Stamboom Lormans, Loermans, Peterink, De(e)terink Wasser en aanverwante families » Hermanus Huurne (1782-1856)

Persönliche Daten Hermanus Huurne 

  • Er wurde geboren am 20. Mai 1782 in Buurse gemeente Haaksbergen.
    BRON; Geneanet -- Met dank aan de Eigenaar van deze stamboom : Anne SIEHOFF (asiehoff)
  • Er wurde getauft am 20. Mai 1782 in Buurse gemeente Haaksbergen.
  • Er ist verstorben am 5. November 1856 in Buurse gemeente Haaksbergen, er war 74 Jahre alt.
    Overledene:Hermanus ter Huurne
    Geslacht:Man
    Geboorteplaats:Haaksbergen
    Leeftijd:74
    Beroep:Landbouwer

    Vader: Derk ter Huurne
    Moeder:Joanna Nienhuis

    Partner:Katarina Roerink

    Gebeurtenis:Overlijden
    Datum:woensdag 5 november 1856
    Gebeurtenisplaats:Buurse (Haaksbergen)

    Documenttype:BS Overlijden
    Erfgoedinstelling:Historisch Centrum Overijssel
    Plaats instelling:Zwolle
    Collectiegebied:Overijssel
    Archief:0123
    Registratienummer:5406
    Aktenummer:111
    Registratiedatum:6 november 1856
    Akteplaats:Haaksbergen

    Opmerking:
    later weduwnaar van Joanna Grobbink en Wilhelmina Klein Hilderink
  • Er wurde beerdigt November 1856 in Buurse gemeente Haaksbergen.
  • Ein Kind von Joannes Theodorus Ter Huurne und Joanna Nienhuis
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 14. November 2021.

Familie von Hermanus Huurne

(1) Er ist verheiratet mit Katarina Roerink.

Sie haben geheiratet rund 1810.

BRON: Eric Ooink

DE FAMILIE TER HUURNE op GROOT BUURSINK (circa 1903-1904)
OUDE KIEKJES UIT HET FAMILIEARCHIEF ELDERINK AFL. 5

Sinds 1834 was de familie Elderink eigenaar van het erve Groot Buursink aan de Broekheurnerweg 17 in Buurse. In het familiearchief bevindt zich deze kopiefoto van de bewoners uit ongeveer 1903-1904. Het gaat hier om het gezin van Jan Hendrik (Hendrik) ter Huurne (1849-1929) en Hendrika (Dieka) Scholten (1860-1939). Linksachter staat hun inwonende dienstmeid. Volgens het bevolkingsregister 1900-1920 zou het Geertruida (Trui) Boonk (geb. 1871) moeten zijn. Zij was tot 1905 werkzaam op erve Groot Buursink en trouwde dat jaar met Hermann Holters uit Ammeloe. Het echtpaar kwam toen aan de Munsterdijk te wonen. Het optrekje kreeg de naam Bultert, naar de afkomst van de familie Holters, vandaar dat Trui in Buurse bekend stond als Bulters-Trui.
De overige vijf zijn de kinderen Ter Huurne, v.l.n.r. zijn dit: Mina, Gerard, Marie, erfopvolger Herman (staand achter) en Johan.
Jan Hendrik ter Huurne alias Buursink-Hendrik en zijn vrouw Dieka hebben in Haaksbergen, Buurse, Beckum en Hengevelde inmiddels heel wat nakomelingen. Er wonen ook nakomelingen in Canada en Nieuw Zeeland. De huidige eigenaar van ‘Buursink’, die hier nog altijd een landbouwbedrijf runt, is een achterkleinzoon (en de kleinzoon van Herman).
De fotodatering is gebaseerd op de leeftijd van het jongste kind Marie. Dit meisje met de klompjes is geboren in april 1901 en zal op deze foto zo’n 2 á 3 jaar oud zijn.

