Stammbaum Nijborg » Geert Nijborg (1899-1927)

Persönliche Daten Geert Nijborg 


Familie von Geert Nijborg

Er ist verheiratet mit Lolkje Oldenburger.

Sie haben geheiratet am 7. Mai 1921 in Anloo, Aa en Hunze, Drenthe, Nederland, er war 22 Jahre alt.Quelle 3


Kind(er):

  1. Arend Nijborg  1921-2009 
  2. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Geert Nijborg

Geert Nijborg woonde eerst in een woonschip te Windeweer en vervolgens Annerveenschekanaal. Daarna is hij inwonend bij zijn broer Chris in Annen en later verblijft hij op een ijzeren woonschip bij de sluis in Eexterveenschekanaal. Nadat hij dit schip te koop had aangeboden, woonde hij vanaf 1926 aan de Eexterweg 18 in Annen.
In 1910 is aan hem een nationaliteitsbewijs verstrekt.
Medio februari 1920 wordt Geert, 21 jaar, muizenvanger wonende te Annerveenschekanaal, gedagvaard om te verschijnen voor het kantongerecht te Assen, omdat hij op 9-2-1920 te Spijkerboor een mol heeft vervoerd (Dagvaarding OM, Assen d.d. 13-2-1920, nr.395).
Er wordt in dezelfde maand positief geadviseerd over zijn verzoek om zich voor 12 maanden naar Duitsland te begeven. Geert is militieplichtige der lichting 1919 en in het genot van groot verlof. Hij behoort tot de 3e Comp. IIe Bat. le Reg.Inf.. Hij reist in het gezelschap van zijn broers Arend en Christiaan alsmede J. Fidder en Willem en Harmannus van der Laan (Brieven burgemeester Rmelingh, Anloo d.d. 11 en 12-2-1920, nr.46).

Op de 1 of andere manier is op 3 oktober 1927 uit het jachtgeweer van jachtopziener (in dienst van de familie Everts) Maas Pluim het dodelijk schot gekomen die het hoofd trof van Geert Nijborg, 28 jaar oud. Het stropersongeluk in het veld globaal tussen Eext, Anloo en Annen is eens d.m.v. foto's in beeld gebracht. Op de reconstructiefoto's stonden o.a. de personen Arend, Siens en als plaatsvervanger voor de verongelukte Geert n.l. Gerrit Krans, de zwager van Arend en Siens, Gerrit was getrouwd met met Hende(Rika) 'n zuster van beide jongens. Arend , Siens en Geert waren 's nachts betrap in 't veld bij het stropen door jachtopziener Maas Pluim. Op het moment dat de broers tegenover Pluim stonden bukte Geert zich om de strikken neer te leggen, waarbij Pluim dacht dat Geert zijn geweer wilde pakken, en hij op Geert zijn benen wilde schieten, omdat deze zich bukte raakte Pluim met het schot het hoofd van Geert. Vervolgens werd in Eext een motorrijder gevraagd om hulp in te roepen bij dokter Okko Meeuwes te Gieten. Deze haalde de gewonde per auto op en bracht hem naar het huis van boer Harm Hadderingh aan de Kerkweg 2 te Eext. Hier verbond de huisarts Geert zijn hoofd en vervoerde hem vervolgens naar huis. De verwonding bleek echter ernstiger dan aanvankelijk door de dokter was ingeschat. Hierop werd Geert naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen vervoerd, waar hij vrij spoedig op 8 oktober 1927 overleed.

Curieus detail is dat jachtopziener Maas Pluim vrij spoedig daarna is overgeplaatst naar de Veluwe, wellicht wilde hij wraak van de familie Nijborg ontlopen. In zijn laatste levensjaren werkte Geert in de aardappelmeelfabriek op de grens van Eexterveenschekanaal en Bareveld.

