Familienstammbaum Lokhorst » Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen (1774-1837)

Persönliche Daten Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen 


Familie von Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen

Sie ist verheiratet mit Willem Frederik van Oranje Nassau.

Sie haben geheiratet am 1. Oktober 1791, sie war 16 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen

Zij werd ook wel Mimi genoemd. Prinses Wilhelmina was een dochter van koning Frederik Willem II van Pruisen en diens tweede echtgenote Frederika van Hessen-Darmstadt. Ze werd onder invloed van haar door plichtsbesef doordrongen oudoom Frederik de Grote en de ideeën van Voltaire opgevoed aan het Pruisische hof. Ze beheerste verschillende talen.

Wilhelmina was kunstzinnig. Ze was muzikaal en kon goed schilderen. Mimi schilderde het liefst Bijbelse taferelen en familieportretten. Daarnaast speelde ze graag in toneelstukken aan het hof en borduurde ze; iets dat ze aan het Nederlandse hof later ook zou blijven doen.

Op bijna 17-jarige leeftijd werd ze door haar ouders uitgehuwelijkt aan haar volle neef Willem Frederik van Oranje-Nassau, de later koning Willem I. Ze huwden op 1 oktober 1791, en het feest duurde zeventien dagen.

Het paar woonde in paleis Noordeinde alwaar hun oudste kind werd geboren:

Willem II (1792-1849);
Ondertussen werd de positie van de Oranje's door de Franse dreiging steeds onzekerder. Mimi trok zich deze situatie erg aan, waardoor werd besloten haar in de zomer van 1794 naar het bosrijke paleis Soestdijk te sturen om te herstellen van haar geschokte gezondheid. Uiteindelijk moest zij in januari 1795 met de stadhouderlijke familie vluchten naar Engeland. Door alle stress die de vlucht met zich mee bracht kreeg Wilhelmina medio 1794 een miskraam.

In april 1796 verlieten Wilhelmina en haar echtgenoot Engeland om zich bij de ouders van Mimi in Pruisen te voegen. Aldaar werden geboren:
Frederik (1797-1881);
Paulina (1800-1806);
Haar man leidde zacht gezegd van 1795 tot 1813 een weinig roemrijk leven, aanvankelijk tegen Napoleon, toen zelfs mét Napoleon en later weer tegen Napoleon. Ook was hij vaak van huis, wat Wilhelmina geen goed deed. Zij had zich erg gehecht aan haar man en kon de perioden dat hij van huis was moeilijk doorbrengen. Inmiddels had echtgenoot Willem van Napoleon vorstendom Fulda toegewezen gekregen. Hier resideerden Willem en Wilhelmina als een soort Duits vorstenpaar, terwijl ze de winter standaard in Berlijn doorbrachten. In Berlijn hadden ze de beschikking over het zogehten Niederländisches Palais.

Toen man Willem weigerde toe te treden tot de Duitse Rijnbond raakten zij het vorstendom Fulda kwijt. Wilhelmina, die op 30 augustus 1806 bevallen was van een levenloos kind, moest kort daarop vluchten voor oprukkende Franse troepen. Tijdens het reizen door het slechte weer werd dochtertje Pauline ernstig ziek. Zij stierf in december in haar moeders armen. Wilhelmina kon zich nauwelijks scheidden van het lichaampje van haar dochter, en men vreesde voor haar verstand. De Fransen hadden inmiddels Pruisen bezet, en zodoende de macht over het gaan en staan van Wilhelmina en haar Pruisische familie. Na een verzoekschrift aan Napoleon werd Wilhelmina toegestaan onder streng Frans toezicht naar Berlijn te trekken; alwaar ze korte tijd ook geen correspondentie mocht onderhouden met haar man. Nadat haar man toegestaan werd zijn vrouw te bezoeken nam hij hun oudste zoon mee naar Engeland; iets waar Wilhelmina helemaal niet achterstond. Zij wilde haar kinderen graag in Pruisen om zich heen houden, en bezocht vaak hun lessen. De kinderen werden ook met grote bemoeienis van haarzelf opgevoed; iets dat tot dan toe bij weinig adellijke moeders het geval was.

