Familienstammbaum Luser Stasse » Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn (Maria Peters (Merriken Peeters)) Puen) (1610-1669)

Persönliche Daten Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn (Maria Peters (Merriken Peeters)) Puen) 

  • Rufname Maria Peters (Merriken Peeters).
  • Sie ist geboren im Jahr 1610.
  • Sie ist verstorben im Jahr 1669, sie war 59 Jahre alt.

Familie von Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn (Maria Peters (Merriken Peeters)) Puen)

Sie ist verheiratet mit Hendrik Wijnen van Hoffen.

Sie haben geheiratet am 31. Januar 1635 in Cuijk, Nederland, sie war 25 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn (Maria Peters (Merriken Peeters)) Puen)

 


https://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Poeijn


 


In de leenregisters van de stad Grave (in rijksarchief Den Bosch) zien we dat op 4 juli 1559 na het overlijden van zijn vader Willem Peuyn, Hendricus Peuyn " een gront land geheiten die Kreytsche hove tot Sambeek gelegen"  in leen ontvangt. Na het overlijden van Hendricus ontvangt in 1604 zijn broer Jacob Peuyn of Puyn het goed in leen. Jacob Puyn, schepen van Sambeek overlijdt in 1635 of 1636 waarna zijn zwager Jan Claessen Brouwer als voogd optreedt. In 1679 ontvangt vervolgens de kleinzoon van Jacob Puyn, Jacob Peters Puyn, het te leen waarbij zijn oom Anthony Peters, "righter tot Leur" als voogd optreedt. Na het overlijden van Jacob in 1726 wordt zijn zoon Peter Peters leenman. Peter Peters, koopman, overlijdt vermoedelijk te Nijmegen in 1744. ZIjn zoon Jacobus volgt hem op als leenman en hij is de eerste die zich in Boxmeer vestigt (een gebied niet behorende tot de republiek der Verenigde Nederlanden) alwaar hij op 1 oktober 1779 overlijdt. Zijn broer Hendrikus Wilhelmus Peters ontvangt dan de landerijen en korenpachten op zijn beurt in leen. Geboren in 1739 te Nijmegen, maakte hij de Franse tijd en de daarmee gepaard gaande veranderingen mee. In de Bataafse tijd verloor de leenheer zijn rechten en werd de leenman, zo ook Hendrikus Wilhelmus, eigenaar. Gewoonlijk verkocht de leenman zijn goederen weer aan zijn pachter(s) of andere rechthebbenden. Wat Hendrikus er mee deed is ons (nog) niet bekend? We mogen aannemen dat hij als een welgesteld man overleed op 6 juli 1812 te Boxmeer. Zijn oudste zoon Petrus Marianus huwde in 1809 de dochter van de eveneens welgestelde Dr. Ph. Hoctin.


Zeker is dat de familie Peters (mede) afstamt van het geslacht Puyn, Peuyn, Poyn "eertijds in aanzien in NoordLimburg in de streek van Venlo tot Nijmeegen" (W.Wijnaends van Resandt) 


lign: top; font-weight: 400; text-align: left; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;" width="100%">">x 10px 0px; line-height: 1.5; border: 0px; padding: 0px;" width="600" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">nt-size: 12px; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">gn="top" width="100%">s voor het eerst gebruikt  door  Peter Peters, Leenman van Cuyk die in 1731 hiermee zegelde. In de 14de eeuwse bedevaartskerk te Boxmeer (in de oorlog verwoest!)  bevonden zich mooie gebrandschilderde ramen met familiewapens. In 1885 werden deze bij een verbouwing vervangen maar in het Heilige Bloedskoor bevond zich ook een raam geschonken door Peter Peters en zijn vrouw Gertrudis van Krugten met bijgaand familiewapen


Indien je lid van deze site bent geworden verzoek ik je zoveel mogelijk gegevens toe te voegen (download de stamboom zie hieronder) maar je wel te beperken tot de naam Peters anders is de beschikbare ruimte snel vol. Indien je foto's plaatst voorlopig maximaal 1 foto per persoon in verband met de beschikbare ruimte.


Ik nodig u ook uit om het gastenboek te tekenen .  Dank u voor uw bezoek!


ign: left; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;" width="100%">x;" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">="font-size: 12px; vertical-align: top; font-weight: 400; text-align: left; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;" nowrap="nowrap"> e: 12px; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">familyInfo_container">6; border-radius: 5px; border: 0px; padding: 10px;">px; border: 0px; padding: 0px;" width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">x; border: 0px; padding: 0px;">px; margin: 0px; padding-right: 2px; border: 0px;">Over onze familiext-align: right; padding-top: 2px; padding-left: 0px; margin: 0px; padding-right: 0px; border: 0px;">pse: collapse; border-spacing: 0px; margin: 10px 10px 0px; line-height: 1.5; border: 0px; padding: 0px;" width="600" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">0px; border: 0px; padding: 0px;">; border: 0px; padding: 0px;" align="left">van de familienamen. Ze zijn afgeleid van de naam van de vader. De familienaam Peters betekent dan ook zoon van Peter!


