Familienstammbaum Meijer / de Vroome » Hendrik Enno van Gelder (1876-1960)

Persönliche Daten Hendrik Enno van Gelder 


Familie von Hendrik Enno van Gelder

Er ist verheiratet mit Johanna Helena Scalongne.

Sie haben geheiratet am 22. Mai 1902, er war 26 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Dirk van Gelder  1907-1990 


Notizen bei Hendrik Enno van Gelder

Zoon van Jan Gerrit van Gelder en Jeannette Agnes Beets

OP 12 december 1956 ontvangt hij van de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat
(bron Krant de Tijd, godsdienstigstaatkundig dagblad dd 12-12-1956)

Bron Wikipedia:
Van Gelder studeerde rechten en staatswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1899 op stellingen. In 1900 werd hij aangesteld als adjunct-archivaris in Alkmaar. In 1906 werd hij archivaris van 's-Gravenhage. In 1912 werd hij naast die laatste functie ook verantwoordelijk voor het Gemeentemuseum Den Haag.

In 1918 werd de Gemeentelijke Dienst voor Kunsten en Wetenschappen opgericht; hieronder vielen de museumcollecties, de monumenten en tot 1923 ook het gemeentearchief. Hij werd van deze dienst de eerste directeur en bleef dat tot aan zijn pensionering in 1941. Onder zijn verantwoordelijkheid werd het gebouw van het gemeentemuseum van de architect Hendrik Petrus Berlage gebouwd dat in 1935 werd geopend. Daar vonden ook de door zijn toedoen zeer uitgebreide collecties hun plaats, waaronder ook de collectie-Scheurleer, de muziekinstrumentenverzameling van de Haagse bankier Daniël François Scheurleer (1855-1927) (die ook de bankier van de schrijver Louis Couperus was). Als museumdirecteur deed hij er veel aan om de collectie ook onder de aandacht van een breder publiek te brengen, waaronder leerlingen van lagere scholen. Hij benaderde daartoe de hoofden van die scholen. In 1950 werd hij voorzitter van de Commissie ter bevordering van het museumbezoek, die de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen voorstellen deed musea in te schakelen bij de culturele vorming van de jeugd.

Hij had verschillende nevenfuncties. Zo was hij onder andere secretaris van de Nederlandsche Oudheidkundige Bond, medeoprichter van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief en redacteur van Oud Holland.

In 1945 werd hij benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. In 1957 verleende de Universiteit van Amsterdam hem een eredoctoraat.

Bron: Biografisch Woordenboek
GELDER, Hendrik Enno van (1876-1960)

Gelder, Hendrik Enno van, archivaris en museumdirecteur (Amsterdam 16-2-1876 - 's-Gravenhage 24-6-1960). Zoon van Jan Gerrit van Gelder, eigenaar van een houtwerf, en Jeannette Agnes Beets (dochter van de schrijver Nicolaas Beets). Gehuwd sinds 22-5-1902 met Johanna Helena Scalongne. Uit dit huwelijk werden 4 zoons geboren. afbeelding van Gelder, Hendrik Enno van

Van Gelder doorliep in Amsterdam het gymnasium en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam van 1895 tot 1899 rechten en staatswetenschappen. Hij behoorde tot de kring van cultureel en maatschappelijk georiënteerde studenten, die zich afkeerden van het overmatig individualisme en het l'art pour l'art-beginsel van de eerste Tachtigers en, onder invloed van o.a. de schrijvers F. van der Goes en P.L. Tak, de sociale problematiek centraal stelden. In het bijzonder werd Van Gelder geboeid door de socialistische opvattingen van de Engelse kunstenaar W. Morris over de plaats van de kunst in de samenleving. Het socialisme trok ook hem sterk aan en in het begin van zijn studietijd trad hij toe tot de SDAP, welke partij hij tot het einde van haar bestaan trouw is gebleven. Zijn keuze voor het socialisme vloeide vooral voort, zo blijkt uit een aantal artikelen die hij in deze tijd schreef in het studentenblad Propria Cures en in De Kroniek van P.L. Tak, uit idealisme en verlangen naar een maatschappij waarin gemeenschapsgevoel en ambachtelijke schoonheid materialisme en massaproduktie zouden vervangen.

