Familienstammbaum Rietveld » Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart (1902-1987)

Persönliche Daten Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart 


Familie von Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart

Er ist verheiratet mit Huibertje de Groot.

Sie haben geheiratet am 16. Juni 1928 in Sliedrecht, er war 25 Jahre alt.Quelle 1


Kind(er):

  1. Jacob Goedhart  1929-2012 
  2. Rokus Goedhart  1935-2018 
  3. (Nicht öffentlich)
  4. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart

Kees kreeg tijdens zijn opleiding aan de politieschool een ongeval en is daardoor afgekeurd. Hij werd toen conciërge op de Christelijke Technische School aan de Gordelweg, Rotterdam-Noord. In loop der tijd nam hij ook administratiewerk op zich en werkte daar feitelijk als volwaardig administrateur. De schoolinspectie vond echter dat hij hiervoor een middenstandsdiploma nodig had. Op 48-jarige leeftijd is Kees toen aan opleiding daartoe begonnen. Kort daarna had hij de benodigde papieren. Een jaar na zijn pensionering in 1967 deed hij nog administratiewerk voor de school en werkte hij een nieuwe kracht in.

Tijdens de oorlogsjaren raakte Kees bij het verzet betrokken. De zoon van de directeur van de school was een van de meest gezochte kopstukken uit het lokale verzet. Omdat Kees direct bij de school woonde, was hij steeds ‘toegankelijk’ voor het verzet. Hij was zelf niet actief betrokken bij overvallen, maar stond altijd wel gereed - overdag, ’s avonds en ’s nachts - om de schoolpoort open te maken, om mensen of ‘buit’ (wapens en gestolen bonkaarten) te ontvangen en voor verder transport ervan te zorgen. Het heeft ertoe geleid dat hij op 12 februari 1945 is opgepakt door de Sicherheitsdienst (SD). Hij is onder schot naar school gebracht en met hem is de school vijf uur lang doorzocht naar een wapenopslag van het verzet. Ook thuis vond een huiszoeking plaats, onder andere werden de matrassen met bajonet kapotgesneden. Kees werd vervolgens tien dagen op het Haagseveer vastgehouden en op de Westersingel langdurig door de SD verhoord. Indertijd ging het gerucht dat Kees op het Hofplein geëxecuteerd zou zijn. Dit bleek later niet te kloppen Volgens het herdenkingsboekje van de school ‘De verzetsbeweging en de christelijke ambachtsschool te Rotterdam 1940-1945’ leverde het verhoren niets op en besloot men Kees naar een strafkamp in Duitsland te brengen. Kees is naar Amsterdam en op 22 februari 1945 naar de gevangenis te Scheveningen - het zogeheten ‘Oranjehotel’ - gebracht. Vanaf hier is hij met anderen op transport naar Duitsland gezet. Een ondergrondse verzetsgroep kwam achter dit transport en heeft de begeleiders omgekocht om de trein naar de Achterhoek om te leiden. Hier werd de trein beschoten. Door de verwarring die ontstond, heeft Kees uit de trein kunnen ontsnappen. Hij werd echter opgepakt en is door TOD - een politieke organisatie van de bezettingsmacht - ter plaatse te werkgesteld. Vanwege zijn slechte voet is hij uiteindelijk afgekeurd en verzorgd in het klooster bij Etten-Terborg, Gelderland. Ongeveer vijf weken na zijn arrestatie kwam hij te voet op klompen thuis. Dit lopen moet zeer pijnlijk zijn geweest vanwege zijn handicap.

Het gezin heeft te Schiedam en in Rotterdam aan de Bergsingel en de Rodenrijsestraat gewoond. Rond 1970 zijn Kees en Huipie verhuisd naar een flat aan de Thorbeckelaan te Sliedrecht.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Clazinus Goedhart


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. huwelijksakte 56 Genlias

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:


    Die Familienstammbaum Rietveld-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Geert Rietveld, "Familienstammbaum Rietveld", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rietveld/I3224.php : abgerufen 21. Juni 2024), "Cornelis Clazinus "Kees" Goedhart (1902-1987)".