Familienstammbaum Naessens » Catharina Vanderdonck (1657-????)

Persönliche Daten Catharina Vanderdonck 

Quelle 1

Familie von Catharina Vanderdonck

Sie ist verheiratet mit Petrus Naessens.

Sie haben geheiratet am 12. November 1673 in Bevere-Bij-Oudenaarde, sie war 16 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jacobus Naessens  1691-1729 
  2. Egidius Naessens  1674-1726
  3. Joanna Naessens  1675-????
  4. Michael Naessens  1682-????


Notizen bei Catharina Vanderdonck

Catharina's birth place, Emblem, used to be called Emblehem.
Witnesses at her baptism on 30 Aug 1657: Walterus Van Cant en Catharina Verdonc.
She also appears in some records as "Verdonck"

In fact, this family name is a minor nightmare to research because of the large number of variants that exist:
VERDONK
VAN DER DONCK
VANDERDONCK
VANDERDONCKT
VERDOE(N)CK
VERDONQ
VERDONCKT
VAN DEDONK
DONCK
DONK
VAN DER DOENCKT

Verdon(c)k is what is called a "topographical" family name, and has very ancient origins. It is based on the word "donk" that has two literally opposed meanings: one is that it refers to a manure-covered underground shelter for both men and animals, derived from the old Germanic "dunga" that in turn can still be discerned in the English "dung".
However, it can also refer to a slightly more recent meaning whereby "donk" is a rise in an otherwise flat, sandy area, a hill where people would build homes/shelters.

In Dutch:
Uit de publikaties en de beschikbare informatie over dit onderwerp blijkt dat men het er roerend over eens is dat de naam Verdon(c)k behoort tot de groep familienamen die aanvankelijk ontstaan is uit toenamen van aardrijkskundige aard. Een naam dus uit de categorie met een geografisch element, ook wel topografische namen genoemd.

Het woord topografie is ontstaan uit het griekse woord topos (= plaats) en grafain (= schrijven). Dus 'plaatsbeschrijving' of in engere zin: 'plaatsnaam' of 'toponiem'. Tot die groep behoren de namen ontleend aan steden, dorpen, rivieren en landen, maar ook de namen die geen bijzondere maar wel een algemene plaatsaanduiding zijn. Voorbeelden daarvan zijn namen met een combinatie van 'dorp', zoals Hoogendorp, Kaandorp. Soetendorp, en namen met 'hoek' zoals Hoeksema, Noorthoek, Van de Hoek, enz. Ook het woord 'donk' duidt op zo'n algemene plaatsnaam.

Verdon(c)k is dus een zogeheten topografische familienaam. Dat geldt trouwens ook voor veel andere namen die met 'Ver-' beginnen zoals onder andere Verhaeghe, Verduin, Vermeer, Verbeke, Verbrugge, Vermeulen, Verschueren, Verheyden, enz. Dat zijn allemaal namen waarin 'Ver-', in de 16e eeuw ongeveer, uit 'Van der -' is ontstaan. Zulke namen waren en zijn in het algemeen ook nu nog inheems in vooral de zuidelijke gewesten waar ze het meest voorkomen, met name in Zeeland en Vlaanderen. Hoe noordelijker in de Nederlanden, hoe zeldzamer deze namen. In de Friese gewesten ontbreken ze nu nog nagenoeg geheel.

Het is duidelijk dat de geografische spreiding van de familienamen door toename van de bevolkingsaanwas en door het feit dat mensen meer naar andere streken verhuizen dan vroeger, aan het veranderen is. Daardoor wordt ook de concentratie van familienamen in een bepaald gebied minder.

Betekenis van het woord 'donk'

Omhoog

Iedereen zal wel eens getroffen zijn door het feit dat eenzelfde woord toch zoveel verschillende betekenissen kan hebben. Maar de taal is iets levends en woorden veranderen gestadig zowel naar vorm (schrijfwijze) als naar inhoud (betekenis).

Welnu, het woord 'donk' heeft blijkbaar zijn eigen geschiedenis. De meest opgetekende vormen van dit woord die we kennen, zijn 'dung' en 'dong' (7e eeuw), daarna ook 'dungus' en 'dungo' (8e eeuw) en later 'dunga' en 'dunghun'. De schrijfwijze van de 11e tot de 15e eeuw is 'dunc' en 'donc' en deze verandert daarna tot 'donck' en 'donk' (Van Gorp 1935).

Het woord 'donk' is van oorsprong inderdaad een zogeheten aardrijkskundige of topografische aanduiding. Een plaatsnaam dus. In zijn meest oorspronkelijke zin betekent 'donk' een ondergronds verblijf dat met mest was bedekt om de kou af te weren. Zowel in het Engels als in het Duits is het woord 'dung' (= mest) nog in gebruik gebleven.

Volgens sommigen zou het woord 'donk' ook onderaards verblijf voor dieren zijn gaan betekenen. Dus een beschermde plaats, een nest, een hol. In dit verband wordt vermeld dat veel plaatsnamen zijn ontstaan uit een combinatie van diernamen met het woordje 'donk', zoals Haasdonk, Wolfsdonk, Vosdonk en vele andere.

Maar het woord 'donk' dat duidelijk afkomstig is van het Germaanse woord 'dunga', kreeg lang geleden ook een welhaast tegenovergestelde betekenis, namelijk van een verhevenheid boven de oppervlakte (in plaats van ondergronds). Zo vindt men al heel vroeg betekenissen vermeld als:
o zanderige opduiking in een moerassig terrein,
o hoge rug in een veengebied,
o lichte verhevenheid in een laag gelegen land,
o een plaats waar een zandlaag dicht onder of zelfs boven de oppervlakte kwam.

