Familienstammbaum Nieuwenhuizen-Van Ginkel en De Kruijf-Grootendorst » David Hendriksz Timmer (1705-1786)

Persönliche Daten David Hendriksz Timmer 

  • Er wurde geboren im Jahr 1705 in Gameren, Gelderland, Netherlands.
  • Berufe:
    • von 1765 bis 1785 Herbergier en bierbrouwer op de Cluyt in Gameren (1742), buurmeester (1743), gerichtsnabuur (1754) en kerkmeester (1751) aldaar, schepen in de Hoge Bank van Zuilichem (1764/86). in Gameren.
    • Lidmaat te gameren (6 mrt 1737), nabuur, Biebrouwer op de "Cluijt" te Gameren , buurmeester (1743), gerichtsnabuur (1754), kerkmeester (1751) te Gameren..
    • Brouwer en herbergier te Nieuwaal, buurmeester van Gameren en Nieuwaal.
  • (PROP) : In 1734 wordt David Timmer eigenaar van de buitendijkse brouwerij bij de Kluit te Gameren. In 1735 krijgt hij van de Hoge Dijkstoel toestemming om brouwerij en huis gedeeltelijk af te breken en veel groter weer op te bouwen. Daartoe moet de stoep in de dijk worden verlegd. Enkele jaren later koopt hij voor 86 gulden een stukje land aan de dijk naast zijn brouwerij van Jan Willemsz de geus om er een nieuwe stoep aan te leggen. In 1786 vermaakt Davis de brouwerij aan zijn zoon Hermanus, met "het pakhuis, de schuren, bergen en verdere betimmeringen, het uiterwaardje groot negen schaar en de prikvisserij op de Waal". Over deze prikvisserij is veertig jaar eerder een proces tegen David gevoerd. Benjamin Dutrij, Heer van Haaften, is van mening dat de prikvisserij op de gehele Waal de heerlijkheid Haaften toebehoort. Vanaf 1739 echter verpachten Herman timmer en later David de prikvisserij in de rivier voor hun uiterwaard. Dutrij betwist hun recht om dit te doen. Hij wordt in het ongelijk gesteld omdat de zuidkant van de rivier niet onder het recht van Haaften valt. Tegenover de brouwerij ligt binnendijks de herberg "De Kluit", reeds vermeld in 1617. Ook hiervan wordt David eigenaar. In 1766 breekt hij een wagenschuur bij de herberg af en bouwt een grotere, stenen schuur. Hij heeft echter geen toestemming gevraagd aan de Dijkstoel, die hem gelast dit alsnog te doen. De herberg wordt verpacht; vanaf 1782 is Matthijs Harders de herbergier. Na David's overlijden verkopen zijn kinderen "bij forme van erfhuys" de inboedel van de brouwerij en zijn huis. De opbrengst is ruim 2890 gulden, maar de kosten en schulden bedragen meer, zodat zijn zoon Hermanus ruim 51 gulden moet bijbetalen. In 1747 blijkt dat David wel van een gokje houdt. Graaf George van Randwijck, Heer van Gameren, heeft de dominee toestemming gegeven om een schuur te timmeren, iets waar het merendeel van de inwoners tegen is. Het komt tot een proces en Davis en Teunis van Tuyl wedden om de uitkomst. Van Tuyl denkt dat het dorp zal winnen, maar dat is niet het geval en hij moet David Timmer, die zijn geld op de Heer had gezet, een gouden pistool (9-9-0) betalen..
  • (Deed) : Verklaring van de kinderen en erfgenamen van David Timmer en Josina Geukema dat zij de kerkbank van hun ouders overdragen aan hun zwager Dirk Willem van Kerkwijk in 1791, met aantekening uit circa 1850 dat de zusters en schoonzuster van Jan van Kerkwijk, zoon van Dirk Willem van Kerkwijk, hun aandeel in de kerkbank aan hem overdragen, 1791, 1850, 1 stuk.
  • Er ist verstorben am 24. September 1786 in Gameren, er war 81 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt am 30. September 1786 in Nieuwaal.
  • Ein Kind von Timmer und Willemken Steessen van Bijstervelt

Familie von David Hendriksz Timmer

(1) Er ist verheiratet mit Josina Geukema.

Sie haben geheiratet rund 1739 in Gameren, Gelderland, Netherlands.


Kind(er):

  1. Willemke David Timmer  1740-1821 
  2. Timmer  1741-1742
  3. Timmer  1741-1827
  4. Timmer  1741-1827
  5. Timmer  1753-1829
  6. Ferdinanda Timmer  1756-1811


(2) Er ist verheiratet mit Catharina Elisabeth van den Berg.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):



Notizen bei David Hendriksz Timmer

 