Groot en Klein Buursink

In de zogenaamde Noor, tegenover de r.-k. kerk in Buurse, liggen vlak bij elkaar vijf oude erven namelijk Jaasink, Wolterink, Scholte Vaarwerk en Groot en Klein Buursink. Op Klein Buursink na worden deze erven genoemd in het Schattingsregister van 1475. Bij Groot en Klein wordt al snel de suggestie gewekt dat ‘Klein’ een jongere afsplitsing is van ‘Groot’ of ‘Oud’, meestal klopt dit, maar bij Buursink is het net even anders. Beide erven hadden oorspronkelijk een andere naam. Groot Buursink of Buursink heette oorspronkelijk erve Wigboldink. In het Schattingsregister van 1475 staat het erf als volgt vermeldt: Wigboldinck alias Buerseken is en kathe. Hier blijkt al duidelijk dat Wigboldink en Buerseken identiek zijn. Het Schattingsregister van 1495 vermeldt: Wigboldinck alias Buerseken en die van 1499 vermeldt alleen Wigbolding. In 1499 is de situatie overigens niet rooskleurig. "Pauper" (=arm) staat er genoteerd. De Verpondingsregisters van 1601 en 1602 vermelden als erfnaam: Buirssinck of Bursynck. (Groot) Buursink was een allodiaal goed. Dat betekent dat het geen horig- of leengoed was, maar een erf waarover men vrij kon beschikken en waarvan de bewoners zelf eigenaar waren. Overigens kon een allodiaal goed alsnog eigendom zijn van een (groot)grondbezitter, waarbij de bewoner diens pachter was.
Klein Buursink blijkt oorspronkelijk De Ham te heten. In de verpondingsregisters van 1601 en 1602 wordt het erf onder deze naam vermeld. Ook De Ham was een allodiaal goed, maar het was eigendom van de familie Nijenkercke uit Haaksbergen. Vanaf 1609 was Welmer Buursink van (Groot) Buursink de eigenaar. Hij bezit dan Wigbolinck alias Buursink en De Ham, dat vanaf die tijd Klein Buursink wordt genoemd. Zijn zoon Jan Buursink wordt de erfopvolger van (Groot) Buursink. Diens nakomelingen zijn tot 1810 eigenaar van Groot Buursink. Deze tak Buursink is altijd katholiek gebleven. Jan Buursink, de tweede zoon van Welmer Buursink, wordt boer op De Ham alias Klein Buursink. Zijn nakomelingen krijgen de familienaam Klein Buursink, hoewel de nazaten buiten Haaksbergen (o.a. Markelo, Enschede) tegenwoordig Buursink heten. De bewoners van ‘Klein Buursink’ waren in de 17e eeuw overgegaan op het nieuwe protestantse geloof.
Groot Buursink was sinds 1834 eigendom van de familie Elderink, die het erf daarna verpachtte. In 1972 kon de pachter, de familie Ter Huurne, het erf aankopen van de familie Jannink-Benedict. In 1991 kochten de Ter Huurnes ook het erve Klein Buursink aan. Sindsdien zijn Groot en Klein, net als in 1609, in handen van dezelfde eigenaar. We kunnen nu spreken van het goed Buursink.