Na zijn promotie op stellingen in 1899 speelde Van Gelder met de gedachte van een journalistieke loopbaan, maar in 1900 verkoos hij toch een vaste aanstelling als adjunct-archivaris in Alkmaar. In 1906 werd hij gemeentearchivaris in Den Haag. Niet alleen verdiepte hij zich in de plaatselijke geschiedenis, maar ook was hij een voorstander van vernieuwingen in het archiefwezen en behoorde hij tot de oprichters van Het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief. De journalistiek bleef hem daarnaast aantrekken: zo schreef hij o.a. de rubriek 'Brieven van Oom Jodocus', die van 1907 tot 1912 in De Amsterdammer verscheen en op satirische wijze inging op actuele gebeurtenissen.

Zijn ware bestemming vond Van Gelder in de museumwereld. In 1912 werd hij in Den Haag als archivaris tevens belast met de zorg voor het gemeentelijk museum, toen nog een museum met een zeer plaatselijk karakter. Met de museumproblematiek was Van Gelder reeds vertrouwd. Als secretaris van de Nederlandsche Oudheidkundige Bond hield hij zich intensief bezig met beschouwingen over het museumwezen; deze werden in 1918 verwerkt in de door de Oudheidkundige Bond gepubliceerde brochure Over Hervorming en Beheer onzer Musea. Volgens zijn ideeën werd in dat zelfde jaar in Den Haag de gemeentelijke Dienst voor Kunsten en Wetenschappen opgericht. Onder deze Dienst, die bedoeld was als instrument voor een krachtig gemeentelijk cultuurbeleid, vielen de museumcollecties, de monumenten en tot 1923 ook het gemeentearchief.

Tot zijn pensionering in 1941, is Van Gelder directeur van deze dienst geweest. Hij was bovenal de stuwende kracht achter de nieuwbouw voor de museumcollecties, waarvoor de bouwmeester H.P. Berlage in 1919 opdracht kreeg. Van Gelder vond in hem een geestverwant en werkte hecht met hem samen aan een ontwerp voor een groot cultuur-centrum met verschillende musea, tentoonstellingsruimten, congres- en concertzalen. Dit plan bleek echter te kostbaar. Na lang uitstel van de nieuwbouwplannen tot 1927 werd ten slotte een veel beperkter ontwerp, eveneens van Berlage, uitgevoerd: het huidige Haags Gemeentemuseum, dat in 1935 geopend werd. Inmiddels had Van Gelder de verzamelingen aanzienlijk weten uit te breiden, vooral op het gebied van de kunstnijverheid Ook werd door zijn inspanningen in 1933 de muziekhistorische collectie-Scheurleer verworven.

Van Gelders wensen bij de nieuwbouw en zijn museumbeleid werden gekenmerkt door een nieuwe visie op de functie van het museum. Hierin was het museum een middel om cultuuruitingen voor brede lagen van de bevolking toegankelijk te maken en de mensen tot schoonheidsbeleving te brengen. Hiermee kende hij het museum naast de traditionele conserverende en wetenschappelijke taken een wat hij noemde 'sociale taak' toe. In een tijd, dat het museum niet geschikt werd geacht voor de jeugd en minder ontwikkelden, zocht hij contact met hoofden van lagere scholen en stelde hij, in het voetspoor van de Duitse pedagoog en museumdirecteur A. Lichtwark, in zijn museum rondleidsters aan.

Niet alleen bracht Van Gelder zijn theorieën in het Haagse museum in praktijk, ook diende hij de rijksoverheid herhaaldelijk van advies. Mede door zijn toedoen werd in 1950 het Rijksmuseum 'Zuiderzeemuseum' in Enkhuizen geopend. In dat zelfde jaar werd hij voorzitter van de Commissie ter bevordering van het museumbezoek, die de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen voorstellen deed voor de inschakeling van de musea bij de culturele vorming van de jeugd en voor de overbrugging van de kloof tussen de musea en grote delen van de bevolking.

