Familienstammbaum Ravesloot » Keympe Riencks van UNIA (± 1378-± 1440)

Persönliche Daten Keympe Riencks van UNIA 

  • Er wurde geboren rund 1378 in Wirdum.
  • Er ist verstorben rund 1440 in Beers.
  • Ein Kind von Rienck van UNIA und Rixt van AMMAMA
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 4. Juni 2020.

Familie von Keympe Riencks van UNIA


Kind(er):

  1. Foeck Keympes van UNIA  ± 1403-???? 


Notizen bei Keympe Riencks van UNIA

Omstreeks 1400 laat Keympe van Unia in Leeuwarden het Uniahuis bouwen. In een schrijven over "Leeuwarden als hoofdstad van Friesland onder de Saksische regering" staat: nu had in het begin van die eeuw een edelman Keimpo Unia, later Grietman van Leeuwarderadeel, een sterk kasteel laten bouwen. Het wordt beschreven als een "huys of slot ende schoon getimmerd van playsance, genoegh starck uit het water opgewracht of door eene gracht omgeven, ja het werd zelfs voor de schoonste en sterkste van alle stinzen der stad Leeuwarden gehouden!
Het waren roerige tijden en de families die rondom Leeuwarden woonden in sterke stinzen hielden zich volop bezig met de politieke machtsverhoudingen in die tijd. Een groot deel van de familie van Unia was aanhanger van de Schieringer partij. De Leeuwarders waren meer gecharmeerd van de Vetkoperse partij. Het was allemaal heel onduidelijk hoe het een en ander in elkaar zat: de Schieringers waren vaak voorstander van de Friese vrijheid en de Vetkopers waren soms genegen om vreemde overheersing te accepteren. Maar ook de Schieringers waren hier niet wars van als het zo uit kwam. Zo gebeurde het dat Albrecht van Saksen een van zijn veldheren stuurde om orde op zaken te stellen, Graaf Willebrord von Schaumburg. Met Aucke en Werp van Unia wordt overeengekomen dat zij het Uniahuis tijdelijk, en wel van 24 Julij 1498 tot St. Michiel (den 14 December) daaraanvolgende, afstaan aan de graaf en zijn kornuiten voor onderdak, onder belofte, dat hij het huis op dien dag zoo goed of beter zou verlaten dan hij het ontvangen had. De hertog blijkt andere plannen te hebben. Hij zond, heimelijk, een wagen met geschut, kruid en lood van Sneek naar Leeuwarden, ter versterking van Uniahuis. Hoewel hij de vaten kruid met boter had laten besmeren, en het geschut met riet overdekken, werd deze verradelijke handelwijze, toen de wagen reeds voor de poort der stins was gekomen, ontdekt door eenige kinderen, die daaromheen speelden. Deze deelden hunne bevindingen aan eenige voorbijgangers mede, en nu was de kreet van eenige burgers:” wij zijn verraden!" genoeg, om de geheele verontwaardigde gemeente Leeuwarden tegen Uniahuis en de daarop liggende zwakke bezetting in beweging te brengen. Het gevolg hiervan was, dat velen, zonder voorkennis van de Regering, de stins aanvielen, plunderden, en door een groot gat in den muur te stooten haar weerloos maakten.

Feycke van Unia, overleden in 1437, misschien zoon van Keimpe (?) van Unia en N.N..
Genoemd in OFO I-65 d.d.18-9-1435 bij verkoop van land te Swichem.
Ook genoemd in OFO I-68 d.d.8-6-1436 en in OFO I-73 d.d. 3-10-1437 als mederechter van Leeuwarderadeel.
Misschien had hij als zusters:
a) Tieth van Unia,getrouwd met Rienck van Camstra,overleden 1461.
b) Foeck van Unia,getrouwd met Ruurd van Roorda,overleden 1445.
Feycke was gehuwd met waarschijnlijk N.Fons

Beroep: grietman van Leeuwarderadeel.

Beers was in de middeleeuwen een klein dorpje en sindsdien zijn er weinig inwoners bij gekomen. Wel stond daar de Uniastins waar in 1443 Keimpe Unia de scepter zwaaide. Deze Keimpe was een van de meest vooraanstaande edelen en een van de aanvoerders van de Schieringer partij. De stins bood regelmatig onderdak aan Schieringer vechtjassen, wat natuurlijk niet naar de zin was van de Vetkopers in het nabije Leeuwarden. Die probeerden dan ook de stins in te nemen, maar hoe vaak ze het ook probeerden en hoe hard ze ook hun best deden, het lukte hen niet de stins en zijn bewoners klein te krijgen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Keympe Riencks van UNIA?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Keympe Riencks van UNIA

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Keympe Riencks van UNIA

Rienck van UNIA
± 1340-± 1392
Rixt van AMMAMA
± 1345-> 1370

Keympe Riencks van UNIA
± 1378-± 1440



Onbekend


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Keympe Riencks van UNIA



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van UNIA

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van UNIA.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van UNIA.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van UNIA (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Ravesloot-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Ravesloot, "Familienstammbaum Ravesloot", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ravesloot/I7931.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Keympe Riencks van UNIA (± 1378-± 1440)".