In mei 1810 werd in Berlijn een tweede dochtertje geboren:

Marianne (1810-1883);
In maart 1813 moesten de Fransen zich terugtrekken uit Berlijn, maar kwamen kort daarna weer terug. Hierdoor zocht Wilhelmina haar toevlucht op haar landerijen in Silezië, die ze het jaar daarvoor had gekocht. Ze leefde hier in vrij primitieve omstandigheden. Kort nadat Napoleon voor de eerste keer werd verslagen kon zij eind 1813 Silezië verlaten om naar Nederland te komen. Hier was haar echtgenoot inmiddels uitgeroepen tot soeverein-koning van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Hoe sterk haar moedergevoel was bleek toen Napoleon definitief bij Waterloo werd verslagen. Oudste zoon Willem raakte in zijn schouder gewond en Wilhelmina begaf zich naar het hoofdkwartier om haar zoon hoogstpersoonlijk te verplegen.

In haar rol als koningin was ze minder geslaagd. Op haar onderdanen kwam ze kil over doordat ze vrijwel alleen contact had met familie en hofdames. Toch gaf ze gul aan liefdadigheid. Koning Willem raadpleegde zijn echtgenote nooit. Ze bleef vriendelijk en bescheiden, maar het volk had veel kritiek op haar. Zo kleedde zij zich op een ouderwets Duitse manier; iets dat tot veel spot leidde bij de vrouwen uit Brussel. Aldaar bracht Wilhelmina met haar hofhouding afwisselend met Den Haag de zomer door. 's Winters werd de tijd op paleis het Loo of in het Kasteel van Laken doorgebracht. Ook reisde ze bijna jaarlijks naar Berlijn, alwaar ze representatieve taken uitvoerde uit naam van haar broer Frederik Willem, de koning van Pruisen.

Haar grote passie, schilderen, bleef ze ook als koningin uitoefenen. Zo kwam de bekende schilder Friedrich Bury naar de Nederlanden om haar lessen te geven. De koningin bezocht ook met enige regelmaat tentoonstellingen en was beschermvrouwe van verschillende musea.

In de jaren van 1820 begon Wilhelmina te kwakkelen met haar gezondheid. In 1829 werd al gemeld dat sommigen schrokken van de magerheid en bleekheid van de koningin. De jaren daarna ging ze achteruit; de Belgische revolutie en de de gespannen relatie tussen haar echtgenoot en haar oudste zoon zullen hier zeker aan hebben bijgedragen. Aan openbare gelegenheden nam ze zo weinig mogelijk deel; ze hield er niet van dat de aandacht op haar werd gevestigd. Toen ze in april 1837 met de koning in Amsterdam een schouwburgvoorstelling bijwoonde schrok men van haar vervallen uiterlijk, gebogen houding en moeilijke gang. Haar laatste reis maakte ze in mei/juni naar Berlijn, toen ze de doop van kleinzoon Albert koste wat kost mee wilde maken. Sterk vermoeid keerde ze terug naar Nederland, en bracht de zomer daarna door op paleis het Loo. Op 4 oktober reisde zij met haar echtgenoot naar Den Haag; Wilhelmina was zeer sterk verzwakt tijdens deze reis. Eenmaal in Den Haag verergerde haar toestand. Enkele dagen na aankomst in Den Haag overleed zij op bijna 63-jarige leeftijd, terwijl haar echtgenoot, zoons Willem & Frederik en kleinzoon Willem aan haar bed stonden.

Koningin Wilhelmina werd op 26 oktober te Delft bijgezet in het Oranje familiegraf.