Kortom, een hoogte in een lager gelegen gebied.

Bedoelde verhevenheden of ruggen waren uiteraard zeer geschikt voor bewoning en kolonisatie. Ze zijn dan ook van in de vroegste tijden kernpunten van bewoonde vlekken, waar wijken en dorpen werden gebouwd. Deze opvatting sluit geheel aan bij de bewerking van Van Gorp 1935 die stelt dat 'de Kempische donken over het algemeen vrij uitgestrekte verhevenheden van de bodem zijn, in en nabij moerassen'. Ook de topografische omschrijving van de Donk (Dungia 1134) te Mechelen als 'een uitgestrekte hoogte omgeven door laagland' is hiermee geheel in overeenstemming.

Een zeer duidelijke schrijfwijze van de naam, dateert reeds uit 1621, van de tot heden oudst gevonden voorvader, Pieter Pietersz Verdonck, van de 's-Gravendeelse Verdonck'en, is het bewijs geleverd dat het hier gaat om een zeer oude familienaam. Ook in een akte van 6 juni 1599, toen deze man tot schepen van 's-Gravendeel werd benoemd, schreef men zijn naam, maar niet zo duidelijk waarneembaar, Verdonck.

In de overlijdensakte van David Florisz Verdonck, gedateerd 14 januari 1830, troffen wij voor het laatst de c in de naam aan van de 's-Gravendeelse Verdonck'en.

Bron: Jubileumuitgave 10 jaar Stichting Genealogisch Onderzoek Verdon(c)k, 1987.

In juli 1291, Gherard de le Donct, uit de streek van Oudenaarde had een wapen (coat of arms) dat we terugvinden in een een ronde zegel, hangende aan een akte datererend nuit dat jaar.
Daar (Oudenaarde) bevinden zich trouwens de restanten van het middeleeuws Hof ter Donck, dat ook aan deze man wordt toegeschreven.
De eind-"t" aan de naam is niet relevant: het is een typisch kenmerk voor de streek tussen Oudenaarde, Ronse en Kortrijk, uitsluitend te wijten aan de plaatselijke tongval.

Zeitbalken Catharina Vanderdonck

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Catharina Vanderdonck


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Storm(s) Web Site, wim storm, Catharina Vanderdonck, 4. Juni 2011
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Storm(s) Web Site
      Stamboom: Storm

    Historische Ereignisse

    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1657: Quelle: Wikipedia
      • 13. Februar » In München findet die Uraufführung des musikalischen Dramas Oronte von Johann Caspar von Kerll statt.
      • 20. April » Der englische Admiral Robert Blake besiegt im Englisch-Spanischen Krieg in der Seeschlacht von Santa Cruz eine spanische Kriegsflotte vernichtend, womit die spanischen Schatzschiffe aus der Neuen Welt den englischen Freibeutern ausgeliefert sind.
      • 8. Mai » Oliver Cromwell, seit 1653 Lordprotektor von England, lehnt die ihm vom Parlament angebotene Königskrone ab.
      • 19. September » Im Vertrag von Wehlau erhält Kurfürst Friedrich Wilhelm die Souveränität über Preußen von Polens König Johann II. Kasimir.
      • 6. November » Im Vertrag von Bromberg erhält Brandenburg-Preußen die Lande Lauenburg und Bütow und, als Pfand für Geldhingabe, die Starostei Draheim vom polnischen König Johann II. Kasimir.
      • 10. November » Schwedens vormalige Königin Christina lässt ihren früheren Favoriten und Stallmeister Giovanni Monaldeschi unter dem Vorwurf des Hochverrats im französischen Schloss Fontainebleau töten.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1673: Quelle: Wikipedia
      • 10. Februar » Der eingebildet Kranke, eine Komödie in drei Akten von Molière, wird mit dem Dichter in der Titelrolle in Paris uraufgeführt. Bei der vierten Vorstellung eine Woche später erleidet Molière auf der Bühne einen Blutsturz und stirbt im Kostüm.
      • 18. März » Lord John Berkeley, 1. Baron Berkeley of Stratton verkauft seinen Teil von New Jersey an die Quäker.
      • 17. Mai » Die französischen Jesuiten Jacques Marquette und Louis Joliet beginnen mit fünf Begleitern im Auftrag der französischen Krone mit der Erkundung der Großen Seen und des Mississippi River auf der Suche nach dessen Quelle.
      • 7. Juni » Vor der Scheldemündung findet im Dritten Englisch-Niederländischen Krieg die Erste Seeschlacht von Schooneveld statt. Die im Kampf in Unordnung geratene englische Flotte gibt den Landungsplan auf und kreuzt vor der niederländischen Küste, um den Feind aus seinen flachen Gewässern zu locken.
      • 15. Juni » In der Zweiten Seeschlacht von Schooneveld gelingt es den niederländischen Schiffen im Dritten Englisch-Niederländischen Krieg, die an die Küste ihres Landes herangeführte englisch-französische Flotte in die Themse zurückzudrängen.
      • 12. November » Mit der Kapitulation des Festungskommandanten Daniel Dietrich von Landsberg zu Erwitte endet die Belagerung von Bonn im Holländischen Krieg. Die Franzosen büßen damit ihren Versorgungsweg über den Rhein in das Gebiet der Republik der Sieben Vereinigten Provinzen ein.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Vanderdonck

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Vanderdonck.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Vanderdonck.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Vanderdonck (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Naessens-Veröffentlichung wurde von Dominique Naessens erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Dominique Naessens , "Familienstammbaum Naessens", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-naessens/R50.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Catharina Vanderdonck (1657-????)".