Familie Ter Huurne op Groot Buursink

Tot 1793-1795 wordt erve Groot Buursink door Buursinks bewoond. De laatste ‘Buursink-boer’ had geen opvolgers en was zelf pachter. Eigenaar was een familielid uit de artsentak Buursink. Bij de volkstelling van 1795 is Jan Derk ter Huurne (1736-1811) de bewoner en nieuwe pachter van het erf. Jan Derk was in 1762 gehuwd met Jenneken Nienhuis en aanvankelijk boer op erve Simberg (’n Simbarg) aan de Alsteedseweg. In 1809 verkocht Dr. Gerhardus Wilhelmus Buursink, arts te Haaksbergen, het erve Groot Buursink aan Jan Hendrik ter Huurne, landbouwer op Haarmölle en de zoon van de pachter van het erf (Jan Derk ter Huurne). Je zou dan denken dat Jan Hendrik het erf voor zijn vader en broer heeft gekocht, maar de geschiedenis verliep anders. Jan Hendrik ter Huurne was gehuwd met Aleida Mölleman, de weduwe van Harman Harmölle op het grote erve Haarmölle aan de Alsteedseweg, vlakbij de grens. Jan Hendrik werd hierdoor boer op Haarmölle. Zijn stiefdochter was hier echter de erfopvolgster en huwde in 1800 met Theodoor van Mast uit Vreden. Sindsdien wordt erve Haarmölle door de familie Van Mast bewoond. Op Groot Buursink was Jan Hendriks jongere broer Mans ter Huurne (1782-1856) in 1811 erfopvolger geworden. Deze was dus pachter van zijn broer. In 1831 overleed Jan Hendrik ter Huurne, inmiddels weduwnaar, kinderloos. Het erve Groot Buursink verviel op de nazaten van zijn overleden vrouw. In 1834 besloot de familie Van Mast het erve Groot Buursink te veilen. Fabrikant Joost Maurits Elderink uit Enschede werd in juni 1834 de nieuwe eigenaar. De Ter Huurnes op Groot Buursink moesten sindsdien hun pacht aan de Elderinks betalen. Dit duurde tot 1972 toen de latere erfgename mevrouw Jannink-Benedicht het erf verkocht aan de toenmalige pachter Herman ter Huurne (1921-2005).

Vierling op Groot Buursink

We gaan terug naar het gezin op de foto. Jan Hendrik (Hendrik) ter Huurne (1849-1929) was de zoon van Johannes ter Huurne en Anna Adelheid Elisabeth Rolver en de kleinzoon van bovengenoemde Mans ter Huurne. Jan Hendrik woonde heel zijn leven op ‘Groot Buursink’. Hij huwde in 1885 met Hendrika (Dieka) Scholten (1860-1939). Dieka was afkomstig van erve Steenberg aan de Haaksbergerweg en de dochter van Hendrikus Franciscus Scholten en Joanna Visschedijk. Zij kregen dertien kinderen, waarvan er maar vijf volwassen werden. De jongste vier kinderen werden op dezelfde dag geboren. Het ging hier dus om een vierling en dat was en is bijzonder. Helaas waren deze baby’s niet levensvatbaar en overleden ze al na enkele uren. De vierling werd op 13 april 1903 geboren. De eerste om 17 uur en de laatste om 19 uur. Het zal voor Dieka uiterst zwaar zijn geweest, maar wonder boven wonder heeft zij het overleefd en is ze met 79 jaar uiteindelijk nog redelijk oud geworden. Volgens de overlijdensakten van de Burgerlijke Stand kwamen de kinderen levenloos ter wereld. De kinderen, vier jongetjes, kwamen echter levend ter wereld, maar overleden dezelfde dag. Dit weten we dankzij publicaties in diverse kranten uit den lande, die melding maakten van dit bijzondere en tegelijk droevige voorval. Zo meldt het nieuwsblad van Friesland op 2 mei 1903: “Te Buurse (Overijssel) is een gezin verblijd met een vierling. De vier knaapjes hebben slechts eenige uren geleefd”. Geen krant vermeldt de familienaam van het gezin (Ter Huurne). Wel wordt er in de diverse kranten gesproken over een familie Bertholt in Buurse. Hoe de kranten hier bij kwamen mag Joost weten, want die familienaam kwam in Haaksbergen niet voor. Feit is dat de correspondenten zonder controle van feiten elkaars berichten kopieerden.
Bij kinderen die op dezelfde dag van geboorte overleden werd vroeger vrijwel altijd alleen een overlijdensakte opgemaakt. Feitelijk dus niet juist. Ik ken voorbeelden van jong overleden kinderen die volgens de Burgerlijke Stand levenloos ter wereld kwamen, maar wel zijn gedoopt en dus met een naam in het doopboek staan. Bij de Ter Huurnes is dat laatste nog niet nagekeken, maar dankzij de kranten, weten we dat het hier ging om vier jongetjes die enkele uren hebben geleefd.