De naam Peters wordt op zijn minst sinds 1679 ononderbroken als familienaam gebruikt. Op 9 januari 1679  nl. " -heeft Anthony Peters, righter (wethouder) tot Leur (Land van Maas en Waal) als oom en momboir (voogd) van Jacob Peters Puyn zijn gestorven grootvader, de Kreytsche hof te Sambeek tot leen ontvangen-" (leenactenboek van Cuyk)


De meer ontwikkelden,zoals advocaten en priesters, vertaalden hun naam in vroeger eeuwen vaak in het Latijn of Grieks. Zo was omstreeks 1600 een zekere Barthold Petri of Peters van Sambeek schout van Boxmeer.


Verder mogen we aannemen dat de familie Peters generaties lang behoorde tot de gezeten burgerij! Dit is wel moeilijk aan te tonen echter gezien de feiten dat men generaties lang grondeigenaar was en korenpachten ontving samen met de verwantschapsverhoudingen met andere geslachten (het regentengeslacht Peuyn, van Raay (kooplieden), Hoctin (artsen), van Meerwijk (artsen) en Godschalk (burgemeesters)  mogen we dit toch wel aannemen.  Opvallend hierbij is wel dat ,voor zover bekend, de familie Peters nauwelijks een bestuurlijke rol heeft gespeeld afgezien een enkeling zoals Anthony Peters die omstreeks 1680 righter van een klein dorp als Leur was.  Illustratief voor de materiele welstand is in de eerste helft van de 19de eeuw het volgende: Petrus Marianus Peters en Anna Franciska Hoctin hadden 9 kinderen. Een ervan was  Fransiscus Josephus Aloysius geboren te Sambeek in 1824 en overleden als rector van de abdij te Witten in 1893. Hij besteedde f 60.000,= praktisch zijn hele vermogen, aan de herbouw van de abdij. Indien we aannemen dat zijn totale vermogen f 70.000,= is geweest en dat  bij het overlijden van hun vader in 1855 de 7 nog in leven zijnde kinderen ieder een gelijk erfdeel ontvingen, dan moet het vermogen van Petrus Marianus Peters toen ca. f 500.000,= zijn geweest wat in die periode toch een behoorlijk kapitaal was! Helaas, voor onze tak,  zien we in materieel opzicht een verslechtering na het voortijdig overlijden van Josephus Johannis Baptist Peters in 1873. Zijn oudste zoon was op dat moment 16 jaar.


Voornamen in de familie Peters  De meest voorkomende mannelijke voornamen zijn in aflopende volgorde:1) Peter, Pieter, Petrus, Pierre. 2) Anthony, Anton, Antonius. 3) Josephus,-  Jacob, Jacobus. 4) Heyndrik, Hendrikus, Henricus. 5) Willem, Wihelmus. 6) Franciscus, Frans. 7) Johannus, Joannes. Slechts de namen Jacob(us) en Hendrik (Hendricus) keren doorlopend in alle generaties terug en  moeten daarom worden beschouwd als traditionele PETERS namen!


De meest voorkomende vrouwelijke voornamen zijn in aflopende volgorde: 1)Maria. 2) Anna. 3) Elisabeth 4) Catharina 5) Theodora 6) Francisca 7) Jacoba


ign: left; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;" width="100%">x;" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">="font-size: 12px; vertical-align: top; font-weight: 400; text-align: left; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;" nowrap="nowrap"> e: 12px; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">missingPieces_container">f6f6; border-radius: 5px; border: 0px; padding: 10px;"> -6px; border: 0px; padding: 0px;" width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"> 0px; border: 0px; padding: 0px;">: 2px; margin: 0px; padding-right: 2px; border: 0px;">Ontbrekende delen text-align: right; padding-top: 2px; padding-left: 0px; margin: 0px; padding-right: 0px; border: 0px;">der-collapse: collapse; border-spacing: 0px; margin: 10px 10px 0px; line-height: 1.5; border: 0px; padding: 0px;" width="600" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"> margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">rgin: 0px; border: 0px; padding: 0px;" align="left">yn, Peuyn, Poyn "eertijds in aanzien in NoordLimburg in de streek van Venlo tot Nijmeegen" (W.Wijnaends van Resandt) ;


Wie was de vader van Jacob Peters Puyn? Zijn grootvader Jacob Puyn (schepen van Sambeek) kan van vaderszijde of van moederszijde zijn. In het eerste geval zou onze familienaam Puyn zijn en niet Peters. In het tweede geval kan de familienaam Peters zijn maar een andere naam  is ook goed mogelijk. Kortom hier is (nog) geen duidelijkheid.