Bron Instituur voor Nederlandse Geschiedenis (Nekkers-Kapitein Marjan P., Wilhelmina van Pruisen, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland):

Jeugd en huwelijk
Prinses Wilhelmina (Mimi voor intimi) was het vierde kind uit een gezin van acht kinderen. De opvoeding van de kinderen werd gedomineerd door het strenge regime van Wilhelmina’s oudoom, Frederik de Grote van Pruisen. Over de opleiding van Wilhelmina is weinig meer bekend dan dat zij werd onderwezen in verscheidene talen, handwerken en schilderkunst. Als meisje stond zij bekend om haar schoonheid en beminnelijkheid.
In 1791 trouwde Wilhelmina in Berlijn met haar neef Willem Frederik, de erfprins van Oranje-Nassau. Het huwelijk was gearrangeerd en maakte deel uit van een politieke overeenkomst, om het aanzien van het Huis van Oranje-Nassau in een verzwakte Republiek op te vijzelen. Dit nam echter niet weg dat ook sprake was van een huwelijk dat gesloten werd op basis van persoonlijke genegenheid. Na het huwelijk nam het erfprinselijke paar zijn intrek op het Oude Hof aan het Noordeinde in Den Haag. Wilhelmina beviel daar op 6 december 1792 van haar eerste kind, Willem Frederik George Lodewijk, de latere koning Willem II.

Ballingschap
In januari 1795, na een vierjarig verblijf in de Republiek, week Wilhelmina vanwege de Franse inval samen met haar schoonfamilie uit naar Engeland. Vier maanden later beviel zij van een dood kindje. Een jaar daarna arriveerde Wilhelmina samen met haar zoontje in Berlijn. Zij was terug in de kring van haar Pruisische familie, waar inmiddels ook haar echtgenoot verbleef, die zich in 1795 had aangesloten bij het Pruisisch-Franse bondgenootschap. Op 28 februari 1797 werd Willem Frederik Karel geboren. Ook haar beide dochters zagen in Berlijn het levenslicht: op 1 maart 1800 Wilhelmina Frederika Louise Pauline Charlotte, en op 9 mei 1810 Wilhelmina Frederika Louisa Charlotte Marianne.
Na de Vrede van Amiens in 1802 kregen Wilhelmina en Willem Frederik via Willem V onder meer het vorstendom Fulda, waarmee zij als Duits vorstenpaar toetraden tot het Duitse Rijk. Zij hielden hof in Fulda en brachten de wintermaanden door in Berlijn. In 1804 kochten zij met de hulp van de broer van Wilhelmina, sinds 1797 koning Frederik Willem III van Pruisen, het zogeheten ‘Niederländischen Palais’ of het paleis ‘Unter den Linden’ in Berlijn, waar Wilhelmina en Willem Frederik voortaan een eigen hofhouding voerden. Met de dood van zijn vader werd Willem Frederik in 1806 hoofd van de Oranje-dynastie.
Wilhelmina en haar echtgenoot konden slechts een paar winters hun vorstelijke status in het eigen Berlijnse paleis voortzetten. Door de opheffing van het Pruisisch-Franse bondgenootschap in 1806 was Wilhelmina opnieuw gedwongen te vluchten voor de Franse troepen, terwijl zij net herstellende was van een miskraam. Na omzwervingen arriveerde Wilhelmina uiteindelijk met haar kinderen op het landgoed ‘Freienwalde’, ten noorden van Berlijn. Willem Frederik, die in het Pruisische leger tegen de Fransen had gevochten, slaagde er ook in om ‘Freienwalde’ te bereiken. Op 22 december overleed daar hun dochtertje Pauline op zesjarige leeftijd.
De jaren 1806-1810 moeten voor Wilhelmina erg zwaar zijn geweest. Nadat ze eerst haar dochtertje had verloren, raakte ze nu bijna al hun landgoederen kwijt; Willem Frederik had slechts nog enige bezittingen in het Poolse Posen. In mei 1810 werd opnieuw een dochtertje geboren. Hierna leek het tij langzamerhand te keren. In 1811 kwam Wilhelmina in bezit van diverse landgoederen in Kamenz in Silezië, zo’n zestig kilometer ten zuiden van Breslau. Zij kocht deze landgoederen tegen een schappelijke prijs van haar broer en financierde dit met haar jaargeld uit Pruisen. In 1812 werd zij tevens eigenares van de kleinere goederen Schönjohnsdorff bij Strehlin en Seitsch bij Guhrau in Silizië. Alles wees erop dat de toekomst van het gezin in Posen en Silizië lag, totdat de voorlopige regering van de Republiek der Nederlanden Willem Frederik eind november 1813 vroeg het bestuur te aanvaarden. In januari 1814 keerde Wilhelmina als echtgenote van de aankomend soeverein vorst der Verenigde Nederlanden Willem I terug naar Den Haag.

