritz, die letzten beiden ledigen Söhne des Kurfürsten Johann GeorgI., heirateten die holsteinischen Schwestern Christiana und Sophie Hedwig.
  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) war von 1647 bis 1650 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1650: Quelle: Wikipedia
    • 10. Mai » Bei der Rückeroberung Irlands besiegt die englische Parlamentsarmee unter Roger Boyle irische Truppen in der Schlacht von Macroom.
    • 21. Juni » Irische Konföderationskriege: In der Schlacht von Scarrifholis im Zuge der Rückeroberung Irlands besiegt die New Model Army, das Parlamentsheer Oliver Cromwells, die irischen Truppen.
    • 1. Juli » In Leipzig erscheinen erstmals die als erste moderne Tageszeitung geltenden Einkommenden Zeitungen.
    • 20. Oktober » Die seit 1644 ihr Amt führende schwedische Königin Christina wird gekrönt.
    • 19. November » Zwei Jahre nach dem Ende des Dreißigjährigen Krieges erlebte der Dresdner Hof eine Doppelhochzeit mit vierwöchigen Feierlichkeiten. Christian und Moritz, die letzten beiden ledigen Söhne des Kurfürsten Johann GeorgI., heirateten die holsteinischen Schwestern Christiana und Sophie Hedwig.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen MUSCH

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen MUSCH.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über MUSCH.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen MUSCH (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Rogier-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
P. Rogier, "Familienstammbaum Rogier", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rogier/I20617497.php : abgerufen 14. Mai 2024), "Cornelis MUSCH (± 1593-1650)".