De kinderen van Jan Hendrik en Dieka ter Huurne:
1. Antonius Johannes Bernardus ter Huurne (1885-1885);

2. Anna Hermina ter Huurne (1886-1887);

3. Hermannus Johannes (Herman) ter Huurne alias Buursink Herman (1887-1981). Hij werd de erfopvolger op Groot Buursink. Gehuwd 1916 met Anna Aleida Tuchter (1890-1967), geboren op het erve Kotte, dochter van Hermannus Tuchter en Johanna ter Huurne. Zij kregen twaalf kinderen. Hun kleinzoon is de huidige boer op Groot en Klein Buursink.

4. Levenloze zoon (1890);

5. Wilhelmina Gertruda Josepha (Mina) ter Huurne (1892-1963). Gehuwd 1915 met Antonius Bernardus Tuchter, geboren in 1881 op het erve Kotte en een broer van Anna Aleida, die huwde met Mina’s broer Herman. Tuchter was landbouwer op erve Kotte aan de Zendvelderweg. Het gezin Tuchter-Ter Huurne telde twaalf kinderen.
Hier was sprake van een ‘schoffenhuwelijk’. Twee bruidjes wisselden van keuken en erf, letterlijk een schouderhuwelijk. Zowel op het ene erf als het andere bleef een gelijke arbeidskracht aanwezig om zowel in de keuken als op het erf de schof (schouder) onder het werk te zetten.

6. Johannes Karel (Johan) ter Huurne alias Buursink (1895-1974). Gehuwd 1921 met Aleida Margaretha (Leida) Grobbink (1892-1957) uit Buurse. Johan en Leida waren aanvankelijk vanaf 1921 pachter van het erve Onland te Honesch (Kalkdijk). Hier woonde de familie Tuchter-Onland. Door het vroege overlijden van Tuchter werd de boerderij tijdelijk verpacht. Dit duurde tot 1928 toen de zoon en erfopvolger Johan Tuchter alias Onlands Johan in het huwelijksbootje trad. De Ter Huurnes moesten uitzien naar een nieuwe pachtboerderij. Dit werd erve Het Raa, eigendom van de familie Jordaan-Elderink. Mevrouw Elderink was een familielid van de Elderinks, die eigenaar waren van ‘Groot Buursink’. Vanaf 1928 was Johan ter Huurne pachter van ‘Het Raa’ aan de Hengelosestraat 17 in de buurschap Holthuizen. In de ‘noaberschap’ werden deze Ter Huurnes ook ‘Buursink’ genoemd. Het echtpaar Ter Huurne-Grobbink kreeg acht kinderen, waarvan er één levenloos werd geboren. Hun oudste zoon werd landbouwer op ‘Klein Uunk of Oonk’ aan de Slotsweg in Hengevelde. De tweede zoon werd erfopvolger op ‘Het Raa’. Drie kinderen (twee dochters en een zoon) vertrokken naar Nieuw Zeeland en een zoon ging naar Canada. De oudste dochter huwde in Beckum.

7. Gerhardus Antonius (Gerard) ter Huurne alias Buursink-Gerrard (1897-1979). Gehuwd 1926 met Maria Christina Hendrika (Dieka) Kamphuis alias Dieka van Buursink-Gerrat (1902-1974), geboren aan de Munsterdijk in Buurse. Gerard en Dieka werden pachter van het erve Nijenhuis aan de Zendvelderweg, eveneens eigendom van de Elderinks. Tot eind 2011 werd het erve Nijenhuis, dat inmiddels eigendom was geworden, door hun nazaten bewoond. Dit gezin, dat vijf kinderen telde, krijgt in een volgende aflevering aandacht.

