Familienstammbaum Ottenhoff - Schilder » Gerard "Gerrit" Schilder (1791-????)

Persönliche Daten Gerard "Gerrit" Schilder 


Familie von Gerard "Gerrit" Schilder


Notizen bei Gerard "Gerrit" Schilder

Gerrit Schilder heeft gediend in het leger van Napoleon. Bron: Albert Slaman onderzocht dit feit en kwam tot onderstaand verslag.

Napoleon had het Koninkrijk Holland op 9 juli 1810 geannexeerd, het leger gereorganiseerd een verplichte diensttijd in gesteld van vijf jaar.
De soldaten, en dus ook Gerrit, gingen niet bepaald uit vrije wil in het leger.
Gerrit (formeel Gerard) Schilder behoorde tot de lichting van 1811. Hij werd gekeurd in Woerden, omdat hij woonachtig was in Linschoten. In Linschoten was hij dagloner.
Gerrit werd ingeschreven in het 126ste Regiment Infanterie van Linie onder nummer 5288. Later is er een inschrijving in het 123ste Regiment Infanterie van Linie onder nummer 5079. Reden van deze dubbele registratie is dat het 126ste Regiment in 1813 is overgegaan in het 123ste Regiment.
Op beide inschrijvingen wordt als zijn vader Bernard Schilder (formeel Joannes Bernardus) en als zijn moeder Marie van Waring / Marie Werning (moet zijn Metje, formeel Mechteld, van Winsum) genoemd.
Inschrijving 5288 vermeld:
Geboren op 31 december 1791 te Jutphaas canton IJsselstein, departement Zuiderzee
Lengte 1 m 694, ovaal gezicht, front: couvert (bedekt), blauwe ogen, lange neus, mond …, kin klein, haren en wenkbrauwen blond; geen bijzondere kenmerken.

Het 126ste Regiment is opgericht op 18 augustus 1810 en had zijn garnizoensplaats Brive-la-Gaillarde. Voor de komst van Gerrit trekt Napoleon Rusland in. Napoleon trok met 1.937 manschappen en 84 officieren Rusland in. Het grootste deel van het leger bestond uit normale lijninfanterie. Deze infanterieregimenten bestonden uit 4 tot 5 bataljons. Onderweg worden versterkingen aangevoerd.
Op 22 november 1812 komt Gerrit aan bij het Corps en wordt hij ingedeeld bij het 5e bataljon, 4e compagnie van het 126ste Regiment.
In 1812 werd er gebivakkeerd bij de Berezina. De Slag aan de Berezina is een veldslag die plaatsvond van 26 tot 29 november 1812 aan de Berezina tijdens de terugtrekking van de veldtocht van Napoleon naar Rusland. Bij de terugtocht uit Rusland en bij de overtocht van de Berezina werden zware verliezen geleden. Na de Slag bij de Berezina zijn alle officieren dood of gevangengenomen.
Op 28 november 1812 waren 346 manschappen over. 38 soldaten keerden terug uit Rusland.

In januari 1813 wordt het 126ste Regiment ontbonden en geïncorporeerd in het 123ste Regiment Infanterie van Linie dat evenals het 126e regiment zware verliezen had geleden.
Het 123ste Regiment had zijn garnizoensplaats in Saint Omer net ten zuiden van België.
Tussen juni 1812 en juli 1814 werden 5.000 soldaten, voornamelijk uit Nederland, toegevoegd aan het regiment.
In 1813 is het 123ste Regiment, vermoedelijk met Gerrit, weer naar het oostfront vertrokken.
Het 123ste Regiment deed met Napoleon mee met de Duitse Campagne in 1813 en bestond uit vijf bataljons waarvan er enkele in Lützen werden ingezet.
Bij de Slag van Lützen (bij Leipzig) op 2 mei 1813 versloeg Napoleon tijdens de Zesde Coalitieoorlog de geallieerden in de huidige Burgenlandkreis in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Het bleef bij een tactische overwinning, want door gebrek aan cavalerie kon Napoleon de op de vlucht geslagen Russen en Pruisen niet achtervolgen. Op 21 mei 1813 wordt de strijd voortgezet met de Slag bij Bautzen.
Het 2e bataljon werd gelegerd te Wittenberg. Op 30 november 1813 werd het 3e bataljon gevangengenomen na de verovering van de Pruisische vesting Stettin en het 5e bataljon werd tot overgave gedwongen door een Pruisisch korps bij Arnhem. De Nederlandse soldaten namen daarna dienst in het nieuwe Nederlandse leger.
Het 123ste Regiment Infanterie van Linie werd in juli 1814 ontbonden.

Helaas is er geen vermelding wat Gerrit Schilder is overkomen, maar we hebben in Nederland ook geen overlijdensacte van hem kunnen vinden. Vermoedelijk is hij één van de vele slachtoffers van Napoleon’s veldtochten.

Elke infanterist droeg circa 28 kg aan bewapening en uitrusting mee, waaronder een noodvoorraad meel van 2,5 kg en 1,5 kg brood en beschuit.
Volgens de voorschriften had iedere militair dagelijks recht op 875 gram brood, 62,5 gram rijst of 125 gram groenten, 312,5 gram vlees, 1 fles wijn of bier en 2 glazen brandewijn.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerard "Gerrit" Schilder?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerard "Gerrit" Schilder

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Gerard "Gerrit" Schilder


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Gerard "Gerrit" Schilder



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Albert Slaman

Über den Familiennamen Schilder

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Schilder.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Schilder.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Schilder (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Andre Ottenhoff, "Familienstammbaum Ottenhoff - Schilder", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ottenhoff/I2680.php : abgerufen 24. Mai 2024), "Gerard "Gerrit" Schilder (1791-????)".