Koningin der Nederlanden
In 1815 werd Wilhemina officieel koningin der Nederlanden. Tot 1830 pendelde zij met haar hofhouding tussen vier residenties: de winters werden afwisselend in Den Haag of Brussel doorgebracht, de zomers op ‘t Loo of Laken, Met de Belgische afscheiding in 1830 kwam aan het reizend hof tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden een einde. Wel verbleef Wilhelmina tot het einde van haar leven jaarlijks in Berlijn. Zij nam dan haar intrek in het ‘Niederländischen Palast’. Nadat haar dochter Marianne in 1830 was getrouwd met prins Albert van Pruisen, verbleef Wilhelmina ook vaak in hun paleis. In Berlijn had zij haar eigen hofhouding en hield zij ook haar audiënties. Wilhelmina vervulde tevens representatieve taken aan het hof van haar broer, de koning van Pruisen. Daarnaast had ze haar bezigheden bij het beheer van haar goederen in Silezië.
Koningin Wilhelmina was een kunstliefhebster en werd door tijdgenoten geroemd als een verdienstelijk schilderes. Zij protegeerde kunstenaars, van wie de schilder Friedrich Bury de bekendste was. Bury, sinds 1800 hofschilder in Berlijn, verbleef na 1814 onder meer in Brussel en Den Haag, waar hij Wilhelmina les gaf. Er is echter weinig werk van haar hand bekend. De schilder Bonaventura Genelli kon dankzij een toelage van Wilhelmina in Italië studeren. De koningin bezocht regelmatig tentoonstellingen, was beschermvrouwe bij een verbouwing van het Koninklijk Museum in Den Haag en honorair lid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Wilhelmina was 23 jaar lang koningin. In deze rol trad zij weinig op de voorgrond. Vanaf de jaren twintig ging haar gezondheid achteruit, maar dit weerhield haar er niet van belangrijke familiegebeurtenissen in Berlijn bij te wonen. Haar laatste reis was in het voorjaar van 1837, toen zij haar kleinzoon ten doop hield. Op 12 oktober van datzelfde jaar overleed Wilhelmina op bijna 63-jarige leeftijd in paleis Noordeinde. Veertien dagen later werd ze bijgezet in de koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.

