Familienstammbaum Ravesloot » Jan Marie RAVESLOOT (1907-1985)

Persönliche Daten Jan Marie RAVESLOOT 


Familie von Jan Marie RAVESLOOT

Er ist verheiratet mit Francisca Theodora Bernardina BRANDTS.

Sie haben geheiratet am 26. September 1935 in Den Haag, er war 27 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jan Lodewijk RAVESLOOT  1937-2003 


Notizen bei Jan Marie RAVESLOOT

Burgemeester van Avereest van 15 oktober 1937 tot 11 januari 1946.

Inleiding
Jan Marie Ravesloot werd geboren te Tull en ’t Waal op 28 oktober 1907, uit het huwelijk van Jan Ravesloot en Louise van Dullemen. Zijn vader was Nederlands Hervormd predikant in die plaats.
Het gezin Ravesloot-van Dullemen was aangesloten bij de Christelijk Historische Unie, welke politieke partij met de A.R.P. (Anti Revolutionaire Partij) en de K.V.P. (Katholieke Volkspartij) destijds werd samengevoegd tot het C.D.A. (Christen Democratisch Appèl).
Na zijn lagere schooltijd ging de jonge Ravesloot naar het gymnasium om vervolgens de studie ”Nederlands Recht” aan te vangen aan de Universiteit te Leiden.

Na het behalen van zijn bul kreeg hij, na eerst een andere functie te hebben uitgeoefend, een aanstelling als secretaris van de ”Armenraad” te ’s-Gravenhage.
De ”Armenraad”, ook wel genoemd ”Armenzorg”, was in de jaren dertig van de vorige eeuw een vorm van hulpverlening aan hen, die niet zelf in hun materiële behoeften konden voorzien. Eén en ander geschiedde vanwege kerkelijke instellingen (Diaconieën), door particulieren of door de overheid. Gezien het huidige sociale stelsel in Nederland zijn ”Armenzorg” en ”Armenraad” verouderde begrippen.

Huwelijk
Op 26 september 1935 huwde de jonge Ravesloot zijn studiegenote, de juriste Mr. Francisca Theodora Bernardina Brandts, geboren te ’s-Gravenhage op 13 november 1909 en overleden te Utrecht op 31 mei 1977.
Uit het huwelijk van het echtpaar Ravesloot-Brandts werden drie kinderen geboren:
1. Jan Lodewijk, geboren te ’s-Gravenhage op 6 juni 1937.
2. Marianne Josine, geboren te Avereest op 16 mei 1939.
3. Francine Louise, geboren te Avereest op 19 maart 1946 en overleden op 30 augustus 1995.

Benoeming tot burgemeester van Avereest
Drie dagen na zijn benoeming, op 18 oktober 1937, werd de heer Ravesloot als burgemeester van de gemeente Avereest geïnstalleerd.
Burgemeester Mr. J.M. Ravesloot heeft een vrij moeilijke ambtsperiode in Avereest gehad:
A. Benoemd in de tweede helft van de dertiger jaren van de vorige eeuw, de beruchte crisisjaren met de vele werklozen en de daarmede gepaard gaande schrijnende armoede in Avereest.
B. De afkondiging door de regering van de mobilisatie op 28 augustus 1939 voor het gehele dienstplichtige reservekader en van de lichtingen 1924 tot en met 1939. Er moest toen voor een hele compagnie (circa 180 man) van het 20ste-Regiment Infanterie, onder commando van de kapitein A.P. Durand, inkwartiering worden geregeld. (Even een sprongetje zijwaarts. Kapitein Durand was erg geliefd bij zijn manschappen. Zijn koosnaam was ”Appie”. De kapitein was met zijn staf ingekwartierd in het statige pand Moerheimstraat 1, Dedemsvaart, van de familie Kappers. Door middel van het uitschrijven van een prijsvraag werd het pand ”Huize Paraat” genoemd).
C. De overval van Nazi-Duitsland op Nederland, op vrijdag 10 mei 1940, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien, gedurende vijf jaar.

Onderduiken
In de maand juni 1944 was het voor de burgemeester en zijn gezin beter om een tijdje van het toneel te verdwijnen door onder te duiken in Den Haag. Op 13 juni 1944 werd door de bezetter de N.S.B.er Jan van Arkel tot burgemeester van Avereest benoemd. Op 28 april 1945 werd ”burgemeester” van Arkel door het Militair Gezag gearresteerd en geïnterneerd.