Naast zijn ambtelijke werkzaamheden verrichtte Van Gelder veel onderzoek. Hij heeft talrijke publikaties op historisch en kunsthistorisch gebied op zijn naam staan, met name in het Jaarboek Die Haghe en Oud-Holland. Van het laatstgenoemde tijdschrift was hij van 1913 tot aan zijn dood redacteur. In 1957 verleende de Universiteit van Amsterdam hem een eredoctoraat.

Het veelzijdige werk van Van Gelder overziend, moet het tot stand brengen van het nieuwe Haags Gemeentemuseum en de bijdrage tot de museologische ontwikkeling vooropgesteld worden. Hij wist zijn idealisme, zijn streven om schoonheid te brengen binnen het bereik van de gehele gemeenschap, over te brengen naar het praktische terrein van het museumbeheer en heeft in belangrijke mate ertoe bijgedragen, dat de musea zich meer op het publiek gingen instellen. Zijn experimenten met rondleidingen kunnen beschouwd worden als het begin van de latere educatieve diensten in de musea.

P: Uitvoerige bibliografie in onder L genoemde Feestbundel..., 4-34; vervolg hierop in Oud-Holland 70 (1955) 1-8. Verder Alkmaarse opstellen [Alkmaar, 1961].

L: Feestbundel van Oud-Holland... Aangeboden aan Dr. H.E. van Gelder... (Amsterdam, 1946); J.W. Albarda, 'Dr. van Gelder vijf en zeventig jaar', in Het Vrije Volk, 14-2-1951, 3; Mededelingen Gemeentemuseum Den Haag 11 (1956) no. 1 (vrijwel geheel gewijd aan Van Gelder t.g.v. zijn tachtigste verjaardag); Chr.P. van Eeghen, 'H.E. van Gelder', in Economisch-Historisch Jaarboek 28 (1958-1960) 292-297; A.W. Bijvanck, in Nieuws-Bulletin Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond 13 (1960) kol. 157-164; W. Moll, in Die Haghe 1960, XI-XVI; L.J.F. Wijsenbeek, in Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden 1963-1964. Levensberichten 42-46; P. Singelenberg, 'Het Haags Gemeentemuseum', in Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek 25 (1974) 1-89.

I: Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld. Onder hoofdred. van H.P. van den Aardweg (Amsterdam 1938) 513.

A.A.M. de Jong

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik Enno van Gelder?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik Enno van Gelder