In de leenregisters van de stad Grave (in rijksarchief Den Bosch) zien we dat op 4 juli 1559 na het overlijden van zijn vader Willem Peuyn, Hendricus Peuyn " een gront land geheiten die Kreytsche hove tot Sambeek gelegen"  in leen ontvangt. Na het overlijden van Hendricus ontvangt in 1604 zijn broer Jacob Peuyn of Puyn het goed in leen. Jacob Puyn, schepen van Sambeek overlijdt in 1635 of 1636 waarna zijn zwager Jan Claessen Brouwer als voogd optreedt. In 1679 ontvangt vervolgens de kleinzoon van Jacob Puyn, Jacob Peters Puyn, het te leen waarbij zijn oom Anthony Peters, "righter tot Leur" als voogd optreedt. Na het overlijden van Jacob in 1726 wordt zijn zoon Peter Peters leenman. Peter Peters, koopman, overlijdt vermoedelijk te Nijmegen in 1744. ZIjn zoon Jacobus volgt hem op als leenman en hij is de eerste die zich in Boxmeer vestigt (een gebied niet behorende tot de republiek der Verenigde Nederlanden) alwaar hij op 1 oktober 1779 overlijdt. Zijn broer Hendrikus Wilhelmus Peters ontvangt dan de landerijen en korenpachten op zijn beurt in leen. Geboren in 1739 te Nijmegen, maakte hij de Franse tijd en de daarmee gepaard gaande veranderingen mee. In de Bataafse tijd verloor de leenheer zijn rechten en werd de leenman, zo ook Hendrikus Wilhelmus, eigenaar. Gewoonlijk verkocht de leenman zijn goederen weer aan zijn pachter(s) of andere rechthebbenden. Wat Hendrikus er mee deed is ons (nog) niet bekend? We mogen aannemen dat hij als een welgesteld man overleed op 6 juli 1812 te Boxmeer. Zijn oudste zoon Petrus Marianus huwde in 1809 de dochter van de eveneens welgestelde Dr. Ph. Hoctin.


De Kreytsche hof  omvatte o.m. 7 kleine morgens land (300 roeden) en 15 korenpachten. De precieze ligging is omschreven in  de leenacten van Cuyk. Uit een akte in het archief van huis Bergh dd 2 november 1501 blijkt dat de Kryifshoef te Buxmer in het bezit kwam van Margriet, weduwe van Willem van Egmont, vrouwe van Buxmer etc. na de dood van Jan van Meer, kununnik te Zuthen, zoon van haar oom Jonker Gerryt van Buxmer. In de aantekeningen van C. Bloem wordt de Kryitshoef, Kreytshof, Creytschehof en Kreytsche Hof verschillende malen gnoemd. In oud handschrift (17de eeuw) ,eigendom van wijlen Jhr. J. van Sasse van Ysselt staan de bijzonderheden over de Kreytsche hof opgetekend.


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn (Maria Peters (Merriken Peeters)) Puen)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn Puen)

Maria Peters (Merriken Peeters) /Puyn (Poeijn/Poën/Puijn/Puyn Puen)
1610-1669

1635

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1635: Quelle: Wikipedia
    • 22. Februar » In Paris wird die Académie française von Kardinal Richelieu mit dem Auftrag geschaffen, über die Reinheit der französischen Sprache zu wachen. Die Gründungsurkunde, ein königliches Edikt, datiert vom 29. Januar.
    • 25. Februar » Im Vertrag von Paris zwischen Frankreich und den Vereinigten Niederlanden wird ein Angriffs- und Verteidigungspakt gegen Spanien geschlossen, der bei einer Eroberung der Spanischen Niederlande deren Teilung vorsieht.
    • 2. Mai » In Paris wird der Jardin Royal des plantes médicinales, der königliche Heilkräutergarten, eröffnet. Der Garten ist von den königlichen Leibärzten LudwigsXIII., Jean Hérouard und Guy de La Brosse angelegt worden. Fünf Jahre später wird er für die Öffentlichkeit zugänglich gemacht.
    • 28. Mai » In der Schlacht bei Belfort bezwingen im Dreißigjährigen Krieg Franzosen und Schweden die Truppen des auf kaiserlicher Seite stehenden Herzogs KarlIV. von Lothringen.
    • 30. Mai » Der Prager Frieden beendet im Dreißigjährigen Krieg den Kampf zwischen Kaiser FerdinandII. und den Reichsständen mit Ausnahme Bernhards von Sachsen-Weimar und des Landgrafen WilhelmV. von Hessen-Kassel. Im Reich zieht dennoch kein Friede ein, weil Frankreich und Schweden den Kaiser machtpolitisch weiter bekämpfen.
    • 27. Oktober » Im Vertrag von Saint-Germain-en-Laye übernimmt das katholische Frankreich die Finanzierung des im Dreißigjährigen Krieg auf protestantischer Seite kämpfenden Heeres von Bernhard von Sachsen-Weimar; dieser hat nach der Niederlage in der Schlacht bei Nördlingen sein Herzogtum verloren und keine Söldner mehr bezahlen können.

Über den Familiennamen Puen)