Ambtswoning leeggeroofd
Op zaterdag 7 april 1945 werd de ambtswoning van burgemeester Ravesloot, gelegen aan de Hoofdvaart, destijds plaatselijk bekend als Wijk F, nummer 116, sinds 1947 plaatselijk bekend als Hoofdvaart 7, door een aantal terugtrekkende militairen van het ”Herrenvolk” leeggeroofd. Vermoedelijk waren de familieleden van deze militairen in de ”Heimat ausgebombt” en konden zij de vrij kostbare inboedel van het burgemeestersgezin goed gebruiken. Toen burgemeester Ravesloot, na bijna een jaar ondergedoken te zijn geweest, op vrijdag 20 april 1945 met zijn gezin terug kwam in de gemeente Avereest, vond hij daar een, door de Duitsers met hun beruchte ”Gründlichkeit”, totaal leeggeplunderd huis.

De grote inzameling
In verband met het feit, dat burgemeester Ravesloot gedurende zijn ambtsperiode zich had leren kennen als een ware burgervader voor zijn gemeentenaren, wilde men een actie op touw zetten om het getroffen burgemeestersgezin schadeloos te stellen. Er werd een comité samengesteld, bestaande uit een aantal vooraanstaande ingezetenen, met als doel geld in te zamelen voor de aanschaf van een nieuwe inboedel. Vrijwilligers uit alle lagen der bevolking gingen huis aan huis op pad om door middel van intekenlijsten te collecteren. Het uiteindelijke resultaat van deze spontane actie was in één woord verbluffend. Het totale bedrag van deze spontane inzameling bedroeg een voor die tijd kapitale som. Nagenoeg iedere Avereester had zijn of haar steentje bijgedragen om tot dit succes te komen. Het actie-comité schafte een kloek boekwerk aan, waarvan de voorzijde was voorzien van het wapen van de gemeente Avereest, in welk boekwerk alle intekenlijsten gebundeld waren opgenomen. Het totale bedrag van de inzameling werd met het boek aan burgemeester Ravesloot ter hand gesteld. De opdracht, vermeld op de eerste bladzijde van het betreffende boekwerk, luidde als volgt:
”Als spontane uiting van blijdschap over den behouden terugkeer van Mr. J.M.Ravesloot als Burgemeester van Avereest, op 20 april 1945, na een jaar van gedwongen scheiding, boden de hierachter vermelde ingezetenen van de gemeente Avereest hem en zijn gezin als blijvende herinnering een cadeau aan, noodig voor het opnieuw inrichten van hun, door den Duitschen overweldiger leeggeroofde woning.
Dedemsvaart, 7 juni 1945.”

Benoeming Almelo en Delft
Op 11 januari 1946 werd de heer Ravesloot benoemd tot burgemeester van de gemeente Almelo, terwijl twintig jaar later zijn benoeming tot eerste burger van de gemeente Delft volgde. Een mooie carrière dus!

Boek naar Historische Vereniging Avereest
Na het overlijden van burgemeester Ravesloot te Baarn, op 24 maart 1985, kwam het boek in handen van zijn zoon, de inmiddels overleden emeritus-predikant Jan Lodewijk Ravesloot. Jan Lodewijk Ravesloot overleed te Hardenberg, op 2 maart 2003. De Historische Vereniging Avereest mocht destijds uit handen van Mevrouw Z.J. Ravesloot-van Nimwegen het boek ontvangen, een belangrijke aanwinst van de collectie boekwerken van deze vereniging. In het betreffende boek staan op de ingebonden intekenlijsten welgeteld 2223 handtekeningen van inwoners van Avereest (Dedemsvaart - Balkbrug - Oud-Avereest), waaronder enige handtekeningen van tijdelijk in de gemeente Avereest ondergebrachte evacuées uit het westen van Nederland. Uit het vorenstaande moge blijken, dat de solidariteit onder de mensen in die dagen, kort na de bevrijding van de Duitse overheersing, bijzonder groot is geweest.

Slot
Dit was in vogelvlucht de historie van het burgemeesterschap van Mr. Jan Marie Ravesloot. Hij was een overheidsdienaar, die voor al zijn gemeentenaren een luisterend oor had en zich in vrij korte tijd van zijn ambtsperiode bijzonder geliefd wist te maken.
Met dank aan de dames Z.J. Ravesloot-van Nimwegen en M.J. Schorer-Ravesloot voor het beschikbaar stellen van de foto’s en documenten en het verstrekken van de nodige informatie.
Peter Makaske, amateur-historicus

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Marie RAVESLOOT?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Marie RAVESLOOT