Op 28 december 1928 werd door de weduwe en erven van Geert Nijborg in Annen de woning aan de Eexterweg in dat dorp publiekelijk verkocht. Het huis werd toen bewoond door twee gezinnen en stond op een kavel van 48.20 are. Koper voor 1500 gulden was Rudolf Lanjouw uit Eext.
Zelfs in zijn graf werd Geert geen rust gegund. Op 28 november 1935 speelde zich namelijk voor de Rechtbank te Groningen een rechtszaak af, waarin Siemtje Klinkhamer-Bakker (1887-1971) beschuldigd werd van het uitlokken van brandstichting in het café van haar man te Kielwindeweer en waarbij ook Geert Nijborg betrokken zou zijn geweest. Dit zou zijn gedaan om de
verzekeringsmaatschappij op te lichten en het verzekeringsgeld op te strijken. Volgens enkele getuigen zou Geert dit op 25 mei 1926 tegen een vergoeding hebben uitgevoerd of laten uitvoeren. Hij verbleef destijds op een woonschip gelegen in de nabijheid van het café en bespeelde tijdens muziekavonden hier wel eens het orgel. De inmiddels hertrouwde weduwe
Lolkje Oldenburger, die als dienstbode voor de verdachte had gewerkt, bevestigde dat wijlen haar man wel een voornemen had tot brandstichting, maar dat uiteindelijk de uitvoering berustte bij de los arbeider Klaas Sterenborg (1901). Deze werd eveneens als getuige gehoord en was vanwege een roofmoord in Wildervank aanvankelijk tot levenslang veroordeeld (in hoger beroep later omgezet in 20 jaar detentie). Ook verklaarde Lolkje dat Geert al eerder een andere woning in brand zou hebben gestoken. Tegen Siemtje werd door de Officier van justitie drie jaar detentie geëist. Op 5 december 1935 wordt ze conform de eis veroordeeld.
Op 30 januari 1936, meer dan negen jaren na de brand, wordt zij echter in hoger beroep vanwege gebrekkige bewijsvoering en tegenstrijdige getuigenverklaringendoor het Gerechtshof in Leeuwaren vrijgesproken. Onduidelijk was en bleef wie de vergoeding voor de brandstichting had verstrekt en wie het had ontvangen, terwijl ook de precieze opdrachtgever en uitvoerder van de brand in de mist van de geschiedenis verdwenen. Tijdens een zeer lang durende rechtszitting op 16 januari 1936 bekende Klaas Sterenborg betrokken te zijn geweest bij de brandstichting. Lolkje plaatste wederom Geert Nijborg in een kwaad daglicht. Kort na haar huwelijk zou hij ook brand hebben gesticht en plotseling over veel geld hebben beschikt om deels met eigen geld een nieuwe woning te kopen met een hypotheek van 1400 gulden. Een zuster en broer van Geert Nijborg
getuigden dat hun schoonzuster leugenachtig en babbelziek is. De procureur-generaal nam vreemd genoeg zonder meer aan dat Geert de brand heeft gesticht, wat door de verdachte overigens niet werd onderschreven. De verdediging van Siemtje Klinkhamer-Bakker is de procureur-generaal dankbaar voor het ontlasten van haar als verdachte.
Geert werd echter mede door de niet gestaafde beweringen, insinuaties en kwaadsprekerij van vooral Lolkje Oldenburger niet van blaam gezuiverd (De Noord-Ooster van 30 november 1935 en 17 en 30 januari 1936)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Geert Nijborg?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Geert Nijborg

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Geert Nijborg

Vorfahren (und Nachkommen) von Geert Nijborg

Arend Nijborg
1837-1916
Maria Jukwert
1832-1913
Arend Nijborg
1870-1958
Arend Nijborg

Geert Nijborg
1899-1927

Geert Nijborg

1921
Arend Nijborg
1921-2009
Arend Nijborg

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Geert Nijborg



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Geboorte, Anloo, 05-01-1899, aktenummer 4
    2. Overlijden (Uittreksel), Anloo, 14-10-1927, aktenummer 49
    3. BS Anloo huw 1921 aktenr 15