8. Anna Geertruida ter Huurne (1898-1901).

9. Maria Geertruida (Marie) ter Huurne alias ‘Scholten-Marie’ (1901-1980). Gehuwd 1922 met Hendrikus Hermannus (Herman) Morssink (1891-1978). Morssink was landbouwer op het erve Scholte Morsink (de Scholte) aan de Schoolkaterdijk in de buurschap Eppenzolder. Zij kregen twee kinderen.
10-13. De eerder genoemde vierling.
Vier zonen die op 13 april 1903 werden geboren en na enkele uren overleden.

Bronnen:
-Historisch boerderij-onderzoek in het richterambt Haaksbergen (2015);
-artikel Overbeeke en Ten Asbroek over het erve Groot Buursink.
- Vader; Het levensverhaal van Hendrik ter Huurne door Margot ter Huurne. [betreft Hendrik ter Huurne Hengevelde 1922-2017].
-Bevolkingsregisters en eigen genealogisch bestand.
-archief Elderink/familiearchief Jannink.

Kind(er):

  1. Jan Derk Ter Huurne  1811-1866 
  2. Johannes Ter Huurne  1814-1893 
  3. Antoni Ter Huurne  1816-1899 


(2) Er ist verheiratet mit Johanna Grobbink.

Sie haben geheiratet am 26. November 1825 in Haaksbergen, er war 43 Jahre alt.

Bruidegom:Hermannus ter Heurne
Geboorteplaats:Haaksbergen
Leeftijd:43
Beroep:Landbouwer

Bruid:Joanna Grobbink
Geboorteplaats:Haaksbergen
Leeftijd:29

Vader van de bruidegom:Jan Derk ter Heurne
Beroep:Landbouwer
Moeder van de bruidegom:Jenneken Nieuhuis

Vader van de bruid:Jannes Grobbink
Beroep:Landbouwer
Moeder van de bruid:Geertruid Meijerink

Gebeurtenis:Huwelijk
Datum:zaterdag 26 november 1825
Gebeurtenisplaats:Haaksbergen

Documenttype:BS Huwelijk
Erfgoedinstelling:Historisch Centrum Overijssel
Plaats instelling:Zwolle
Collectiegebied:Overijssel
Archief:0123
Registratienummer:05215
Aktenummer:16
Registratiedatum:26 november 1825
Akteplaats:Haaksbergen

Opmerking:
weduwnaar van Katrina Roerink

Kind(er):

  1. NN Ter Huurne  1826-1826


(3) Er ist verheiratet mit Wilhelmina Klein Hilderink.

Sie haben geheiratet am 29. August 1834 in Haaksbergen, er war 52 Jahre alt.

1187/1291

===============================
Bruidegom:Hermanus ter Huurne
Geboorteplaats:Haaksbergen
Leeftijd:52
Beroep:Landbouwer

Bruid:Wilhelmina Klein Hilderink
Geboorteplaats:Haaksbergen
Leeftijd:32
Beroep:dienstmaagd

Vader van de bruidegom:Jan Theodorus ter Huurne
Beroep:Landbouwer
Moeder van de bruidegom:Johanna Nienhuis

Vader van de bruid:Berend Klein Hilderink
Moeder van de bruid:Jenneke Lammers

Gebeurtenis:Huwelijk
Datum:vrijdag 29 augustus 1834
Gebeurtenisplaats:Haaksbergen

Documenttype:BS Huwelijk
Erfgoedinstelling:Historisch Centrum Overijssel
Plaats instelling:Zwolle
Collectiegebied:Overijssel
Archief:0123
Registratienummer:05216
Aktenummer:20
Registratiedatum:29 augustus 1834
Akteplaats:Haaksbergen

Opmerking:
vader bruidegom ook Derk ter Huurne;
weduwnaar van Katarina Roerink;
weduwnaar van Joanna Grobbink

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hermanus Huurne?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hermanus Huurne