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 28. Oktober 1907 lag zwischen 1,6 °C und 8,8 °C und war durchschnittlich 5,6 °C. Es gab -0,1 Stunden Sonnenschein (0%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 17. August 1905 bis 11. Februar 1908 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Meester mit Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1907: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,6 Millionen Einwohner.
    • 6. Januar » Maria Montessori eröffnet ihre erste Schule und Kindertagesstätte in Rom, die Casa dei Bambini im Armenviertel San Lorenzo.
    • 30. Januar » Das Korsør Biograf Teater in der dänischen Stadt Korsør wird eröffnet. Es ist inzwischen das weltweit älteste noch bespielte Kino.
    • 11. Februar » Im Rhode Island Sound sinkt nach einer Kollision mit einem Schoner der Raddampfer Larchmont. 140 Menschen sterben.
    • 2. März » Die Operette Ein Walzertraum von Oscar Straus mit dem Libretto von Felix Dörmann wird am Carltheater in Wien uraufgeführt.
    • 2. Mai » Die St. Pölten mit dem steirischen Wallfahrtsort Mariazell verbindende Mariazellerbahn wird für den Personenverkehr freigegeben.
    • 4. Juni » Durch die Fusion zweier Vereine entsteht der schwedische Fußballverein Helsingborgs IF.
  • Die Temperatur am 26. September 1935 lag zwischen 6,5 °C und 16,1 °C und war durchschnittlich 10,5 °C. Es gab 0.3 mm Niederschlag während der letzten 0.3 Stunden. Es gab 7,6 Stunden Sonnenschein (63%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 26. Mai 1933 bis 31. Juli 1935 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn II mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Von 31. Juli 1935 bis 24. Juni 1937 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn III mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1935: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,4 Millionen Einwohner.
    • 21. Februar » Der französische Parfümeur Armand Petitjean gründet in Paris das Unternehmen Lancôme, das rasch für seine Parfüms bekannt wird. Die Luxusmarke wird 1964 an den L’Oréal-Konzern verkauft.
    • 26. Februar » Robert Watson-Watt und Arnold Wilkins führen auf Basis ihres Berichts Erkennen und Orten von Flugzeugen durch Funk in der Nähe von Daventry den ersten Feldversuch mit Radar durch.
    • 8. April » Die Uraufführung der Oper Maria Malibran von Robert Russell Bennett findet an der New Yorker Juilliard Music School statt.
    • 29. Mai » Das französische Passagierschiff Normandie tritt seine Jungfernfahrt an. Der Ozeanriese ist fünf Jahre lang weltgrößtes Schiff.
    • 16. Juni » Der französische Luxusdampfer Normandie erreicht nach vier Tagen und drei Stunden den Hafen von New York– und erhält damit das Blaue Band.
    • 5. November » Die Firma Parker Brothers erwirbt die Rechte am Brettspiel Monopoly von Charles Darrow.
  • Die Temperatur am 24. März 1985 lag zwischen 3,7 °C und 9,4 °C und war durchschnittlich 5,9 °C. Es gab 1,8 mm Niederschlag während der letzten 1,1 Stunden. Es gab 0.9 Stunden Sonnenschein (7%). Es war schwer bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Donnerstag, 4 November, 1982 bis Montag, 14 Juli, 1986 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers I mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1985: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 14,5 Millionen Einwohner.
    • 11. Januar » Auf der Heilbronner Waldheide explodiert die Stufe einer Pershing-II-Rakete.
    • 30. April » In Paris wird Claude Lanzmanns Dokumentarfilm Shoah uraufgeführt.
    • 19. Juli » Bei Téséro im Val di Stava (Stavatal) in Trentino in Südtirol, Italien bricht der Absetzdamm eines Bergwerks und verursacht eine Flutwelle, die zwischen 200 und 361 Todesopfer fordert.
    • 19. August » Hansjoachim Tiedge, beim Bundesamt für Verfassungsschutz zuständig für die Abwehr von DDR-Spionage, setzt sich in die DDR ab.
    • 13. September » In Japan erscheint das Videospiel Super Mario Bros. der japanischen Firma Nintendo.
    • 15. Oktober » In Straßburg wird die Europäische Charta der kommunalen Selbstverwaltung unterzeichnet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia

  • 1982 » Igor Gorin, US-amerikanischer Sänger, Schauspieler, Komponist und Musikpädagoge
  • 1984 » Jack Groob, kanadischer Geiger und Dirigent
  • 1984 » Sam Jaffe, US-amerikanischer Schauspieler
  • 1984 » William Voltz, deutscher Schriftsteller
  • 1985 » George London, amerikanischer Opernsänger
  • 1986 » James Earle Ash, US-amerikanischer Pathologe und Offizier

Über den Familiennamen RAVESLOOT

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen RAVESLOOT.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über RAVESLOOT.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen RAVESLOOT (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Ravesloot-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Ravesloot, "Familienstammbaum Ravesloot", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ravesloot/I862.php : abgerufen 10. Juni 2024), "Jan Marie RAVESLOOT (1907-1985)".