Reputatie
Koningin Wilhelmina was in haar tijd geliefd: zowel in familiekring als door tijdgenoten werd met genegenheid en respect over haar gesproken. Ze gold als een bescheiden vrouw, die als echtgenote en moeder, maar ook als koningin op de achtergrond bleef. Over haar optreden als koningin der Nederlanden is dan ook weinig bekend.
Het traditionele beeld van Wilhelmina kan worden genuanceerd door niet alleen haar persoonlijkheid, maar ook haar dynastieke kapitaal in de analyse te betrekken. Wilhelmina is een belangrijke schakel geweest in het aanzien en voortbestaan van het huis van Oranje-Nassau. Haar huwelijk met Willem Frederik was van belang voor het prestige van de Oranje-Nassaus. Zij stelde de continuïteit van de dynastie Oranje-Nassau veilig door het leven te schenken aan een erfgenaam en reserve-erfgenaam en zorgde als Pruisische prinses voor een stevige band met het machtige huis Hohenzollern. Zo bleek de steun van de Von Hohenzollern cruciaal tijdens de ballingschap van de Oranjes tussen 1795 en 1814, en kon in 1806 een vorstelijke status worden bereikt. En tenslotte vormden Wilhelmina’s landgoederen in Silezië tot 1814 een belangrijke bron van inkomsten.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 18. November 1774 war um die 10,0 °C. Es gab 22 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Südwesten bis Westen. Charakterisierung des Wetters: regen. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1774: Quelle: Wikipedia
    • 10. Mai » Mit dem Tod von LudwigXV. an den Pocken wird, da alle seine Söhne vor ihm verstorben sind, sein Enkel LudwigXVI. König von Frankreich.
    • 21. Juli » Der Friede von Küçük Kaynarca beendet den Russisch-Türkischen Krieg.
    • 1. September » Auf eine Handstreich britischer Truppen reagieren amerikanische Milizen mit dem Powder-Alarm.
    • 14. Oktober » In Kaiserslautern wird die Hohe Kameral-Schule zu Lautern, die älteste kameralistische Fachhochschule Europas, eröffnet.
    • 26. Oktober » Der Erste Kontinentalkongress in Philadelphia, Pennsylvania, geht zu Ende.
    • 1. Dezember » In den dreizehn Kolonien in Nordamerika beginnt der Boykott von britischen Waren, den der erste Kontinentalkongress beschlossen hat.
  • Die Temperatur am 1. Oktober 1791 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1791: Quelle: Wikipedia
    • 4. März » Die unabhängige Republik Vermont wird 14. Bundesstaat der Vereinigten Staaten von Amerika.
    • 3. Mai » Der Vierjährige Sejm beschließt mit der Verfassung vom 3. Mai die erste demokratische Verfassung in Europa. Die Aristokratische Republik Polen-Litauen wird damit auch zu einem Einheitsstaat, der von seinen absolutistischen Nachbarn Preußen, Russland und Österreich als Bedrohung wahrgenommen wird.
    • 24. Mai » Die Sing-Akademie zu Berlin wird offiziell gegründet, die weltweit erste gemischten Chorgemeinschaft. Direktor Carl Friedrich Christian Fasch, Hofcembalist Friedrichs des Großen, beginnt an diesem Tag zum ersten Mal ein Probentagebuch zu führen. Der Chor hat zu diesem Zeitpunkt 28 Mitglieder.
    • 4. August » Der Frieden von Swischtow beendet den letzten der österreichischen Türkenkriege.
    • 6. August » Preußens König Friedrich Wilhelm II. weiht in Berlin das noch nicht ganz fertiggestellte Brandenburger Tor ein. Es wird von ihm für den allgemeinen Verkehr freigegeben.
    • 25. August » Auf dem eben fertiggestellten Schloss Pillnitz in Pillnitz bei Dresden treffen einander Kaiser Leopold II. und der preußische König Friedrich Wilhelm II. Bei der dreitägigen Fürstenzusammenkunft geht es vor allem um die „polnische Frage“, die Beendigung des Russisch-Österreichischen Türkenkrieges, und – auf Drängen französischer Emigranten – auch um die Französische Revolution.
  • Die Temperatur am 12. Oktober 1837 war um die 12,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt dampig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1837: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 10. Mai » Die Einstellung der Konvertibilität von Papiergeld in Gold- und Silbermünzen durch alle New Yorker Banken führt zur spekulativ beeinflussten Wirtschaftskrise von 1837 in den USA. Auslöser ist weiters die Wirtschaftspolitik des letzten Präsidenten Andrew Jackson und der Entzug staatlicher Gelder aus der Second Bank of the United States. Die Weigerung von US-Präsident Martin Van Buren, staatliche Maßnahmen zur Rettung der Wirtschaft zu ergreifen, trägt in der Folge dazu bei, die Schäden und Dauer der Krise zu erhöhen.
    • 27. Mai » In der Enzyklika Summo iugiter studio geht Papst Gregor XVI. auf Mischehen ein und besteht auf der Erziehung der Kinder hieraus in katholischem Glauben.
    • 27. Mai » Uraufführung der Oper Catherine Grey von Michael William Balfe im Theatre Royal Drury Lane in London.
    • 17. Juni » Der erste deutsche Tierschutzverein wird durch Albert Knapp gegründet.
    • 7. September » Der französische Polarforscher Jules Dumont d’Urville bricht mit den Schiffen Astrolabe und Zèlée zum Südpol auf.
    • 11. Oktober » In Schweden wird der über 91km Binnenschifffahrt ermöglichende Säfflekanal von König Karl XIV. Johann eingeweiht.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Pruisen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Pruisen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Pruisen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Pruisen (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Lokhorst-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Arwi Lokhorst, "Familienstammbaum Lokhorst", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lokhorst/I9312.php : abgerufen 25. Juni 2024), "Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen (1774-1837)".