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hermanus Huurne

Hermanus Huurne
1782-1856

(1) ± 1810
(2) 1825
NN Ter Huurne
1826-1826
(3) 1834

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 20. Mai 1782 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1782: Quelle: Wikipedia
    • 25. Januar » In Florenz wird die Oper Armida abbandonata von Luigi Cherubini uraufgeführt.
    • 5. Februar » Eine spanisch-französische Flotte erobert im Zuge des Amerikanischen Unabhängigkeitskrieges die Baleareninsel Menorca von den Briten.
    • 13. Juni » In Glarus wird die Dienstmagd Anna Göldi als eine der letzten Frauen in Europa wegen Hexerei durch das Schwert hingerichtet. Im Zusammenhang mit ihrem Prozess wird von August Ludwig von Schlözer zum ersten Mal der Begriff Justizmord gebraucht.
    • 14. September » Die Uraufführung der Oper Fra due Littiganti il terzo gode von Giuseppe Sarti findet am Teatro alla Scala di Milano in Mailand statt.
    • 15. September » Die opera buffa Il barbiere di Siviglia von Giovanni Paisiello nach dem Schauspiel Le Barbier de Séville von Pierre Augustin Caron de Beaumarchais hat ihre Uraufführung in St. Petersburg. Das Werk ist äußerst erfolgreich, bis es im 19. Jahrhundert durch Rossinis Vertonung des gleichen Stoffs fast vollständig aus dem Repertoire der Opernbühnen verdrängt wird.
    • 30. November » Zwischen den siegreichen nordamerikanischen Kolonien und der britischen Krone wird in Paris ein vorläufiges Friedensübereinkommen zur Beendigung des Amerikanischen Unabhängigkeitskrieges unterzeichnet.
  • Die Temperatur am 29. August 1834 war um die 22,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent betrokken winderig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1834: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 3. Januar » Der Börsenverein der Deutschen Buchhändler gibt erstmals das Börsenblatt für den Deutschen Buchhandel heraus.
    • 3. Februar » Die private Wake Forest University wird in Winston-Salem im US-Bundesstaat North Carolina gegründet.
    • 20. Februar » Am Theater in der Josefstadt wird das Zaubermärchen Der Verschwender von Ferdinand Raimund mit Musik von Conradin Kreutzer uraufgeführt. Der Dichter spielt dabei die Rolle des Valentin selbst.
    • 1. August » Durch den Slavery Abolition Act 1833 verbietet Großbritannien die Sklaverei im gesamten britischen Empire.
    • 4. Oktober » Die Uraufführung des Theaterstücks Der Traum ein Leben des österreichischen Dramatikers Franz Grillparzer findet in Wien statt.
    • 8. Dezember » John Herschel entdeckt im Sternbild Fliegender Fisch die 50 Millionen Lichtjahre entfernte Balkenspiralgalaxie NGC 2442.
  • Die Temperatur am 5. November 1856 war um die -1.9 °C. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1856: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 8. Januar » Der Chemiker John A. Veatch entdeckt das erste Borax-Vorkommen in den Vereinigten Staaten.
    • 5. Juli » Alfred Escher gründet in Zürich die Schweizerische Kreditanstalt und macht die Stadt damit zum führenden Bankenstandort und Wirtschaftszentrum der Schweiz.
    • 21. Juli » Leopold Sonnemann und Heinrich B. Rosenthal gründen den Frankfurter Geschäftsbericht, den Vorläufer der Frankfurter Zeitung.
    • 10. August » Ein Hurrikan tötet in Louisiana ca. 400 Menschen.
    • 1. Oktober » Das deutsche Medienunternehmen Langenscheidt wird in Berlin gegründet.
    • 19. Oktober » Madschid bin Said wird als Nachfolger von Sayyid Said erster Sultan von Sansibar und begründet damit nach längeren Wirren um die Thronfolge das von Oman unabhängige Sultanat Sansibar, welches die gesamte Küste Ostafrikas beherrscht.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Huurne

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Huurne.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Huurne.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Huurne (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Wim Lormans, "Stamboom Lormans, Loermans, Peterink, De(e)terink Wasser en aanverwante families", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lormans-loermans-peterink-deterink-wasser-en-aanverwante-families/I17115.php : abgerufen 20. Mai 2024), "Hermanus Huurne (1782-1856)".