Hendrik Enno van Gelder
1876-1960

1902

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 16. Februar 1876 war um die 6,9 °C. Es gab 2 mm Niederschlag. Der Winddruck war 16 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 84%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. August 1874 bis 3. November 1877 regierte in den Niederlanden die Regierung Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg mit als erste Minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) und Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Im Jahr 1876: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 1. April » Benno Orenstein und Arthur Koppel gründen ein Maschinenbau-Unternehmen, das sich als Orenstein & Koppel einen Namen macht.
    • 8. April » Die Oper La Gioconda von Amilcare Ponchielli wird mit großem Erfolg am Teatro alla Scala in Mailand uraufgeführt. Das Libretto stammt von Arrigo Boito unter dem Pseudonym Tobia Gorrio, nach dem Schauspiel Angelo, tyran de Padoue von Victor Hugo. Die Oper bleibt der einzige Erfolg des Komponisten.
    • 13. April » Das Osmanische Reich erklärt seinen Staatsbankrott. Der finanzielle Ruin hat sich bereits ein halbes Jahr zuvor abgezeichnet, als am 6. Oktober 1875 die Zinszahlungen für seine Auslandsschulden auf die Hälfte herabgesetzt worden sind.
    • 19. September » Melville Bissell aus Grand Rapids (Michigan) wird für den ersten funktionierenden Staubsauger (Carpet Sweeper) das Patent erteilt.
    • 7. November » Die Oper Der Kuß von Bedřich Smetana wird in Prag uraufgeführt.
    • 18. November » Frankreich und Großbritannien übernehmen die Schuldenverwaltung von Ägypten, das seinen Staatsbankrott bekannt gibt.
  • Die Temperatur am 22. Mai 1902 lag zwischen 4,4 °C und 13,6 °C und war durchschnittlich 8,8 °C. Es gab 3,4 Stunden Sonnenschein (21%). Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1902: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,2 Millionen Einwohner.
    • 9. März » Der italienische Fußballverein Vicenza Calcio wird ins Leben gerufen.
    • 19. März » Anlässlich des 25. Jahrestags seines Pontifikats veröffentlicht Papst LeoXIII. das Apostolische Schreiben Annum ingressi sumus, in dem er ein Resümee über seine bisherige Amtszeit zieht und einen Ausblick in die Zukunft macht.
    • 24. März » Nach langen Kontroversen wird die Flagge Neuseelands in ihrer heutigen Form per Gesetz als offizielle Nationalflagge des Landes angenommen.
    • 23. April » Auf der Antillen-Insel Martinique zeigt der Vulkan Mont Pelé eine kleine Eruption, die den großen verheerenden Ausbruch vom 8. Mai ankündigt, der der verlustreichste Vulkanausbruch des 20. Jahrhunderts mit rund 30.000 Toten ist.
    • 28. April » Der Fußballclub Manchester United entsteht durch Umbenennung, nachdem einige Geschäftsleute um den neuen Clubpräsidenten John Henry Davies durch eine Finanzspritze den Bankrott des bestehenden Newton Heath F. C. abwenden.
    • 17. Mai » Der griechische Archäologe Valerios Stais entdeckt in einem Klumpen aus korrodiertem Material aus einem Schiffswrack den Mechanismus von Antikythera, ein antikes Artefakt aus Zahnrädern.
  • Die Temperatur am 24. Juni 1960 lag zwischen 14,1 °C und 25,2 °C und war durchschnittlich 19,2 °C. Es gab 16,8 mm Niederschlag während der letzten 1,6 Stunden. Es gab 4,8 Stunden Sonnenschein (29%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 19. Mai 1959 bis 24. Juli 1964 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Quay mit Prof. dr. J.E. de Quay (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1960: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 11,4 Millionen Einwohner.
    • 13. April » Von Cape Canaveral aus wird der Satellit Transit 1B gestartet, der Teil des ersten weltweiten Satellitennavigationssystems wird. Es dient zunächst militärischen Zwecken.
    • 15. Mai » Sputnik4 wird als Prototyp für das Wostok-Raumschiff gestartet, mit dem erstmals Menschen ins All fliegen sollen.
    • 26. Juni » Die seit 1868 französische Kolonie Madagaskar erlangt die Unabhängigkeit von Frankreich.
    • 8. Juli » Einer der höchsten befahrbaren Straßenpässe auf Erden, der Abra del Acay, wird nach drei Jahren Bauzeit in Argentinien fertiggestellt. Er ist Teil der Ruta Nacional 40 und setzt auf der ungeteerten Strecke geländegängige Fahrzeuge voraus.
    • 31. Oktober » In der zwischen Österreich und Italien umstrittenen Südtirol-Frage fordert die UN-Resolution 1497/XV beide Staaten zu Verhandlungen auf Grundlage des Gruber-De-Gasperi-Abkommens auf.
    • 28. November » Mauretanien, vormals Teil von Französisch-Westafrika, wird unter Ministerpräsident Moktar Ould Daddah von Frankreich unabhängig.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Gelder

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Gelder.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Gelder.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Gelder (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
MMJ Meijer Ettema, "Familienstammbaum Meijer / de Vroome", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meijer-de-vroome/I2318.php : abgerufen 6. Mai 2024), "Hendrik Enno van Gelder (1876-1960)".