In 1734 wordt David Timmer eigenaar van de buitendijkse brouwerij bij de Kluit te Gameren. In 1735 krijgt hij van de Hoge Dijkstoel toestemming om brouwerij en huis gedeeltelijk af te breken en veel groter weer op te bouwen. Daartoe moet de stoep in de dijk worden verlegd. Enkele jaren later koopt hij voor 86 gulden een stukje land aan de dijk naast zijn brouwerij van Jan Willemsz de geus om er een nieuwe stoep aan te leggen. In 1786 vermaakt Davis de brouwerij aan zijn zoon Hermanus, met "het pakhuis, de schuren, bergen en verdere betimmeringen, het uiterwaardje groot negen schaar en de prikvisserij op de Waal". Over deze prikvisserij is veertig jaar eerder een proces tegen David gevoerd. Benjamin Dutrij, Heer van Haaften, is van mening dat de prikvisserij op de gehele Waal de heerlijkheid Haaften toebehoort. Vanaf 1739 echter verpachten Herman timmer en later David de prikvisserij in de rivier voor hun uiterwaard. Dutrij betwist hun recht om dit te doen. Hij wordt in het ongelijk gesteld omdat de zuidkant van de rivier niet onder het recht van Haaften valt. Tegenover de brouwerij ligt binnendijks de herberg "De Kluit", reeds vermeld in 1617. Ook hiervan wordt David eigenaar. In 1766 breekt hij een wagenschuur bij de herberg af en bouwt een grotere, stenen schuur. Hij heeft echter geen toestemming gevraagd aan de Dijkstoel, die hem gelast dit alsnog te doen. De herberg wordt verpacht; vanaf 1782 is Matthijs Harders de herbergier. Na David's overlijden verkopen zijn kinderen "bij forme van erfhuys" de inboedel van de brouwerij en zijn huis. De opbrengst is ruim 2890 gulden, maar de kosten en schulden bedragen meer, zodat zijn zoon Hermanus ruim 51 gulden moet bijbetalen. In 1747 blijkt dat David wel van een gokje houdt. Graaf George van Randwijck, Heer van Gameren, heeft de dominee toestemming gegeven om een schuur te timmeren, iets waar het merendeel van de inwoners tegen is. Het komt tot een proces en Davis en Teunis van Tuyl wed...

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit David Hendriksz Timmer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken David Hendriksz Timmer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von David Hendriksz Timmer

Timmer
1655-1735

David Hendriksz Timmer
1705-1786

(1) ± 1739
Timmer
1741-1742
Timmer
1741-1827
Timmer
1741-1827
Timmer
1753-1829
(2) 

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 24. September 1786 war um die 11,0 °C. Es gab 44 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1786: Quelle: Wikipedia
      • 31. Januar » In Kopenhagen findet die Uraufführung der Oper Orpheus og Euridice von Johann Gottlieb Naumann statt.
      • 2. Februar » Die Uraufführung der Operette Die treuen Köhler von Justin Heinrich Knecht findet in Biberach an der Riß statt.
      • 1. Mai » Die Oper Le nozze di Figaro, KV492, von Wolfgang Amadeus Mozart wird am Burgtheater in Wien uraufgeführt. Das italienische Libretto stammt von Lorenzo Da Ponte und basiert auf der Komödie La Folle Journée, ou Le mariage de Figaro von Pierre Augustin Caron de Beaumarchais aus dem Jahr 1778. Die Oper wird vom Wiener Publikum sehr gemischt aufgenommen.
      • 10. Juni » Ein nach einem Erdrutsch durch das Erdbeben im Süden von Kangding zehn Tage vorher entstandener natürlicher Damm, der den Fluss Dadu He staut, bricht. Etwa 100.000 Menschen sterben durch die Flutwelle, die über 1400Kilometer hinweg das Land verwüstet.
      • 11. Juli » Am K. u. K. Nationaltheater in Wien wird die komische Oper Doktor und Apotheker von Carl Ditters von Dittersdorf uraufgeführt.
      • 4. November » Der französische Entdecker Jean-François de La Pérouse entdeckt als erster Europäer eine der Nordwestlichen Hawaii-Inseln und tauft sie – nach dem französischen Finanzminister Jacques Necker – Île Necker.
    • Die Temperatur am 30. September 1786 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1786: Quelle: Wikipedia
      • 17. Januar » Pierre Méchain entdeckt einen Kometen, der später als Enckescher Komet benannt wird.
      • 15. Februar » Der Astronom Wilhelm Herschel entdeckt den Katzenaugennebel, einen planetarischen Nebel im Sternbild Drache.
      • 1. Mai » Die Oper Le nozze di Figaro, KV492, von Wolfgang Amadeus Mozart wird am Burgtheater in Wien uraufgeführt. Das italienische Libretto stammt von Lorenzo Da Ponte und basiert auf der Komödie La Folle Journée, ou Le mariage de Figaro von Pierre Augustin Caron de Beaumarchais aus dem Jahr 1778. Die Oper wird vom Wiener Publikum sehr gemischt aufgenommen.
      • 11. Juli » Am K. u. K. Nationaltheater in Wien wird die komische Oper Doktor und Apotheker von Carl Ditters von Dittersdorf uraufgeführt.
      • 17. August » Nach dem Tod Friedrichs des Großen wird sein Neffe Friedrich Wilhelm II. König von Preußen.
      • 29. Oktober » Die Italienische Reise führt Johann Wolfgang von Goethe zum ersten Mal nach Rom, 'dieser Hauptstadt der Welt'.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Timmer

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Timmer.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Timmer.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Timmer (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Nieuwenhuizen, "Familienstammbaum Nieuwenhuizen-Van Ginkel en De Kruijf-Grootendorst", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-nieuwenhuizen-van-ginkel-de-kruijf-grootendorst/I501762.php : abgerufen 25. September 2024), "David Hendriksz Timmer (1705-1786)".