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 5. Januar 1899 war um die 2,0 °C. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 96%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1899: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 1. Januar » Am Nationaltheater Prag erfolgt die Uraufführung der Oper Eva von Josef Bohuslav Foerster.
      • 26. Februar » Am Hoftheater in Schwerin erfolgt die Uraufführung der Oper Der Pfeifertag von Max von Schillings.
      • 8. März » In Frankfurt am Main wird der Frankfurter Fußball-Club Victoria von 1899 gegründet, aus dem sich später durch Fusion mit verschiedenen Frankfurter Clubs die Eintracht Frankfurt entwickeln wird.
      • 11. Oktober » Nachdem ein Ultimatum Paul Krugers, des Präsidenten des Transvaal, und des Präsidenten des Oranje-Freistaates, Steyn, von den Briten abgelehnt wird, erfolgt die offizielle Kriegserklärung des Transvaal an Großbritannien. Tags darauf beginnt der Burenkrieg.
      • 11. Dezember » In der Schlacht von Magersfontein erleiden die Briten bereits die zweite Niederlage im zweiten Burenkrieg.
      • 18. Dezember » Am Berliner Apollo-Theater wird die Operette Im Reiche des Indra von Paul Lincke nach einem Libretto von Heinrich Bolten-Baeckers und Hans Brennecke uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 7. Mai 1921 lag zwischen 10,6 °C und 20,3 °C und war durchschnittlich 15,1 °C. Es gab 3,3 Stunden Sonnenschein (22%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1921: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,9 Millionen Einwohner.
      • 18. Februar » Die Operette Die Tanzgräfin von Robert Stolz wird am Wallner Theater in Berlin uraufgeführt.
      • 24. Juni » Der Völkerbund entscheidet in der Åland-Frage, dass die Inseln weiter zum Staatsgebiet Finnlands zählen, verlangt jedoch verschiedene Garantien zu Gunsten der schwedischsprachigen Bevölkerung.
      • 14. Juli » In Massachusetts werden die des Raubmords beschuldigten Ferdinando Sacco und Bartholomeo Vanzetti schuldig gesprochen. Sechs Jahre später erhalten sie dafür die Todesstrafe.
      • 7. September » Gründung der Legio Mariae, einer Laienbewegung der katholischen Kirche, durch Frank Duff
      • 19. Oktober » In der Lissabonner Blutnacht wird der portugiesische Ministerpräsident António Joaquim Granjo ermordet, als sich in Lissabon Truppen der Republikanischen Nationalgarde und Marineeinheiten zusammenrotten, um die Regierung zu stürzen. Anlass sind Korruptionsvorwürfe gegen den beliebten Militär und Politiker Liberato Ribeiro Pinto.
      • 6. November » Mit der Entthronung der Habsburger aufgrund eines Parlamentsbeschlusses wird Ungarn zum Königreich ohne König. Dem schon 1920 provisorisch bestellten Reichsverweser Miklós Horthy wächst endgültig die Funktion des Staatsoberhauptes zu.
    • Die Temperatur am 8. Oktober 1927 lag zwischen 7,0 °C und 16,9 °C und war durchschnittlich 11,9 °C. Es gab 3,5 Stunden Sonnenschein (31%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1927: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,5 Millionen Einwohner.
      • 8. Januar » An der Staatsoper in Dresden erfolgt die Uraufführung der einaktigen Oper Penthesilea von Othmar Schoeck nach dem gleichnamigen Bühnenstück von Heinrich von Kleist.
      • 21. Februar » Am Deutschen Künstlertheater in Berlin erfolgt die Uraufführung der von Franz Lehár für den Tenor Richard Tauber geschriebenen Operette Der Zarewitsch.
      • 5. Juli » In Breslau wird der Verein für Raumschiffahrt gegründet aus dem bedeutende Pioniere der Raumfahrt- und Raketentechnik hervorgehen (Hermann Oberth, Wernher von Braun, Rudolf Nebel, Klaus Riedel, Max Valier). 1929 zieht der Verein nach Berlin um.
      • 17. Juli » Das Songspiel Mahagonny wird in Baden-Baden uraufgeführt. Komponist ist Kurt Weill, die Texte stammen von Bertolt Brecht. Die spätere Oper Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny greift auf Elemente des gute Kritiken erhaltenden Songspiels zurück.
      • 25. August » Die auf dem US-amerikanischen Luftschiffhafengelände Lakehurst an einem Hochmast verankerte USS Los Angeles vollführt einen unfreiwilligen „Kopfstand“, was zur Abkehr vom Konzept des Hochmastes für Luftschiffe zugunsten niedrigerer Konstruktionen führt.
      • 12. November » Leo Trotzki wird aus der KPdSU ausgeschlossen, was Josef Stalin zum uneingeschränkten Herrscher über die Sowjetunion macht.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Nijborg

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Nijborg.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Nijborg.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Nijborg (unter)sucht.

    Die Stammbaum Nijborg-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Dick Nijborg, "Stammbaum Nijborg", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-nijborg/I8.php : abgerufen 31. Mai 2024), "Geert Nijborg (1899-1927)".